27 Οκτ 2010

Οι "Βιβλιοθήκες στα FM" στις 24 Οκτωβρίου


Η εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή κοντά σας από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι στη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM, Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής.
Tην Κυριακή 24 Οκτωβρίου το πρώτο ημίωρο της εκπομπής ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Άννας Σολωμού – Τεριακή με την συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο της. Τα παιδιά της Μάκης και Μάντα μας μίλησαν για τη σπουδαία αυτή γυναίκα, αγωνίστρια της δημοκρατίας και της αριστεράς που την διέκριναν σπάνια χαρίσματα όπως ένας βαθύτατος ανθρωπισμός, ευρυχωρία της σκέψης, μεγαλοσύνη της καρδιάς, ευθυκρισία, ανιοδιοτέλεια και μια ξεχωριστή ευγένεια όχι μόνο στους τρόπους αλλά κυρίως στη ψυχή της.
Πρωτοστάτησε να αναπτυχθούν οι υπηρεσίες Τεκμηρίωσης στην Ελλάδα και μέσα από την επαγγελματική της πορεία της στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος συνέβαλε αποφασιστικά στο να μπουν οι πρώτες καθοριστικές βάσεις για την εδραίωση της επιστήμης της βιβλιοθηκονομίας στην Ελλάδα.
Ως Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων έδωσε πολλούς αγώνες και υποστήριξε με σθένος τις δράσεις που αναπτύχθηκαν.
Καλεσμένη της εκπομπής ήταν η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης – Υπηρεσίας Πληροφόρησης του Παντείου Πανεπιστημίου Ντίνα Κακάλη.
Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα πλούσια προγράμματα, υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί στη βιβλιοθήκη μέσα από λογισμικό ανοικτού κώδικα.
Η βιβλιοθήκη με το έργο που έχει επιδείξει και την πορεία που έχει διανύσει έχει καταφέρει να βρίσκεται στο πυρήνα της ακαδημαϊκής διαδικασίας αναλαμβάνοντας την διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων και φέρνοντας τους φοιτητές σε επαφή τόσο με το έντυπο υλικό που διαθέτει, όσο και με τις ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης που διαθέτει.
Με την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών (π.χ. Οκτώβρης: μήνας σβησίματος) καταφέρνει και κεντρίζει το ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής κοινότητας η οποία στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις το έργο που επιτελείται αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλεται από το ανθρώπινο δυναμικό της βιβλιοθήκης.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην άσχημη εξέλιξη που διαμορφώθηκε πριν από μερικούς μήνες στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες με την μη ανανέωση των συμβάσεων σε 380 συμβασιούχους εργαζομένους με υψηλά προσόντα, τη διακοπή πρόσβασης σε ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης, τη μη συνέχιση καινοτόμων υπηρεσιών που είχαν αναπτυχθεί.
Όλα αυτά δεν αποτελούν το πέρασμα σε μια μεταβατική περίοδο αλλά συνιστούν συμπτώματα κρίσης που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Κωστής Δάλλας, μέλος της επιτροπής βιβλιοθήκης, σε τηλεφωνική παρέμβαση τόνισε ότι με τo ευρύ φάσμα υπηρεσιών που έχουν αναπτυχθεί στη βιβλιοθήκη ενισχύεται η ερευνητική κουλτούρα μέσα από την επίτευξη ερευνητικών αποτελεσμάτων και ότι η χρήση της βιβλιοθήκης ως παράγοντα ανάπτυξης της κριτικής σκέψης και δεξιοτήτων αναζήτησης δίνει τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην κοινωνία της πληροφορίας.
Το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (3-5 Νοεμβρίου 2010) οργανώνεται από τη Βιβλιοθήκη και Υπηρεσία Πληροφόρησης του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα: «Επιστημονικές κοινότητες και βιβλιοθήκες στον κόσμο της κοινωνικής δικτύωσης και συνέργειας» Σ΄αυτό οι βιβλιοθήκες καλούνται να παρατηρήσουν και να αποτυπώσουν τις πρακτικές και συνήθειες των χρηστών τους, να επαναπροσδιορίσουν τις απαιτήσεις τους και να επανασχεδιάσουν συνεργατικά τις υπηρεσίες τους.
Με την ευκαιρία των εγκαινίων της Νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Περιστερίου και της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Νάνα Μούσχουρη» συνομιλήσαμε τηλεφωνικά με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Μαρία Τσιώτα– Μάρκου.
Η Νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου αποτελεί ένα φάρο γνώσης, κιβωτό πολιτισμού και στεγάζεται στο χώρο σύμβολο της πόλης το 2ο Πέτρινο Δημοτικό Σχολείο.
Είναι σημαντικό στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε να εγκαινιάζονται βιβλιοθήκες που αποτελούν το αντίδοτο και σοβαρή διέξοδο απέναντι στην κρίση που αντιμετωπίζουμε.
Ανάμεσα στα νέα – ειδήσεις από τον χώρο των βιβλιοθηκών και όχι μόνο ξεχώρισαν η απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση του συμποσίου για την «Europeana» στην Ελλάδα, η τελετή βράβευσης και απονομής της Ευρωπαϊκής πιστοποίησης Επιχειρηματικής Αριστείας στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου από την ΕΕΔΕ, η απονομή του βραβείου Nobel Οικονομίας και στον Κύπριο Καθηγητή Οικονομίας Χριστόφορο Πισσαρίδη ο οποίος θα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Επίσης η 1η επίσημη έκδοση του Συλλογικού Καταλόγου Κυπριακών Βιβλιοθηκών, η έκθεση «Ο Σοπέν στο Παρίσι: το ατελιέ του συνθέτη» στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» (20 Οκτωβρίου – 10 Δεκεμβρίου) και η λογοτεχνική συνάντηση με τη Λένα Μαντά με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο «Το Τελευταίο Τσιγάρο» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ορχομενού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη