31 Οκτ 2010

Ελληνικά βιβλία στο «iTunes»

Ενα καινούριο ζωάκιΕνα σκυλάκι που μιλάει ελληνικά και όταν το αγγίζεις γαβγίζει κυκλοφορεί στα «iPad» και τα «iPhone» των χρηστών σε ολόκληρο τον κόσμο. Εδώ και λίγες μόλις ημέρες, το πρώτο ελληνικό παραμύθι διατίθεται προς ανάγνωση μέσω του «iTunes», μιας εφαρμογής της «Apple». Πρόκειται για το βιβλίο της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη «Ενα καινούριο ζωάκι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και αποτελεί το πρώτο κινούμενο διαδραστικό παραμύθι από ελληνικό εκδοτικό οίκο που διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή.

Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι απλά ένα παραμύθι που μπορεί να διαβάσει κάποιος, αλλά μια διαδραστική εφαρμογή. «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αφήγηση στα ελληνικά και στα αγγλικά, ενώ υπάρχει διάδραση. Με τη διάδραση εννοούμε πως όταν κάποιος ακουμπήσει το σκυλάκι, εκείνο γαβγίζει. Αν ο αναγνώστης ακουμπήσει το μωρό, αυτό γελάει. Επειδή το παραμύθι διατίθεται και στα αγγλικά, μπορούν να το κατεβάσουν και χρήστες οι οποίοι δε μιλούν ελληνικά», τονίζει ο εκδότης Χάρης Ψυχογιός.

Η εφαρμογή που λειτουργεί σε iPhone, iPod και iPad συνδυάζει αφήγηση, κινούμενη εικόνα και ήχο, ενώ ήδη συγκαταλέγεται στις προτεινόμενες εφαρμογές του αμερικανικού «iTunes» στην κατηγορία των βιβλίων. «Στο “iTunes” αποφασίσαμε να μπούμε γιατί μέσω αυτού μπορούμε να προσεγγίσουμε Ελληνες αναγνώστες από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για το πλέον οργανωμένο μέσο προώθησης μουσικής και βιβλίων. Πρόκειται για μια εφαρμογή που διατίθεται αποκλειστικά από την “Apple” και τη χρησιμοποιεί σε όλα τα προϊόντα της. Ολα τα προϊόντα της γίνονται ανάρπαστα με το που θα κυκλοφορήσουν κι αυτός είναι ένας λόγος που την επιλέξαμε. Θα συνεργαστούμε και με άλλους στο μέλλον βέβαια», σημειώνει ο κ. Ψυχογιός.

e-Λογοτεχνία

Εκτός από το διαδραστικό παραμύθι, στο «iTunes» διατίθενται επίσης και ορισμένα λογοτεχνικά βιβλία του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου. Τα βιβλία που μπορεί να κατεβάσει κανείς στο «iPhone» ή το «iPad» του είναι το «Πες το ψέματα» της Γεωργίας Δεμίρη, το «Οστρακο στα μαλλιά» του Μερκούριου Αυτζή, οι «Μικρές απιστίες, μεγάλες τιμωρίες» της Ελένης Δαφνίδη και «Η έξοδος» του Γουίλ Ανταμς. Ο κ. Ψυχογιός εξηγεί πως αναμένει έγκριση και για άλλους τίτλους τις επόμενες εβδομάδες: «Ακόμη, δεν έχουμε αποφασίσει να βάλουμε τα μπεστ σέλερ μας. Μάλλον θα έχουμε κάποια από τα μπεστ σέλερ, αλλά όχι τις τελευταίες κυκλοφορίες». Ο εκδότης εξηγεί πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να διακρίνει αν η ηλεκτρονική έκδοση ενός βιβλίου μπορεί να βλάψει την έντυπη έκδοσή του. «Συζητώντας με εκδότες ξένων εκδοτικών οίκων, βλέπουμε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να το κρίνουμε. Πιστεύω πάντως ότι και άλλοι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι θα ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα. Σήμερα υπάρχουν κάποια ηλεκτρονικά βιβλία στην Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχουν συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης. Στην Αμερική, η ηλεκτρονική εκδοχή της τριλογίας του Στιγκ Λάρσον έχει πουλήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο είναι προς το παρόν αδιανόητο».

Το βιβλίο «Ενα καινούριο ζωάκι» της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη διατίθεται ηλεκτρονικά μέσω του iTunes από την 1η Οκτωβρίου. Πρόκειται για την ιστορία του «Μάγκα», ο οποίος είναι ένα ευτυχισμένο σκυλάκι που έχει συνηθίσει να ασχολούνται όλοι μαζί του. Ολα είναι καλά μέχρι τη στιγμή που «έρχεται» στο σπίτι ένα μωρό και χάνει την προσοχή που είχε μέχρι σήμερα. Τότε λοιπόν ο πρωταγωνιστής αναλαμβάνει δράση... Η συγγραφέας του βιβλίου Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη εξηγεί πως είναι πολύ χαρούμενη που το παραμύθι της διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή. «Είναι πολύ καλό τα μικρά παιδιά να μαθαίνουν τις νέες τεχνολογίες μέσα από ένα βιβλίο. Τα παιδιά επίσης θα αγαπήσουν το βιβλίο, αφού έτσι θα το δουν με άλλο μάτι. Δεν πιστεύω ότι ένα ηλεκτρονικό βιβλίο λειτουργεί εις βάρος ενός “συμβατικού” βιβλίου. Είναι σημαντικό να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία, με οποιονδήποτε τρόπο. Η διαδραστικότητα βοηθάει επίσης και τα πολύ μικρά παιδιά που δεν ξέρουν καν να διαβάσουν. Δεν πρέπει να επιδιδόμαστε σε ένα κυνήγι μαγισσών, αλλά να εκμεταλλευθούμε τις δυνατότητες που μας δίνουν οι νέες τεχνολογίες», σημειώνει η κ. Ρώσση-Ζαΐρη.

ΤΗΣ ΠΑΥΛΙΝΑΣ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΥ

1 σχόλιο:

9th High School Library είπε...

Συναρπαστική εξέλιξη για τον ζάπλουτο Στιβ Τζομπζ και την εταιρία του. Μέσα από τα ηλεκτρονικά αυτά βιβλία του μαγαζιού του itunes θα αναγκάσει τους καταναλωτές να αλυσοδεθούν μόνο με τα δικά του φαντεζί καταναλωτικά μαραφέτια-συσκευές.
Βιβλία δηλαδή που δε θα ανοίγουν παρά μόνο σε προϊόντα Apple...

Τραγικό να μην προωθούμε μόνο ελεύθερα πρότυπα που να λειτουργούν σε οποιαδήποτε συσκευή.

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη