2 Νοε 2010

Μια «νησίδα πολιτισμού» στην Αγία Παρασκευή

ΤΟΥ ΑΘΩ ΔΗΜΟΥΛΑ

 image Η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Δ.Σ. της δημοτικής βιβλιοθήκης, Αικατερίνη Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση, εξηγεί πώς σε αυτήν τη γειτονιά το βιβλίο έχει μπει στη ζωή μικρών και μεγάλων.

Πριν από 15 με 20 χρόνια, μαθητής δημοτικού τότε και κάτοικος Αγίας Παρασκευής, περνούσα τα περισσότερα σαββατιάτικα πρωινά στη δημοτική βιβλιοθήκη, που βρισκόταν πολύ κοντά στο σπίτι μου, διαβάζοντας, ζωγραφίζοντας και παίζοντας. Για μας τα παιδιά, ο χώρος εκείνος ήταν ένας μικρός παράδεισος. Η ιστορία του, όμως, ξεκινάει πολύ νωρίτερα: το 1964, όταν ο ζωγράφος Αλέκος Κοντόπουλος αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα και αγοράζει ένα σπίτι στην Αγία Παρασκευή. Μετά το θάνατο του, εννέα χρόνια αργότερα, η σύζυγος του Μαρσέλ, σύμφωνα με την επιθυμία του, δωρίζει το σπίτι στον δήμο, με την προϋπόθεση να χτιστεί στο ίδιο οικόπεδο μια βιβλιοθήκη. Οταν τελικά αυτό γίνεται, το 1989, το σπίτι του καλλιτέχνη παραμένει άθικτο ως μουσείο (το σαλόνι και το εργαστήριο του), αλλά πλέον δίπλα του υπάρχει μια όμορφη βιβλιοθήκη.

image Η πρόεδρος του Δ.Σ. της βιβλιοθήκης Αικατερίνη Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση* άρχισε να ασχολείται με τη βιβλιοθήκη όταν εξελέγη για πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος, το 2006. Στις φετινές εκλογές, είναι και πάλι υποψήφια. Συναντηθήκαμε ένα πρωινό Σαββάτου. Εκείνη την ημέρα ξεκινούσαν ξανά οι καθιερωμένες σαββατιάτικες δραστηριότητες για τα παιδιά. Το ανακαινισμένο παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης είχε γεμίσει φωνούλες και χαμόγελα. Υπό την καθοδήγηση της συγγραφέως και εικονογράφου Λήδας Βαρβαρούση οι μικροί επισκέπτες έπρεπε να ζωγραφίσουν αρχικά ένα... θυμωμένο και έπειτα ένα χαρούμενο δέντρο.

«Στόχος και όραμα μας είναι να αναβαθμίσουμε το θεσμό των δημοτικών βιβλιοθηκών και να τις καταστήσουμε ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού», λέειη κ. Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση, αλλά η συζήτηση μας διακόπτεται από τη Βάσια, ένα κοριτσάκι πέντε χρόνων, που έρχεται να της δείξει τη ζωγραφιά της. Τα παιδιά την αναγνωρίζουν. Η ίδια, άλλωστε, κυκλοφορεί διαρκώς στους χώρους της βιβλιοθήκης και προσπαθεί να βρίσκεται παντού. Οχι μόνο από επαγγελματική υπευθυνότητα, αλλά, κυρίως, επειδή το απολαμβάνει... Αφήνουμε τα πιτσιρίκια «παραδομένα» στη ζωγραφική και φεύγουμε μαζί για το παράρτημα της βιβλιοθήκης στο Κοντόπευκο (περιοχή της Αγίας Παρασκευής κάτω από τη Μεσογείων). Εκεί συναντάμε μια άλλη ομάδα παιδιών, ακόμη μεγαλύτερη. Παρακολουθούν παράσταση Καραγκιόζη από τον Γιάννη Νταγιάκο.

Ομως, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής δεν απευθύνεται μόνο στα παιδιά. «Την πρώτη φορά που ήρθα εδώ, κοίταξα προσεκτικά τον κήπο και σκέφτηκα πόσα ωραία πράγματα μπορούν να γίνουν σε αυτόν», εξηγεί η κ. Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση. Πράγματι, πολλά και ωραία γίνονται κάθε χρόνο. Ανάμεσα τους το«10ήμερο», θεσμός εδώ και τρία χρόνια. Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων που φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι στον όμορφο κήπο της βιβλιοθήκης. Μόνο φέτος, το«10ήμερο» περιελάμβανε από την παρουσίαση του «Logicomix» του Απόστολου Δοξιάδη και τις συναυλίες των Encardia και του Haig Yazdjian μέχρι την παράσταση «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας», με τον Μεταλυκειακό θίασο Αγίας Παρασκευής να διασκευάζει Σαίξπηρ.

Σήμερα, η δημοτική βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής έχει περίπου 12.000 μέλη. Στατιστικά, αυτό σημαίνει ότι ένας στους δέκα κατοίκους έχει περάσει έστω και μία φορά από εδώ. image Διαθέτει 27.000 τίτλους βιβλίων (και το παράρτημα Κοντόπευκου άλλες 14.000). Στοχεύοντας, μεταξύ άλλων, στη διά βίου εκπαίδευση των πολιτών και τη διάδοση του βιβλίου στους δημότες, έτσι ώστε να αποτελέσει στοιχείο της καθημερινής τους ζωής, οι άνθρωποι της βιβλιοθήκης ξέρουν καλά πως δεν αρκεί ο παραδοσιακός, «αποστειρωμένος» τρόπος δανεισμού βιβλίων. Σε αυτήν τη γειτονιά της Αθήνας, άλλωστε, υπάρχουν πολλοί λόγοι να φτάσει κανείς στον αριθμό 13 της οδού Κοντοπούλου: τα «Σάββατα στη βιβλιοθήκη», οι εκδηλώσεις του «10ήμερου», οι λέσχες ανάγνωσης παιδιών και ενηλίκων, οι υπολογιστές για χρήση Ιντερνετ, οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις - όλα προσεγμένα μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια.

Την ώρα που η κ. Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση ετοιμάζεται να με ξεπροβοδίσει, τρεις έφηβοι, γύρω στα 15, μπαίνουν στη βιβλιοθήκη. Χαζεύουν λίγο τα αστυνομικά μυθιστορήματα, κοντοστέκονται στο ράφι με τα βιβλία του Χάρι Πότερ, περνούν από τα κόμικς και καταλήγουν στον Ιούλιο Βερν. Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

* Η Αικατερίνη Πρωτοσυγγελίδου - Φλατσούση είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό «ΜΑΖΙ για την Αγία Παρασκευή» του Βασίλη Γιαννακόπουλου.

via περιοδικό ΚΑΠΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΗ 31/10/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη