15 Νοε 2010

Νέο κτίριο θα «στεγάσει» μέρος της συλλογής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ένα νέο, σύγχρονο κτίριο Βιβλιοθήκης που θα φιλοξενήσει το τμήμα της συλλογής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) που αφορά το Τμήμα Ιατρικής του Ιδρύματος, πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα στην περιοχή του Μεζούρλου Λάρισα, στο πανεπιστημιακό συγκρότημα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου (δίπλα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο). 

    Μέχρι τώρα ολοκληρώθηκε η κατασκευή και γίνεται η προετοιμασία της λειτουργίας του νέου κτιρίου.

    Η συλλογή και οι υπηρεσίες που θα παρέχονται από το προσωπικό του Παραρτήματος της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Τμήματος Ιατρικής του ΠΘ, σύμφωνα με τον Γιάννη Κλαψόπουλο, προϊστάμενο Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα απευθύνονται εκτός των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας (φοιτητές, διδάσκοντες, προσωπικό ιδρύματος) και σε μέλη εκτός ΠΘ (π.χ. ιατροί, φοιτητές άλλων ιδρυμάτων, ενδιαφερόμενοι πολίτες κλπ.), όπως ακριβώς γίνεται μέχρι και σήμερα από την παρούσα εγκατάσταση της Βιβλιοθήκης, στο κέντρο της πόλης της Λάρισας (κτίριο Κατσίγρα).

    Αυτή τη χρονική περίοδο ολοκληρώνεται η εγκατάσταση των ειδικών επίπλων βιβλιοθήκης και των υπολοίπων λεπτομερειών, ενώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2010 θα έχει υλοποιηθεί και η μεταφορά της υπάρχουσας συλλογής από το κέντρο της Λάρισας στο νέο κτίριο. 

    Παράλληλα, με τη μεταφορά και ταξιθέτηση της συλλογής στα ράφια θα γίνει και η εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού (Η/Υ, φωτοτυπικά, σαρωτές κλπ.) κι έπειτα από ένα σύντομο διάστημα δοκιμών θα ξεκινήσει η κανονική λειτουργία του κτιρίου, η οποία αναμένεται στο διάστημα Δεκεμβρίου 2010 - Ιανουαρίου 2011 (πριν ή μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς). 

    Τόσο η κατασκευή του κτιρίου, όσο και η προμήθεια/εγκατάσταση των ειδικών επίπλων συγχρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικού Έργου ΕΤΠΑ Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση" (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) του ΥπΕΠΘ (Γ΄ΚΠΣ) συνολικού προϋπολογισμού 4.833.712 ευρώ. 

    Το κτίριο

    Το κτίριο αποτελείται από 3 ορόφους (ισόγειο, πρώτος και δεύτερος όροφος), είναι συνολικού εμβαδού 2.810 τ.μ. και διαθέτει υπόγειο με αποθηκευτικό χώρο 200 τ.μ. 

    Στο ισόγειο, εμβαδού περίπου 2.000 τ.μ., αναπτύσσονται οι περισσότερες και βασικότερες λειτουργίες του κτιρίου. Εκεί, βρίσκεται ο χώρος υποδοχής, το γραφείο δανεισμού και εξυπηρέτησης χρηστών, βιτρίνες έκθεσης σπάνιων αντικειμένων, εκθετήρια φυλλαδίων, ατομικές θέσεις ανάγνωσης, καθώς και οι δύο μεγάλες αίθουσες έντυπης συλλογής (βιβλία & περιοδικά) τα τεκμήρια της οποίας θα τοποθετηθούν στις συστοιχίες διπλών και μονών βιβλιοστασίων, συνολικής χωρητικότητας 80.000-100.000 τόμων. 

    Η αρχική, έντυπη συλλογή του Παραρτήματος, η οποία θα μεταφερθεί στο νέο κτίριο, αποτελείται από 6.500 τόμους βιβλίων και 10.000 τόμοι περιοδικών. 

    Στον ίδιο χώρο παράλληλα και ανάμεσα στα βιβλιοστάσια υπάρχουν πολλά τραπέζια και θέσεις ανάγνωσης, καθώς και σταθμοί εργασίας (Η/Υ) για τους χρήστες, αλλά και για ΑμεΑ (με κινητικά προβλήματα). 

    Στον πρώτο όροφο λειτουργούν τέσσερις αίθουσες ανάγνωσης (αναγνωστήρια) και ειδική αίθουσα σεμιναρίων, ενώ στο δεύτερο όροφο υπάρχει μία αίθουσα με τραπέζι συνεδριάσεων, κατάλληλη για συναντήσεις ομάδων εργασίας, για ομαδική μελέτη και για διεξαγωγή σεμιναρίων.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη