22 Νοε 2010

Βιβλιοθήκη στη μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών του Μακροχωρίου Ημαθίας

Δημοτική βιβλιοθήκη στη μνήμη των 21 αδικοχαμένων μαθητών στο Μακροχώρι Ημαθίας

Το όνομά του συνδέθηκε με το τραγικό δυστύχημα του 2003, όπου έχασαν τη ζωή τους 21 μαθητές. Όμως στο Μακροχώρι Ημαθίας υπάρχει μια ζωντανή κοινότητα νέων, που δραστηριοποιείται σε μια περιοχή πολύ κοντά στην πόλη της Βέροιας, με αστικά και αγροτικά χαρακτηριστικά. Τους ορίζοντες αυτών των νέων, φιλοδοξεί να διευρύνει η σύγχρονη δημοτική βιβλιοθήκη, που δημιουργήθηκε στη μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Αποστόλου Παύλου και με χρηματοδότηση από τη Βουλή των Ελλήνων.

Το συνολικό κόστος του εγχειρήματος «άγγιξε» τα 330.000 ευρώ ενώ πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου της παλαιάς κοινότητας Μακροχωρίου, όπου στεγάζεται πλέον η βιβλιοθήκη, εγκατάστασης του τεχνολογικού εξοπλισμού και εμπλουτισμού της με βιβλία.

Τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης που «μετρά» ήδη τρεις χιλιάδες τίτλους, θα γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή παρουσία του προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου. Παράλληλα ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία και με την Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, που πρόσφατα απέσπασε παγκόσμια διάκριση αλλά και με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, που θα καλύπτει την τεχνική της υποδομή και θα την τροφοδοτεί με νέες εκδόσεις.

«Ο συμβολισμός του έργου είναι μεγάλος για έναν τόπο που θρήνησε τα παιδιά του. Είναι παράλληλα μια ηθική δικαίωση για τις οικογένειες των μαθητών που χάθηκαν αλλά και ένα έργο αφιερωμένο στη νέα γενιά του τόπου, ώστε να μην χάσει την αισιοδοξία του», σημειώνει ο δήμαρχος Αποστόλου Παύλου, Απόστολος Νεστορόπουλος. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι στη μνήμη των μαθητών χρηματοδοτήθηκαν και άλλα έργα, όπως η δημιουργία της «πλατείας των 21 μαθητών» και η επέκταση του λυκείου Μακροχωρίου.

«Η κοινωνία της πόλης και ολόκληρης της Ελλάδας συγκλονίστηκε από το δυστύχημα. Αυτό δεν μπορεί να ξεχαστεί με τίποτε. Όμως, δεν θέλουμε να θυμίζει η πόλη, την κακή στιγμή του δυστυχήματος. Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα της ελπίδας και να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη