23 Νοε 2010

Βιβλιοθηκονόμος; Όχι, σίγουρα δεν είναι αυτό…

Στο ΒΗΜΑgazino της περασμένης Κυριακής (21/11/10) δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχθεί το επάγγελμα του βιβλιοθηκονόμου, όχι από κάποιο άσχετο ή από ένα τυχαίο βιβλιοθηκονόμο, αλλά από την ίδια την Πρόεδρο του μοναδικού συλλογικού οργάνου που εκπροσωπεί τον κλάδο: την Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης κ. Χριστίνα Κυριακοπούλου. image
Συγνώμη, Χριστίνα, αλλά κατά τη δική μου κρίση δεν είναι ΑΥΤΟ το επάγγελμα βιβλιοθηκονόμος… Ένα τέτοιο άρθρο θα περίμενα και θα κατανοούσα (γιατί όχι;) αν είχε γραφεί από έναν περαστικό από τη βιβλιοθήκη και άσχετο με το επάγγελμα. Ο κάθε συνάδελφος θα περίμενε, πιστεύω, από την Πρόεδρο της ΕΕΒΕΠ να προβάλλει και να αναδείξει την επιστημονική κατάρτιση και αναγκαιότητα του ειδικού, του επαΐοντα βιβλιοθηκονόμου και επιστήμονα της πληροφόρησης, που θα ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι στο χάος της πληροφορίας που κατακλύζει και πνίγει τον άνθρωπο σήμερα και θα τον κατευθύνει και θα του παράσχει πληροφοριακή παιδεία, θα τον μυήσει στις δεξιότητες της αναζήτησης, εύρεσης, αξιολόγησης και χρήσης της πλέον έγκυρης πληροφορίας.
Η συναισθηματική προσέγγιση παραπλανά μάλλον παρά θέτει τα θέματα στην ορθή τους βάση και διάσταση. Και έτσι όπως παρουσιάζεται λίγο απέχει το ”βιβλιοθηκονόμος” από το “αποθηκάριος”. Όπως και το “βιβλιοθήκη” από το “κάποια δ/νση κοινωνικής πρόνοιας”! Δεν είναι η δουλειά μας να παρατηρούμε “από απόσταση ασφαλείας” (!!!) ζωές ανθρώπων με “όμορφες ιστορίες” ή ιδιάζοντα προβλήματα και μάλιστα αγωνιώδους επιβίωσης και αποδοχής, ούτε να επιτρέπουμε τη χρήση υπολογιστών στα παιδιά “γιατί στο σπίτι τους δεν έχουν”, ούτε να αντιπαραβαλλόμαστε με την wikipedia (!!!), ούτε να είμαστε μπαμπούλες ή να παρακινούμε ή δικαιολογούμε την κλοπή (!!!! – έλα Παναγία μου!)! Ο ρόλος μας είναι πολύ, μα πολύ πιο ουσιαστικός και τελείως διαφορετικός! Ρίξτε μια ματιά στην προσέγγιση του θέματος από την  Infoscience Addict – αξίζει τον κόπο (υπενθυμίζω ότι είχε γράψει κι αυτή σχετικό άρθρο “Βιβλιοθηκονόμος: Τι είμαι και πού πάω;” στην ίδια στήλη του περιοδικού «Η δουλειά μου» – καμία σχέση!).
Το σοκ, πάντως, το έπαθα με το 0-20 άτομα την ημέρα! Ούτε και στο πιο μικρό χωριό δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει ημέρα που δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ επισκέπτης στην τοπική βιβλιοθήκη! Πόσο μάλλον σε έναν δήμο τόσο μεγάλο σαν αυτό της Καλλιθέας που προσεγγίζει τους 200.000 κατοίκους! Το βρίσκω τουλάχιστον τραγικό!!! Τη δική μας βιβλιοθήκη, μιας μικρής επαρχιακής πόλης των περίπου 25.000 κατοίκων, την επικέπτονται τουλάχιστον 100 άτομα την ημέρα! Θέλω να πιστέψω ότι έγινε τυπογραφικό λάθος, αλλά… ΔΕΝ… μου επιτρέπεται :(
Και οι απολύσεις συναδέλφων, τα οικονομικά προβλήματα και η έλλειψη προσωπικού δεν μπορεί να είναι θέμα “ενοχλητικό” ή “λογικό” για την πρόεδρο του μοναδικού συνδικαλιστικού οργάνου που τους εκπροσωπεί! Είναι ο βασικός λόγος που έχει εκλεγεί, που υπάρχει και πρέπει να δράσει.
Και επειδή προφανώς “Κάτι πάει στραβά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας”…., θα πρότεινα και στους υπόλοιπους δραστήριους ή μη διαδικτυακά βιβλιοθηκονόμους (τον Βιβλιοθηκάριο, τους GreekLIS, τους e-scriptorum, την  Vicky Charitopoulou, στις Βολτίτσες κ.ά.) να καταθέσουν και τη δική τους άποψη. Εκτός αν θεωρούν ότι αντιπροσωπεύει επαξίως το επάγγελμα τους το άρθρο στο BHMAgazino της περασμένης Κυριακής.
Πάσο τότε…

UPDATE 26/11/10: ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΣ: Επιστολή της Προέδρου της ΕΕΒΕΠ στο ΒΗΜΑgazino

12 σχόλια:

Foteini είπε...

Επειδή αγανάκτησα και νευρίασα με την συνέντευξη της κας Κυριακοπούλου για το επάγγελμά μας ή όπως αυτή τουλάχιστον το αντιλαμβάνεται, έτυχε και την συνάντησα σήμερα και της ζήτησα διευκρινίσεις σχετικά με την συγκεκριμένη συνέντευξη. Χωρίς να έχω καμία συνδικαλιστική σχέση με την ένωση και χωρίς να έχω την διάθεση να την υπερασπιστώ και φυσικά χωρίς να μου το ζητήσει η ίδια - αισθάνομαι την ανάγκη να μεταφέρω την δική της άποψη σχετικά με το θέμα. Μου δήλωσε ότι ήταν πολύ αγανακτισμένη καθώς από μια συνέντευξη μιαμισης ώρας αποτυπώθηκαν μόνο κάποιες συζητήσεις που έγιναν σε κάποιο διάστημα εκτός της κύριας συνέντευξης.
Λυπάμαι ειλικρινά για την εξέλιξη των πραγμάτων σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για όλους.
Θέλω να ελπίζω και πιστεύω ότι η κα Κυριακοπούλου θα διορθώσει την "άτυχη" στιγμή και να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στο μέλλον ωστε να αποφύγει παρόμοιες ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ.

Ανώνυμος είπε...

χωρίς να εργάζομαι στον κλάδο και χωρίς να γνωρίζω την κυρία, νομίζω ότι είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο δημοσιογράφος αυτοσχεδίασε βάναυσα.

Ανώνυμος είπε...

Βασικά περισσότερο διασκέδασα με το άρθρο παρά θύμωσα. Πιστεύω πως για να μην έχει μια βιβλιοθήκη χρήστες σάφως και μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει η κα. Κυριακοπούλου. Φαίνεται ανεπαρκής και εκπρόσωπος μιας παλαιάς κοπής επαγγελματιών, οι οποίοι κατά την αποψή μου είναι εξ΄ολοκλήρου υπεύθυνοι για την κατάσταση των βιβλιοθηκών στην χώρα. Συχνά βλέπουμε γραφικές φιγούρές σε διοικητικές θέσεις στις Ελληνικές Βιβλιοθήκες. Το προέδρος των βιβλιοθηκονόμων ιδιαίτερα ήταν αυτό που με διασκέδασε περισσότερο. Σε καμία περίπτωση δεν είναι προέδρος μου αλλά και ούτε με εκπρωσωπεί πουθένα ως επαγγελματία του κλάδου, είναι όμως πρόεδρος σε μια Ενωση επαγγελματιών(ούτε καν συνδικαλιστική) που βάσει των τελευταίων εκλογών της πρέπει να εκπροσωπεί γύρω στα 200 άτομα (και πολλά λέω). Λοιπόν να την χαίρονται όσοι την εξέλεξαν. Μιας και δεν είμαι μέλος της άνωθι ενώσεως μόνο διασκέδαση και χλεύη μου προκαλέι το άρθρο καθώς φυσικά δεν θεωρώ οτι εκπροσωπούμαι από κάτι βιβλιοθηκονόμους σαν τη κα. Κυριακοπούλου.
Κλείνοντας θα ήθελα να σχολιάσω κάτι που διάβασα πως παραποιήθηκαν τα λεγόμενα της κα. Κυριακοπούλου από τον δημοσιογράφο, θα ήθελα να αναφέρω πως αν όντως συνέβει το γεγονός, θα έπρεπε επώνυμα με επιστολή της να καταγγειλεί τον συγκεκριμένο Α.Ρ.Δ. (αλήτη ρουφιάνο δημοσιογράφο) Αν δεν το πράξει απλώς εκτείθεται περισσότερο και ισώς τα μέλη της Ενώσεως να πρέπει να αποφασίσουν αν τους καλύπτει ως εκπροσωπός τους.
Ευχαριστώ
Δέσποινα

Κατερίνα είπε...

Η αλήθεια είναι πως προσωπικά μου λείπει η εργασιακή εμπειρία (πέραν της πρακτικής μου άσκησης), παρόλα αυτά, όταν διάβασα το άρθρο, πραγματικά σκέφτηκα "αν είναι δυνατόν!", "σε ποιόν πλανήτη ζει;!", και αν δεν ήξερα ότι όσα καταγράφηκαν ειπώθηκαν από την πρόεδρο της ΕΕΒΕΠ, θα πίστευα ότι προέρχονται από κάποιον αδαή, που είτε έχει εργαστεί για ελάχιστο χρονικό διάστημα, είτε έχει απλά κάνει πρακτική σε κάποια βιβλιοθήκη.
Εκτός του ότι όσα συμπεριλαμβάνονται σε αυτή τη συνέντευξη εγώ (και πολλοί άλλοι θέλω να πιστεύω) δε μπορώ να τα θεωρήσω "μυστικά του επαγγέλματος" ενός βιβλιοθηκονόμου, η όλη προσέγγιση μου φαίνεται (επιεικώς) κωμικοτραγική!
Πόσος αυτοσχεδιασμός από μέρους του δημοσιογράφου; Τόσο σαμποτάζ; Η κα Κυριακοπούλου σίγουρα οφείλει να δώσει εξηγήσεις, γιατί κατά τη γνώμη μου αυτό το άρθρο και την προσβάλλει και εξοργίζει πολλούς συναδέλφους της.

Ανώνυμος είπε...

Εχοντας κοινο νου με αντιπροσωπευει απολυτα το σχολιο που αναφερει οτι "ειναι προφανες οτι ο δημοσιογραφος αυτοσχεδιασε βαναυσα".
Τωρα για οσους-ες δραττονται της ευκαιριας να βγαλουν τη χολη τους ειναι κι αυτο με κοινο νου, απολυτα αντιληπτο.
Το να κανεις κριτικη χωρις πρωτα να ελεγξεις τα γεγονοτα κι απο την αλλη να θεωρεις τιτλο τιμης οτι δεν εισαι μελος της Ενωσης, λεει πολλα νομιζω.

Afroditi Fragkou - Infoscience Addict είπε...

Θα μου επιτρέψετε να πω πως κρατάω επιφυλάξεις για το κατά πόσον πραγματικά παραποιήθηκαν τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη, καθώς μίλησα προσωπικά με τον δημοσιογράφο. Δε λέω πως δεν ειπώθηκαν πράγματα που δεν δημοσιεύτηκα. Επίσης, δε θα ήθελα να πω το ακριβές περιεχόμενο μιας ιδιωτικής συνομιλίας μεταξύ εμού και του κ. Θεοδωρόπουλου που υπογράφει το άρθρο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως τήρησε απόλυτα τα προσχήματα και το μόνο που εξέφρασε ως απάντηση στις δικές μου ενστάσεις ήταν πως το κείμενο "δεν ανταποκρινόταν ακριβώς σε αυτό που προσδοκούσε". Αυτά γιατί καλό το Α.Ρ.Δ. της Δέσποινας αλλά είναι η 4η μέρα που "ουρλιάζουν" τα blogs (μεταξύ αυτών και το δικό μου) και η κ. Κυριακοπούλου δεν έχει βγάλει μια επίσημη ανακοίνωση για να μας πει έστω αυτό, ότι δηλαδή παραφράστηκε. Αλλά ξαναλέω,διατηρώ τις επιφυλάξεις μου γιατί στο κάτω-κάτω, εκείνη ήταν η πρώτη που θα έπρεπε να νιώθει θιγμένη και να βρεθεί σε θέση άμυνας.

Ανώνυμος είπε...

enw to ergo ths enwshs tosa xronia eee apostwmwnei?!!!

Ανώνυμος είπε...

Επειδή νομίζω δεν είμαστε παιδάκια, ακόμα και αν αυτοσχεδίασε ο δημοσιογράφος, κάπου, κάτι άκουσε για να ολοκληρώσει το άρθρο. Εκτος αν έγραψε μυθιστόρημα και βρήκε μια φωτογραφία και έντυσε το άρθρο του. οι παλιοί έλεγαν οτι την υπογραφή σου και κατι άλλα πράγματα οφείλεις να γνωρίζεις που τα προσθέτεις.
Στο σχόλιο μου αναφέρω πως αν έχει συμβεί αυτο θα μπορούσε να ανασκευάσει. Και δεν το κατάλαβα απο πότε είναι τιμή να είσαι μέλος μιας ένωσης? Ανέφερα απλά πως επειδη δεν είμαι μέλος της Ενωσης διασκέδασα. Αν ημουν μέλος όμως, θα έπραττα διαφορετικά μιας και θα είχα συμετάσχει στην διαδικασία που την εξέλεξε ως πρόεδρο και θα θεωρούσα πως με εκπροσωπούσε με τις πραξεις και τα λεγόμενα της. Αυτά τα λίγα.
Δέσποινα

Ανώνυμος είπε...

Εχω στείλει ήδη μια απάντηση στο παραπάνω σχόλιο της ανωνύμου 9.41 το οποίο για κάποιο λόγο δεν έχει ανέβει στο blog. Αν και γενικά η απόψη μου για τους δημοσιογράφους δεν είναι η καλύτερη το Α.Ρ.Δ. που ανέφερα αντιστοιχεί στην περίπτωση που όντως έχουν παραποιηθεί τα λεγόμενα της κα. Κυριακοπούλου Αφροδίτη. Για το λόγο αυτο ανέφερα πως θα έπρεπε η ίδια να αντιδράσει. Αν και για να είμαι ειλικρινής δεν πίστεψα πως το σενάριο αυτό έχει πολλές ελπίδες να έχει "παίξει"..

Afroditi Fragkou - Infoscience Addict είπε...

Μια πολύ γρήγορη σημείωση. Δέσποινα, στη φράση "καλό το Α.Ρ.Δ. της Δέσποινας", δε διαφωνούσα μαζί σου. Αντιθέτως, συμφωνούσα και με το παραπάνω. Γενικά, πολλοί άνθρωποι ίσως έχουν παραφραστεί κατά καιρούς από δημοσιογράφους αλλά απ' όσο ξέρω, όλοι αντέδρασαν και υπερασπίστηκαν τον εαυτό τους. Κοινώς, υπάρχουν Α.Ρ.Δ. αλλά αν ο συγκεκριμένος κύριος ήταν τέτοιος, τότε η κ. Κυριακοπούλου θα έπρεπε να είχε αντιδράσει.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΣ είπε...

Κυρία Κυριακοπούλου, η δημοσίευσή σας, καταράκωσε όλους τους εν αγώνα συναδέλφους βιβλιοθηκονόμους. Εξαφάνισε, στην κυριολεξία, το επάγγελμα. Γιατί μέλλον να αγωνιστούμε; Λυπάμαι πολύ που μ'αναγκάζεται να το πω, αλλά ζήτε στο μεσαίωνα! Παραιτηθήτε από την Ένωση, δεν έχετε καμμιά θέση ανάμεσα σε επιστήμονες πληροφόρησης.

Ανώνυμος είπε...

η όψιμη αντίδραση της κας Κυριακοπούλου με τη μορφή μίας χλιαρής επιστολής προς τον διευθυντή του Βήματος, δεν πείθει κανένα, ούτε με το ύφος, ούτε με το χρόνο δημοσίευσής της. Χθες Παρασκευή το είδα στο σαιτ της Ένωσης, και δεν αναφέρει ημερομηνία για το πότε αναρτήθηκε και πότε εστάλει στο Βήμα. Αν όντως παραποιήθηκαν τα λεγόμενά της, έπρεπε να είναι η πρώτη που θα αντιδρούσε και θα ζητούσε να αποκατασταθεί. Μιλώντας απευθείας στους συναδέλφους μέσω των μπλογκς όχι απαντώντας τους με έμμεσο τρόπο, όπως έκανε με αυτή την επιστολή, ήταν υποχρεωμένη να δώσει εξηγήσεις. Και υπάρχει και το συγνώμη, τί ωραιότερο από το: έκανα λάθος συγνώμη! Έστω αυτό, αν και το καλύτερο που μπορεί να κάνει τώρα είναι να παραιτηθεί για λόγους ευθυξίας. Και είναι μία πολύ καλή στιγμή να αναλογιστούμε το μερίδιο της ευθύνης μας σαν κ΄λάδος και εννοώ μ' αυτό ότι δεν έγινε μόνη της πρόεδρος, κάποιοι την ψήφισαν, κάποιοι περισσότεροι δεν πήραν θέση. Αυτό όμως που συμβαίνει σήμερα, είναι έμμεσο αποτέλεσμα της στάσης που κρατήσαμε στις εκλογές είτε συμμετείχαμε είτε όχι.

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη