9 Ιαν 2011

Ο Νίκος Κούνδουρος δώρισε την προσωπική του βιβλιοθήκη στη Βιβλιοθήκη του Αγίου Νικολάου Κρήτης

Ο Νίκος Κούνδουρος χαρίζει την περιουσία του. Ο κορυφαίος σκηνοθέτης αποφάσισε να αφήσει τα «υπάρχοντά» του στις επόμενες γενιές και προχώρησε στη σύσταση της «πνευματικής διαθήκης» του. Τα βιβλία του, που ανέρχονται σε περισσότερους από 500 τίτλους, η πολύτιμη συλλογή του από βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, καθώς επίσης και οι ταινίες του φεύγουν από τα χέρια του, εμπλουτίζοντας τις προθήκες του χώρου πολιτισμού.
 
«Προχώρησα σε αυτές τις ενέργειες κι έφυγε ένα βάρος από πάνω μου. Αισθάνομαι ελεύθερος πια. Με πόνο ψυχής βέβαια, γιατί όλα αυτά είμαι εγώ, μια ολόκληρη ζωή!» αποκαλύπτει στην «Espresso» ο Νίκος Κούνδουρος.
 
Τα βιβλία του τα δώρισε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Αγίου Νικολάου Κρήτης, που είναι ο τόπος καταγωγής του. «Πήγα και επιθεώρησα τον χώρο στην Κρήτη και είδα ότι υπάρχει εκεί νεολαία που διψάει και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Πρόκειται για το πιο σημαντικό μέρος της βιβλιοθήκης μου, που είναι δημιούργημα εβδομήντα χρόνων και έχει παίξει τον ρόλο της. Σκέφτηκα ότι εγώ δεν πρόκειται να διαβάσω από εδώ και πέρα, και αυτά τα βιβλία που είναι επιλεγμένα μπορούν να δώσουν τροφή και να είναι χρήσιμα στους νέους» αναφέρει ο δημιουργός και συμπληρώνει: 
 
«Σημαντική είναι και η συλλογή από εικόνες, βυζαντινές κυρίως αλλά και μεταβυζαντινές, τις οποίες θεωρώ πολύτιμα μνημεία και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Μουσείο Πούσκιν στη Μόσχα. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε άλλα πέντε ή έξι μουσεία σε όλο τον κόσμο» μας λέει.

Εκείνο που απομένει να ρυθμίσει είναι το θέμα των ταινιών. «Τις αντιγράφω όλες με την καινούργια τεχνολογία για να μπορέσουν να επιβιώσουν στο μέλλον. Ο προορισμός τους είναι η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και σιγά-σιγά θα πάρουν τον δρόμο και θα φωλιάσουν εκεί».

Η υγεία του Νίκου Κούνδουρου, ύστερα από την πρόσφατη περιπέτειά του, παρουσιάζει βελτίωση μέρα με τη μέρα. Ο σκηνοθέτης είχε πέσει θύμα ληστείας και ξυλοδαρμού μέσα στο ίδιο του το σπίτι και νοσηλεύτηκε στην εντατική μονάδα. «Οι γιατροί μού είπαν ότι τα κατάγματα θα αργήσουν να περάσουν. Αισθάνομαι, όμως, καλά» αναφέρει και μας εξηγεί τον λόγο που οδηγήθηκε στην απόφαση της «πνευματικής διαθήκης»: 

«Βλέπω ότι τα χρόνια με κυκλώνουν καλπάζοντας. Ο άνθρωπος μέχρι τα 30 του φτύνει αίμα για να δημιουργήσει και μετά, στα 40, τα 50 και τα 60 ο χρόνος περνάει χωρίς να το καταλάβεις. Τώρα αισθάνομαι τελείως ήρεμος και ελεύθερος. Αυτή είναι η σωστή λέξη».

ΧΡΥΣΑ ΔΟΤΣΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη