30 Ιαν 2011

Ο απόηχος της Συνδιάσκεψης για τις Βιβλιοθήκες στα ΜΜΕ


Photostream= Συνδιάσκεψη για τη Διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής Αρχείων και Βιβλιοθηκών
----------------------------------------------------------------
«Η γενιά του Google στις βιβλιοθήκες» -Συνέντευξη στον Σπυρο Γιανναρα
Η «αλλαγή παραδείγματος» όσον αφορά την εθνική πολιτική για τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα της υπουργού Παιδείας, Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Αννας Διαμαντοπούλου.
----------------------------------------------------------------
Ομιλία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνου, στη συνδιάσκεψη για τη διαμόρφωση της νέας πολιτικής βιβλιοθηκών και αρχείων.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, κατά την ομιλία του στη Συνδιάσκεψη για τη διαμόρφωση της νέας αρχειακής πολιτικής και πολιτικής βιβλιοθηκών, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, συμφώνησε με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ότι ο συμβολισμός της παρουσίας του κ. Παπούλια δείχνει τη σημασία του θέματος, καθώς και το πόσο θα καθορίσει την πορεία του ελληνικού πολιτισμού στο μέλλον.
----------------------------------------------------------------
Πώς τα βιβλία δεν θα γίνονται… προσάναμμα
Οι ελληνικές βιβλιοθήκες μάλλον λειτουργούν στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής. Λίγοι ενδιαφέρονται γι’ αυτές στις πόλεις, ενώ στην ύπαιθρο δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο παλιά βιβλία να καταλήγουν στα τζάκια για προσάναμμα. Μία συνέντευξη με τον Δημήτρη Γιογλή, έναν άνθρωπο που ζει τις βιβλιοθήκες εκ των έσω.
----------------------------------------------------------------
Συνδιάσκεψη για τις… μη βιβλιοθήκες
Αν πιστέψουμε τον Steve Jobs, ιδρυτή της Apple σε λίγα χρόνια κανείς δεν θα διαβάζει ούτε ηλεκτρονικά, ούτε έντυπα βιβλία. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν χρειάζεται να καταφύγουμε σε προβλέψεις.
----------------------------------------------------------------
Οι εκδότες για τις σχολικές βιβλιοθήκες
Με αφορμή τη "Συνδιάσκεψη για τη Διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής για τα Αρχεία και τις Βιβλιοθήκες" η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών και οι όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς των εκδοτών, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος των εκδοτών δεν εκλήθη να συμμετέχει, υπενθυμίζει τη "δραματική κατάσταση" που επικρατεί στο χώρο των σχολικών - ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών παρουσιάζοντας οικονομικά στοιχεία και αριθμούς που τη σκιαγραφούν ανάγλυφα.
----------------------------------------------------------------
Υποσχέσεις από τη μια... σχολειά χωρίς βιβλιοθήκες από την άλλη!
Σε 4.101 σχολεία μέσης εκπαίδευσης υπάρχουν μόλις 765 βιβλιοθήκες, λένε φορείς των εκδοτών
Διήμερη συνδιάσκεψη (σήμερα και αύριο) για τη διαμόρφωση νέας εθνικής πολιτικής για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τις βιβλιοθήκες διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας και περιγράφει ως κεντρικό άξονα αυτής της πολιτικής τη δημιουργία εθνικού συστήματος Βιβλιοθηκών και Αρχείων και την ενοποιημένη δράση τους με τα Μουσεία.
----------------------------------------------------------------
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: Καταγγελία για τη συνδιάσκεψη για τις σχολικές βιβλιοθήκες
Το Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. διοργανώνει  συνδιάσκεψη για τη διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής για βιβλιοθήκες & ΓΑΚ 27-28 IAN στο Ζάππειο.
Η εισήγηση με θέμα ‘Η σχολική βιβλιοθήκη, κέντρο μάθησης, πληροφόρησης και πληροφοριακής παιδείας’, δόθηκε για πολλοστή φορά στην  κ. Α. Παπάζογλου, Δ/ντρια των Βιβλιοθηκών του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, Κολλέγιο Αθηνών – Κολλέγιο Ψυχικού.
----------------------------------------------------------------
Απαξίωση υπευθύνων Σχολικών Βιβλιοθηκών
Πάντα ήταν απαξιωμένο το έργο μας αλλά αυτή τη στιγμή όπου "σχεδιάζεται" το νέο σχολείο η απαξίωση από το ίδιο το Υπουργείο είναι όχι μόνο προκλητική αλλά και επικίνδυνη. Εμείς πρέπει πάντα να υπερασπιζόμαστε την ύπαρξή μας στις Σχ.Βιβλιοθήκες και να αποδεικνύουμε ότι παράγουμε έργο.
----------------------------------------------------------------

Βιβλιόσπι(ρ)το: Συνδιάσκεψη για τη διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής για τα Αρχεία και τις Βιβλιοθήκες.

Πήγα κι εγώ, ως υπηρέτης (;) του θεσμού των Σχολικών Βιβλ/κών εδώ και 10χρόνια. "Υπηρετούμε" ένα θεσμό από τους πιο σημαντικούς στην εκπαίδευση, εξ-υπηρετούμε μαθητές και εκπαιδευτικούς, προσφέρουμε πράγματα πρωτόγνωρα για το δημόσιο σχολειο, απ' αυτά που όλο εξυμνούνται θεωρητικά και ποτέ δε στηρίζονται πρακτικά.
----------------------------------------------------------------
Σκέψεις για τη Συνδιάσκεψη
Στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2011 πραγματοποιείται στην Αίγλη του Ζαππείου η «Συνδιάσκεψη για την Διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής για τα Αρχεία και τις Βιβλιοθήκες». Θα «χαιρετίσει» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας , η Υπουργός Παιδείας και διά βίου μπλα-μπλα Άννα Διαμαντοπούλου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης και ο Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού Πέτρος Γερουλάνος.
----------------------------------------------------------------
Αρχεία και Σχολικές Βιβλιοθήκες, αχ αν μιλούσαν!
Πολλές φορές αποφασίζουμε να αποκαλύψουμε κάποιες πλευρές της δύσκολης καθημερινότητάς μας και στη συνέχεια αποθαρρυνόμαστε και κλεινόμαστε στο μίζερο καβούκι μας με τη δικαιολογία: «και τι θα γίνει, ποιος μας ακούει» Κι όμως, ακόμη κι αν βρισκόμαστε προ ειλημμένων αποφάσεων, προ της τραγικής εικόνας των εξαργυρωμένων επιταγών και των εξωνημένων συνειδήσεων, ακόμη κι αν πρέπει να αντιμετωπίσουμε όσους υπονομεύουν με την πεοκορδοσία ή και την οσφυοκαμψία τους την Ιστορία της Εκπαίδευσης (κάθε περιόδου), ακόμη και τότε κάποιος θα βρεθεί ρομαντικός αλλά και σύννους, εκλεπτυσμένος και οργανωτικός για να σεβαστεί τον μόχθο των προηγουμένων. Γι’ αυτό και φιλοξενείται σήμερα το παράπονο-καταγγελία του συναδέλφου κ. Γιώργου Μπαρμπέρη, που αποτελεί και δική μου καταγγελία και πολλών άλλων για την «επιμελώς απρόσεκτη» συμπεριφορά των ιθυνόντων του υπουργείου μας, που εγώ επιμένω να ονομάζω ΥΠΕΠΘ.
----------------------------------------------------------------

Αγνωστο «φρούτο» οι βιβλιοθήκες για τους Ελληνες

Το υπουργείο Παιδείας, σε συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 27-28 Ιανουαρίου, με στόχο τη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής για τα αρχεία και τις βιβλιοθήκες, δίνει μεγάλη έμφαση στην αναδιοργάνωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στον κεντρικό ρόλο που οφείλει να έχει και στην ευθυγράμμισή της με την ψηφιακή εποχή. Μια υποδειγματική Εθνική Βιβλιοθήκη μπορεί να λειτουργήσει ως συντονιστικός φορέας αν δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες δεν ενταχθούν κάτω από την ίδια ομπρέλα, ώστε να σταματήσει ο εμφύλιος μεταξύ τους και να έχουμε ορθολογιστικότερη οργάνωσή τους;
----------------------------------------------------------------

Πραγματοποίηση και διαχείριση της Εθνικής Συνδιάσκεψης για την Αρχειακή Πολιτική και Πολιτική Βιβλιοθηκών

Η διαμόρφωση νέας εθνικής πολιτικής για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τις Βιβλιοθήκες ήταν το αντικείμενο διημερίδας του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης Θρησκευμάτων που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια την Πέμπτη και Παρασκευή 27 και 28 Ιανουαρίου 2011 στην Αίγλη του Ζαππείου.
    Η διοργάνωση είχε ανατεθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (Ε.Ι.Ν.) φορέα εποπτευόμενο από το Υπουργείο, ως συμβαλλόμενο μέρος στην πραγματοποίηση και τη διαχείριση της εθνικής συνδιάσκεψης.

----------------------------------------------------------------

Κενές νοήματος διημερίδες, επαφές, αγωνία και… σιωπή σκεπάζουν τις βιβλιοθήκες

…Ό,τι μάθαμε (μη φανταστείτε και τίποτε ουσιαστικό), προέρχεται από τον πρόεδρο του Ε.Ι.Ν. Φίλιππο Λέντζα και από το δελτίο τύπου που μόνο το Ε.Ι.Ν. μπήκε στον κόπο να εκδώσει χθες. Ωστόσο, κυριολεκτικά τραβούσαμε τα μαλλιά μας διαβάζοντας στο δελτίο: «Στον χαιρετισμό που απεύθυνε ο πρόεδρος του Ε.Ι.Ν. κ. Φίλιππος Λέντζας τόνισε μεταξύ άλλων την ύπαρξη και αξιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, καθώς και την παροχή κοινωνικής προσφοράς της φοιτητικής- σπουδαστικής μαθητικής μέριμνας στους τομείς του πολιτισμού, εκπαίδευσης περιβάλλοντος, στέγασης - σίτισης της σπουδάζουσας νεολαίας». Τόνισε την ύπαρξη ο κ. Λέντζας!!!

----------------------------------------------------------------

Μεγαλόπνοο σχέδιο για «μπίζνες» με βιβλιοθήκες και αρχεία

…Η υπουργός είπε ότι υπάρχουν 45 δημόσιες βιβλιοθήκες, εκ των οποίων οι 29 είναι κεντρικές, με έδρα την πρωτεύουσα περιφερειακού διαμερίσματος. Αφησε να εννοηθεί ότι δε θα συνδεθούν όλες με το εθνικό δίκτυο, αλλά θα «τεθούν κάποιες προδιαγραφές» (διάβαζε επιχειρηματικά κριτήρια) και εξήγησε με νόημα: «Οι βιβλιοθήκες θα πρέπει να μπουν στη λογική της αυτόνομης λειτουργίας. Η χρηματοδότησή τους και η πρόσβασή τους στο σύστημα θα πρέπει να γίνεται κατόπιν αξιολόγησης». Η αυτόνομη λειτουργία και η χρηματοδότηση υπό όρους σημαίνει για τις βιβλιοθήκες ότι θα σπρώχνονται να αναζητούν πόρους και θα αναγκάζονται να αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα, να ξεπουλάνε τον πλούτο τους για να γίνουν ανταγωνιστικές και να πιάσουν τα κριτήρια ένταξής τους στο εθνικό σύστημα για να μη σβήσουν ή να μη φυτοζωούν...
----------------------------------------------------------------
Το post θα ενημερώνεται με ότι νεότερο σχετικό με τη συνδιάσκεψη πέσει στην αντίληψη μου
 
Σχετικές συνδέσεις:

7 σχόλια:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΜΠΕΡΗΣ είπε...

Συνδιάσκεψη για τη διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής για τα Αρχεία και τις Βιβλιοθήκες(!!!)

Στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στην Αίγλη του Ζαππείου και υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, Συνδιάσκεψη για τη διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής για τα Αρχεία και τις Βιβλιοθήκες.
Είμαι υπεύθυνος της σχολικής βιβλιοθήκης του 3ου ΓΕΛ Ηλιούπολης από την ίδρυση του θεσμού, εδώ και δέκα χρόνια.
Έμαθα για τη Συνδιάσκεψη τυχαία, μια μέρα πριν την πραγματοποίησή της. Καμιά πληροφόρηση από το Υπουργείο. Επικοινώνησα τηλεφωνικώς με το Γραφείο Σχολικών Βιβλιοθηκών, που είναι το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου, και μου δήλωσαν πλήρη άγνοια!
Διαβάζοντας το πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης βεβαιώθηκα ότι ζούμε στη χώρα του παραλόγου, για να το εκφράσω κομψά.
Μια από τις ενότητες είχε τίτλο: «Βιβλιοθήκες, Σχολείο και εκπαίδευση». Ομιλήτρια, με θέμα: «Η σχολική βιβλιοθήκη κέντρο μάθησης, πληροφόρησης και πληροφοριακής παιδείας», ήταν η κ. Αλεξάνδρα Παπάζογλου διευθύντρια των βιβλιοθηκών του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κολλέγιο Αθηνών – Κολλέγιο Ψυχικού.
Γνωρίζω προσωπικώς την κ. Παπάζογλου και την εκτιμώ. Αλλά, για όνομα του θεού, το Υπουργείο Παιδείας κάνει Συνδιάσκεψη για τη χάραξη Εθνικής Πολιτικής για τις Βιβλιοθήκες και καλεί ως ομιλήτρια την εκπρόσωπο ενός ιδιωτικού σχολείου;
Η λειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών στα δημόσια σχολεία έκλεισε ήδη τα δέκα χρόνια. Υπάρχει μεγάλη συσσωρευμένη εμπειρία, υπάρχει σημαντικό έργο μαζί με σημαντικά βεβαίως προβλήματα, δεν υπάρχει κανείς στο Υπουργείο Παιδείας που να τα γνωρίζει; Δεν υπάρχει κανείς στο Γραφείο Σχολικών Βιβλιοθηκών του Υπουργείου που μπορεί να μιλήσει για το ρόλο των σχολικών βιβλιοθηκών; Δεν υπάρχει κανείς απ’ αυτούς τους έρμους εκπαιδευτικούς που παλεύουν τόσα χρόνια, σε αντίξοες συνθήκες, για την επιτυχία του θεσμού;
Εκτός αν είναι μια ομολογία πως ο θεσμός των σχολικών βιβλιοθηκών έχει αποτύχει. Αλλά για σκεφτείτε μια Πολιτεία που διατηρεί επί δέκα χρόνια έναν αποτυχημένο θεσμό! Μάλλον κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει που αδυνατεί να συλλάβει το αφελές μυαλό μου.
Τέλος πάντων, αποφάσισα να πάω στην Συνδιάσκεψη ακάλεστος. Θεώρησα ότι θα μπορούσα σε κάποια φάση της συζήτησης να θέσω το θέμα. Γελάστηκα. Στο πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης για τη διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής όχι μόνο δεν υπήρχε χρόνος για συζήτηση αλλά δεν επιτρέπονταν καν οι ερωτήσεις!
Αναρωτιέμαι, παρεμπιπτόντως, πώς θα γίνει η «διαμόρφωση» της εθνικής πολιτικής! Από τους παράλληλους μονολόγους των ομιλητών; Αν είναι έτσι ήταν ανάγκη να γίνει η Συνδιάσκεψη; Δεν μπορούσε να ζητήσει τις ομιλίες η Υπουργός για να τις μελετήσει;
Ας είναι. Σε ένα διάλλειμα έθεσα το θέμα μου στην κατά τα άλλα συμπαθέστατη κ. Κουρή που εκπροσωπούσε το Υπουργείο. Μου είπε πως καθόλου δεν υποτιμούν τις σχολικές βιβλιοθήκες στο δημόσιο σχολείο αλλά πως αυτή η Συνδιάσκεψη έθετε μόνο τους γενικούς άξονες της Εθνικής Πολιτικής! Δεν με έπεισε. Με διαβεβαίωσε, πάντως, ότι σύντομα το ζήτημα θα μπει σε ηλεκτρονική διαβούλευση. Ευτυχώς, γιατί το είχα έννοια. Τώρα ησύχασα.

Γιώργος Μπαρμπέρης
Εκπαιδευτικός

kafrin-tzamkat είπε...

Είμαι κι εγώ υπηρέτης (;) του θεσμού των Σχολικών Βιβλ/κών εδώ και 10χρόνια (τα τελευταία 4 στη Βιβ/κη 30 Γυμν. και Συστ. Σχολείων Κυψέλης). "Υπηρετούμε" ένα θεσμό από τους πιο σημαντικούς στην εκπαίδευση, εξ-υπηρετούμε μαθητές και εκπαιδευτικούς, προσφέρουμε πράγματα πρωτόγνωρα για το δημόσιο σχολειο, απ' αυτά που όλο εξυμνούνται θεωρητικά και ποτέ δε στηρίζονται πρακτικά.

Πήγα στη συνδιάσκεψη με τα ίδια αισθήματα που περιγράφει και ο Γιώργος Μπαρμπέρης, περιμέναμε μια αναφορά στο μέλλον των Σ. Β. των Δημόσιων Σχολείων, μάταια... Να προσθέσω στα λεγόμενά του τα εξής:

1ον, μια παρατήρηση γενική:
Ακούσαμε για άλλη μια φορά ανιαρές κατα το πλείστον ομιλίες, που επαναλάμβαναν τα αυτονόητα, χωρίς ίχνος πρωτοτυπίας, κάποιο νόστιμο σχόλιο βρε αδελφέ, κάποια εύστοχη κριτική, κάτι.. Γιατί, όταν ακούω αλλού ξένους ομιλητές χαμογελάει και λίγο το χειλάκι μου, ενώ στα καθ'ημάς κοντεύει να με καταπιεί η καρέκλα ή να αρχίσει να τρίζει -τα δόντια της- απο την ανυπομονησία του κορμιού και του πνεύματός μου;;

2ον:
Εμεινα (Πέμπτη) απο τις 5μμ μέχρι τις 10μμ, (το πάλεψα δηλαδή), γιατί είχα κάποιες προσδοκίες απο ορισμένα τουλάχιστον πρόσωπα, που δεν είχα ξαναδεί, γνώριζα όμως κάποια πράγματα απο τη δουλειά τους και κάτι μου έλεγε πως θα μου πρόσφεραν κάτι.
Και όντως. Η Κατερίνα Κεράστα δεν ξόδεψε το δεκάλεπτό της παρουσιάζοντας τις -αυτονόητα λαμβάνουσες χώρα- δραστηριότητες της βιβλιοθήκης της. Έκανε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, δε μας έβαλε power point να μας το διαβάζει κατα λέξη, λες και είμαστε απο οίκο τυφλών, κι επιτέλους αναφέρθηκε -πρώτη αυτή μάλλον- στις Σχολικές Βιβλιοθήκες της χώρας δίπλα στις Δημόσιες και Δημοτικές.
Κάποιοι άλλοι ομιλητές επίσης ανέφεραν κάποια ουσιαστικά πράγματα, οι συγγραφείς και οι εκδότες επίσης, η Κα Κυριακοπούλου, που μίλησε και για την αναγκαία συνεργασία εκπαιδευτικών-βιβλιοθηκονόμων και άλλα.

3ον:
Προσωπικά, θα ήθελα: περισσότερες δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, θέσεις εργασίας για τους ειδικευμένους, σε κάθε σχολείο της χώρας και μια βιβλιοθήκη. Μα πώς; Σε περίοδο κρίσης; Δεν θα ήταν ανάγκη όμως να περιέχουν 6000 τίτλους, και μάλιστα τόσο εξειδικευμένους όσο στις πρωτες 500 Σ.Β. που έγιναν, ακόμα και 600 καλοί θα ήταν για αρχή!
Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν αν δεν είμασταν ευρωπαίοι μόνο στο ντύσιμο (σωμάτων και λόγων), -εκτός απο υπερχρεωμένοι φτωχοί συγγενείς- ανίκανοι να οργανώσουμε πράγματα απλά και χρήσιμα, και βεβαίως, πονηρά τρωκτικά κονδυλίων που σφυρίζουν κλέφτικα...

4ον:
Μιλάμε για Δια Βίου Μάθηση, για Νέες Τ.Π.Ε. για πολλαπλές Πηγές και οι μαθητές δεν έχουν διδαχτεί πώς ψάχνεις αλφαβητικά σε μια εγκυκλοπαίδεια, ότι εργασία δε σημαίνει εκτύπωση σελίδων απ το διαδίκτυο, ότι υπάρχουν κι άλλες πηγές γνώσης εκτός από το σχολικό βιβλίο και άλλα πολλά... Η Λογοτεχνία διδάσκεται ακόμα απο αποσπάσματα -απ' ότι ξέρω αποτελούμε σκοτεινή εξαίρεση, στην ευρωπαϊκή γειτονιά.

Είμαι -αδιόρθωτα-περίεργη για αυτή την ηλεκτρονική διαβούλευση που θα επακολουθήσει.
Θα αναγκαστούμε πάλι -αν έχουμε ακόμα κουράγιο- να γράψουμε για να μάθουμε νέα απο την Προϊστάμενή μας Αρχή (για όσους δεν το ξέρουν, στο Υπουργείο Δ.Β.Μ. Θ. υπάρχει Γραφείο Σχολικών Βιβλιοθηκών, μόνο που τα τελευταία χρόνια αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για φάρσα) να θυμίσουμε για κάτι κονδύλια που αναφέρονται στο νόμο, ότι οι βιβλιοθήκες πρέπει και να εμπλουτίζονται, και άλλα τέτοια;

Έχουμε στείλει κατά καιρούς Δελτία Τύπου, υπομνήματα, ερωτήματα, μόνο Δελτία Ταυτότητας δεν έχουμε στείλει για να αποδείξουμε ότι υπάρχουμε. Γιατί ακόμα και περί αυτού έχουμε αρχίσει να αναρωτιόμαστε, λέμε πως ίσως πρόκειται για εικονική πραγματικότητα, θα ξυπνήσουμε ένα πρωί, θα ακούσουμε το κουδούνι, θα βρισκόμαστε στο 2000 και δεν θα ξέρουμε τι μεσολάβησε και σε ποια τάξη έχουμε μάθημα.

Ευτυχώς που υπάρχουν και μαθητές που συμμετέχουν στο παιχνίδι με κέφι, γιατί κάποιοι Μεγάλοι -και Αρμόδιοι- έχουν ξεχάσει τελείως πώς είναι να παίζεις με σοβαρότητα.

Κατερίνα Τζαμουράνη, εκπαιδευτικός.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι μια βιβλιοθηκονόμος που δούλεψε στις σχολικές βιβλιοθήκες όταν ξεκίνησε ο θεσμός. Εγώ τώρα δουλεύω αλλού, όμως εσείς μου πήρατε τη θέση μου και τολμάτε να μιλάτε!! Πως να σας πάρουν υπόψη αφού δεν έχετε σπουδάσει βιβλιοθηκονομία αλλά βολευτεί σε μια βιβλιοθήκη; Έχετε τελικά πολύ θράσος εσείς οι εκπαιδευτικοί.!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στη συνάδελφο βιβλιοθηκονόμο για τα σχόλια. Δυστυχώς έχουν περάσει 10 χρόνια και η αδικία με τους εκπαιδευτικούς στις βιβλιοθήκες και τους βιβλιοθηκονόμους άνεργους να συνεχίζεται. Απαίτησαν ποτέ οι βιβλιοθηκονόμοι να σας αντικαταστήσουν στα μαθήματα των σχολείων σας; Φυσικά και θα μιλούσε η κα Παπάζογλου περί σχολικής βιβλιοθήκης ως ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΣ και όχι κάποιος εκπαιδευτικός!

kafrin-tzamkat είπε...

Κατά την ταπεινή μου γνώμη θα έπρεπε αλλού να κατευθύνετε τα βέλη σας για το πρόβλημα της ανεργίας στον κλάδο σας (όπως και σε πολλούς άλλους). Επίσης δεν κάνατε καν τον κόπο να διαβάσετε προσεκτικά τις προηγούμενες αναρτήσεις. Το βρίσκω λίγο προσβλητικό και επιπόλαιο… Πολύ φαρμάκι, προς ανθρώπους που δεν ξέρετε προσωπικά.

Έτσι, για μια μικρή ενημέρωση και σε όσους άλλους τυχόν διαβάζουν, να πούμε ότι:
Σε μια Σχολική Βιβλιοθήκη (δημοσίου σχολείου) σαν αυτές τις 700 περίπου που υπάρχουν πια εδώ, το βιβλιοθηκονομικό κομμάτι είναι μικρότερο απο το εκπαιδευτικό! Και τέτοιας φύσης, που οι περισσότεροι από μας, ακόμη και όσοι δεν έχουν επιμορφωθεί, δε συναντάμε πλέον δυσκολίες σ’ αυτόν τον τομέα. Παντού αλλού, ναι.
Και ότι στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού στις θέσεις αυτές βρίσκονται εκπαιδευτικοί, που έχουν μετεκπαιδευτεί στην βιβλιοθηκονομία, υπάρχει δηλαδή ο θεσμός του “teacher-librarian”, ή “school librarian” Στις ΗΠΑ οι υπεύθυνοι σχολικών βιβλιοθηκών είναι οπωσδήποτε εκπαιδευτικοί με διδακτική προϋπηρεσία και επιπλέον έχουν μεταπτυχιακό τίτλο στη σχολική βιβλιοθηκονομία, ο οποίος πολλές φορές προσφέρεται από τα εκεί παιδαγωγικά τμήματα των πανεπιστημίων.

Αν ήξερα ότι σας στέρησα εγώ προσωπικά ή άλλοι συνάδελφοί μου, τη δουλειά σας, θα το βούλωνα από τύψεις ή μάλλον δε θα είχα καν αυτή τη θέση, γιατί τέτοια είναι γενικά η στάση μου, σας βεβαιώνω.
Αν δεν είχαν ανταποκριθεί κάποιοι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος από το Υπουργείο προς τους εκπαιδευτικούς, το οποίο είχε προαποφασίσει πριν 10 χρόνια αυτόν τον τρόπο στελέχωσης, -για οικονομία φυσικά-, αυτή τη στιγμή απλούστατα δε θα υπήρχε καν ο θεσμός αυτός, που είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την ελλειμματικά ελληνικά δημόσια σχολεία. Άστε που δεν ξέρουμε και αν θα υπάρχει αύριο, και πώς. Αν οι κυβερνήσεις ήθελαν να καταφέρουν άλλη μια διχόνοια ανάμεσα σε εργαζόμενους, μπράβο, το κατάφεραν. Κάτι χρόνια τώρα έχουμε γίνει στόχος, όχι μόνο του δικού σας κλάδου, αλλά και ακόμα και δικών μας συναδέλφων που νομίζουν ότι … αράζουμε («έχουμε βολευτεί», το ξέρει εξάλλου θετικά και η ανώνυμη βιβλιοθηκονόμος) , και δεν ξέρω εγώ τι άλλο.

Όποιος ενδιαφέρεται για την ουσία του πράγματος, ψάχνει και μαθαίνει ότι οι περισσότεροι υπεύθυνοι Σ.Β. δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς και μεράκι. Λουφαδόροι και άσχετοι υπάρχουν δυστυχώς παντού, χωρίς εξαιρέσεις, σίγουρα και στον δικό σας κλάδο θα υπήρχαν. Εδώ και στη Βουλή λείπουν ή κοιμούνται…

Ελάτε να δείτε από κοντά, επαναλαμβάνω, εξυπηρετούμε εδώ 4 σχολεία, λεφτά δε μας δίνουν -χρόνια τώρα-, ελάτε επίσης να πείσετε εσείς την πλειοψηφία των διδασκόντων για συνεργασία, για τη χρησιμότητα και αναγκαιότητα μιας τέτοιας βιβλιοθήκης, ελάτε να δείτε τα διάφορα καθημερινά εμπόδια και μετά ποιος ξέρει… αν είστε άνθρωποι καλόπιστοι, μπορεί και να αλλάξετε κάπως γνώμη. Έχω γνωστούς και φίλους βιβλιοθηκονόμους ενήμερους για την κατάσταση, ανοιχτούς σε συζήτηση.
Καλή συνέχεια, εύχομαι ειλικρινά να βρείτε δουλειά στον τομέα σας, να πληρώνεστε αξιοπρεπώς –διότι ούτε εσείς ούτε εμείς βρισκόμαστε στα «ταβάνια» του δημοσίου, το αντίθετο μάλιστα-, και εύχομαι επίσης σε όλους μας μια καλύτερη μέρα γιατί τα πράγματα παραέχουν ξεφύγει..

Ανώνυμος είπε...

Για ενημέρωση δική σας, να σας πω πως το βιβλιοθηκονομικό κομμάτι σε μια σχολική βιβλιοθήκη διόλου δεν είναι μικρότερο από του εκπαιδευτικού που τυγχάνει να εργάζεται σε μια βιβλιοθήκη! Αλλά πορεύεσθε με μόνη γνώση ότι οι βιβλιοθηκονόμοι τοποθετούν βιβλία στα ράφια και κάνουν δανεισμό του υλικού της βιβλιοθήκης. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν σας λαμβάνουν υπόψη τους οι συνάδελφοί σας, εκπαιδευτικοί, έχετε στο σύνολό σας ελλιπή ενημέρωση για το τι εστί βιβλιοθηκονόμος και δυστυχώς αν και εκπαιδευτικοί, παραμένετε αμόρφωτοι όσον αφορά το ρόλο του βιβλιοθηκονόμου – επιστήμονα της πληροφόρησης και της βιβλιοθήκης. Έχετε δε τέτοιο θράσος που θεωρείτε ότι θα έπρεπε να σας ευχαριστήσουμε που εσείς πριν από 10 χρόνια στελεχώσατε τις σχολικές βιβλιοθήκες. Προφανώς και στερείτε εσείς και οι συνάδελφοί σας τη δουλειά μας και κρίμα που δεν το αντιλαμβάνεσθε.

Ανώνυμος είπε...

Ειλικρινά κουραζόμαστε όλοι μας, νομίζω, να μπαίνουμε σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις, πόσο μάλλον που ο μόνος που κερδίζει είναι αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα κι όχι αυτοί που δουλεύουν.
Ο καθένας έχει το δίκιο του, αλλά περισσότερο το χάνει ο βιβλιοθηκονόμος και η μόνη περίπτωση να το καταλάβει κάποιος εκπαιδευτικός ή όποιας άλλης ειδικότητας είναι να συνέβαινε στον ίδιο ή στο παιδί του να χάσει μία απ' τις ελάχιστες θέσεις που προκηρύσσονται(πότε ήταν αλήθεια η τελευταία φορά;).
Κατά τα άλλα μια πιο προσεκτική ματιά στο teacher-librarian & school -librarian δείχνει ότι κοινό χαρακτηριστικό έχουν την λέξη librarian και όπως πολύ σωστά ειπώθηκε και από την εκπαιδευτικό κ. Τζαμουράνη όλοι οι συνάδελφοι του εξωτερικού έχουν σπουδάσει βιβλιοθηκονομία (σε προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές) και δεν έχουν παρακολουθήσει απλά επιμόρφωση 2 εβδομάδων αναλαμβάνοντας έτοιμες καταλογογραφημένες-ταξινομημένες και ταξιθετημένες συλλογές που οιπερισσότερες δεν λειτουργούν (τουλάχιστον όπως πρέπει). Με την ίδια λογική τι γνωρίζει ο γυμναστής κι ο φυσικός από φιλολογικά μαθήματα ή ο φιλόλογος από βιολογία και μαθηματικά ούτως ώστε να εξυπηρετήσει τη βιβλιοθήκη και τους χρήστες-μαθητές στα μαθήματα που δεν άπτονται της ειδικότητάς του; Έτσι ο υπεύθυνος της νοσοκομειακής βιβλιοθήκης θα 'πρεπε να ήταν γιατρός!!! και της θεολογικής παπάς!!!κλπ.
Η ανεργία είναι πρόβλημα όλων. Σε ένα σωστό όραμα, αυτό της λειτουργίας σχολικών βιβλιοθηκών, δόθηκε λάθος"προσωρινή" λύση από την εποχή του Ανθόπουλου ακόμα, με τη στελέχωση τους από εκπαιδευτικούς, λόγω του ισχυρότερου συνδικαλιστικού τους οργάνου.
Στην Ελλάδα είμαστε και όλοι γνωρίζουμε το "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού".
Γιατί άλλωστε ο εκπαιδευτικός να διακινδυνέψει να μείνει άνεργος και να μην αναλάβει τη βιβλιοθήκη (και με τι ωράριο μάλιστα!)
Φταίμε όλοι μας που ανεχόμαστε και βολευόμαστε με τέτοιες αποφάσεις, κύρια όμως ευθύνονται αυτοί που τις παίρνουν.
Και τους ψηφίζουμε! Αν είναι δυνατόν!ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ!!!

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη