26 Ιαν 2011

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM: Δελτίο τύπου για την εκπομπή της 23ης Ιανουαρίου 2011

Η ραδιοφωνική εκπομπή  της Ένωσης Ελλήνων  Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων  Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή κοντά σας από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι στη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM, Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής.

Η 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου (28 – 31 Ιανουαρίου 2011) στις εγκαταστάσεις της Ηelexpo στο Μαρούσι (Λεωφ. Κηφισιάς 39) που διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με τη συνεργασία των εκδοτών παιδικού & εφηβικού βιβλίου και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού βιβλίου αποτέλεσε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε τηλεφωνικά με τον Βασίλη Ρούβαλη συνεργάτη – υπεύθυνο των λεσχών ανάγνωσης του ΕΚΕΒΙ.

3.300 τ.μ. 46 εκθέτες, 127 δημιουργοί, μια πανδαισία από 200 εκδηλώσεις, αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη και η δημιουργία αφιερωματικού περιπτέρου από το ΕΚΕΒΙ, η μεγάλη πρεμιέρα του «Μικρού Αναγνώστη» του πρώτου ηλεκτρονικού κόμβου για τα παιδιά, η διοργάνωση διαγωνισμού γραφής με θέμα «Μια εικόνα…. μια ιστορία», ένας τοίχος των εικονογράφων εν κινήσει, εκθέσεις φωτογραφίας & εικονογράφησης μέσα στην έκθεση, «Παραμυθο-δρώμενα», σε 12 βιβλιοπωλεία της Αθήνας και του Πειραιά αλλά και πολλές άλλες εκπλήξεις αποτελούν την ταυτότητα της φετινής έκθ εσης.

Η Έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από 9:00 έως 20:00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Καλεσμένος στην εκπομπή ήταν ο κ. Θ. Καρούνος, Ερευνητής στο Εργαστήριο Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ στο ΕΜΠ και Πρόεδρος της Εταιρίας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ).

Στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε υπογράμμισε ότι η ραγδαία εξάπλωση του ανοικτού λογισμικού τα τελευταία χρόνια έχει στηριχθεί στην ευρεία χρήση του Διαδικτύου, αλλά και ότι η ανάπτυξη του διαδικτύου, ειδικότερα των δικτύων νέας γενιάς, βασίζεται στο ελεύθερο λογισμικό. Όλα τα προϊόντα ελεύθερου λ ογισμικού/λογισμικού ανοικτού κώδικα αναπτύσσονται με διαφάνεια και συνεργατικά από κοινότητες εθελοντών προγραμματιστών από όλο των κόσμο.

Τόνισε ότι το ανοικτό λογισμικό αποτελεί ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης, διάθεσης και χρήσης λογισμικού που κερδίζει διαρκώς έδαφος και επιδρά θετικά στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των τοπικών οικονομιών δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης.

Αναφέρθηκε στα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του ανοιχτού λογισμικού που είναι:

α) χρησιμοποιεί ανοικτά πρότυπα στην κωδικοποίηση των δεδομένων διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτά

β) είναι ασφαλές, γιατί οποιοσδήποτε μπορεί να ελέγξει τις λειτουργίες όλων των υπο-προγραμμάτων

γ) καλύτερη αξιοποίηση υλικού γιατί δεν απαιτεί συνεχείς αναβαθμίσεις των υπολογιστών για κάθε νεότερη έκδοση του λογισμικού

δ) διατίθεται ελεύθερα μέσα από το Διαδίκτυο με οδηγίες χρήσης και τεχνική τεκμηρίωση

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα ελεύθερου λογισμικού “Κoha” και για την μετάφραση του στα ελληνικά από την εκλεκτή συναδέλφισσα – βιβλιοθηκονόμο Γεωργία Κατσαρού.

Στο πλαίσιο της δράσης για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia (Bικιπαίδεια) και με αφορμή τον εορτασμό για τη συμπλήρωση 10 χρόνων της Wikipedia τονίστηκε η σημαντική συμβολή που μπορούν να διαδραματίσουν οι βιβλιοθήκες ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών.

Η Ελληνική Εταρεία Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, της οποίας πρόεδρος δια τελεί σήμερα ο κ. Καρούνος, αριθμεί ως μέλη της περίπου 25 πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα.

«Βασικός μας στόχος είναι να πάρουμε προγράμματα που διατίθενται ελεύθερα και να τα διαχύσουμε σε επιστημονικές κοινότητες ώστε να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγική διαδικασία» υπογράμμισε ο κ. Καρούνος.

Ταυτόχρονα, στόχος της εταιρείας είναι η επικοινωνία με κοινότητες ανοιχτού λογισμικού και ο συντονισμός τους προς κοινές κατευθύνσεις ενώ φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για το Ελεύθερο Λογισμικό και τα οφέλη χρήσης του.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι επιστημονικές δραστηριότητες (συνέδρια, ημερίδες) που διοργανώνει για την προώθηση των στόχων της.

Ανάμεσα στα νέα – εκδηλώσεις που ανακοινώθηκαν στην εκπομπή ξεχώρισαν:

  • To πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης που διοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (27 – 28 Ιανουαρίου, Αίγλη Ζαππείου, αίθουσα Πρωτέας) για τη διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής για τις Βιβλιοθήκες και τα Αρχεία.
  • Η τύπωση του καταλόγου της Βιβλιοθήκης του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, (Λεωφ. Αμαλίας 56 Αθήνα) όπου ανήκει η συλλογή του μελετητή του ελληνικού βιβλίου Σπ. Στάικου και η οργάνωση κάθε Τετάρτη ξενάγησης σε ενδια φερομένους κατόπιν συνεννοήσεως (τηλ. 210 3713000) για να γνωρίσουν το σπάνιο υλικό που περιλαμβάνει η συλλογή της βιβλιοθήκης.
  • Το 3ο τεύχος (Δεκέμβριος 2010) του ηλεκτρονικού περιοδικού της «Συνεργασίας» που είναι αφιερωμένο στιςειδικές βιβλιοθήκες και η δημιουργία σελίδας στο Facebook. (Synergasia).
  • Η συνδιοργάνωση ημερίδας από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Έδεσσας και τη Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων του Νομού Πέλλας με θέμα: «Ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης και το Ινστιτ ούτο Νεοελληνικών Σπουδών» (Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 18.00 στην αίθουσα του Φ.Σ « Μ. Αλέξανδρος» στην Έδεσσα).
  • Η οργάνωση από την Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου «Εβδομάδας Βιβλίου για τη δανειστική βιβλιοθήκη του Σχολείου και του Χωριού» σε συνεργασία με το 5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου, Φαύνου & Ωρωπού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από Δευτέρα, 24 έως Πέμπτη 28.1.2011.

  • Η έκθεση εργογραφίας του Καθηγητή Χριστόφορου Α. Πισσαρίδη που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2010 από την Βιβλιοθήκη τ ου Πανεπιστημίου Κύπρου (18 – 28 Ιανουαρίου 2011).

Η εκδήλωση που διοργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου με την ευκαιρία της Γιορτής των Γραμμάτων (28 Ιανουαρίου, ώρα 7.00μμ στο χώρο του Δημοτικού Μεγάρου Στροβόλου).

  • Η υποδομή OpenAIRE (Open Access Infrastructure for Research in Europe) που εγκαινίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο. Μια ενιαία διαδικτυακή πύλη θα παρέχει δωρεάν πρόσβαση στις επιστημονικές δημοσιεύσεις των Ευρωπαίων Ερευνητών, οι οποίες προκύπτουν από ευρωπαϊκά έργα, ιδίως στους τομείς της Υγείας, της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος, των ΤΠΕ, των Ερευνητικών Υποδομών, των Κοινωνικο-οικονομικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Επιστήμης στην Κοινωνία.

Στο έργο συμμετέχουν 38 φορείς από 27 ευρωπαϊκές χώρες, με συντονιστή το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών με τους Καθηγητές Μιχάλη Χατζόπουλο και Γιάννη Ιωαννίδη.

Από την Ελλάδα ως εταίρος συμμετέχει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) με τον κ. Χούσο και τον κ. Παναγιωτόπουλο ενώ η Κύπρος εκπροσωπείται από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου με τον Διευθυντή της Δρ. Φίλιππο Τσιμπόγλου.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011. Καλή ακρόαση.

Σχετικές συνδέσεις: Συνέντευξη για το ελεύθερο λογισμικό στην εκπομπή “Βιβλιοθήκες στα FM”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη