5 Φεβ 2011

ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ: ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ, 1.000 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΝΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟ, ΧΩΡΙΣ ΑΣΑΝΣΕΡ

Βιβλιοθήκη στο ράφι

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Η πληρέστερη βιβλιοθήκη στον τομέα των Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών στη χώρα μας, αυτή του Παντείου, η οποία εξυπηρετεί πάνω από 18.000 εγγεγραμμένους χρήστες, εκπέμπει σήμα κινδύνου λόγω έλλειψης προσωπικού.

Εδώ και δεκατρία χρόνια στεγάζεται imageστο νέο της κτήριο στο κεντρικό, νεοκλασικό του Πανεπιστημίου σε τέσσερα επίπεδα συνολικής έκτασης 1.750 τ.μ., σε 12ωρη βάση και μεταξύ των άλλων έχει αναπτύξει ψηφιακή βιβλιοθήκη και ειδικές υπηρεσίες για τους φοιτητές ΑμεΑ.

Αυτή τη στιγμή προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 14 άτομα από τα 21 που εργάζονταν μέχρι πριν από λίγους μήνες. «Η μείωση αυτή οφείλεται στην απόλυση συναδέλφων με σύμβαση ορισμένου χρόνου, εργαζομένων με πολύ υψηλό επίπεδο σπουδών (μεταπτυχιακούς τίτλους) που συνεισέφεραν στην ανάπτυξη τομέων αιχμής της βιβλιοθήκης», μας λέει ο Γιώργος Πετρόπουλος, εργαζόμενος στη βιβλιοθήκη, μέλος του Δ.Σ. των εργαζομένων στο Πάντειο και μέλος του Κ.Σ. της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κακή εξυπηρέτηση

«Η αναλογία εργαζομένων/φοιτητών φτάνει τους 1/1.000 και είναι η χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε όλα τα τριτοβάθμια ιδρύματα της χώρας (με εξαίρεση ίσως κάποια νεο-ιδρυθέντα ΑΕΙ και ΤΕΙ). Θεωρούμε ότι οι ελλείψεις αυτές πρέπει να καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι από συμβασιούχους, αλλά δυστυχώς οι πολιτικές μείωσης του μόνιμου προσωπικού δεν μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Η τελευταία μόνιμη υπάλληλος προσελήφθη στο Πάντειο πριν από 7 χρόνια και γνωρίζω περιπτώσεις άλλων πανεπιστημίων που παρόμοιες προσλήψεις έχουν να γίνουν πάνω από 20 χρόνια».

Οι εργαζόμενοι τονίζουν επίσης πως εδώ και 3 μήνες δεν λειτουργεί το ασανσέρ της βιβλιοθήκης (πρόκειται για 3ώροφο κτήριο) επειδή δεν έχει πληρωθεί η εταιρεία που το συντηρεί. «Ετσι αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε χιλιάδες βιβλία καθημερινά με τα χέρια και κάνοντας μεταξύ μας αλυσίδες στους ορόφους της βιβλιοθήκης».

«Εκρηκτικό» χαρακτηρίζει το πρόβλημα της έλλειψης διοικητικών υπαλλήλων ο Ανδρέας Λύτρας, αντιπρύτανης του Παντείου. «Δεν μπορούμε, όχι μόνο στη βιβλιοθήκη αλλά και αλλού, να εμπλουτίσουμε σε ανθρώπινο δυναμικό. Μας ξεπερνούν οι διαδικαστικές αδυναμίες. Οι εργαζόμενοι έχουν τα δίκια τους. Εχουμε κάνει δεκάδες διαβήματα, όμως δεν επιτρέπονται οι προσλήψεις. Σκεφθείτε ότι το πρόβλημα γίνεται οξύτερο με τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις».

Απολύσεις

Για την απόλυση των εργαζομένων στη βιβλιοθήκη ο κ. Λύτρας σημειώνει: «Μέχρι τέλος Μαΐου του 2009, σε συγχρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό της βιβλιοθήκης, συνεργάζονταν εννέα ανεξάρτητοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Μετά το τέλος του προγράμματος λύθηκε η σχέση με τους προκείμενους. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 εγκρίθηκε η πρόσληψη συμβασιούχων με σύμβαση εργασίας διάρκειας 8 μηνών. Η ανανέωση για την έγκριση αυτών των συμβάσεων εκκρεμεί ακόμα, χωρίς αυτό να αποτελεί ευθύνη του πανεπιστημίου».

«Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία των βιβλιοθηκών των ΑΕΙ - ΤΕΙ -η περίπτωση της βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου είναι ενδεικτική- αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη εικόνα που αντιμετωπίζουν το διοικητικό προσωπικό, οι διδάσκοντες και οι φοιτητές» σημειώνει ο Προκόπης Παπαστράτης, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης. «Η ανώτατη εκπαίδευση αντιμετωπίζει μια ενορχηστρωμένη και επιλεκτική επίθεση σε θέματα που προκαλούν το ενδιαφέρουν της κοινής γνώμης, αλλά στρέφουν το ενδιαφέρον από τα πραγματικά προβλήματα. Η βιβλιοθήκη του Παντείου έχει με επιτυχία αναπτύξει μια σειρά από υπηρεσίες ψηφιακής τεχνολογίας και προσπαθεί απεγνωσμένα να τις διατηρήσει. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό, αν όχι τραγελαφικό, να διατυμπανίζεται η χρήση ψηφιακής τεχνολογίας ως πανάκειας και εκεί που λειτουργεί με όρους αυτοθυσίας από εξειδικευμένο προσωπικό να υπονομεύεται. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής σήμερα είναι παράλληλα με την αποψίλωση του προσωπικού των βιβλιοθηκών και η κατάργηση των διδακτορικών υποτροφιών του ΙΚΥ εσωτερικού. Το τοπίο της γνώσης που διαμορφώνεται δεν θα περιλαμβάνει ερευνητές και έρευνα;».

1 σχόλιο:

Κατερίνα Τοράκη είπε...

Οι Βρετανοί αντέδρασαν. Εμείς;

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη