8 Φεβ 2011

Οι εκδότες για τις σχολικές βιβλιοθήκες

image Με αφορμή τη "Συνδιάσκεψη για τη Διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής για τα Αρχεία και τις Βιβλιοθήκες" η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών και οι όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς των εκδοτών, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος των εκδοτών δεν εκλήθη να συμμετέχει, υπενθυμίζει τη "δραματική κατάσταση" που επικρατεί στο χώρο των σχολικών - ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών παρουσιάζοντας οικονομικά στοιχεία και αριθμούς που τη σκιαγραφούν ανάγλυφα.

Σύμφωνα με τους αριθμούς που παραθέτει η ΠΟΕΒ στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε 6.078 νηπιαγωγεία και 5.368 Δημοτικά Σχολεία δεν λειτουργεί καμία βιβλιοθήκη. Αντιστοίχως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε 1.908 Γυμνάσια, 1.124 Λύκεια, 472 ΤΕΕ και 125 ΣΕΚ λειτουργούν 765 βιβλιοθήκες. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Κεντρικές Βιβλιοθήκες διαθέτουν 24 Πανεπιστήμια και 14 ΤΕΙ. Σ' αυτά δεν περιλαμβάνονται τα επιμέρους αναγνωστήρια και σπουδαστήρια τμημάτων.

Όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία επισημαίνει ότι το αρχικό ποσό που επρόκειτο να διατεθεί για τη δημιουργία 1.000 νέων σχολικών βιβλιοθηκών (εκτός των πρώτων 499) μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ήταν 70.431.000 ευρώ. Απ’ αυτά (κατά τον εμπλουτισμό των επόμενων 266 βιβλιοθηκών) τιμολογήθηκαν μόνον 8.500.000 ευρώ συν τα έξοδα αποστολής και συσκευασίας 1.500.000 ευρώ. Συνολικά 10.000.000 ευρώ. "Χάθηκαν συνολικά 60.431.000 ευρώ" επισημαίνει η ΠΟΕΒ και αναρωτιέται: "Τι απέγιναν τα χρήματα αυτά; Απορροφήθηκαν αλλού;" τονίζοντας ότι "Κανείς ποτέ -ούτε πρωθυπουργός, ούτε υπουργός, ούτε άλλος αρμόδιος- δεν λογοδότησε για την τύχη του ποσού αυτού".

Η ΠΟΕΒ επισημαίνει παράλληλα ότι, σε αντίθεση με ολόκληρο τον προηγμένο κόσμο, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν "οι μοναδικές 'υποδοχές' για το ποιοτικό επιστημονικό, και όχι μόνο, βιβλίο" και ο Έλληνας εκδότης δεν βρίσκεται σε αντιστοιχία με τον συνάδελφό του του εξωτερικού, ο οποίος "γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι θα διαθέσει την πρώτη έκδοση του βιβλίου του στις βιβλιοθήκες. Πού βρίσκονται οι αντίστοιχες υποδοχές στην ελληνική πραγματικότητα;".

Καυτηριάζουν για μια ακόμα φορά το "ένα και μοναδικό βιβλίο, μια και μοναδική άποψη που διδάσκεται στα σχολεία και την παρέχουμε δωρεάν" και επίσης ότι "η έρευνα απουσιάζει από τα σχολεία και φυτοζωεί στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα". Τονίζει ότι "οφείλουμε να διαμορφώσουμε αντίληψη και πολιτική για το βιβλίο και τις σχολικές βιβλιοθήκες", διαφορετικά "οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε πνευματική αναπηρία".

via

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοι μου, τα πραγματα ηταν χαλασμένα απο την αρχή με ενα λανθασμένο σχεδιασμό που δεν διορθώθηκε ποτέ. Οι εκδότες ξερουν πολλά πράγματα και καλά κάνουν που τα λένε. Οι σχολικές βιβλιοθήκες εχουν πεθάνει εδω και καιρό, απλώς δεν βρήκε κανείς χρόνο να τις θάψει....Οσο για τις άλλες ο καιρός θα δείξει....

Δ. Γεωργάκη

9th High School Library είπε...

Aγαπητοί εν ζωή αναγνώστες του παρόντος μπλογκ.
Σας μιλώ από το υπερπέραν, ως υπεύθυνος μιας ΠΕΘΑΜΕΝΗΣ εδώ και καιρό σχολικής βιβλιοθήκης, όπως αναφέρει ο/η Ανώνυμος-Δ. Γεωργάκη.
Λόγω της ύπαρξης του διαδικτύου και στον παράδεισο, μπορείτε πάντως να μάθετε νέα μας.
Σας δίνω δύο υπερβατικά url
http://9gym-perist.att.sch.gr/library/
και
http://greekschoolibs.blogspot.com/
Δε σας κουράζω με ηλεκτρονικές τάξεις, wiki και άλλα άχρηστα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πεθαμένων σχολικών βιβλιοθηκών, διότι εσείς οι ζωντανοί έχετε τόσα προβλήματα με το ΔΝΤ και άλλα όσα μύρια δεινά!

Σας φιλώ
ο παραδεισένιος
Μανόλης Νίνος
εκπαιδευτικός, υπεύθυνος Σ. Β. στο 9ο/19ο Γυμ. Περιστερίου

Ανώνυμος είπε...

κ. Νινο, η απάντηση σας δειχνει και τις δυνατότητες σας αντιληψης του προβλήματος των σχολικων βιβλιοθηκων.

Δ.Γ.

kafrin-tzamkat είπε...

Επειδή, οι υπεύθυνοι των Σ.Β ξέρουμε πολύ καλύτερα τις δυνατότητες αντίληψης του προβλήματος που διαθέτει ο κ. Νίνος, να προσθέσω ότι υπάρχει και η δυνατότητα αντίληψης του χιούμορ, μια δυνατότητα πάρα πολύ σημαντική, και επικίδυνα υποτιμημένη.
Κάντε τον κόπο πάντως αν έχετε την καλωσύνη, όσοι διαβάζετε τα γραφόμενα εδώ, να δείτε -με πολλή προσοχή- τα άλλα σχόλια στο "ο Απόηχος της Συνδιάσκεψης..". Εκεί προσωπικά δε θέλησα να συνεχίσω μια μάταιη -όπως αποδείχτηκε- προσπάθεια ενημέρωσης και ξεκαθαρίσματος, δε γίνεται τίποτα με τούς ανώνυμους, σε όλες τις επάλξεις, που δε θέλουν να καταλάβουν, ελπίζω κάποιοι άλλοι να διακρίνουν κάποια πράγματα.
(Για την Κατερίνα Κεράστα: υπομονή, συγχαρητήρια για όλα και εύχομαι η ομάδα "η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών" να γίνει ηχηρή και να λείπουν από εκεί οι κορώνες και οι βραχνάδες.. με το συμπάθειο δηλαδή)

kafrin-tzamkat είπε...

Να προσθέσω-παραθέσω έναν άλλο διάλογο για το θέμα, που τον βρίσκω πραγματικά υποδειγματικό και ουσιαστικό, εδω στο μπλογκ, στο θέμα
-και τίτλο επιστολής- "η αλήθεια για τις σχολικές βιβλιοθήκης"
(το διάλογο μεταξύ ενός βιβλιοθηκονόμου κι ενός εκπαιδευτικού:
http://tuxlibrary.blogspot.com/2009/03/blog-post_05.html

Ανώνυμος είπε...

εκπαιδευτικός σημαίνει διδάσκω,το να κάνω διοικητικές εργασίες σε υπουργεία,βιβλιοθήκες,πολιτικά γραφεία κ.ο.κ.σημαίνει είμαι κάτι άλλο.Η δική μου εργασία(είμαι εκπαιδευτικός)δεν θέλω να έχει καμμία σχέση με όλα αυτά.Θεωρώ ότι κακοπληρώνομαι λόγω <> οι οποίοι είναι κρυμμένοι σε διάφορες υπηρεσίες(ή και σπίτι τους)και δεν μπαίνουν σε σχολική αίθουσα.Αλήθεια σε περίπτωση αξιολόγησης σαν τι θα ήθελαν να αξιολογηθούν?

Ανώνυμος είπε...

ξεμπλεξτε πρωτα οι εκπαιδευτικοί με τους ρόλους σας στο σχολειο και μετα συζητείστε τα σχετικά με την οργάνωση των βιβλιοθηκων που διαχειρίζεστε. Το πρόβλημα τους δεν σηκώνει χιούμορ γιατι αφορά πολλά λεφτά και τα παιδιά. Λυπάμαι που θα σας στενοχωρήσω, αλλά, δυστυχώς για μένα, ξερω αρκετα πράγματα σχετικά με τις σχολικές βιβλιοθηκες, τον τρόπο που στήθηκαν και την ποιότητα αυτών που επελέγησαν να τις διαχειριστουν. Ασφαλώς υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων που ξεπερασαν τους εαυτούς τους αλλά δυστυχώς η εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα. Τα περι διαβούλευσης δεν τα παρακολουθησα γιατι θεωρησα οτι θα ηταν περιττο και ματαιο. Στο μονο που θα συμφωνήσω μαζύ σας ειναι οτι γράφετε για την Κατερίνα Κεράστα.

Δαναη Γεωργάκη
Φιλόλογος-Βιβλιοθηκονόμος

Ανώνυμος είπε...

Το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί είναι περιζήτητοι σε βιβλιοθήκες, αρχεία κ.λ.π. αποδεικνύει περίτρανα το εύρος των γνώσεών τους και αυτό είναι η καλύτερη αξιολόγησή τους. Πολλές φορές έχουμε βρεθεί ως χρήστες σε βιβλιοθήκες αναζητώντνας κάποια βιβλία και, λυπάμαι που το λέω, αλλά υπαγορεύουμε την ορθογραφία των τίτλων ή του συγγραφέα στους υπαλλήλους, γιατί δυστυχώς στις σχολές βιβλιοθηκονομίας εισάγονται με πολύ χαμηλά μόρια (τα τελευταία κυρίως χρόνια)και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας βιβλιοθήκης.Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι διευθυντές των βιβλιοθηκών και κυρίως το αντιμετωπίζουν με τα παιδιά που κάνουν πρακτική άσκηση σε αυτές.Αν όλοι οι εκπαιδευτικοί φύγουν από τις βιβλιοθήκες, το κενό θα είναι πολύ μεγάλο κυρίως στον τομέα της καταλογράφησης και της θεματικής κατάταξης των τεκμηρίων.Κάποτε μάλωναν δυο βιβλιοθηκονόμοι, αν πρέπει να κατατάξουν το Γιάννη Ρίτσο στους Αρχαίους Λυρικούς. Θα μπορούσαν, θα μου πείτε, να ανοίξουν μια εγκυκλοπαίδεια, δεν το έκαναν όμως, αλλά πήραν τηλέφωνο σε άλλη βιβλιοθήκη που δούλευε εκεί κάποια φιλόλογος, για να τους λύσει την απορία.Δεν είναι ανέκδοτο αλλά πραγματικό γεγονός. Οσα γράφω, δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν πεπειραμένοι βιβλιοθηκονόμοι,κυρίως οι παλιοί.Αλλά ας σταματήσει αυτός ο πόλεμος κατά των εκπαιδευτικών, και είναι λάθος να λέμε ότι πληρώνονται οι εκπαιδευτικοί και είναι εκτός τάξης.Οπου κι αν βρίσκονται προσφέρουν έργο, γι αυτό και είναι αναντικατάστατοι.Φέτος που δεν έγιναν πολλές αποσπάσεις σε φορείς όπως π.χ. στα ΑΕΙ και ΤΕΙ δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα σε αυτά.Αλλά το διαίρει και βασίλευε ξεκινάει από πολύ ψηλά και εμείς πέφτουμε στην παγίδα της εξουσίας πολύ εύκολα.Δεν πληρώνεις τίποτε για τους εκπαιδευτικούς, αγαπητέ αναγνώστη, το μεγάλο φαγοπότι αλλού βρίσκεται και δεν έχει σχέση με ανθρώπους που δουλεύουν σκληρά και έντιμα για το μεροκάματο.Όσο για την αναγνώστρια που αμφισβητεί τις ικανότητες όσων είναι στις βιβλιοθήκες ίσως δεν ξέρει τα αυξημένα προσόντα που απαιτούνται, για να μπει κάποιος σε αυτές, ας διαβάσει καλυτερα την εγκύκλιο πρόσληψης υπευθύνων και ας επισκεφθεί και κάποια Σχ. βιβλιοθήκη, για να δει τα πράγματα από κοντά και τη δουλειά που γίνεται εκεί που την αναγνωρίζουν γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί.

Ανώνυμος είπε...

...και με το κατεβατό που έγραψε, ο/η ανωνυμος επιστολογράφος 11.00, 14/2 νομίζει οτι ...καθάρισε! εβγαλε αχρηστο ενα κλάδο (τους βιβλιοθηκονόμους) ευλόγησε τους εκπαιδευτικούς (ξεχνώντας οτι εχουν και αυτοί μερίδιο ευθύνης στο οτι δεν ξερουν οι "κακοί βιβλιοθηκονομοι" που να ταξινομήσουν το Ρίτσο γιατι καποιοι φιλόλογοι δεν κανουν καλά τη δουλειά τους). Το ζήτημα ειναι καθένας να κάνει τη δουλειά του. Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορουν να κάνουν καταλογογράφηση και ταξινόμηση γιατι απλούστατα δεν την εχουν διδαχθει και δεν ξερουν καλά -καλά πως ειναι οι σωστοί όροι(παράδειγμα στο σημείωμα αναφέρεται η ταξινόμηση ως θεματική κατάταξη). Οσον αφορα "την αναγνώστρια που αμφισβητεί τις ικανότητες των εκπαιδευτικων" εχει υπάρξει εκπαιδεύτρια τους και οντας η ιδια καθηγήτρια ειδικοτητος (εκτος από φιλόλογος) μπορεί να εχει αποψη... Απλώς αν φυγουν οι καθηγητές, δεν θα υπάρχουν ανθρωποι να ανοίξουν τις βιβλιοθήκες, αφου δεν γίνονται πλέον προσλήψεις. Μήπως μπορεί ομως να με πληροφορήσει κανείς εγκυρα ποσες σχολικές βιβλιοθηκες ειναι σήμερα εν λειτουργία και πως ενημερώνονται;

Δ.Γ.

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη