20 Φεβ 2011

New Facebook Groups: Ρυθμίσεις ειδοποιήσεων και άλλα…

Οι ειδοποιήσεις των νέων Ομάδων του Facebook είναι κυριολεκτικά για …γερά νεύρα Angry smile!!! Ενώ πριν μπορούσε κανείς να γίνεται εύκολα μέλος πολλών ομάδων, χωρίς μεν να ενημερώνεται in real time (μέσω της “Ροής ειδήσεων” (News feed) στην αρχική σελίδα ή μέσω email ή των pop-up red alert notifications), αλλά δεν αισθανόταν όμως και καμία ενόχληση από αυτές. Όποτε ήθελε έμπαινε, παρακολουθούσε και συμμετείχε στην ομάδα.
Στις νέες όμως ομάδες οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις ειδοποιήσεων από τα groups του Facebook μπορεί να είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένες, αφού ενημερώνονται τα μέλη για οποιαδήποτε ανάρτηση, σχόλιο ή “αρέσκεια” (like), αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν φοβερό εκνευρισμό κυρίως σε όσα μέλη δε γνωρίζουν ή δεν είναι εξοικειωμένα με τις ρυθμίσεις της υπηρεσίας, με συνέπεια να γεμίζει καθημερινά το inbox τους με δεκάδες (!) ίσως ειδοποιήσεις αφού οι δημοσιεύσεις ή σχόλια γίνονται από πολλά μέλη. Δεν πρόκειται για προφίλ ή σελίδα όπου ο αριθμός των δημοσιεύσεων (συνήθως μη ενοχλητικός) είναι ελεγχόμενος από έναν ή λίγους διαχειριστές.
Συνέπεια; Η απελπισμένη και πλέον εύκολη επιλογή: “Αποχώρηση από την Ομάδα”, παρά την πιθανή επιθυμία παραμονής σε αυτή! [το είχα κάνει κι εγώ στην αρχή μέχρι να …μάθω πως λειτουργούν οι νέες ομάδες του fb, οπότε και ζήτησα να ξαναγίνω μέλος σ’ αυτές].Smile
Κάντε λοιπόν τα εξής:

Α.  Για να αλλάξετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις ειδοποίησης από μια ομάδα στην οποία είστε μέλος της,
α) επιλέξτε από οποιοδήποτε μήνυμα έχει σταλεί στο email σας το “Επεξεργασία ρυθμίσεων email” που βρίσκεται στο τέλος του, ή
β) πηγαίνετε στη σελίδα της ομάδας και κλικάρετε στο κουμπί "Επεξεργασία ρυθμίσεων" (“Edit setting”) που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Δείτε τις επιλογές που υπάρχουν, και αν είστε απ’ αυτούς [και ποιος δεν είναι;Disappointed smile] που ενοχλούνται από τις overdose ειδοποιήσεις μέσω email, αλλά από την άλλη θέλετε να είστε πάντα ενημερωμένοι και για τις αναρτήσεις αλλά και τα σχόλια, κάντε τις παρακάτω επιλογές:
image
Οι ενημερώσεις πλέον γίνονται μέσω των pop-up red alert notifications in real time
imageή/και (ανάλογα τις επιλογές σας) εμφανίζονται πάντοτε στα feeds της αρχικής σας σελίδας.

Β.  Αν είστε μέλη σε πάνω από μία ομάδες, για περισσότερες επιλογές σχετικά με τη λήψη ειδοποιήσεων μέσω email,

image


Γ.  Αν συνεχίζετε να θέλετε να ειδοποιείστε μέσω email, αλλά να μην γεμίζει ο φάκελος “Εισερχόμενα” (Inbox), εφαρμόστε φίλτρα (“Skip Inbox”) που να προωθούν τις ειδοποιήσεις των ομάδων του Facebook από το Inbox σε συγκεκριμένο “φάκελο”, ακολουθώντας το παρακάτω παράδειγμα από το Gmail (παρόμοιες επιλογές υπάρχουν και σε άλλες υπηρεσίες webmail):
image

και θα λαμβάνετε πλέον αυτόματα όλες τις ειδοποιήσεις από τη συγκεκριμένη ομάδα στον φάκελο-ετικέτα που δημιουργήσατε, παρακάπτοντας το inbox σας.

Κάποια άλλα στοιχεία για τα Facebook Groups που θα πρέπει ίσως να έχετε υπόψη:
  • Για να γίνετε μέλος σε μια ομάδα πρέπει να το ζητήσετε.
  • Αν αποχωρήσετε από μια ομάδα δεν μπορεί να σας προσθέσει κανείς – θα πρέπει να το ζητήσετε εσείς imageimage
  • Σε μια ομάδα μπορείτε να προσθέσετε μόνο φίλους σας.
image
  • Μπορείτε να γίνετε μέλος μόνο σε 300 ομάδες. Αν έχετε υπερβεί αυτό το όριο πρέπει να αποχωρήσετε από κάποια για να γίνετε μέλος σε νέα ομάδα.
  • Η ομάδα έχει δικό της email, με το οποίο μπορείτε μεν να ενημερώνεστε by email, αλλά και να σχολιάζετε αναρτήσεις κατευθείαν από τη θυρίδα σας χωρίς να απαιτείται επίσκεψη στο Facebook!
  • Η ταυτόχρονη συνομιλία (Group Chat) λειτουργεί μόνο σε ομάδες με λιγότερα από 250 μέλη. Αν ξεπεράσει η ομάδα το όριο αυτό δεν εμφανίζεται πλέον το κουμπί “Ομαδική συνομιλία”.
image
Η μαζική συζήτηση μπορεί να γίνει με όλα τα μέλη της ομάδας, αλλά ιδιωτική συνομιλία μπορείτε να έχετε μόνο με μέλη της ομάδας που είναι και φίλοι σας.
  • Τα “Έγγραφα” στις ομάδες του fb λειτρουργούν σαν τα wiki ή τα Google Docs: είναι κοινόχρηστα και μπορούν να τα δουν και να τα επξεργαστούν όλα τα μέλη της ομάδας.
  • Διαγραφή του group γίνεται μόνο από τον δημιουργό και αρχικό διαχειριστή του, και αφού έχουν διαγραφεί όλα τα μέλη.
  • Σελίδα δημιουργίας Ομάδων: http://www.facebook.com/groups/
  • Κέντρο βοήθειας για τις Ομάδες: http://www.facebook.com/help/?page=414
Α! Smile 
και μην ξεχάσετε να υποβάλλετε αίτημα συμμετοχής αλλά και να προσθέσετε τους δικούς σας φίλους στις Ομάδες μας:
Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ - GREEK PUBLIC LIBRARIES
(δείτε προηγούμενο post: http://tuxlibrary.blogspot.com/2011/02/facebook-group-greek-public-libraries.html)

3 σχόλια:

GATOPONTIKAS είπε...

kalo! giati den mporw na sxoliasw sta ellinika?

aikker είπε...

Ευχαριστώ:)
μάλλον υπάρχει κάποιο προσωρινό (υποθέτω) πρόβλημα στον υπολογιστή σου με τα ελληνικά...

athina issari είπε...

στην ομαδα μου η οποια εχει λιγοτερο απο 300 μελη δεν μπορω να ενεργοποιησω το chat

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη