5 Μαρ 2011

Η προεδρεύουσα της Ε.Ε. Ουγγαρία τιμά τη Βικελαία Βιβλιοθήκη (10/3/11)

Ρεπορτάζ Η ΠΑΤΡΙΣ

Την ώρα που ο δήμος συνεχίζει την προσβλητική στάση του απέναντι στη Βικελαία και την ιστορία της πόλης, όπως και την απαξιωτική (για τον ίδιο το θεσμό της αυτοδιοίκησης) αγνόηση των ρεπορτάζ αλλά και των παρεμβάσεων επώνυμων παραγόντων που εντοπίζουν τον κίνδυνο καταστροφής των θησαυρών της, η απάντηση έρχεται από την ίδια ίδια την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα τιμήσει τη Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου στις 10 Μαρτίου! 

Η πρεσβεία της Ουγγαρίας, προεδρεύουσας χώρας αυτό το εξάμηνο στην Ε.Ε., οργανώνει την Πέμπτη 10 Μαρτίου στην Αθήνα εκδήλωση τιμής για τη Βικελαία και τους συνεργάτες της, με αφορμή την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο Τουρκικό Αρχείο Ηρακλείου, στην οποία συνεργάζεται η περίφημη Ακαδημία Επιστημών της Ουγγαρίας! Η εκδήλωση θα γίνει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αφορμή της έχει την αξιοποίηση του Τ.Α.Η., στις μεταφράσεις και την έκδοση των χιλιάδων εγγράφων όπου συνεργάζεται εώ και πολλά χρόνια η Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών, δια των κορυφαίων επιστημόνων της, τουρκολόγων Τζώρτζ Χαζάι και Μίκλος Φώτι. Θα τιμηθούν η Βικελαία και οι υπεύθυνοι του προγράμματος, πανεπιστημιακοί και συνεργάτες του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ι.Τ.Ε., Ελισάβετ Ζαχαριάδου και Μαρίνος Σαρηγιάννης, οι οποίοι έχουν αναλάβει την ευθύνη των μεταφράσεων των εγγράφων και των εκδόσεων. 

Αν μη τι άλλο, η αναγνώριση αυτή είναι μια πολύ ηχηρή απάντηση στη δημοτική σιωπή, αδράνεια και απαξίωση. 

Παρεμβάσεις Δανέλλη και Στρατάκη

Στο μεταξύ, στο θέμα της Βικελαίας παρενέβησαν δύο κοινοβουλευτικοί του Ηρακλείου, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης και ο βουλευτής Μανόλης Στρατάκης. Την Παρασκευή ο κ. Δανέλλης επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις των αρχείων και των εφημερίδων της Βικελαίας, αλλά και τα υπόγεια της λεωφόρου Αντιστάσεως στα οποία εδώ και 6 χρόνια βρίσκεται το 90% των βιβλίων και των εφημερίδων, εσχάτως μαζί με τρωκτικά που περιτριγυρίζουν τους θησαυρούς… Είναι ο πρώτος και ο μόνος (…) μέχρι στιγμής παράγοντας που μέσα σ’ αυτή την κρίση αποφασίζει να επισκεφτεί τη Βικελαία και τα υπόγεια με τους θησαυρούς, στηρίζοντας τη Βιβλιοθήκη, το έργο και την αποστολή της.

Στις εγκαταστάσεις της Βικελαίας ο ευρωβουλευτής συναντήθηκε και συζήτησε με τον προϊστάμενο Δημήτρη Σάββα αλλά και το προσωπικό της Βιβλιοθήκης. Κατόπιν επισκέφθηκε και τον υπόγειο αποθηκευτικό χώρο επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, όπου φυλάσσεται το μεγαλύτερο μέρος του αρχειακού υλικού βιβλιών, εφημερίδων και συγγραμμάτων.

Όπως ανακοίνωσε στη συνέχεια ο κ. Δανέλλης, είχε επικοινωνία και με το δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για τη διαχείριση της Βικελαίας, τονίζοντας παράλληλα πως είναι παρών με όλες του τις δυνάμεις και είναι πρόθυμος να συμβάλει ενεργά προκειμένου να διασωθεί και να διασφαλισθεί η λάμψη του πνευματικού αυτού Ιδρύματος της πόλης μας.

«Από το σύνολο των 180-200.000 βιβλίων και από τα 300.000 φύλλα εφημερίδων, μόλις το 10% βρίσκεται στις προθήκες και τις βιβλιοθήκες της Βικελαίας, ενώ τα υπόλοιπα αρχειακά τεύχη είναι σε υπόγεια αποθήκη, σε συνθήκες απαράδεκτες, τέτοιες που δημιουργούν εξαιρετικούς κινδύνους για τη διασφάλιση και διάσωσή τους. Αξίζει να αναφερθεί πως ανάμεσα σ’ αυτό το υλικό βρίσκονται οι βιβλιοθήκες των Βικέλα, Σεφέρη, Έλλης Αλεξίου, του περίφημου Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, του Γυμνασίου Ηρακλείου, του Στέφανο Ξανθουδίδη, του μητροπολίτη Θεόδωρου Τζεδάκη, αλλά και τόσες άλλες, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του ευρωβουλευτή.

Σε δήλωσή του, μετά τη συζήτηση με το δήμαρχο, ο κ. Δανέλλης ανέφερε:

«Πέραν του στεγαστικού προβλήματος, το οποίο πρέπει να λυθεί άμεσα, μιας και ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης είτε του Πολιτιστικού Κέντρου, είτε του κτιρίου «Αχτάρικα», δεν είναι ορατός, η ευθύνη μας για τη διάσωση και ανάδειξη αυτού του μοναδικού θησαυρού που διαθέτει η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι τεράστια.

Η κοινωνία του Ηρακλείου, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις συνθήκες της πολλαπλής κρίσης, δεν πρέπει να αποστερηθεί της λειτουργίας ενός τέτοιου Ιδρύματος, που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν «διαφύλασε» μονάχα, αλλά παρήγαγε πολιτισμό.

Και βέβαια σήμερα η λειτουργία της Βικελαίας συνεχίζεται χάρη στις προσπάθειες των ελάχιστων ανθρώπων της, που πρέπει όμως να ενισχυθούν, αλλά και να υποστηριχθούν, τόσο από το Δήμο, όσο και από τους πολίτες του Ηρακλείου.

Εξάλλου, δεδομένης της αυξανόμενης και «απειλητικής» έκτασης των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής εποχής, για τις επόμενες γενιές που απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από το έντυπο, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν οι συνθήκες εξασφάλισης και εξοικείωσης μιας επαφής και σχέσης με το βιβλίο, την εφημερίδα, την έντυπη παράδοση.

Σε τελική ανάλυση, είναι θέμα στοιχήματος όλου του πολιτικού προσωπικού της πόλης να διαψεύσει εκείνους που θεωρούν πως η κοινωνία του Ηρακλείου έχει απομακρυνθεί από τις πνευματικές ανησυχίες. Και πως στην πόλη αυτή, εκτός του Κερδώου Ερμή, λατρεύεται ακόμα και η Αθηνά».

Στη Βουλή

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανόλης Στρατάκης κατέθεσε στη Βουλή τα δημοσιεύματα της «Π», ζητώντας από τα υπουργεία Πολιτισμού και Εσωτερικών να παρέμβουν ώστε να μην διακινδυνεύσουν τα αρχεία της Βικελαίας.

Συγκεκριμένα, με σχετική ερώτησή του ζήτησε:

«Τη συνδρομή των υπουργείων Πολιτισμού-Τουρισμού και Εσωτερικών στη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηρακλείου με ό,τι είναι αναγκαίο, για να διαφυλαχθεί καλύτερα το πολύτιμο υλικό αλλά και να επιστρέψει το γρηγορότερο δυνατό η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη στο φυσικό της “σπίτι”, το μέγαρο Αχτάρικα”.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του, “η συνεχιζόμενη, εδώ και αρκετά χρόνια, αναγκαστική μεταστέγαση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (ΒΔΒ) του Δήμου Ηρακλείου από το μέγαρο Αχτάρικα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση των πολύτιμων αρχείων της σε κίνδυνο, με ορατό το ενδεχόμενο αλλοίωσής τους μέσα στα κτίρια όπου βρίσκονται προσωρινά, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου.

Οι φιλότιμες μέχρι σήμερα προσπάθειες του Δήμου Ηρακλείου και του λίγου προσωπικού της ΒΔΒ ίσως δεν επαρκούν για την καθημερινή διαχείριση του πλήθους του υλικού αλλά και των δραστηριοτήτων της βιβλιοθήκης.

Επειδή, το σπουδαίας ιστορικής σημασίας αρχείο της ΒΔΒ, με πλήθος βιβλίων αλλά και εφημερίδων πρέπει να διαφυλαχτεί με κάθε τρόπο και να αποφευχθεί ενδεχόμενη αλλοίωσή του, ερωτώνται οι κ.κ.Υπουργοί εάν προτίθενται να συνδράμουν τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηρακλείου με ό,τι είναι αναγκαίο, για να διαφυλαχθεί καλύτερα το πολύτιμο υλικό αλλά και να επιστρέψει το γρηγορότερο δυνατό η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη στο φυσικό της “σπίτι”, το μέγαρο Αχτάρικα».

Σχετικές συνδέσεις:
Δήλωση Γερουλάνου για τη Βικελαία
Βικελαία: “Ουκέτι καιρός...”
Η απαξιωτική και αντιδημοκρατική σιωπή του δήμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη