2 Μαρ 2011

Aλλαγή φρουράς στα πολιτιστικά του Δήμου Αθηναίων

του Δημητρη Ρηγοπουλου

Ανανέωση στον Δήμο Αθηναίων

Aλλαγή φρουράς στα πολιτιστικά του Δήμου Αθηναίων με τον Γιώργο Καμίνη να εμπιστεύεται δύο γυναίκες για τις δύο πιο σημαντικές θέσεις.

Η Αννα Φιλίνη αναλαμβάνει την προεδρία του Πολιτισμικού Οργανισμού και η Ευφροσύνη Δοξιάδη θα ηγηθεί της Τεχνόπολης, αυτόνομου οργανισμού με διαφορετική νομική μορφή (Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων Α. Ε.). Αρχιτέκτονας και ζωγράφος η Αννα Φιλίνη, με πλούσια εμπειρία στα δημοτικά πράγματα της πρωτεύουσας, είναι ένα πρόσωπο που χαίρει ευρύτατης εκτίμησης. Προέρχεται από τη Δημοκρατική Αριστερά. Στο άλλο άκρο του πλουραλιστικού ψηφοδελτίου του σημερινού δημάρχου συναντάμε την εικαστικό Ευφροσύνη Δοξιάδη (Δράση).

Καμία από τις δύο κυρίες δεν έχει αναλάβει τα καθήκοντά της. Και δεν θα το κάνουν πριν από τα μέσα του Φεβρουαρίου, όταν υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες συγχώνευσης ομοειδών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης». Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μόνη εφικτή συγχώνευση είναι των Μουσικών Συνόλων με τον Πολιτισμικό Οργανισμό. Ετσι, επί του παρόντος εξακολουθούν να ασκούν διοίκηση οι απερχόμενοι πρόεδροι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι διάδοχοί τους κάνουν διακοπές. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Πρωταρχικός στόχος και των δύο, να αλλάξει πλεύση και ύφος το πολιτιστικό προφίλ του δήμου. Να ξεφύγει ο πολιτιστικός προγραμματισμός από τη λογική των εκδηλώσεων που «προσφέρονται» δωρεάν ή με χαμηλό αντίτιμο στους δημότες, αλλά να εμπλέξουν τους ίδιους τους πολίτες στην παραγωγική πολιτιστική διαδικασία. Εδώ σημαντικό μερίδιο θα έχουν ομάδες ενεργών πολιτών, καλλιτέχνες, ερασιτέχνες και μη, κολεκτίβες της πόλης. Θα γίνει προσπάθεια κάθε δημοτικό διαμέρισμα να αποκτήσει αυτόνομη πολιτιστική ζωή, ενώ σχέδια υπάρχουν για σειρά υποδομών και υπηρεσιών του δήμου όπως η Δημοτική Βιβλιοθήκη και η Δημοτική Πινακοθήκη. Επίσης θα αποκατασταθούν άμεσα οι σχέσεις με το Φεστιβάλ Αθηνών. Οσο για την Τεχνόπολη, στον δήμο πιστεύουν ότι θα πρέπει να ανοίξει τις πόρτες της, ώστε να λειτουργούν εκεί, κάθε απόγευμα, καλλιτεχνικά εργαστήρια και χώροι πειραματισμού.

* Τώρα βέβαια Μάρτιος είναι αλλά δεν έχουμε ακόμη ακούσει κάτι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη