20 Μαρ 2011

Ερώτηση βουλευτή περί λειτουργίας της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δ. Ηρακλείου

Ερώτηση προς τους κ. κ. Υπουργούς - Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Πολιτισμού και Τουρισμού

Το αρχείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δ. Ηρακλείου είναι ένα αρχείο μεγάλης ιστορικής σημασίας και αξίας που περιλαμβάνει πλήθος βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών και για το οποίο πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διατηρηθεί και συντηρηθεί στο ακέραιο.

Η επί 6 χρόνια όμως μεταστέγαση της Β.Δ.Β. από το κτήριο «Αχτάρικα» έχει οδηγήσει στο να «λειτουργεί» σήμερα η Βικελαία Βιβλιοθήκη σε δύο κτήρια της πόλης του Ηρακλείου ενώ υλικό του αρχείου φυλάσσεται σε υπόγεια αποθήκη, σε μη ενδεδειγμένες και ακατάλληλες συνθήκες, ακόμα και για προσωρινή αποθήκευση, με συνέπεια των κίνδυνο αλλοίωσης και φθοράς τους. Άλλωστε η θέση του πολύτιμου αυτού αρχειακού υλικού δεν είναι σε αποθήκες αλλά επιβάλλεται να βρίσκεται στον κατάλληλο χώρο με ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους πολίτες.
Παράλληλα, πάνω από 12 χρόνια παραμένει κενή η θέση του εφόρου.

Με βάση τα παραπάνω

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί: 

1.    Γνωρίζετε σε ποια ακριβώς κατάσταση βρίσκονται όλοι οι αποθηκευμένοι θησαυροί της «Βικελαίας»; 
2.    Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε προκειμένου να συνδράμετε το Δ. Ηρακλείου στη συντήρηση σε κατάλληλες συνθήκες του υλικού της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης και στην ανεύρεση κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων για τη μεταφορά και προσωρινή αποθήκευση όλων των θησαυρών της Βιβλιοθήκης;
3.    Ποια μέτρα θα λάβετε προκειμένου να επισπευσθούν οι αναγκαίες εργασίες, που πραγματοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου, για τη στατική ενίσχυση και νέα διαμόρφωση του κτηρίου «Αχτάρικα»; Θα βοηθήσει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αποδοθεί στη Βικελαία Βιβλιοθήκη ολόκληρο το κτήριο «Αχτάρικα»;
4.    Θα εξεταστεί η δυνατότητα να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ;

    Ο ερωτών Βουλευτής
    Μιχάλης Κριτσωτάκης

via

1 σχόλιο:

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Το ωραίο σε αυτές τις περιπτώσεις Κατερίνα είναι να έχουμε και τις απαντήσεις των υπουργών (για να τις συγκρίνουμε με τις αντίστοιχες ερωτήσεις τους όταν ήταν στην αντιπολίτευση και... να γελάμε.... πικρά)

Καλημέρα και καλή εβδομάδα

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη