30 Μαρ 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Εργαστήριο για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά στη Βιβλιοθήκη Αταλάντης

clip_image003

Δελτίο Τύπου
Εργαστήριο για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά

από την Αιάντειο Δημόσια Βιβλιοθήκη Αταλάντης - Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011 Αναγνωστήριο & ΔΗΚΕΒΙ Βιβλιοθήκης

Αταλάντη, Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

image Με επιτυχία διεξήχθη στην Αιάντειο Δημόσια Βιβλιοθήκη Αταλάντης, στο Αναγνωστήριο και στο Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης το σεμινάριο/εργαστήριο για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά το οποίο έγινε σε συνεργασία με το ΕΔΕΤ. Στο εργαστήριο συμμετείχαν 32 άτομα, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες, φοιτητές, στελέχη φορέων της τοπικής κοινωνίας και άλλοι πολίτες ηλικίας από 17 έως 55 ετών, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την Wikipedia, τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, που χρησιμοποιείται και συντάσσεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Λιόλιος Νικόλαος και η Προϊσταμένη της βιβλιοθήκης κ. Ζεκεντέ-Καρέντζου Μαρδίτσα και την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Πρόεδρος της Α. Δ. Β. Αταλάντης και Προϊστάμενος του 2ο Γραφείου Δ/θμιας Εκπ/σης Φθιώτιδας κ. Αποστόλου Γεώργιος.

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές για τη σύνταξη της Wikipedia και στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν έμπρακτα τρόπους συγγραφής και επιμέλειας των λημμάτων της εγκυκλοπαίδειας. Συζητήθηκαν εμπειρίες συμμετοχής στην ελληνική wikipedia από παλαιότερους έμπειρους χρήστες, που συμμετείχαν στο εργαστήριο. Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη χρήση και αξιοπιστία της wikipedia, αλλά και την ποιότητα του υλικού, που αναρτάται στην διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια και τέλος τονίστηκε η σύνδεση της wikipedia με τα σχολικά εγχειρίδια καθώς και η χρήση της στην σχολική τάξη.

image Το σεμινάριο εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων, που έχουν προγραμματιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο, για το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εξοικείωση με την Wikipedia (Βικιπαίδεια), ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή της Ελληνικής κοινωνίας.

Παράλληλα, οι εκδηλώσεις στοχεύουν στον εμπλουτισμό των λημμάτων της Wikipedia στα Ελληνικά μέσω της συμμετοχής ομάδων, κοινοτήτων αλλά και φυσικών προσώπων που αισθάνονται ότι είναι μέρος της Κοινωνίας της Γνώσης, μιας γνώσης που δεν περιορίζεται σε επαΐοντες αλλά αναπτύσσεται με την εθελοντική συνεισφορά, την τεκμηρίωση και τη συστηματική χρήση της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αιάντειο Δημόσια Βιβλιοθήκη Αταλάντης, με την στήριξη του Δήμου Λοκρών, σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.), την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και τους συντάκτες της Βικιπαίδειας, στα πλαίσια του έργου “Δες την Ψηφιακά 2.0”.

clip_image005

Οι παρουσιάσεις και η δραστηριότητα του εργαστηρίου έχουν αναρτηθεί στους διαδικτυακούς τόπους της πρωτοβουλίας για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά: http://mywikipedia.gr/ και της Αιαντείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αταλάντης http://infolibraries.gr/atalanti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη