9 Μαρ 2011

World Book Night: Δωρεάν βιβλία σε 1.000.000 περαστικούς

Το προηγούμενο Σάββατο, 20.000 εθελοντές μοίρασαν 1.000.000 βιβλία σε ολόκληρη τη Βρετανία. Ο κάθενας δώρισε 48 αντίτυπα από το βιβλίο που είχε επιλέξει από μια λίστα 25 τίτλων.
Επρεπε να τεκμηριώσει με πάθος σε όποιον έδινε το βιβλίο γιατί έπρεπε να το διαβάσει. Οι βιβλιοφάγοι, γιατί οι εθελοντές είναι λάτρεις των βιβλίων, πήγαν σε φυλακές, παμπ, νοσοκομεία, μοναστήρια, σε δρόμους, αλλά και σπίτια χτυπώντας το κουδούνι.
Ηταν η «World Book Night», η μεγαλύτερη εκδήλωση δωρεάς βιβλίων στη Βρετανία. Την σκέφτηκε και υλοποίησε ο Τζέιμι Μπινγκ, διευθυντής των εκδόσεων Canongate. Είχε προηγηθεί το καλοκαίρι η «World Book Day», η διανομή δηλαδή δωρεάν κουπονιών σε μαθητές για 600.000 ειδικά τυπωμένα βιβλία, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Μη φανταστείτε ότι
διανεμήθηκαν δωρεάν βιβλία από τις αποθήκες, αλλά βιβλία πρώτης γραμμής, πολύ γνωστών συγγραφέων, όπως: Μάργκαρετ Ατγουντ, Τζον Λε Καρέ, Σάρα Γουότερς, Ντέιβιντ Μίτσελ, Μιούριελ Σπαρκ, Αλαν Μπένετ, Ντ. Μπ. Σ. Πιερ, Φιλ Πούλμαν.
Της βραδιάς της δωρεάς προηγήθηκε ένας μαραθώνιος ανάγνωσης στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Χιλιάδες άνθρωποι, αλλά και μια ντουζίνα διάσημων συγγραφέων, τραγουδιστών και ηθοποιών (Ατγουντ, Νικ Κέιβ, Λε Καρέ, Πούλμαν, Μόνικα Αλι, Ρούπερτ Εβερετ) διάβασαν αποσπάσματα από τα αγαπημένα τους βιβλία σε ένα πλήθος που, αψηφώντας το κρύο, τους άκουγε με προσήλωση. Ηταν μια βραδιά αφιερωμένη στο γραπτό λόγο και τους συγγραφείς, που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Ισως διοργανώθηκε και για να κλείσουν τα στόματα όσων εναντιώθηκαν στην πρωτοβουλία. Γιατί μπορεί περίπου 800 βιβλιοπωλεία και 1.200 βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα να στήριξαν τη δωρεά, αλλά υπήρξαν κι άλλα που την καταδίκασαν.
Η Βανέσα Ρόμπερτσον, ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου στο Εδιμβούργο, υποστήριξε: «Θα γεμίσει η αγορά με δωρεάν αντίτυπα που, στην ουσία, υποτιμούν το έργο των συγγραφέων στα μάτια του κοινού. Για να μη μιλήσω για τους εκδότες και τους βιβλιοπώλες...». Ενας άλλος βιβλιοπώλης στο Μπαθ, ο Νικ Μπότομλι, δεν συμφωνεί. «Μπροστά στα 250 εκατομμύρια βιβλία που πωλούνται σε όλη τη χώρα το χρόνο, το ένα εκατομμύριο είναι τίποτα. Αναλογούν σε κάθε μαγαζί τρία με τέσσερα βιβλία. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ένας βιβλιοπώλης δεν θα διέθετε αυτά τα βιβλία προκειμένου να ενθαρρύνει την ανάγνωση», λέει.
«Είναι σαν να λέμε στους νέους ότι κάθε δημιουργικό περιεχόμενο πρέπει να προσφέρεται δωρεάν, όπως συμβαίνει με τη μουσική και τις εφημερίδες», αντιτείνει άλλος βιβλιοπώλης, που διατηρεί την ανωνυμία του. «Γιατί δεν αποφασίζουν οι εκδότες να διαθέτουν δωρέαν ένα αντίτυπο από κάθε βιβλίο που εκδίδουν σε κάθε βιβλιοθήκη;», αναρωτιέται.
«Οταν κυκλοφορείς βιβλία, δημιουργείς νέους αναγνώστες», ξεκαθάρισε η Μάργκαρετ Ατγουντ, ίσως η πιο θερμή υποστηρίκτρια της πρωτοβουλίας.
ΕΠΙΜ: Φ. ΜΠΑΡΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη