21 Απρ 2011

Dripread: Διάβασμα σε ...δόσεις!


Μόλις τέλειωσα το διάβασμα του πρώτου λογοτεχνικού έργου σε ηλεκτρονική μορφή!
Δεν είχα καταφέρει έως σήμερα να ολοκληρώσω κανένα eBook διήγημα ή μυθιστόρημα, αν και έχω διαβάσει πολλά άλλα, περιοδικά και βιβλία πληροφόρησης, εγχειρίδια ακόμη και κάποια βιβλία ποίησης. Αλλά μυθιστόρημα, διήγημα ή νουβέλα, όχι, δεν είχα το ...κουράγιο και την υπομονή. Βέβαια, δεν έχω ακόμη πάρει eReader, και δε νομίζω να αποκτήσω για αρκετό διάστημα ακόμη, γιατί μάλλον δεν τον χρειάζομαι τώρα. Διαρκώς το αναβάλλω, ούτε χρόνο έχω, ούτε ταξιδεύω ιδιαίτερα οπότε θα εκμεταλευόμουνα τον νεκρό χρόνο μετακίνησης, αλλά ούτε θέλω να αποκτήσω ένα ακόμη gadget, γιατί φοβάμαι με τη ραγδαία εξέλιξή των ηλεκτρονικών αναγνωστών το μοντέλο του σήμερα, του χρόνου τέτοιον καιρό θα είναι ένα ξεπερασμένο gadgetάκι για το συρτάρι! Περιμένω, λοιπόν, να κατασταλάξουν κάπου τα πράγματα σε σχέση με τα πρότυπα, το DRM, τις ελληνικές εκδόσεις ebook, τις πολιτικές δανεισμού ηλεκτρονικών βιβλίων (τις ποιές;) από τις ελληνικές Βιβλιοθήκες... Δε βιάζομαι, όχι δε βιάζομαι καθόλου. Εξάλλου, προς το παρόν τουλάχιστον, μ' αρέσει περισσότερο το έντυπο για λογοτεχνικά έργα, με αυτό μεγάλωσα. Δεν ξεπερνιώνται εύκολα οι πρώτες αγάπες, αν όχι ποτέ! :)

Για να πω την αλήθεια, έκανα ένα πείραμα, δοκίμασα τον εαυτό μου, να δω αν μπορώ να διαβάσω λογοτεχνικό ηλεκτρονικό βιβλίο, αλλά θάλεγα διάλεξα  μάλλον πρωτότυπο τρόπο. Επειδή δεν έχω ελεύθερο χρόνο και μάλιστα πολύ και συνεχόμενο που “απαιτεί” το καλό λογοτεχνικό βιβλίο για να το απολαύσει κανείς πραγματικά, ενεργοποίησα μια online υπηρεσία που στέλνει ...δόσεις-δόσεις (bitesize) το έργο ηλεκτρονικά μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Την υπηρεσία Dripread. Μια δωρεάν, πολύ πρακτική και απλή στη χρήση υπηρεσία, αφού το μόνο που απαιτείται να κάνετε, αφού ολοκληρώσετε τη δωρεάν εγγραφή με το email σας (χρειάζεται επιβεβαίωση επαλήθευσης με το link που θα σας σταλεί), είναι να επιλέξετε από μια προτεινόμενη συλλογή ηλεκτρονικών βιβλίων κάποιο της αρεσκείας σας ή να ανεβάσετε το δικό σας (σε ePub format προς το παρόν).

Από κει και πέρα αναλαμβάνει το Dripread να κατατμήσει σε ημερήσια βάση το έργο σε περίπου πεντάλεπτης διάρκειας ανάγνωσης κείμενα που στέλνονται διαδοχικά χωρίς καμία δική σας πρόσθετη κίνηση στο inbox σας, υπενθυμίζοντας σας το καθημερινά! Καλό θα ήταν να "φιλτράρετε" τις αποστολές από το dripread, ώστε να πηγαίνουν αυτόματα σε δικό τους φάκελο και να μη χάνονται στα πολλά μηνύματα που φτάνουν στο inbox.

Το πρώτο πρόβλημα (ε, εντάξει πουθενά δεν είναι όλα τέλεια... :p) που συνάντησα ήταν με τα ελληνικά που μέσα στο Dripread αναγνωρίζονται ως ατέλειωτα ...αγγλικά ερωτηματικά! Ευτυχώς, όμως στο inbox τα κείμενα είναι ελληνικότατα!

Το δεύτερο πρόβλημα προέκυψε από το φυσικό και αναπόφευκτο ερώτημα: “ωραία, αλλά εγώ τώρα θέλω να συνεχίσω την ιστορία και όχι αύριο!” Κι εδώ όμως, ευτυχώς! Στο τέλος του τμηματικού email υπάρχει το Send next installment. Οπότε, κλικάροντας στην “επόμενη δόση”, μεταβαίνετε στη σελίδα του dripread, με τα ερωτηματικά για τα ελληνικά  :p, αλλά δεν έχει πια καμία σημασία, αφού σε λίγα δευτερόλεπτα φθάνει η επόμενη δόση στο inbox, και με το τέλος αυτής της δόσης πατάτε ξανά Send next installment και ...πάει λέγοντας, όσο έχετε χρόνο και κέφι να συνεχίσετε το διάβασμα!

Μπορείτε να διαλέξετε από μια μεγάλη συλλογή βιβλίων που είναι ταξινομημένα (Browse By) κατά “Τίτλο”, “Κατηγορία” και “Όλα τα βιβλία”. Δυστυχώς ελληνικά δεν θα βρείτε στην παρούσα φάση, αλλά μπορείτε να ανεβάσετε δικά σας ή να τα πάρετε από ιστότοπους που έχουν πχ. http://www.gutenberg.org/
Αν έχετε βιβλίο που θέλετε να ανεβάσετε σε άλλο format και όχι ePub (free and open standard) πχ pdf, μπορείτε να το μετατρέψετε εύκολα σε ePub με το εξαιρετικό ελεύθερο λογισμικό Calibre, που μπορεί να μετατρέψει πολλά format σε ePub.
Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία Dripread όχι μόνο στο pc ή το laptop σας, αλλά σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή που μπορεί να λαμβάνει email πχ mobile phone, ipad, Kindle κλπ.

Από τα στοιχεία του blog φαίνεται ότι το Dripread είναι πολύ πρόσφατη υπηρεσία (Μάρτιος 2011) και πιστεύω ;ότι έχει περιθώρια για μεγάλη εξέλιξη και βελτίωση.

Μου θυμίζει πολύ έντονα τα λογοτεχνικά κείμενα και άρθρα που με ανυπομονησία περιμέναμε και διαβάζαμε κάποτε σε εφημερίδες και περιοδικά σε συνέχειες καθημερινές ή εβδομαδιαίες.

Α, παρεπιπτόντως, αυτό που διάβασα ήταν το διήγημα του ΚαρκαβίτσαΗ φλογέρα του” από τη συλλογή "Διηγήματα", που βρήκα στο Project Gutenberg, το κατέβασα στην ePub έκδοση του, την οποία και ανέβασα στο Dpriread! :)

Υπάρχει βέβαια και η υπηρεσία DailyLit, με διαφορετικές και περισσότερες λειτουργίες και δυνατότητες. αλλά υστερεί στο ότι α) έχει συγκεκριμένη συλλογή βιβλίων από την οποία μπορείτε να διαλέξετε β) ΔΕΝ μπορείτε να ανεβάσετε δικά σας βιβλία και γ) δεν έχει καθόλου ελληνικά (In Greek) βιβλία.

1 σχόλιο:

9th High School Library είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο και ως προσωπική μαρτυρία ηλεκτρονικού αναγνώστη.

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη