24 Μαΐ 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Προς: κ. Δήμαρχο

κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

κ.Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού

Δημοτικούς Συμβούλους

Με πρόσχημα την επιμόρφωση του προσωπικού, η διοίκηση του Δήμου, διοργάνωσε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στις 12/05/2011 την «ημερίδα για το μέλλον των λαϊκώνβιβλιοθηκών», μαζί με την αστική μη κυβερνητική εταιρεία «Future Library», στο πλαίσιο προγράμματος χρηματοδοτούμενο από το ίδρυμα Στ. Νιάρχος.

Ανησυχούμε ότι, για να ψαλιδίσει το κόστος λειτουργίας και να παρουσιάσει πλεονάζων προσωπικό, προσπαθεί να καταστήσει συμμέτοχους τους εργαζόμενους, σε σχέδια για κλείσιμο βιβλιοθηκών, μείωση του προσωπικού και αλλαγή του δημόσιου και δωρεάν κοινωνικού χαρακτήρα, ενός δημοκρατικού λαϊκού θεσμού, που προσπαθεί να επιβιώσει και να παρέχει υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις.

Προβλήθηκε ως μέλλον των δημοτικών βιβλιοθηκών, «ένα επιχειρησιακό μοντέλο οικονομικά αυτόνομων βιβλιοθηκών, με σαφώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με στόχο υπηρεσίες πληροφόρησης, για την προώθηση της εξειδίκευσης και της δια βίου μάθησης».

Εκπρόσωποι του ιδιωτικού κεφαλαίου, λοιδορούν την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, με την ανύπαρκτη χρηματοδότηση τους, και εμφανίζουν ως προοδευτικό το κλείσιμο ή την μετατροπή τους σε υπηρεσίες πληροφόρησης, αποσκοπώντας σε επενδύσεις και παρεμβάσεις σε προγράμματα εκπαίδευσης, μόρφωσης και πολιτισμού.

Πέρα από τα όρια της ατομικής ηθικής και υπαλληλικής υποχρέωσης, παρέδωσαν ερωτηματολόγια για προσωπικά και υπηρεσιακά δεδομένα και καθόρισαν διορία μέχρι 10/06/2011 στους προϊσταμένους των διευθύνσεων και τους εργαζόμενους, να τροφοδοτήσουν με οπτικές και υπηρεσιακές πληροφορίες την ιστοσελίδα της εταιρείας, ώστε να διαμορφώσουν ένα επιχειρησιακό «project», για την διοίκηση του Δήμου.

Οι εργαζόμενοι υπερασπίζονται τον δημόσιο δωρεάν και κοινωνικό χαρακτήρα των βιβλιοθηκών και ζητούν να ενταχθούν ως αυτοτελής Διεύθυνση στο νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.), με επαρκή χρηματοδότηση, για την συνέχιση και την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους. Με αξιοποίηση όλου του προσωπικού, των νέων τεχνολογιών και σε πλαίσια συνεργασίας με εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς, υπερασπιζόμενοι τα εργασιακά δικαιώματα ως δείκτη πολιτισμού, που κατακτήθηκαν με αγώνες, και όχι στη βάση αναγκαστικού ή ωφελιμιστικού εθελοντισμού, επιθυμούν να είναι χορηγοί στη γνώση, την καλλιτεχνική δημιουργία και την αισθητική ψυχαγωγία και για τις πιο ευπαθείς ακόμη ομάδες συμπολιτών μας.

Οι βιβλιοθήκες δεν συνάδουν με τις αγοραίες πρακτικές. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου ανθρώπινες αξίες ταλαντεύονται και αμφισβητούνται βίαια, η πολιτεία και ο δήμος έχουν μεγαλύτερη υποχρέωση να τις στηρίξουν στο έργο τους.

Αιτούμαστε από τη διοίκηση του Δήμου, να κοινοποιήσει τις προθέσεις της, και την πολιτική βούλησή της και να συνεργαστεί με τους εργαζόμενους για τον σχεδιασμό και το μέλλον των βιβλιοθηκών του Δήμου.

Θεσσαλονίκη 20/05/2011

Για τους εργαζόμενους τα μέλη της Επιτροπής Χώρου Δουλειάς

Λ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ               Μ.ΝΤΕΜΚΑ

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν ξεκινήσουμε από την πρώτη παράγραφο, το future library είναι μη κερδοσκοπική και όχι μη κυβερνητική εταιρεία. Δεν πρόκειται για λάθος ταξινόμηση, δεν υπάρχει τέτοια κατηγορία εταιρειών, δεν υπάρχουν κυβερνητικές εταιρείες. Σε απλά ελληνικά δεν ξέρουν ούτε για ποιο πράγμα μιλάνε.

Στη συνέλευση κάποιος το παρατήρησε κι έπεσαν να τον φάνε. Και μετά δεν υπήρχε ούτε τόσο δα χώρος για αμφιβολία, ίσα για να το τσεκάρουν. Κι αυτό ακριβώς το θεωρώ αντιεπαγγελματική συμπεριφορά.

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ με το προηγούμενο σχόλιο κι επαυξάνω παραθέτοντας το λίγο μεγαλούτσικο κειμενάκι το οποίο θεωρώ πως βρίσκει τέλεια εφαρμογή:

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝΗ απόσταση ανάµεσα στις δύο ράγες των σιδηροδρομικών γραµµών στις ΗΠΑ
είναι 4 πόδια και 8,5 ίντσες ( 143,5 cm ).
Μάλλον παράξενος αριθµός.
Γιατί άραγε έχει επιλεγεί το συγκεκριµένο διάκενο;
Διότι ο σιδηρόδροµος στις ΗΠΑ κατασκευάστηκε µε τον τρόπο που είχε κατασκευαστεί ο σιδηρόδροµος στην Αγγλία, από Άγγλους µηχανικούς που µετανάστευσαν, και οι οποίοι θεώρησαν ότι θα ήταν καλή σκέψη, επειδή θα επέτρεπε να χρησιµοποιηθούν υπάρχουσες ατµοµηχανές από την Αγγλία.
Και τότε, γιατί οι Άγγλοι κατασκεύασαν τις ατµοµηχανές τους έτσι;
Διότι οι πρώτες σιδηροδροµικές γραµµές κατασκευάστηκαν από τους ίδιους µηχανικούς που κατασκεύαζαν τραµ, στο οποίο χρησιµοποιούσαν ήδη το συγκεκριµένο διάκενο.
Και γιατί αυτό το διάκενο;
Διότι οι κατασκευαστές του τραµ ήταν και κατασκευαστές αµαξών, που χρησιµοποιούσαν τα ίδια εργαλεία και τις ίδιες µεθόδους.
Γιατί οι άµαξες έχουν αυτό το διάκενο;
Διότι, παντού στην Ευρώπη, και στην Αγγλία, οι δρόµοι είχαν λούκια για τους τροχούς των αµαξών και ένα διαφορετικό διάκενο θα προκαλούσε διαρκώς ßλάßες στους άξονες.
Και γιατί τα λούκια απέχουν τόσο µεταξύ τους;
Οι πρώτες µεγάλες οδοί στην Ευρώπη είχαν κατασκευαστεί από τους Ρωµαίους, µε σκοπό να µετακινούνται εύκολα οι λεγεώνες τους.
Οι πρώτες άµαξες ήταν οι πολεµικές άµαξες των Ρωµαίων. Οι άµαξες αυτές ήταν ιππήλατες:
τις τραßούσαν δύο άλογα, τα οποία κάλπαζαν δίπλα-δίπλα και έπρεπε να
απέχουν µεταξύ τους, ούτως ώστε το ένα άλογο να µην ενοχλεί το άλλο κατά τον καλπασµό.
Προκειµένου να εξασφαλίζεται η σταθερότητα της άµαξας, οι τροχοί δεν έπρεπε να είναι ευθυγραµµισµένοι µε τα ίχνη των αλόγων, ενώ δεν έπρεπε να είναι και πολύ αποµακρυσµένοι, έτσι ώστε να αποτρέπονται τα ατυχήµατα κατά την διασταύρωση δύο αµαξών στην ίδια οδό.
Ιδού λοιπόν η απάντηση στο αρχικό µας ερώτηµα!
Το διάκενο στις ράγες των Αµερικανικών σιδηροδρόµων εξηγείται, αφού 2.000 χρόνια νωρίτερα, σε µιαν άλλη ήπειρο, οι ρωµαϊκές άµαξες κατασκευάζονταν ανάλογα µε το φάρδος που έχουν τα καπούλια δύο αλόγων.
Και τώρα, το κερασάκι στην τούρτα:
Υπάρχει και µια προέκταση αυτής της ιστορίας µε το διάκενο στις ράγες και τα καπούλια των αλόγων. Αν δει κανείς το Αµερικανικό διαστηµικό λεωφορείο στην εξέδρα εκτόξευσής του, µπορεί να παρατηρήσει δύο πλευρικές δεξαµενές καυσίµων
που είναι στηριγµένες εκατέρωθεν της κεντρικής δεξαµενής. Η εταιρεία Thiokol κατασκευάζει αυτές τις δεξαµενές στο εργοστάσιό της στην Γιούτα. Θα ήθελαν να τις κάνουν µεγαλύτερες, αλλά οι δεξαµενές αποστέλλονται σιδηροδροµικώς στο σηµείο εκτόξευσης. Η σιδηροδροµική γραµµή µεταξύ του εργοστασίου και του Ακρωτηρίου Κανάßεραλ περνά από µια σήραγγα, κάτω από τα Βραχώδη Όρη. Αυτή η σήραγγα περιορίζει το µέγεθος των δεξαµενών στο πλάτος που έχουν τα καπούλια δύο αλόγων.
Έτσι, το πλέον εξελιγµένο µεταφορικό µέσον του κόσµου, το διαστηµικό λεωφορείο, εξαρτάται από το φάρδος του κώλου ενός αλόγου. Οι τεχνικές προδιαγραφές, η γραφειοκρατία, τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις είναι αθάνατες!

Εποµένως, την επόµενη φορά που θα ßρεθείτε να κρατάτε στα χέρια σας παράξενες προδιαγραφές , ψηφίσματα και αποφάσεις και θα αναρωτιέστε ποιος κώλος τις επινόησε, θα έχετε θέσει το σωστό ερώτηµα.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Α.

Ανώνυμος είπε...

Βαρέθηκα ν΄ακούω επιστημονικές αναλύσεις και θεωρίες για πράγματα που έγιναν κάπου, κάποτε και για κάποιους άλλους. Είναι εύκολο να τρώμε τις σάρκες μας, ανώνυμοι συνάδελφοι. Ας αναλογιστούμε εμείς τι κάναμε τόσα χρόνια. Είναι γελοίο και κουραστικό. Δεν μπορώ πια να προσπαθώ για ένα καλύτερο αύριο, παρά μόνο όταν υπάρχει διάθεση και συνεργασία, χωρίς μάσκες. Ο κ.Τροχόπουλος (και ο κάθε…φιλάνθρωπος επενδυτής) θα κάνει τη δουλειά του και θα φύγει, αν αυτό είναι η μόνη λύση για να σώσουμε το ναυάγιο μας ας κρεμαστούμε επάνω του.

Ανώνυμος είπε...

ΕΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΠΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΑΛΟΓΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΑΣ ΕΠΕΙΣΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ποιός ανώνυμος λέει τι;
Βάλτε στο τέλος του μηνύματος ένα ψευδώνυμο έστω.

Η κυβέρνηση Τρικούπη αποφάσισε να φτιάξει το δίκτυο Πελοποννήσου με ράγες πλάτους ενός μέτρου για οικονομικούς λόγους (από τις απολοτριώσεις μέχρι τις σήραγγες) εκτιμώντας ότι τα μειονεκτήματα είναι μικρής σημασίας.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δεξαμενές της ιστορίας του δευτερου ανωνύμου προέρχεται από τις σήραγγες κι όχι από το πλάτος των γραμμών.

Απορεί κανείς γιατί δεν φτιάχνουν τις σήραγγες δέκα φορές μεγαλύτερες από τα τραίνα που θα τις διασχίσουν;

Αυτό που μένει από την ιστορία είναι το λογοπαίγνιο "προδιαγραφές του κώλου" που όμως δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα (από τους ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι σήμε:(http://en.wikipedia.org/wiki/Track_gauge). Οι σήραγγες καθορίζουν το μέγεθος των δεξαμενών (αυτό είναι λογική σκέψη και ανάλυση) και το πλάτος που έχουν οι σήραγγες του τραίνου είναι μια από τις χιλιάδες λεπτομέρειες που συνυπολογίζεις όταν φτιάχνεις ένα διαστημικό λεωφορείο (αυτό είναι διοίκηση).


Σπύρος Πιέρρος

υ.γ.: ήμουν στη συνέλευση του θέματος κι έκανα την παρατήρηση ότι πρόκειται για μη κερδοσκοπική εταιρεία και όχι μη κυβερνητική. Δεν έπεσε κανείς να με φάει (πρώτο ανώνυμο σχόλιο), ούτε κινδύνευσα με άλλο τρόπο. Είπα αρκετά ακόμα πράγματα τα οποία πέρασαν εντελώς απαρατήρητα.

Ανώνυμος είπε...

Ν ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΤΟΝ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟ...ΟΤΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ Θ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΡIΖΕΙ Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥ Κ ΟΛΩΝΩΝ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ "ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ" ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΟΥΛΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ. ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΕΙΤΕ ΚΑΙ Ν ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΚΑΘΕ ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΔΟΞΑ ΣΧΕΔΙΑ.
Η Δ/ΝΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΤΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ.

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη