21 Ιουν 2011

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM (Eκπομπή 19ης Ιουνίου 2011)

Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή κοντά σας, 10 – 12 το πρωϊ, μέσα από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής.
Eπιμέλεια – Παρουσίαση: Γιώργος Γλωσσιώτης, Φρόσω Παυλίδου, Δημήτρης Πολίτης.
 
Στην εκπομπή της Κυριακής 19ης Ιουνίου, με την ευκαιρία της ανακήρυξης του έτους 2012 ως «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου», με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, με την αφορμή της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του, είχαμε τη μεγάλη τιμή και χαρά να παρουσιάσουμε το αρχείο του μεγάλου μας ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου το οποίο από το 2000 στεγάζεται, ύστερα από προσωπική επιθυμία του ιδίου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης και το οποίο αποτελεί πανελληνίως, πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποίησε και διαδίδει το πνεύμα και το έργο του ποιητή μέσα από ένα συνδυασμένο τρόπο τεκμηρίωσης και παιδευτικής προσέγγισης.
 
Συνομιλήσαμε τηλεφωνικά με τη Διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης κα Ε. Τζανετάκου η οποία μας μίλησε για τη σπουδαιότητα του αρχείου που είναι σημαντικό όχι μόνο για την αυταπόδεικτη αξία του περιεχομένου του αλλά και για το γεγονός ότι αποτελεί εκπλήρωση της επιθυμίας του ίδιου του ποιητή την οποία εξέφρασε μόλις δέκα ημέρες πριν το θάνατό του, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης όπου και επέλεξε το χώρο που θα στεγαζόταν το αρχείο του.
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης έχοντας αμέριστη τη συμπαράσταση των παιδιών του ποιητή, Κώστα Βρεττάκου και Ευγενίας Παπαδημητρίου και με τη συνδρομή των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού δημιούργησε το λογοτεχνικό και προσωπικό του αρχείο που φέρει την επωνυμία «Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου» στο οποίο περιλαμβάνεται η αλληλογραφία του, φωτογραφίες, τιμητικές διακρίσεις και προσωπικά του αντικείμενα καθώς και το μεγαλύτερο τμήμα της Βιβλιοθήκης του. Έχει καταβληθεί προσπάθεια να παρουσιασθεί διακριτικά ο προσωπικός χώρος του ποιητή, με τα έπιπλα που χρησιμοποιούσε, το γραφείο του, μέρος της βιβλιοθήκης του, γκραβούρες και πίνακες που αγαπούσε καθώς και μία σειρά φωτογραφιών που καλύπτουν μεγάλο μέρος της ζωής του. Το υπόλοιπο τμήμα εξοπλίσθηκε κατάλληλα για να εξυπηρετήσει τόσο τη φύλαξη όλου του αρχειακού υλικού και των βιβλίων του ποιητή όσο και την παρουσίαση και τη χρησιμοποίησή του από το κοινό με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων κλπ.
   
Η επιλογή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης ως φορέα υπεύθυνου για τη συγκέντρωση, καταγραφή, διαφύλαξη, αξιοποίηση και προβολή του λογοτεχνικού και προσωπικού αρχείου του Νικηφόρου Βρεττάκου αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη Σπάρτη, τη Λακωνία και για όλους όσους άμεσα ή έμμεσα έχουν σχέση με τη λειτουργία του. Ταυτόχρονα όμως δημιουργεί σοβαρές ευθύνες στη Βιβλιοθήκη η οποία φαίνεται ότι επωμίζεται ένα έργο που υπερβαίνει τα στενά όρια της τοπικής κοινωνίας και απευθύνεται στην ευρύτερη πνευματική κοινότητα, εθνική και παγκόσμια.
 
Για τον εορτασμό της εκατονταετίας από τη γέννηση του ποιητή η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης προγραμματίζει σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ, πνευματικούς οργανισμούς, όπως η Ακαδημία Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη, άλλα πνευματικά σωματεία και την οικογένειά του, μια σειρά εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα την παράδοση της αναστηλωμένης από την οικογένεια προγονικής οικίας του ποιητή στην Πλούμιτσα της Λακωνίας, ως διεθνές ησυχαστήριο ποιητών.
 
Μας δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουμε τηλεφωνικά με τον βραβευμένο συγγραφέα νεανικών βιβλίων κ. Βασίλη Παπαθεοδώρου ο οποίος έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (2008, 2010) και δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ (2008, 2010) για τα βιβλία του «Χνότα στο τζάμι και «Στη διαπασών».
 
«Το γράψιμο είναι και πρέπει να είναι απόλαυση, ανάγκη, πρόκληση. Είναι η χαρά να κάνεις κάτι που σου αρέσει και ο ενθουσιασμός να ανακαλύπτεις ότι αρέσει και σε κάποιους άλλους αυτό, να συναντάς ανθρώπους –μεγάλους και παιδιά- από τους οποίους μπορείς να μάθεις πράματα και να αντλήσεις ιδέες, να πειραματιστείς σε νέες τεχνικές και σε άλλη θεματολογία.
Ο συγγραφέας είναι τελικά ένας απλός ταξιδιώτης, που επιβιβάζεται σε αυτό το πλοίο και δεν ξέρει πού θα καταλήξει. Το δικό μου το ταξίδι είναι μέχρι στιγμής αρκετά αργό, το πλοίο μου δεν είναι ταχύπλοο, αλλά ιστιοφόρο, αλλά κι εγώ δε βιάζομαι να φτάσω σε κάποιον προορισμό. Απλά απολαμβάνω τις χαρές και τις χάρες του ταξιδιού.»
Το καινούριο βιβλίο του συγγραφέα «Ιπτάμενες σελίδες», Καστανιώτης, 2011 απευθύνεται σε παιδιά άνω των 10 ετών και είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο δράση και αγωνία, που αποδεικνύει ότι το διάβασμα είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι, μια μεγάλη περιπέτεια που όλοι πρέπει να ζήσουμε.
 
 Ανάμεσα στα νέα/ειδήσεις για τις εκδηλώσεις – δραστηριότητες των ελληνικών και όχι μόνο βιβλιοθηκών ξεχώρισαν:
 
·        Η βράβευση, σε μία λιτή τελετή, από την Ιόνιο Βιβλιοθήκη Αιγίου των μαθητριών του 1ου Λυκείου Αιγίου,  Ευτυχία και Μαρία-Ειρήνη Δεσύλλα οι οποίες προέβησαν χωρίς σκέψη σε μία πράξη αλτρουισμού, σε μία πράξη φιλαλληλίας, σε κάτι εξαιρετικά σπάνιο και δυσεύρ ετο στις ημέρες μας που μεσουρανεί όχι πια η συλλογικότητα αλλά ο ατομικισμός.
·        Η εκδήλωση «Νότες & Λέξεις για μικρούς και μεγάλους», η οποία εντάσσεται στo πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής και διοργανώνεται από τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 21 Ιουνίου, στις 18:30 στο χώρο του Αναγνωστηρίου και θα περιλαμβάνει μουσικά δρώμενα με συγκροτήματα μουσικής δωματίου, καθώς και έθνι κ αλλά και τζαζ παρεμβολές. Παράλληλα, στην Αίθουσα Διδασκαλίας, παιδιά 6 έως 12 ετών (μέχρι 50 συμμετοχές) θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα διαδραστικό πρόγραμμα με τίτλο «Μια γιορτή για τη μουσική», το οποίο θα περιλαμβάνει βίντεο, εικόνες και παιχνίδια με μουσικά όργανα. Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με τη συναυλία της Ορχήστρας Νέων Camerata Junior στην πρώτη της εμφάνιση στο ευρύ κοινό.
·        Η πραγματοποίηση της 3η Ετήσιας Επιστημονικής Ημερίδας που διοργανώνεται από την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ) με θέμα: «Προς ένα συνεργατικό σχήμα Κυπριακών Βιβλιοθηκών» (Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011, 8:30-1:30, Αίθουσα Τελετών Πανεπιστημίου Κύπρου).
·        Η Γιορτή Βιβλίου Τέχνης & Πολιτισμού στη Καρδίτσα 21 – 24 Ιουνίου στην οποία συμμετέχουν ενεργά, έχοντας την ευθύνη και επιμέλεια εκδηλώσεων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη και ο Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας.
·        Η πραγματοποίηση του σεμιναρίου του Γιώργου Ευγενικού με θέμα: «Βασικές αρχές της Αφηγηματικής Τέχνης. Στα μονοπάτια της μνημονικής» στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, (Κυριακή 19 Ιουνίου) στο πλαίσιο του 6ου Συνέδριου  BookCrossing (17-19 Ιουνίου στη Λιβαδειά)
·        Η παρουσίαση στη Δημόσια Κε ντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης του βιβλίου με τίτλο: «Τοπική Ιστορία», από τον κ. Αναγνώστου Ευστράτιο φιλόλογο, Σχολικό Σύμβουλο φιλολόγων Λέσβου (Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011 στις 19:30)και του οδηγού λευκώματος «Νέοι και Μουσείο, ξεκινώντας το διάλογο», (Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011 στις 19:30) από τον κ. Νίκο Ζούρο,  Αναπλ. Καθ. Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντή Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο πλαίσιο της σειράς βιβλίο – συζητήσεων με θέμα: «Με αφορμή ένα βιβλίο» που οργανώνονται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης.                                    
                              
                       ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM
http://www.facebook.com/group.php?gid=173190431830

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη