13 Ιουλ 2011

Πρακτικά Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής: Συζήτηση επί του Νομοσχεδίου "Κύρωση Σύμβασης ίδρυσης Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών και άλλες διατάξεις" (9/12/93)


 Απόσπασμα από τα Πρακτικά της Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, 9 Δεκεμβρίου 1993
 Περίοδος: Η’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄, Συνεδρίαση: ΚΕ’

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): εισερχόμαστε στη Συμπληρωματική ημερήσια διάταξη

ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων "Κύρωση Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εταιρείας Ίδρυσης Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών".
 Ο κ. Νιώτης, ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας, έχει το λόγο.
 Υποθέτω ότι θα είναι σύντομες οι εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις όποιων επιθυμούν να πάρουν το λόγο, δεδομένου ότι ομόφωνα, αν δεν κάνω λάθος το νομοσχέδιο αυτό έχει γίνει αποδεκτό στην Διαρκή Επιτροπή.
 ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τροπολογίες δεν έχει το Υπουργείο Παιδείας.
 ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Έχει μία και ζήτησα να διανεμηθεί.
 ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το παρόν σχέδιο νόμου κυρώνεται η σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εταιρείας Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών με την οποία σύμβαση ιδρύεται Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών βιβλιοθηκών με στόχο την ανάπτυξη μιας σημαντικής προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε το 1980, με ιδιωτική πρωτοβουλία πλέον υπό την κρατική αρωγή και φροντίδα εποπτεία και χρηματοδότηση βεβαίως, αφού η έχουσα την πρωτοβουλία αυτής της προσπάθειας απεβίωσε και βεβαίως από το κληροδότημα δεν προκύπτουν πόροι μετά το 1993.
 Ο ιδρυόμενος λοιπόν οργανισμός είναι κοινωφελούς χαρακτήρα, μη κερδοσκοπικός.
Ιδρύεται από το Ελληνικό Δημόσιο και την Εταιρεία Ίδρυσης Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών. Ο Οργανισμός είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μεταξύ των σκοπών του Οργανισμού είναι η ίδρυση, η συντήρηση, η διαχείριση πρότυπων παιδικών και εφηβικών βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα, η προώθηση και η διάδοση του παιδικού και του εφηβικού βιβλίου, η ανάληψη και η προώθηση ερευνών, η διοργάνωση συμποσίων, η επιλογή εκδόσεων, η προώθηση των εκδόσεων βιβλίων, η οργάνωση εκθέσεων , επεξεργασία προγραμμάτων προώθησης του ελληνικού παιδικού και εφηβικού βιβλίου, η επεξεργασία και έκδοση περιοδικών και βοηθημάτων, η επεξεργασία μηνιαίων προγραμμάτων, η οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για βιβλιοθηκάριους ή εκπαιδευτικούς, η επεξεργασία προτάσεων και προγραμμάτων και ιδεών, η συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την επεξεργασία προγραμμάτων συγκρότησης και λειτουργίας σχολικών βιβλιοθηκών.
 Είναι φανερό ότι από το στοχοδιάγραμμα αυτό που ανέπτυξα, με την παρούσα κύρωση της σύμβασης, ουσιαστικά το Ελληνικό Δημόσιο και ειδικότερα το Υπουργείο Παιδείας μπαίνει για πρώτη φορά, πολύ ουσιαστικά, στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός ενιαίου μηχανισμού βιβλιοθηκών και ανάπτυξης βεβαίως του βιβλίου σε όλη την Ελλάδα.
 Από το 1980, όπως προείπα, η Εταιρεία Ίδρυσης Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών ασχολείται συνεχώς σε συνεργασία είτε με το Δημόσιο είτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους συνεταιρισμούς, αλλά και με τους ανά την Ελλάδα πολιτιστικούς συλλόγους, με την ίδρυση οργάνωση, εξοπλισμό και λειτουργία ενός άρτιου δικτύου πρότυπων βιβλιοθηκών. Ήδη σε όλη την Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί από τότε μέχρι και σήμερα 22 -και λειτουργούν βεβαίως- παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες, πραγματικά πρότυπες, σε ισάριθμες περιοχές της πατρίδας μας.
 Ειδικότερα, σήμερα λειτουργούν παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες στην Ελευσίνα Αττικής, στην Ξυλαγανή Νομού Ροδόπης, στο Σουφλί Έβρου, στο Δερβινάκι Ιωαννίνων, στις Φέρρες Έβρου, στην Πύλο Μεσσηνίας, στη Βερβενδό Κοζάνης, στη Ματαράγκα Σοφάδων του Νομού Καρδίτσας, στο Πέραμα του Νομού Ρεθύμνης, στο Λιβάδι Κυθήρων, στο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας, στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών, στο Βασιλάκι Νομού Ηλείας, στον Πύργο Μονοφατσίων Νομού Ηρακλείου, στη Χρυσούπολη Καβάλας, στη Στυλίδα Φθιώτιδος, στο Κομπότι Άρτας, στην Άμφισσα Φωκίδας, στις Ερυθρές, στο Βλαχιώτι Λακωνίας, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και στην Πεντάπολη Σερρών.
 Είναι φανερό από αυτή τη λεπτομερή αναφορά που έκανα ότι το Κέντρο Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, που βεβαίως λειτουργεί στα πλαίσια της Εταιρείας Ίδρυσης Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών από το 1980, είχε και μία λογική αποκέντρωσης στη διάταξη αυτών των πρότυπων παιδικών βιβλιοθηκών, λογική η οποία πραγματικά είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί συμβάλλει στην ανάπτυξη της παιδείας και της κουλτούρας των παιδιών της υπαίθρου κάτω από συστηματοποιημένη παρέμβαση θεσμών αυτόνομα οργανωμένων, όπως ήταν η εταιρεία αυτή, αλλά και θεσμών βεβαίως, που τώρα, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, διατηρούν αυτήν την οικονομική, διοικητική και λειτουργική τους αυτονομία.
 Πράγματι σύμφωνα με το άρθρο 1, ο Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών δεν είναι ένας απλός κρατικός φορέας, αλλά είναι Οργανισμός ο οποίος, όπως τόνισα πριν, απολάβει οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας και αυτονομίας με κάποιους εσωτερικούς συμβιβασμούς στη διοίκησή του, αφού ρήτρα της ιδρύτριας και επιθυμία της ιδίας, αλλά και των στελεχών της Εταιρείας Ίδρυσης Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, είναι η παρουσία με 4 εκπροσώπους σε σύνολο 8 στο Διοικητικό Συμβούλιο του υπό σύσταση Οργανισμού. Αυτό βεβαίως είναι και το μόνο σημείο, που ακριβώς από ανάγκη δημιουργεί μία λειτουργική αδυναμία. Είναι ίσως η εξαίρεση και για πρώτη φορά έχουμε ΔΣ που δεν έχει μονό αριθμό, αλλά νομίζω πως η ταύτιση των προσπαθειών και το όραμα για την υπηρέτηση ενός κοινού σκοπού δεν θα δώσει δυσλειτουργία σε αυτήν τη δομή.
 Είναι φανερό πως το ΔΣ και όλα τα υπόλοιπα που ορίζονται στη συμβολαιογραφική πράξη, η οποία προσαρτάται στο παρόν σχέδιο νόμου ως αυτοτελές κείμενο, αποτελούν κείμενο για το οποίο δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε παρεμβάσεις ούτε νομοτεχνικού χαρακτήρα. Γι' αυτό, λοιπόν και οι όποιες πιθανόν σωστές παρατηρήσεις των κυρίων συναδέλφων να μη μπορούν να παρέμβουν στην τελική διατύπωση του κειμένου. Είμαστε υποχρεωμένοι ως έχει το κείμενο, να το ψηφίσουμε.
 Πιστεύω πως όπως έγινε και στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, έτσι και εδώ στην Ολομέλεια, αυτή η κύρωση σύμβασης και η ίδρυση ενός πρότυπου Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, θα βρει την ομόφωνη στήριξη από όλες τις Πτέρυγες της Βουλής. Γι' αυτό απευθυνόμενος προς όλους τους συναδέλφους, τους καλώ να υπερψηφίσουν το παρόν σχέδιο νόμου. Ευχαριστώ.
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χαραλαμπόπουλος έχει το λόγο.
 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή κρίθηκε αναγκαία η συνέχιση της λειτουργίας της Εταιρείας Ίδρυσης Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, η οποία λειτουργεί από το 1980 και η οποία παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες όχι μόνο στο παιδί και στον έφηβο, αλλά και γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο, γι' αυτό η ίδρυση του Οργανισμού αυτού, ο οποίος θα είναι κοινωφελούς χαρακτήρα και μη κερδοσκοπικός, κρίνεται απαραίτητη σήμερα.
 Η κύρωση της σύμβασης που συνήφθη τον Ιανουάριο του 1993 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εταιρείας Ίδρυσης Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, πρέπει να καταστεί νόμος του κράτους για να μπορεί να προσφέρει, να συνεχίσει, να εξακολουθεί να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες και στο παιδί και στον έφηβο και στο κοινωνικό σύνολο, όπως είπα προηγουμένως.
 Σήμερα, όπως είπε και ο εισηγητής της Πλειοψηφίας, λειτουργούν 22 τέτοιες παιδικές βιβλιοθήκες, εκτείνονται σε όλη την έκταση του Ελλαδικού χώρου και σκοπός τους είναι να προσφέρουν στα Ελληνόπουλα την πνευματική εκείνη που προσφέρει ένα καλό βιβλίο. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, γιατί δε θέλουν να λειτουργούν σαν αναγνωστήρια ή σαν δανειστικές βιβλιοθήκες, αλλά έχουν και κάτι παραπέρα, δουλεύουν με ένα άλλο σχήμα, όπως περιγράφεται στον υπό ίδρυση οργανισμό. Θα έλεγα ότι λειτουργούν σαν φορείς ψυχαγωγίας, χαράς και μέσα από τη διαχρονική και πολιτιστική ελληνική κληρονομιά διδάσκουν ιστορία, αλλά και τα σύγχρονα επιτεύγματα της τεχνολογίας, αφού το κέντρο βιβλίου που υπάρχει και λειτουργεί στην Αθήνα πέραν του ότι έχει βιβλία λογοτεχνικού και επιστημονικού περιεχομένου, διακινεί και οπτικοακουστικά προγράμματα. Άρα, λοιπόν, ο σκοπός του υπό ίδρυση οργανισμού είναι πολύπλευρος, έτσι όπως αναφέρεται στο καταστατικό, και δεν θα μακρηγορήσω πάνω στο σκοπό αυτό.
 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω ότι σε μία εποχή που οι ηθικές αξίες διέρχονται μεγάλη κρίση, το βιβλίο μαζί με τους άλλους παράγοντες αγωγής και μόρφωσης των παιδιών μας μπορεί να προσφέρει όχι μόνο πολύτιμες γνώσεις, αλλά μπορεί να μορφώσει και να διαπαιδαγωγήσει για να φτιάξουμε έτσι τους νέους μας ενάρετους πολίτες μέσα σε μια ευημερούσα κοινωνία με σωστούς προσανατολισμούς και ιδανικά για τη ζωή και τον κόσμο.
 Οι βιβλιοθήκες όλου του κόσμου έχουν λάβει σήμερα, θα έλεγα, ιεραποστολικό χαρακτήρα, γιατί έχει γίνει κατανοητό ότι πρέπει να φτάσουν μέχρι και τις τελευταίες γωνιές, στην επαρχία και σε όλες τις συνοικίες. Έτσι, υπάρχει αυτή η τάση εξάπλωσης των βιβλιοθηκών που διέπεται από μία βασική φιλοσοφική αρχή η οποία είναι ότι η βιβλιοθήκη πρέπει να πλησιάζει τον αναγνώστη, αντί να περιμένει να την πλησιάσει ο αναγνώστης. Έτσι, η γεωγραφική κατανομή που έχει γίνει στις 22 αυτές περιφέρειες της χώρας είναι ιδιαίτερα σημαντική.
 Όσον αφορά το βιβλίο που έχει άμεση σχέση, δε νομίζω ότι χρειάζεται να μακρηγορήσω και να αναφερθώ δια πολλών. Το βιβλίο μπορεί και περνά ένα μήνυμα χάρη σε δύο στοιχεία του, στο ότι είναι φορητό και στο ότι αντέχει. Αυτό το κάνει να διαφέρει πάρα πολύ από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που απευθύνονται σε πλατειές μάζες σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Άρα, λοιπόν, θεωρείται απαραίτητο για την εξωσχολική επιμόρφωση, ανεβάζει το πνεύμα και μορφώνει τη ψυχή. Ένας λόγιος και ποιητής έλεγε ότι πολλές φορές η μελέτη ενός καλού βιβλίου ανοίγει έναν ορίζοντα για έναν άνθρωπο. Ο Καρτέσιος έλεγε ότι όταν διαβάζεις ένα καλό βιβλίο είναι σαν να επικοινωνείς με πολλά σύγχρονα πνεύματα. Άλλωστε οι μεγάλοι άνδρες ήταν και μεγάλοι μελετητές, όπως ξέρουμε από την ιστορία.
 Για όλους αυτούς τους λόγους η ανάπτυξη βιβλιοθηκών για το παιδί και τον έφηβο κρίνεται όλως απαραίτητη. Αυτές που λειτούργησαν, λειτούργησαν -κατά πληροφορίες- με άριστα αποτελέσματα. Θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη αναφορά και μνημόσυνο στην κυρία Anne Gruner-Sclumberger η οποία δεν βρίσκεται μαζί μας.' Ήταν ο εμπνευστής της ιδέας αυτής, ο χορηγός της Εταιρίας Ίδρυσης Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών και δούλεψε από το κέντρο προς την περιφέρεια.
 Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο μίας συγκροτημένης προσπάθειας που έκανε για τη μόρφωση των Ελληνοπαίδων, υπέγραψε αυτή τη σύμβαση στις 27 Ιανουαρίου 1993 η οποία έρχεται σήμερα προς κύρωση από τη Βουλή για να πάρει ισχύ νόμου.
 Αγαπητοί συνάδελφοι, επειδή η απαιδευσιά είναι μητέρα όλων των κακών και επιπλέον επειδή η υπόθεση της παιδείας είναι εθνική και σαν εθνική είναι και υπερκομματική, γι' αυτό και η δική μας θέση είναι να ψηφίσουμε ομόφωνα το νομοθέτημα αυτό, αφού οι σκοποί που εξυπηρετεί είναι και παιδευτικοί και εθνικοί. Σας ευχαριστώ πολύ.
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Σκυλλάκος έχει το λόγο.
 ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Εμείς θα ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά θα ήθελα να κάνουμε ορισμένες πολιτικές παρατηρήσεις.
 Το θέμα του παιδικού βιβλίου και των βιβλιοθηκών έχει εγκαταλειφθεί από την πολιτεία, από τα εκάστοτε Υπουργεία Παιδείας, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και ψάχνουμε να βρούμε χορηγούς για να λύσουμε το πρόβλημα.
 (Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΖΑΚΟΛΙΚΟΣ ):
 Αυτή είναι η παρατήρηση κύριε Υπουργέ, που ήθελα να κάνω. Το παιδικό βιβλίο και οι βιβλιοθήκες παίζουν σοβαρό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και από πλευράς γνώσεων και από πολλές απόψεις της νέας γενιάς. Πρέπει λοιπόν να ανήκει στον τομέα του Υπουργείου Παιδείας, να είναι κρατικοί αυτοί οι φορείς και όχι να στηριζόμαστε κάθε φορά στους χορηγούς. Υπήρχε λοιπόν, λόγω της ελλείψεως πόρων στο Υπουργείο Παιδείας, αυτό το καθεστώς να βρεθεί κάποιος χορηγός να δημιουργηθεί η εταιρεία Ίδρυσης Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών κλπ. και προσέφερε ένα έργο, το αναγνωρίζουμε.
 Το καλύτερο θα ήταν λοιπόν με την ευκαιρία ότι έπαψε πλέον η χρηματοδότηση να βρούμε τρόπους ώστε να είναι ένας οργανισμός, όχι ιδιωτικού δικαίου και με τέτοια σύνθεση το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά να είναι αποκλειστικά με την ευθύνη του κράτους και την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Και όχι μ' αυτά τα ποσά, αλλά με μεγαλύτερα ποσά να προχωρήσουμε σε περισσότερες βιβλιοθήκες, σε πιο αποφασιστική προώθηση του παιδικού και εφηβικού βιβλίου.
 Υπάρχει και μια άλλη πλευρά. Τελικά για το περιεχόμενο του βιβλίου και το περιεχόμενο των βιβλιοθηκών θα είναι ιδιώτες που θα κρίνουν; Μπορεί να κρίνουν πιο σωστά καμιά φορά και από τις υπεύθυνες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτή η ευθύνη τελικά πρέπει να φεύγει από τα χέρια του κράτους.
 Μ' αυτές τις παρατηρήσεις και επειδή δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να γίνει κάτι διαφορετικό, συμφωνούμε με τη σύμβαση αυτή.
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παυσανίας Ζακολίκος): Ο κ. Λεντάκης, έχει το λόγο.
 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, η κύρωση αυτή η οποία έρχεται στη Βουλή σήμερα αφορά τις πρότυπες παιδικές βιβλιοθήκες οι οποίες πράγματι είναι απαραίτητες για ένα πολύ σημαντικό λόγο. Ζούμε σε μία εποχή που κυριαρχεί η εικόνα, δηλαδή ο κατακλυσμός της εικόνας της τηλεοράσεως, με αποτέλεσμα να έχουμε ολοένα και λιγότερους αναγνώστες. Και βέβαια αυτή η υπνωτική τηλεόραση τελικά νεκρώνει και την σκέψη και συνιστά ένα κίνδυνο, ειδικά για τη νέα γενιά.
 Το μεγάλο πρόβλημα της ιδρύσεως βιβλιοθηκών, δεν είναι απλώς η ύπαρξή τους ή ο δανεισμός των βιβλίων, κυρίως είναι η διάδοση του βιβλίου και η ευαισθητοποίηση των παιδιών για το βιβλίο στην τρυφερή τους ηλικία.
 Κατά συνέπεια χρειαζόμαστε όχι απλώς παιδικές βιβλιοθήκες με βιβλιοθηκάριους, αλλά πρότυπες βιβλιοθήκες οι οποίες μπορούν να δραματοποιούν την ιστορία, να έχουν κινηματογραφικές ταινίες να έχουν διαφάνειες να έχουν πλαστελίνες, ζωγραφική και ταυτοχρόνως να κάνουν εκδόσεις, να ενεργοποιείται δηλαδή το παιδί. Φυσικά σ' αυτήν την περίπτωση ο καθένας καταλαβαίνει και αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να διευθύνει αυτήν τη βιβλιοθήκη ένας οποιοσδήποτε βιβλιοθηκάριος δε χρειάζεται μία τυπική ταξινόμηση των βιβλίων, χρειάζονται ειδικοί εκπαιδευμένοι, εμψυχωτές όπως λέγονται αnimateur τους λένε στη Γαλλία, είναι οι εμψυχωτές που ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν τα παιδιά.
 Μ' αυτήν την έννοια η ύπαρξη τέτοιων βιβλιοθηκών και κυρίως η μεγάλη διάδοσή τους ιδίως από τους Δήμους είναι απαραίτητη. Στη διάρκεια της θητείας μου είχα ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια, δυστυχώς έφυγα από το Δήμα και σταμάτησε η δημιουργία αυτής της βιβλιοθήκης. Εύχομαι να βρει συνέχεια. Υπάρχουν τέτοιες βιβλιοθήκες 20 ή 22 αν δεν κάνω λάθος οι οποίες με τον τρόπο που λειτουργούν δείχνουν την μεγάλη αναγκαιότητα της εξαπλώσεως τους σε όλη την επικράτεια.
 Μ' αυτήν την έννοια και επειδή ο θάνατος της χορηγού δημιούργησε προβλήματα όχι με υπαιτιότητα δική της αλλά με ευθύνη των κληρονόμων οι οποίοι δεν συνεχίζουν αυτήν την προσπάθεια, βρισκόμαστε στην αδήριτη ανάγκη να υπάρξει επιδότηση από την πλευρά του Κράτους.
 Έκανα και στην επιτροπή μια παρατήρηση να γίνει μια προσπάθεια με τη δημιουργία κινήτρων, ώστε να υπάρξουν χορηγοί από ιδιωτικές εταιρίες, από τράπεζες, ώστε η συμμετοχή και η συμβολή του Κράτους, να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο και να αναπτυχθεί ελεύθερα αυτός ο φορέας. Μ' αυτήν την έννοια, όπως το δηλώσαμε και στην αρμόδια επιτροπή τασσόμεθα ανεπιφύλακτα υπέρ της ψηφίσεως αυτού του νόμου.
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παυσανίας Ζακολίκος): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΠΟΛ.Α., ο κος Κακλαμάνης έχει το λόγο.
 ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα το λόγο για να εκφράσω την βαθύτατη λύπη μου και δεν πρόλαβα τον εισηγητή μας, γιατί αν τον είχα ενημερώσει θα έλεγε τα ίδια.
 Εδώ κατετέθη από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στις δυο η ώρα το μεσημέρι, όχι τροπολογία, αλλά νομοσχέδιο ολόκληρο. Κι έχετε την απαίτηση, κύριε Υπουργέ, εντός ενός τετάρτου, να ενημερωθεί η Βουλή για ολόκληρο νομοσχέδιο και να τοποθετηθεί είτε θετικά, είτε αρνητικά; Στην πρώτη σελίδα της αιτιολογικής έκθεσης διαβάζω σε ένα σημείο ότι σκοπός αυτής της τροπολογίας- νομοσχέδιο είναι λέει: "Η αναστήλωση της αξιοπιστίας των θεσμών". Σε ποιους θεσμούς αναφέρεσθε κύριε Υπουργέ; Ο μεγαλύτερος θεσμός είναι αυτή εδώ η Αίθουσα. Το Κοινοβούλιο, το οποίο το προσβάλλετε βάναυσα μ' αυτό που κάνετε αυτήν τη στιγμή.
 Εμείς κύριε Πρόεδρε, αν η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τη συναίνεση τη δική σας επιμείνει στο να συζητηθεί η τροπολογία αυτή θα αποχωρήσουμε από την Αίθουσα, χωρίς καν να ψηφίσουμε και το προηγούμενο νομοσχέδιο. Θεωρούμε ότι παρατράβηξε το πράγμα. Πριν μία ώρα, ο προηγούμενος Υπουργός μας έφερε άλλο νομοσχέδιο. Και έρχεται ο Υπουργός Παιδείας, που εγώ προσωπικά και απ' τους δυο, τον έναν λόγω ατόμου και ιδιαίτερης αγάπης και εκτίμησης- αναφέρομαι στον κύριο Ανθόπουλο- και στον κύριο Φατούρο γιατί είναι πανεπιστημιακός που σέβομαι, περίμενα τελείως διαφορετική νοοτροπία και όχι αυτή εδώ που βλέπω μπροστά μου.
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παυσανίας Ζακολίκος): Ο κος Τσαλδάρης έχει το λόγο.
 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ: Είχα μείνει με την εντύπωση αν κάνω λάθος διορθώστε με ότι είχε γίνει μια συμφωνία, να συζητήσουμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, την κύρωση της συμβάσεως μάλιστα, η οποία όπως είπε ο Προεδρεύων που ήταν πριν από εσάς ότι δεν θα έχει συζήτηση, διότι ομόφωνα πέρασε από την Επιτροπή, σε πολύ περιορισμένο χρόνο, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο άλλο θέμα της ημερησίας διατάξεως.
 Τώρα βλέπω εδώ μια τροπολογία του κυρίου Υπουργού, η οποία αποτελεί ολόκληρο νομοσχέδιο και την οποία δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε καν να τη διαβάσει και να την κατανοήσει ο Βουλευτής, για να μπορέσει να τοποθετηθεί. Δε θέλω να επαναλάβω, τα όσα, τόσο γλαφυρά είπε ο κύριος Νικ. Κακλαμάνης, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Πολιτικής Άνοιξης. Αλλά θα ήθελα ως πρώην Πρόεδρος του Σώματος, να παρακαλέσω και σας κύριε Πρόεδρε και τον κύριο Υπουργό, να μην επιμένει σ' αυτήν την τροπολογία αυτήν τη στιγμή. Ας τη φέρει αυτοτελώς, ας τη φέρει άλλη ώρα. Αυτό είναι ολόκληρο νομοσχέδιο. Έγινε μια συμφωνία να συζητήσουν από δυο λεπτά μάλιστα οι εισηγητές και να ψηφιστεί ομόφωνα το νομοσχέδιο. Όχι τώρα επειδή κατετέθη τροπολογία, να έρθει προς συζήτηση. Δεν είναι δυνατόν να συζητηθεί. Κεντρικά, υπηρεσιακά συμβούλια, συμβούλια περιφερείας, είναι ένα μείζον πολιτικό θέμα. Βεβαίως η Κυβέρνηση έχει την άποψή της, βεβαίως θα το ψηφίσει στη Βουλή. Αλλά δεν αντιλαμβάνομαι όταν γίνεται μια συμφωνία στο Σώμα, να γίνει μια ταχεία διαδικασία και να ψηφιστεί ομόφωνα μια σύμβαση να γίνεται αυτό στη Βουλή. Λυπούμαι, κύριε Πρόεδρε γι' αυτό. Λυπούμαι ειλικρινά.
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παυσανίας Ζακολίκος): Ο κος Σκυλλάκος έχει το λόγο.
 ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Επί του θέματος που δημιουργήθηκε, εγώ μετά την τοποθέτησή μου για το νομοσχέδιο, έλαβα την τροπολογία, η οποία κατατέθηκε δυο η ώρα το μεσημέρι. Καταρχήν δεν μπορώ να καταλάβω το περιεχόμενο. Ούτε προλαβαίνω να το διαβάσω, ούτε είμαι γνώστης αυτών των ζητημάτων που είναι ειδικά ζητήματα και αφορούν τους εκπαιδευτικούς. Τα διοικητικά και τα ιεραρχικά, ότι έχει σχέση με τη διοίκηση των σχολείων, με τα υπηρεσιακά τους ζητήματα.
 Είναι αδύνατο να τοποθετηθούμε, κύριε Υπουργέ. Πρακτικά είναι αδύνατο να τοποθετηθούμε σαν κόμμα και νομίζω ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλοι συνάδελφοι και άλλα κόμματα. Δεν μπορούμε έτσι να νομοθετήσουμε.
 Και επειδή σας σέβομαι περισσότερο, όχι μόνο επειδή είσθε πανεπιστημιακός, αλλά και επειδή δεν έχετε συνδέσει το όνομά σας με παλαιότερες θητείες Υπουργών, που χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν τέτοιου είδους τροπολογίες, που είναι ολόκληρα νομοσχέδια, νομίζω ότι δεν πρέπει κι εσείς να κάνετε μια τέτοια αρχή, να ξεκινήσετε δηλαδή με μια τέτοια τροπολογία. Είναι εύλογη η διαμαρτυρία και η δική μας και όλων των κομμάτων, να μη συζητηθεί μια τέτοια τροπολογία.
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παυσανίας Ζακολίκος): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για 10 λεπτά.
 ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι, είναι γεγονός ότι υπήρξε μία καθυστέρηση στην έκδοση της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και δεν κατατέθηκε πιο έγκαιρα η τροπολογία αυτή.
 Ωστόσο, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι παρά την έκτασή της, αναφέρεται μόνο στην αντικατάσταση, με προσωρινούς, των προϊσταμένων των διευθύνσεων και γραφείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 Υπάρχει επίσης και μία διαδικασία, που προβλέπει την προσωρινή αντικατάσταση μόνο των προϊσταμένων των διευθύνσεων και των γραφείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ: Εμμένετε δηλαδή να την ψηφίσετε;
 ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ένα λεπτό, κύριε Λεντάκη, μη βιάζεστε. Άκουσα με προσοχή τις παρατηρήσεις και απαντώ, έχοντας την κοινοβουλευτική ευαισθησία, για να σας πείσω ότι υπάρχει μεν μεγάλη έκταση, αλλά τα ρυθμιζόμενα θέματα είναι λίγα και ορισμένα.
 Η σύνθεση λοιπόν των περιφερειακών συμβουλίων και του κεντρικού συμβουλίου, για την επιλογή των προσωρινών προϊσταμένων, που θα αντικαταστήσουν εκείνους, η θητεία των οποίων λήγει, είναι και αυτή προσωρινή.
 Όπως θα δείτε στην εισηγητική έκθεση, λέμε ότι η αναστήλωση της αξιοπιστίας των θεσμών, ο προσδιορισμός του ρόλου και της λειτουργίας των νέων στελεχών της εκπαίδευσης, η καθιέρωση κριτηρίων επιλογής, θα αποτελέσουν αντικείμενο νομοθετικής ρύθμισης και μάλιστα μετά από έντονο και βαθύ διάλογο με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και τους φορείς.
 Επισημαίνω ότι στην τελευταία παράγραφο του μοναδικού άρθρου αυτής της τροπολογίας υπογραμμίζεται ότι με π.δ., που θα εκδοθεί, πιθανόν να τροποποιηθεί η σύνθεση και να ανακαθοριστούν οι αρμοδιότητες των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 Πού θέλω να καταλήξω. Θέλω να καταλήξω στο ότι πρόκειται για μία κατεπείγουσα ρύθμιση κάποιων προβλημάτων, που ανέκυψαν από το γεγονός ότι οι επιλεγέντες από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τη διαδικασία που έθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση, προϊστάμενοι διευθύνσεων και γραφείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημιουργούν τεράστια λειτουργικά προβλήματα και λόγω της αναξιοκρατικής επιλογής και λόγω της αντικειμενικής ανικανότητας και αδυναμίας τους.
 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παυσανίας Ζακολίκος): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σιούφας, έχει το λόγο.
 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, είμαστε όχι απλά κατάπληκτοι, αλλά συγκλονισμένοι για όσα συμβαίνουν από χθες το βράδυ, με κατάληξη την κατάθεση πριν από λίγο τροπολογίας- ποταμού από την πλευρά του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία τροπολογία ισοπεδώνονται τα πάντα στο Υπουργείο Παιδείας, στα συλλογικά του όργανα. Και πριν από λίγο επίσης, ψηφίσαμε άλλη τροπολογία, με πρόταση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως και εδώ ολόκληρη η δομή της διοικήσεως τινάζεται στον αέρα.
 Κύριε Πρόεδρε, συμφωνήσαμε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση για να μην υπάρξει η παράβαση του Κανονισμού με νέα συνεδρίαση την ίδια ημέρα της Ολομέλειας για κύρωση σύμβασης, όπου δε συνηθίζεται να μπαίνουν άλλες διατάξεις πέρα απ' αυτό καθ' εαυτό το περιεχόμενο και όπου πολύ σύντομα εκατέρωθεν αναπτύσσονται οι απόψεις διότι ήταν ομόφωνα ψηφισμένο από τη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή και τώρα εμφανίζεται η τροπολογία ποταμός στη συνέχεια των άλλων ρυθμίσεων που έγιναν χθες το βράδυ από την πλευρά της Κυβέρνησης με αποκεφαλισμό πλήρη σε όλα τα επίπεδα την τελευταία στιγμή.
 Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ πάρα πολύ το Προεδρείο ν' αναλάβει τις ευθύνες και επιπλέον να παρακαλέσει τον παριστάμενο Υπουργό να αποσύρει την τροπολογία, η οποία αποτελεί βάναυση προσβολή του Κοινοβουλίου, του Κανονισμού και των όσων συμφωνήθηκαν ότι θα ακολουθηθούν σ' αυτήν τη γρήγορη διαδικασία ως συμπλήρωση της ημερήσιας διάταξης που έγινε για τις δύο ημέρες με την έκτακτο διαδικασία.
 Αυτά τα πράγματα, είναι πρωτοφανή, κύριε Πρόεδρε και θα έπρεπε να έχετε ενσκύψει και σεις περισσότερο. Είδατε σήμερα ο Τύπος και τα ΜΜΕ πως αντιμετώπισαν όλη αυτήν την ιστορία από το να φέρεται και να εισάγεται αυτήν την στιγμή από τον επί της Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Υπουργό που ισοπεδώνει τα πάντα.
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ(Παυσανίας Ζακολίκος): Κύριε Σιούφα, όπως γνωρίζετε, οι δυνατότητες του Προεδρείου προσδιορίζονται από τις διατάξεις του Κανονισμού. Ο κύριος Υπουργός, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, έχει το δικαίωμα ανά πάσα στιγμή να φέρει τροπολογία.
 Ασκήσατε μια κριτική για τον κύριο Υπουργό. Δεν λάβατε υπόψη σας ότι ο κύριος Υπουργός είναι νέος και επομένως στη διαδικασία του Κοινοβουλίου πιθανόν να έχει ορισμένα προβλήματα. Από της πλευράς μας, δεν μπορούμε να κάνουμε καμία παρέμβαση για όλο αυτό το θέμα το οποίο δημιουργήθηκε με την τροπολογία αυτή. Δεν μπορώ εγώ να παρέμβω στον κύριο Υπουργό και να του πω ν' αποσύρει την τροπολογία. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση.
 ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε.
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ(Παυσανίας Ζακολίκος): Το λόγο ζήτησε ο κύριος Υπουργός.
 ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Ζητώ το λόγο επί του διαδικαστικού που θέσατε, ότι δεν μπορείτε να παρέμβετε.
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ(Παυσανίας Ζακολίκος): Ορίστε, έχετε το λόγο.
 ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εδώ ομόφωνα χθες αποφασίσαμε για τη σημερινή συνεδρίαση. Υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Βουλής. Ουδείς Υπουργός, ούτε καν ο Πρωθυπουργός μπορεί ν' αλλάξει ομόφωνη απόφαση της Βουλής. Αυτή αλλάζει μόνο με ομόφωνη απόφαση της Βουλής. Χθες το βράδυ, αποφασίσαμε αυτό το πράγμα, πως θα γίνει σήμερα η διαδικασία. Και δεν ήσασταν στην Έδρα όταν το πρωί ζήτησα διευκρίνηση από τον Πρόεδρο κ. Κακλαμάνη, διότι μπορεί να αιφνιδιάστηκαν οι συνάδελφοι ακόμα και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την τροπολογία αυτή, διότι και αυτοί δεν ήξεραν περί της τροπολογίας, δεν αιφνιδιάστηκα εγώ τόσο πολύ, κύριε Πρόεδρε, διότι είχα τις πληροφορίες μου. Και γι' αυτό ζήτησα από τον κ. Κακλαμάνη να μου διευκρινίσει τη σημερινή διαδικασία, την οποία άκουσαν όλοι μέσα στην Αίθουσα. Επομένως, είναι δική σας η ευθύνη, κύριε Πρόεδρε. Μόνο με ομόφωνη απόφαση της Βουλής μπορεί να συζητηθεί αυτή η τροπολογία. Και δείτε τι είπε το πρωί ο Πρόεδρος κ. Κακλαμάνης.
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ(Παυσανίας Ζακολίκος): Ο κύριος Υπουργός Παιδείας, έχει το λόγο.
 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ(Υπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δυστυχώς δεν είμαι νέος ούτε ξέρω αν θα ήθελα να είμαι νέος.
 ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Νέος στο μυαλό!
 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ(Υπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θέλω μόνο να σημειώσω ότι λυπάμαι και εγώ για το ότι η Βουλή, βρίσκεται σε μια διαδικασία που τη θεωρεί ότι είναι απρόοπτη. Δε θα ήταν και δική μας πρόθεση σε καμία περίπτωση. Θέλω μόνο να σημειώσω πολύ απλά ότι πρόκειται για μεταβατική διάταξη. Ο Υφυπουργός κ. Ανθόπουλος, σας διάβασε μέσα από την εισηγητική έκθεση ότι η πραγματική ρύθμιση θα γίνει με νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα έλθει να περάσει από τη Βουλή.
 Δεύτερον, ήδη με τη λήξη της θητείας των συλλογικών οργάνων, όλα αυτά τα συλλογικά όργανα για τα οποία ζητάμε την ψήφο σας, δεν έχουν πια δυνατότητα λειτουργίας.
 Είναι λοιπόν απαραίτητο να διατυπωθούν αυτές οι μεταβατικές διατάξεις για το πολύ σύντομο αυτό χρονικό διάστημα των 5-6 μηνών έως ότου έλθει η νομοθετική ρύθμιση που εδώ θα συζητηθεί και θα αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα.
 Λυπάμαι για τη δυσκολία, να μου επιτρέψετε να πω, που μπαίνει το Σώμα, αλλά είναι μία αναγκαστική διαδικασία για να μπορέσει να λειτουργήσει η εκπαιδευτική διαδικασία. Και ζητάω γι' αυτό, παρά τις αντιρρήσεις σας, να συμφωνήσετε. Σας ευχαριστώ.
 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παυσανίας Ζακολίκος): Ορίστε, κύριε Σιούφα, έχετε το λόγο.
 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, τα όσα είπε ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν πείθουν κανέναν και δεν έχουν καμία σχέση με τη διαδικασία. Παρακαλώ πάρα πολύ να έλθει ο Πρόεδρος του Σώματος στην Έδρα, να έλθουν τα Πρακτικά της σημερινής συζήτησης πώς διαμορφώθηκε και με ποια διαδικασία θα εκινείτο το θέμα.
 Και θέλω και πάλι με αυτήν την ευκαιρία να καταγγείλω τη μεθοδολογία αυτή, η οποία ακολουθείται για υφαρπαγή της ψήφου του Κοινοβουλίου. Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, κύριε Πρόεδρε.
 ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο, γιατί είμαι Εισηγητής.
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παυσανίας Ζακολίκος): Δεν μπορείτε να δευτερολογήσετε, κύριε Νιώτη. Υπάρχουν εγγεγραμμένοι ομιλητές. Θα πάμε στους ομιλητές και μετά.
 Ο κ. Μήτρας έχει το λόγο.
 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΗΤΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, λυπάμαι- αν και λαμβάνω για πρώτη φορά το λόγο ως νεοεκλεγής Βουλευτής- που η τοποθέτησή μου θα είναι ελλιπής και τούτο ένεκα του εκβιασμού που μας επεφύλαξε ο αξιότιμος Υπουργός της Παιδείας.
 Και λαμβάνοντας βεβαίως το λόγο σήμερα για την κύρωση αυτής της συνθήκης του οργανισμού που αφορά την αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας θα ήθελα να τύχω, ως εκ της απειρίας, και της υμετέρας ανοχής και συμπαθείας.
 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο αξιότιμος αρχηγός μας και πρόεδρος της πολιτικής μας Παράταξης κος Μιλτιάδης Έβερτ εξερχόμενος προ ημερών και δη κατά την 3η τρέχοντος μηνός, από το Εργατικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, έκανε μία δήλωση με την οποία εύστοχα παρατηρούσε ότι η αληθής ευτυχία του ανθρώπου ξεκινάει από το μορφωτικό του επίπεδο. Αυτή ακουμπά τα πάντα.
 Εκεί αναφερόταν στην ευτυχία του ανθρώπου από τα υλικά αγαθά. Εδώ εγώ σήμερα σας λέω για την οποιαδήποτε ευτυχία και δη την πνευματική και την εξ' αυτής χαρά και ψυχαγωγία. Έχουμε ανάγκη από παιδεία και μόρφωση, όχι μόνο παρεχόμενη στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, αλλά και από εκείνη, που παρέχεται ελεύθερα και εγκυκλοπαιδικά προσιτή σε όλους τους ανθρώπους, και εν προκειμένω προς όλους τους Ελληνόπαιδες, ανεξάρτητα από τις προχωρημένες ή μη γραμματικές τους γνώσεις. Και μία τέτοια ανάγκη έρχεται να υπηρετήσει και να θεραπεύσει το υπό συζήτηση και ψήφιση νομοθέτημα.
 Είναι ευτυχής συγκυρία, που όπως υπογράμμισε και ο αξιότιμος Υφυπουργός της Παιδείας, στη Διαρκή Επιτροπή, "υφίσταται ηθική δέσμευση της παρούσας Κυβέρνησης για την αυτούσια επαναφορά του αυτού νομοσχεδίου, εφ' όσον κατά την πρώτη συζήτηση αυτού, ενώπιον της Επιτροπής, είχε γίνει ομόφωνα αποδεκτό. Η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι κατεπείγουσα πολλώ μάλλον αφού οι επίγονοι της μεγάλης εμπνεύστριας αυτού του θεσμού και χορηγού αυτού, της ένθερμης φιλέλληνος Γαλλίδας Άννας Γκρουνέρ, αρνούνται την περαιτέρω συνέχιση της δωρεάς, γεγονός που δημιουργεί, επιπλέον, πρόβλημα χρηματοδότησης.
 Είναι επιβεβλημένη η ίδρυση τέτοιων βιβλιοθηκών για παιδιά και εφήβους, όχι μόνο σε 22 πόλεις, αλλά σε όλη την ελληνική επαρχία και ιδίως στην ύπαιθρο, όπου εν πολλοίς υπάρχει ζόφωση και μαρασμός, από την έλλειψη τέτοιου είδους ευρύτερης παιδείας.
 Και κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο, όταν η σημερινή δυναμική της εικόνας εκείνης και του ήχου εκείνου, ήτοι των κακής ποιότητος, να τους εξοβελίσει εις οδόν απωλείας, με όλες τις εντεύθεν και για όλο το σύνολο και για τη Χώρα μας συνέπειες. Είναι ανάγκη να θεσμοθετηθεί ο οργανισμός αυτός, καλύπτοντας ένα τεράστιο κενό στην υπόθεση αυτή. Είναι καθήκον όλων και της πολιτείας, να τον υποστηρίξουμε και να εξεύρουμε ακόμη τρόπους και μέσα διαρκούς οικονομικής κάλυψης.
 Οι σκοποί του είναι εμφανείς, και απαριθμούνται επαρκώς στο άρθρο 2 του διανεμηθέντος και έμπροσθέν μας ήδη ευρισκομένου σχεδίου, όπου και η ίδρυση, συντήρηση, διαχείριση προτύπων παιδικών και εφηβικών βιβλιοθηκών, από τον οργανισμό αυτό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό την εποπτεία του Κράτους. Να μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη λυσιτελή διάδοση, εξάπλωση και εμπέδωση των αναλλοίωτων αξιών του πολιτισμού μας, της πίστης και των παραδόσεών μας, για να περισώσουμε τα βλαστάρια μας από την ολέθρια εικόνα και το φθοροποιό ανάγνωσμα.
 Βεβαίως, ανακύπτουν και μερικά θέματα, ως του άρθρου 3, που ο οργανισμός διοικείται από 8μελές Δ.Σ. και πως θα σχηματίζονται απαρτίες και αποφάσεις όπως και η μη ακριβής σύνταξη και απόδοση του όλου κειμένου στην ελληνική, από την ξένη γλώσσα. Επαφιέμεθα όμως στην παρασχεθείσα δέσμευση του Υπουργείου "για τη μελέτη των ουσιαστικών παρατηρήσεων, που διατυπώθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής, στα πλαίσια της γενικότερης εποικοδομητικής συζήτησης".
 Γι' αυτό καλώ όλους τους συναδέλφους να το υπερψηφίσουμε.
 Σας ευχαριστώ.
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παυσανίας Ζακολίκος): Ο κ. Γεωργολιός έχει το λόγο.
 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΛΙΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να τοποθετηθώ πάνω στο αρχικό νομοσχέδιο και αρχικά θέλω να εκφράσω το σεβασμό μου και να αποδώσω φόρο τιμής στην Άννα Γκρινέρ Σουρμπερζέ, για την ακάματη προσφορά για 15 χρόνια στην υπόθεση των παιδικών βιβλιοθηκών. Η εκλιπούσα Σουρμπερζέ για 15 ολόκληρα χρόνια αγωνίσθηκε, προκειμένου να προωθήσει αυτό το θεσμό και να ιδρύσει ανά την Ελλάδα αυτές τις βιβλιοθήκες τις παιδικές, οι οποίες είναι πρότυπες στον τρόπο της λειτουργίας.
 Θέλω ακόμη να προσθέσω- μιας και τώρα έγινε ο καινούριος οργανισμός, που έχει ως σκοπό την ίδρυση παιδικών βιβλιοθηκών- ότι ο Νομός Τρικάλων, δεν είχε την τύχη να φιλοξενεί μία τέτοια βιβλιοθήκη της εταιρείας παιδικών βιβλιοθηκών.
 Παίρνω την ευκαιρία από τη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου, για να πω ότι στην περιοχή Φαρκαδώνας έχει ιδρυθεί ένα κέντρο Ποντίων Παλιννοστούντων. Πάρα πολλά παιδιά υπάρχουν εκεί και νομίζω ότι η ίδρυση σ' αυτήν την περιοχή μιας βιβλιοθήκης παιδικής θεωρείται αυτήν τη στιγμή επιβεβλημένη. Το θέτω υπόψη και του Οργανισμού και του Υπουργείου Παιδείας, που θα έχει την εποπτεία αυτού του Οργανισμού.
 Ένα άλλο θέμα που θέλω να αναφερθώ, με την ευκαιρία αυτή, κύριε Πρόεδρε, είναι το θέμα -αυτό αφορά το Προεδρείο της Βουλής- του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η Βιβλιοθήκη της Βουλής. Πιστεύω ότι κάποτε αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, γιατί η Βιβλιοθήκη της Βουλής νομίζω ότι έχει ανάγκη εκσυγχρονισμού και πρέπει να ανταποκρίνεται ακριβώς στις απαιτήσεις και στα αιτήματα τα οποία έχει ο Λαός από αυτήν τη Βιβλιοθήκη.
 Θέλω και εγώ να διατρανώσω τη διαμαρτυρία μου για την κατάθεση αυτής της τροπολογίας.
 Είναι ανήκουστο αυτό και πρώτη φορά συμβαίνει σε κύρωση Σύμβασης να έρχονται και άλλα άρθρα, άλλης τροπολογίας. Σκεφθείτε, αν η Σύμβαση αυτή ήταν με ξένο κράτος, τι εικόνα θα δημιουργούσαμε σε ένα ξένο κράτος, με τον τρόπο τον οποίο καταρτίζουμε τα νομοσχέδιά μας και νομοθετούμε ως Έλληνες.
 Θεωρώ και εγώ με τη σειρά μου απαράδεκτη αυτήν τη μεθόδευση με την οποία έρχεται αυτή η τροπολογία και αναστατώνει την εκπαίδευση. Δεν είναι μεταβατικού χαρακτήρα, διότι εισάγει καινούριους θεσμούς και ως εκ τούτου θέλω με τη σειρά μου να παρακαλέσω τον Υπουργό Παιδείας να αποσύρει αυτήν την τροπολογία και να τη φέρει σ' ένα άλλο νομοσχέδιο.
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παυσανίας Ζακολίκος): Ο κ. Σπυριούνης έχει το λόγο.
 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Κύριε πρόεδρε, ζούμε μια εποχή που έχει όλα τα οδυνηρά χαρακτηριστικά της πτώσης του ανθρώπινου προορισμού της πτώσης της ηθικής συγκρότησης του ανθρώπου. Μια εποχή που βάλλεται προπαντός η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ζούμε μια εποχή που αντεστράφησαν οι κλίμακες των αξιών. Σε ατομικό επίπεδο αντί να αισθάνεσαι περήφανος γι' αυτό που είσαι μεταθέτεις μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι, με το γνωστό του αποπροσανατολισμό, το όραμα να ενδιαφέρεσαι και να περηφανεύεσαι γι' αυτά που έχεις.
 Πιο πέρα, ζούμε έντονα την ανάγκη μιας καθολικότερης, συλλογικότερης αναβάθμισης σε οικουμενική διάσταση, αν θέλετε. Στην Πατρίδα μας αυτή η αναβάθμιση προβάλλεται σήμερα σαν ζωτική ανάγκη επιβίωσης. Με το μήνυμα ότι πρέπει όλοι και όλα από τα άτομα μέχρι τις λειτουργίες και το Κράτος και μέχρι το Κοινοβούλιο, να γίνουμε καλύτεροι. Έτσι θα ανταποκριθούμε στις ποικιλώνυμες και πολύχρωμες πιέσεις που απειλούν την Πατρίδα μας, από τα εθνικά θέματα με τη γνωστή τους διάσταση, μέχρι την οικονομική κρίση.
 Ζούμε μια εποχή τρελή, με τον ανεξέλεγκτο τεχνοκρατικό πολιτισμό. Μια εποχή κρίσης πολιτισμού.
 Μου έρχονται στο νου τα λόγια του Καζαντζάκη: "Κοιτάζω γύρω μου και κοιτάζω μέσα μου και βλέπω ότι όλα έχουν τρελαθεί. Έχει τρελαθεί η γεωμετρία. Έχει τρελαθεί η λογική. Έχει τρελαθεί η ύλη. Αλήθεια μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα έρθει λίγη αρμονία στη ζωή μας"; Ποιος νους. Ποιος νομοθέτης.
 Τα είπα αυτά για να προσδιορίσω τη διαγραφόμενη μεγίστη και μοναδική ελπίδα που είναι η Παιδεία. Μια Παιδεία, που πρέπει να αναδυθεί μέσα από την ευθύνη και την ευαισθησία όλων μας. Και είναι αναμφισβήτητη η ευαισθησία όλων των καιρών.
 Μπορούμε σήμερα, κύριε Υπουργέ της Παιδείας, που είναι γνωστή σε μένα η συνολική σας υπόσταση και προσφορά, να αναχθούμε σ' ένα ανώτερο επίπεδο υπερκομματικής όρασης των προβλημάτων της Παιδείας. Είναι απαίτηση των καιρών. Είναι επιταγή της Δημοκρατίας.
 Μπορούμε, επιτέλους να δούμε το δάσος. Να φύγουμε από το δέντρο. Μπορούμε να το κάνουμε εάν εγκαταλείψουμε όλοι μας την κομματική σκοπιμότητα.
 Παραπέρα. Έζησα στο στρατόπεδο -και να μου επιτρέψετε να το πω- μία εμπειρία χρήσιμη. Την αξία των βιβλιοθηκών. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι απήχηση είχε. Όπου μπορέσαμε - στην Κω, στον Έβρο και στο Γ' Σώμα Στρατού, που έτυχε να είμαι διοικητής- με τη συνεργασία της νέας γενιάς και τη συνεργασία της λαϊκής επιμόρφωσης, κάναμε ένα σπουδαίο έργο εμπλουτισμού στρατοπέδων με βιβλιοθήκες.
 Το βιβλίο, η παιδεία δίνει μία άλλη διάσταση. Διάσταση διαμετρική σε σχέση με τα "λόττο", σε σχέση με τα "ξυστό". Αυτά είναι διαφθορά της κοινωνίας. Μεταφερόμαστε σε ένα γίγνεσθε τελείως επικίνδυνο. Χάνουμε την ανθρώπινη υπόστασή μας. Βιβλιοθήκες, βιβλία, παιδεία θέλει η Πατρίδα. Θέλει δημοκρατία η παιδεία και μπορούμε να τη διευρύνουμε και να τη δώσουμε σε βάθος και γονιμοποιημένη στον Ελληνικό Λαό. Να βγάλουμε και τη δημοκρατία και την άμυνα και την οικονομία, από την παιδεία. Βιβλιοθήκες παντού, το εξειδικεύω, να γίνουν παντού.
 Κάνω μια πρόταση. Οι συνάδελφοί μου, οι Βουλευτές, εμείς η Βουλή, συμβολικά -δεν μπορούμε να προσφέρουμε τίποτα ιδιαίτερο- να κάνουμε μια βιβλιοθήκη στην περιοχή της Θράκης και μια βιβλιοθήκη στην περιοχή του Αιγαίου. Και οι δυο να είναι συγκροτημένες από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Και να είναι μια κραυγή ότι επιτέλους με την παιδεία μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον, μπορούμε να πραγματώσουμε το εθνικό μας όραμα που είναι η ασφάλεια της Πατρίδας και η πρόοδος του Λαού μας. Και με τη σκέψη αυτή επαινώ τη σημερινή συγκρότηση. Ευχαριστώ.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ(Παυσανίας Ζακολίκος): Κύριε Σουφλιά, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος τουλάχιστον απ' ότι έχω σημειώσει, είναι ο κ. Σιούφας.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Ναι, αλλά εφ' όσον είμαι εγώ εδώ ...
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ(Παυσανίας Ζακολίκος): Νομίζω ότι έκανε χρήση της ιδιότητας του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου δυο φορές ο κ. Σιούφας.
 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ: Μια φορά.
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ(Παυσανίας Ζακολίκος): Εγώ έχω σημειώσει εδώ, κύριε Σιούφα, ότι μιλήσατε δυο φορές. Δυο φορές σημαίνει ότι, κάνατε χρήση της ιδιότητος ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου. Τώρα έρχεται ο κ. Σουφλιάς και λέει πολύ σωστά ότι είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Δεν μπορεί όμως να γίνει δεκτό αυτό από το Προεδρείο.
 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ: Ας χρησιμοποιήσει την τρίτη φορά.
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ(Παυσανίας Ζακολίκος): Μας ενδιαφέρει κυρίως ο χρόνος που θα χρησιμοποιήσει ο κ. Σουφλιάς και όχι το γεγονός ότι θα χρησιμοποιήσει την τρίτη φορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Επομένως πόσο χρόνο έχω, κύριε Πρόεδρε;
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ(Παυσανίας Ζακολίκος): Πέντε λεπτά.
 Ορίστε κύριε Σουφλιά, έχετε το λόγο.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ:Ο χρόνος είναι ελάχιστος, βεβαίως, για έναν πρώην Υπουργό Παιδείας, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να διαλέγεται με τον σημερινό Υπουργό Παιδείας ...
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ(Παυσανίας Ζακολίκος): Λυπάμαι, κύριε Σουφλιά, αλλά είμαι υποχρεωμένος από τον Κανονισμό.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Είμαι υποχρεωμένος να διαλέγομαι σήμερα με αυτό το οποίο φέρνει ο Υπουργός Παιδείας και που τελικώς είναι απαράδεκτο από οποιαδήποτε πλευρά και αν το αντιμετωπίζεις. Βεβαίως, η πλευρά της έλλειψης σεβασμού του Κανονισμού της Βουλής, της συνταγματικότητος, είναι δεδομένη -φαντάζομαι τα ετόνισε ο κ. Σιούφας- και θεωρώ ότι στο τέλος είναι ένα πραξικόπημα.
 Σε ένα νομοσχέδιο, που έγινε για μια κύρωση συμβάσεως- την οποία είχα υπογράψει ως Υπουργός Παιδείας- έρχονται τροπολογίες χωρίς καν να συζητηθούν με οποιοδήποτε φορέα, δηλαδή η μέγιστη υποκρισία περί του διαλόγου- τροπολογίες που δεν έχουν καμιά σχέση με όλα αυτά που κατατέθηκαν και συζητήθηκαν στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή -ένας καινούριος νόμος-χωρίς να συζητήσει ο κύριος Υπουργός με κανέναν, χωρίς να ξέρουμε τίποτα.
 Αυτά δείχνουν το πως λειτουργεί η Κυβέρνηση και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Και συζητάμε για την παιδεία που είναι ίσως το πλέον ευαίσθητο κομμάτι της εθνικής μας ζωής και δεν είναι δυνατόν να γίνεται τίποτα χωρίς να υπάρχει διάλογος.
 Κύριε Υπουργέ της Παιδείας, ο υποφαινόμενος όταν ήταν Υπουργός Παιδείας έδινε τις προτάσεις του ένα 6μήνο πριν φέρει νόμο στη Βουλή. Και έδιναν τις προτάσεις μου σε όλους τους εκπαιδευτικούς και σε όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς. Και από εκεί και πέρα, μετά από ένα 6μήνο έφερνα ο,τιδήποτε -και θα τα βρείτε στο αρχείο σας στο Υπουργείο- στη Βουλή για συζήτηση. Γιατί πρέπει να γίνεται συζήτηση, πρέπει αυτά τα πράγματα να μελετηθούν, πρέπει να δείτε πως λειτουργούν. Και αλλάζετε ένα καθεστώς, υπακούοντας στη χείριστη συνδικαλιστική αντίληψη της ελάχιστης προσπάθειας μέσα στην εκπαίδευση, με την κομματικοποίηση της εκπαίδευσης.
 Και μην επιχειρηματολογήσετε, δήθεν, ότι και η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση άλλαξε τους προϊσταμένους των διευθύνσεων. Πρώτον, εγώ δε συμφώνησα τότε. Δεύτερον, έγινε με τους νόμους που είχατε παλιότερα ως κυβέρνηση. Τρίτον , έγινε εξ ανάγκης για κάποιο διάστημα που υπήρχε πολύ μεγάλο πρόβλημα, λόγω των γενικών εξετάσεων. Και τέταρτον, αν πιστεύετε κακώς έγινε εκείνη την περίοδο η αλλαγή των προϊσταμένων των διευθύνσεων, είναι ανάγκη να το λειτουργήσετε και σεις αυτό;
 Και βεβαίως σ' ότι αφορά τους σχολικούς συμβούλους θυμάσθε τότε ότι διατηρήθηκαν και μάλιστα ανανεώθηκε η θητεία τους για πολύ διάστημα. Έρχεστε σήμερα εσείς εδώ και λέτε "κύριοι καταργούνται όλοι αυτοί που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένων διευθύνσεων και οι διοικούσες επιτροπές των πανεπιστημίων".
 Κατ' αρχήν, πρέπει να ξέρετε ότι τρέχει ένας νόμος και μια διαδικασία για την επιλογή των νέων προϊσταμένων διευθύνσεων. Άρα, έπρεπε να αποφασίσετε πρώτα αν θα καταργήσετε τη νέα διαδικασία που ψηφίσαμε. Και στηρίζεται σε αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια και όχι στην παλιά μέθοδο που επαναφέρετε τώρα εσείς και που ίσχυσε επί της εποχής σας, όπου με ομιχλώδη και καθαρώς κομματικά κριτήρια επιλέγονταν οι διευθυντές των σχολείων και επιλέγονταν ταυτόχρονα και οι προϊστάμενοι διευθύνσεων.
 (Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ)
 Έρχεσθε, λοιπόν, και το επαναφέρετε και θέλετε να αλλάξετε ριζικώς την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας. Κάντε διάλογο, συζητήστε το. Κανένας δεν μπορεί να σας αφαιρέσει το δικαίωμα να εφαρμόσετε την πολιτική σας, έχετε 170 Βουλευτές. Είναι ανάγκη όμως να δείξετε όλη την πίστη σας στο ότι δε σέβεσθε το διάλογο, ότι δε σέβεσθε τις ευαισθησίες που έχει η εκπαίδευση; Και το φέρνετε κατά τρόπο πραξικοπηματικό σήμερα.
 Καθιέρωσα τότε ένα σύστημα αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων και έρχεσθε σήμερα και το καταργείτε. Και καταργείτε ταυτόχρονα και όλο το σύστημα της αξιολόγησης. Και οδηγείτε το ελληνικό σχολείο και πάλι στο μαρασμό και πάλι στη χαλαρότητα και πάλι στην ισοπέδωση και πάλι στο πως θα λειτουργούμε και θα εργαζόμαστε με τον ελάχιστο χρόνο.
 Αυτά τα θεωρώ απαράδεκτα ως ουσία και ως αλλαγή που πάτε να κάνετε.
 Τι λέτε εδώ; Λέτε ότι καταργούνται όλα αυτά τα σχετικά που προβλέπουν επιλογή των προϊσταμένων, που προβλέπουν επιλογή των διευθυντών με τα κριτήρια της αξιολόγησης.
 Κύριοι συνάδελφοι- το λέω για σας, της κυβερνητικής μερίδος- δέχεσθε εσείς με τις διατάξεις αυτές να καταργηθεί η αξιολόγηση στους εκπαιδευτικούς; Δεν υπάρχει χειρότερη προσφορά που θα γίνει προς την παιδεία. Δηλαδή, ο εκπαιδευτικός θα είναι ο μόνος στην ελληνική κοινωνία που δεν θα αξιολογείται. Όλοι οι άλλοι αξιολογούνται. Εσείς, εμείς, όλοι αξιολογούμαστε από τον Ελληνικό Λαό. Ο μπακάλης ο δικηγόρος, ο μηχανικός, οι πάντες αξιολογούνται. Σ' όλες τις χώρες της ΕΟΚ αξιολογούνται οι εκπαιδευτικοί και βάσει της αξιολογήσεως γίνεται μετά η επιλογή τους. Εδώ καταργούνται όλα αυτά τα πράγματα. Μια φυσική διαδικασία που υπάρχει σε οποιαδήποτε οργανωμένη κοινωνία, έρχεται σήμερα ο κύριος Υπουργός, σ' αυτήν κυρίως την εκπαιδευτική διαδικασία, που η αξιολόγηση αποτελεί βασικό συστατικό της και το καταργεί. Και έρχεται να κρίνει το διευθυντή ή τον προϊστάμενο βάσει της κοινωνικής του προσφοράς και του δημοκρατικού του ήθους, που στο τέλος - τέλος, το να κρίνει κανένας το δημοκρατικό ήθος είναι αν θέλετε και μια ολοκληρωτική αντίληψη.
 Έρχεται επίσης και αλλάζει όλα τα συλλογικά όργανα και καταργεί το δικαστικό απο πρόεδρο των οργάνων αυτών.
 Οφείλω να σας πω ότι η δική μου εμπειρία ήταν η εξής: Ότι ο δικαστικός ήταν, αν θέλετε, ένα φίλτρο σ' αυτήν την έντονη κομματική αντιπαράθεση μέσα στην εκπαίδευση. Αποτελούσε πάντοτε ένα φίλτρο. Και τι κάνει; Καταργεί το δικαστικό και ορίζει ο Υπουργός δύο αιρετούς και λέει ταυτόχρονα "τον ένα θα τον υποδείξει το συνδικαλιστικό όργανο" αφού είναι γνωστό ότι τα συνδικαλιστικά όργανα θα προτείνουν εκπαιδευτικό της Κυβερνητικής Παρατάξεως. Λέει δήθεν ότι σέβεται ορισμένα πράγματα και ιδίως το συνδικαλιστικό κίνημα και έτσι εξασφαλίζει η Κυβερνητική Παράταξη τα 4 από τα 5 μέλη των συλλογικών οργάνων.
 Εμένα δε με ενδιαφέρει αν είναι 4 της Κυβερνητικής Παράταξης ή 5. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι τούτο: Ότι προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια -και βεβαίως πιστεύω ότι σε ένα βαθμό το κατάφερα- να απαλλάξω την παιδεία από τον κομματισμό. Και με αυτό το πραξικόπημα που δε σέβεται ούτε το Σύνταγμα ούτε τον Κανονισμό, που δε σέβεται το διάλογο στην εκπαίδευση που είναι ιερό πράγμα, έρχεται να ξαναβάλει τον κομματισμό στο μέγιστο βαθμό.
 Είμαι υποχρεωμένος, κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, να σας πω το εξής: Κύριε Υπουργέ, βγήκατε και είπατε ότι θα κάνετε διάλογο. Βγήκατε και είπατε από την πρώτη στιγμή που γίνατε Υπουργός, πολλές ανακρίβειες, αλλά ουδέποτε περίμενα πανεπιστημιακός ών δάσκαλος, εσείς να φθάσετε σε αυτό το σημείο να μη σέβεσθε ούτε το διάλογο ούτε τη Βουλή ούτε το Σύνταγμα.
 (Χειροκροτήματα από την Πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριοι συνάδελφοι, ενώ απουσίαζα από την Αίθουσα, έγινε αναφορά από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Πολιτικής Άνοιξης στο διάλογο που είχαμε χθες, είπε, αλλά προφανώς θα αναφερόταν στο σημερινό διάλογο, διότι χθες το βράδυ δεν υπήρξε καμία ειδικότερη αναφορά στο νομοσχέδιο αυτό.
 ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ο οποίος όμως βασίστηκε στη χθεσινή απόφαση.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Στο σημερινό. Χθες η απόφαση του Σώματος ήταν να γίνει εμβόλιμη συνεδρίαση το απόγευμα και να συνεχίσουμε με το νομοσχέδιο, το οποίο απεφασίσθη να συζητηθεί ως επείγον.
 Σήμερα το πρωί πράγματι απευθυνόμενος προς το Σώμα, είπα ότι επειδή ο χρόνος για την ολοκλήρωση της συζητήσεως του επείγοντος νομοσχεδίου θα ήταν βραχύς -έτσι υπελόγιζα- θα προχωρούσαμε στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και επίσης στη συζήτηση των ασυλιών. Και μάλιστα έχω την εντύπωση -τώρα πήρα τα Πρακτικά, αλλά δε νομίζω ότι κάνω λάθος-ότι είπα πως για τις ασυλίες θα μπορούσε η ψηφοφορία να γίνει σε μια άλλη ημέρα, ώστε να είναι παρούσα η Βουλή στο σύνολό της.
 Δεν εγένετο συζήτηση περί τροπολογιών, αν θα εισαχθούν ή όχι. Κατά τη συζήτηση οποιουδήποτε νομοσχεδίου, όπως γνωρίζουμε όλοι, ο Υπουργός μπορεί οποτεδήποτε να καταθέσει οποιαδήποτε τροπολογία, να τη συζητήσει, να ζητήσει την ψήφισή της, να αποδεχθεί τροπολογίες Βουλευτών κ.ο.κ. Αντιλαμβάνομαι, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, όπως τουλάχιστον τοποθετείται από την πλευρά των κομμάτων της μείζονος και της ελάσσονος Αντιπολιτεύσεως και θα ήθελα να παρακαλέσω -θα απευθυνθώ και προς την Κυβέρνηση, αλλά και προς την Αντιπολίτευση- τούτο: Θα πρέπει -αυτή είναι η δική μου άποψη, η οποία πιστεύω ότι επικρατεί σ' αυτήν την Αίθουσα- να βρίσκουμε τη λύση στα προβλήματα που παρουσιάζονται, χωρίς να δημιουργούμε οξύτητες και αντιπαραθέσεις όπου δεν υπάρχει λόγος.
 Εγώ είδα τις 3 τροπολογίες. Συμβαίνει με τον κ. Σουφλιά να είμεθα οι μακροβιότεροι από τους ζώντες Υπουργοί Παιδείας. Μπορούμε, λοιπόν, με μια ματιά να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται.
 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Προηγείται και άλλος.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Υπουργοί Παιδείας επί μακρότερο χρόνο. Δεν αναφέρομαι στο έργο το οποίο όλων το σέβομαι και το τιμώ.
 Η τροπολογία που δημιουργεί, όπως διαπιστώνω και κατανοώ τους λόγους, τις αντιρρήσεις της Αντιπολιτεύσεως, είναι η αναφερόμενη στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στα συλλογικά όργανα, στους προϊσταμένους κ.λπ.
 Από τις άλλες δύο τροπολογίες, όπως βλέπω, η μια υλοποιεί τη δικιά σας εξαγγελία, κύριε Σουφλιά, για τις αυξήσεις των καθηγητών-μελών ΔΕΠ. Η άλλη αναφέρεται στα φοιτητικά συγγράμματα. Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να νομοθετήσει τώρα ότι θα συνεχιστεί η χορήγηση των φοιτητικών συγγραμμάτων, όπως συνέβαινε και πριν.
 Η άλλη τροπολογία των συναδέλφων κυρίων Πετσάλνικου και Καλούδη, αφορά τους μόνιμους λέκτορες -ο κ. Κακλαμάνης και ο κ. Φατούρος ως πανεπιστημιακοί το γνωρίζουν- οι οποίοι εκρίθησαν με ανοικτή διαδικασία για θέση επίκουρου και όχι για τη δική τους θέση, που συνήθως είναι κλειστή η διαδικασία, όταν κανείς εξελίσσεται στη δική του θέση. Από μια περιέργεια του νόμου αυτοί χάνουν τη μονιμότητά τους. Ο ίδιος ο κ. Σουφλιάς είχε νομοθετήσει με το ν.2083 μια παράταση του χρόνου κρίσεως αυτών των ανθρώπων, ακριβώς για να μη βρεθούν εκτός των θέσεων τους.
 Έχω λοιπόν την εξής λογική πρόταση να κάνω και προς τον Υπουργό και προς την Αντιπολίτευση. Η μεγάλη τροπολογία που δημιουργεί τις μείζονες αντιρρήσεις να αποσυρθεί από τον κύριο Υπουργό και να μην επιμείνει στην ψήφισή της. Οι άλλες δύο τροπολογίες να συζητηθούν, διότι επιτέλους το δικαιούται ο Υπουργός να φέρει τροπολογίες. Το λέει το Σύνταγμα, κακώς αλλά εν πάση περιπτώσει το λέει. Αυτή είναι μια λογική πρόταση. Επειδή λοιπόν κάτι πρέπει κάποιος να χάσει και κάτι να δώσει, παρακαλώ να συμφωνήσετε σε αυτήν τη λύση και στη συνέχεια να μπούμε στις εισηγήσεις των δύο Εισηγητών στο θέμα της άρσεως των ασυλιών και μετά να κλείσουμε τη συνεδρίαση μας όμορφα και ωραία.
 Ο κ. Σουφλιάς έχει ζητήσει το λόγο.
 Ορίστε, κύριε Σουφλιά.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, περπατώντας από το προαύλιο της Βουλής μέχρι να λάβω το λόγο διάβασα την τροπολογία που αναφερόταν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η οποία κατατέθηκε μισή ώρα πριν. Έβγαλα το συμπέρασμα που έβγαλα και πιστεύω ότι ήταν σωστό και ανταποκρινόταν στην τροπολογία. Κατάργηση της αξιολόγησης, πραξικοπηματικός τρόπος επέμβασης στην εκπαίδευση. Όμως τις άλλες τροπολογίες για τις οποίες μιλήσατε δεν τις είδα.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριε Σουφλιά, θα βοηθούσε πάρα πολύ -αν θέλετε, είναι δικαίωμά σας- να συζητήσουμε σε χαμηλότερους τόνους. Τα περί πραξικοπημάτων κ.λπ. δε βοηθούν να βρούμε διέξοδο. Αυτή είναι η πρόθεσή μου και πιστεύω ότι από αυτό το πνεύμα διακατέχεστε και εσείς.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε ο "πραξικοπηματικός" είναι όρος πολιτικός. Και γνωρίζουμε ότι πάντα ο λόγος δεν έχει τη δύναμη των έργων.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Γνωρίζω ότι το λέτε με αυτήν την έννοια.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Εδώ όμως βλέπουμε έργο.
 Κύριε Πρόεδρε δεν είχα διαβάσει την άλλη τροπολογία που και εσείς ίσως δεν την προσέξατε και αναφερθήκατε σ' αυτήν σαν να μην ήταν κάτι το σημαντικό. Εσείς γνωρίζετε βέβαια ότι όταν κατατίθεται μια τροπολογία στη Βουλή πρέπει να συνοδεύεται και από το τι καταργεί. Μας έφεραν εδώ την κατάργηση του άρθρου 8 του ν.2083/92. Ευτυχώς που το θυμάμαι. Στην ουσία αυτό το άρθρο είναι από τα σημαντικότερα του ν.2083/92, διότι καθιερώνει τις διάφορες μορφές εργασίας των πανεπιστημιακών δασκάλων, δηλαδή της πλήρους και αποκλειστικής, της πλήρους απασχόλησης, της μερικής. Είναι ένα τεράστιο θέμα. Αυτό καταργείται.
 Δεύτερον, καταργείται μια ολόκληρη πολιτική για τα συγγράμματα.
 Τρίτον, πονηρά -δεν ανακαλώ τον όρο- διότι περί αυτού πρόκειται -όλη η τοποθέτηση των τροπολογιών σήμερα είναι μια πονηρή πολιτική τοποθέτηση- στην παράγραφο 3 στην ουσία καταργεί τον τετραετή προγραμματισμό. Και θα έπρεπε να είναι κάποιος πολύ βαθύς γνώστης των πραγμάτων -όπως θα μου επιτρέψετε να πω ο υποφαινόμενος- και των διατάξεων, για να διαπιστώσει, τι κάνει αυτή η παράγραφος 3 της τροπολογίας που αναφέρεται στα πανεπιστήμια. Δεν είναι δυνατόν να συζητούνται τέτοια θέματα με τροπολογίες της τελευταίας ώρας, κύριε Πρόεδρε. Διατελέσατε σεις περισσότερο από μένα στο Υπουργείο Παιδείας και έχετε δίκιο ότι είμαστε οι μακροβιότεροι Υπουργοί Παιδείας. Και αν με βλέπετε- που δε συνηθίζουν οι συνάδελφοι να με βλέπουν- να μιλάω κατ' αυτόν τον τρόπο στη Βουλή, μιλάω για έναν απλό λόγο: Η Κυβέρνηση έχει το δικαίωμα, αφού έχει και την κυβερνητική πλειοψηφία, να εφαρμόσει την πολιτική της και στην παιδεία. Και δεν μπορώ -θα ήμουν ο τελευταίος- να το αρνηθώ. Όμως, δικαιούμαι να διαμαρτύρομαι εντονότατα, ότι δεν είναι δυνατό να νομοθετούμε κατ' αυτόν τον τρόπο στην εκπαίδευση, κατ' αυτόν τον απαράδεκτο πονηρό τρόπο.
 Επιπλέον, το 35% για τους καθηγητές, για τα μέλη ΔΕΠ, δεν είναι όπως λέει μια υπόσχεση. Και λυπάμαι που γράφονται αυτά, κύριε Υπουργέ, και βάζετε και την υπογραφή σας. Ο Υπουργός Παιδείας πρέπει να διδάσκει ακριβολογία και πρέπει να διδάσκει αλήθεια. Δεν είναι υπόσχεση, είναι νόμος του Κράτους το 35% αύξηση από 1-1-94 στα μέλη ΔΕΠ.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης έχει το λόγο.
 ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εμείς δε θα είχαμε αντίρρηση να δεχθούμε την πρότασή σας, αλλά δείτε τι ώρα κατατέθηκαν οι τροπολογίες των συναδέλφων. Η ουσιαστικότερη -δεν αναφέρομαι στη μονιμότητα των λεκτόρων- κατατέθηκε στις 14.15', ένα τέταρτο μετά την κατάθεση της τροπολογίας του κυρίου Υπουργού.
 Στην ουσία ξέρετε τι έχει συμβεί; Επειδή η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δε θα ήθελε να κατηγορηθεί, δικαίως εκ μέρους μας, ότι στην ουσία αλλάζει το ισχύον καθεστώς στα ΑΕΙ, εγώ σπεύδω να σας πω ότι με μερικές από τις ρυθμίσεις, όταν θα συζητήσουμε επί της ουσίας, όχι σήμερα, θα συμφωνήσω. Τότε, είχα διαφωνήσει σε μερικά από τα άρθρα που είχε φέρει ο κ. Σουφλιάς, αλλά είναι άλλο θέμα αυτό.
 Για να μη κατηγορηθεί, λοιπόν, ότι νομοθετεί προχείρως για το τεράστιο θέμα των ΑΕΙ, ζητάει από τους συναδέλφους να καταθέσουν τροπολογία. Διότι, αν ήταν πρωτοβουλία των συναδέλφων, οι οποίοι και οι δύο ήταν εδώ από το πρωί και χθες, και ήξεραν ότι σήμερα συζητιέται αυτό το νομοσχέδιο, θα είχαν κατατεθεί από χθες ή από σήμερα το πρωί, κύριε Πρόεδρε. Μην υποτιμάται η νοημοσύνη των συναδέλφων στην Αίθουσα, ούτε από την Κυβέρνηση, ούτε από κανέναν άλλον.
 Πραγματικά, έτσι περιμένει και ελπίζει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αλλάξει τα πράγματα στα ΑΕΙ; Δε μιλάω για το άλλο, γιατί είχα τοποθετηθεί όταν λείπατε. Για το όνομα του Θεού! Με ποιους τις συζήτησε; Εκτός αν συζήτησε εν παρασκηνίω με την παράταξη μόνο που πρόσκειται στο κυβερνόν κόμμα και λειτουργεί μέσα στα πανεπιστήμια και αυτό το θεωρεί αρκετό. Εκτός αν πιστεύει ότι το θέμα "παιδεία" δεν είναι σ' αυτά που εμείς επανειλημμένως έχουμε πει και είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, να χαραχθεί επιτέλους εθνική πολιτική και στον τομέα αυτό. Εκτός, αν υπάρχουν και εδώ απλήρωτα γραμμάτια προεκλογικά που πρέπει να εξοφληθούν.
 Αν είναι όλα αυτά, να μας τα πουν. Να έχουν το πολιτικό θάρρος, κύριε Πρόεδρε, να μας τα πουν με το όνομά τους. Δεν είναι δυνατόν στις 14.15' να γίνεται κατάθεση τροπολογίας από συναδέλφους οι οποίοι ήταν εδώ από το πρωί. Και το ξέρετε πολύ καλά. Απλά δεν ήθελαν να πουν, μα τι είναι αυτά; Αλλάζετε τον υπάρχοντα νόμο-πλαίσιο με τροπολογία; Διότι αλλάζει, έχει δίκιο ο κ. Σουφλιάς. Είναι σε δύο από τα κυριότερα άρθρα, άλλο αν σας είπα εγώ ότι σε μερικές ρυθμίσεις θα συμφωνήσω όταν έλθει η ώρα.
 Δεν είναι δυνατόν να το δεχθούμε, κύριε Πρόεδρε. Επαναλαμβάνω -δεν ήσασταν, ίσως το ακούσατε, ίσως όχι- ότι, αν η Κυβέρνηση επιμείνει να συζητηθούν, εμείς θα αποχωρήσουμε. Με μεγάλη μας λύπη, θα αποχωρήσουμε.
 Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτήν την κοινοβουλευτική -δεν θέλω να πω σκληρή λέξη, ας το πω έτσι- παρατυπία. Διότι ναι μεν το πρωί, πολύ σωστά, δεν είπατε ότι δεν έχει δικαίωμα ο Υπουργός να φέρει τροπολογίες. Δεν είπα εγώ αυτό, κύριε Πρόεδρε. Είπα όμως ότι, λόγω της μακράς διάρκειας της συνεδρίασης ήταν ξεκάθαρο -και είμαι σίγουρος ότι ούτε σεις το ξέρατε, κύριε Πρόεδρε, εγώ το πιστεύω αυτό- ότι θα μπούμε στη συνέχεια στην άρση ασυλιών ώστε γύρω στις 5.00' ή 6.00' η ώρα να τελειώσουμε.
 Αληθινά πιστεύετε ότι αν κάνουμε συζήτηση επί της τροπολογίας αυτής της μέσης εκπαίδευσης, δε χρειαζόμαστε 2 ώρες και άλλες 2 ώρες για τα ΑΕΙ; Τότε θα πάμε 12 τα μεσάνυχτα, πέραν του ότι δε γνωρίζουμε την ουσία, πέραν του ότι είναι νέοι συνάδελφοι που πρωτοεξελέγησαν και δεν υποχρεούνται να γνωρίζουν ποιο είναι το άρθρο 8 του νόμου των ΑΕΙ. Εμείς, ας πούμε ότι υποχρεούμεθα και να γνωρίζουμε και να ενθυμούμεθα, πανεπιστημιακοί και μη πανεπιστημιακοί, επειδή είμαστε σ' αυτήν την Αίθουσα και πριν 3 χρόνια. Είναι δυνατό να γίνονται αυτά τα πράγματα; Λυπούμεθα πάρα πολύ, αλλά εμείς θα αποχωρήσουμε, κύριε Πρόεδρε.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε Σκυλλάκο, έχετε το λόγο.
 ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Υπάρχει πρακτικό πρόβλημα κατανόησης του περιεχομένου των τροπολογιών. Εγώ απ' όλες τις διατάξεις, γι' αυτήν τη διάταξη που μπορώ να πάρω την ευθύνη, γιατί την καταλαβαίνω, είναι στη μια τροπολογία που αφορά τα συγγράμματα. Για τις άλλες, θέλω να συνεννοηθώ με τους γνωρίζοντες από το Κόμμα μου, για τις ρυθμίσεις. Πρακτικά λοιπόν δεν μπορώ να τοποθετηθώ. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει κατανοητό, κύριε Πρόεδρε, και ζητούμε τη δική σας παρέμβαση.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Είναι προφανές ότι αυτή η πρόταση σύγκλισης δεν γίνεται αποδεκτή από τα κόμματα. Λυπάμαι γι' αυτό.
 Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
 ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και της Πολιτικής Άνοιξης, δήλωσαν κατ' επανάληψη ότι είναι μέσα στη Βουλή και γνωρίζουν τι εγίνετο στο παρελθόν και τι γίνεται τώρα. Εγώ χωρίς να θέλω να μπω στη λογική της συγκριτικής αξιολόγησης κακών κοινοβουλευτικών συμπεριφορών, θα κάνω ορισμένες επισημάνσεις και ιδιαίτερα προς τον κ. Σουφλιά.
 Μας κατηγόρησε ο κ. Σουφλιάς για πραξικοπηματικές ενέργειες, για επαναφορά του κομματισμού στη διοικητική πυραμίδα της εκπαίδευσης και ούτε λίγο, ούτε πολύ, για καταστρατήγηση συνταγματικών διατάξεων. Θα ήθελα λοιπόν να θυμίσω στους μακροβιότερους συναδέλφους σε σχέση με μένα, γιατί έχω μόνο 4ετή κοινοβουλευτική θητεία, ότι άλλη τακτική και πολύ χειρότερη, θα έλεγα, ακολουθήθηκε όσον αφορά στις αλλαγές των προϊσταμένων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απ' την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 1990. Και μάλιστα θα ήθελα να τονίσω μια διαφορετικότητα που δεν επιτρέπεται να σας διαφεύγει, κύριε Σουφλιά. Είναι αναμφισβήτητο ότι υπάρχει σχέση με την προηγούμενη τροπολογία, που πέρασε με το προηγούμενο νομοσχέδιο, δηλαδή "χάριν της διευκολύνσεως της άσκησης της δημόσιας εξουσίας και της εποπτείας κ.λπ. λήγει η θητεία συλλογικών οργάνων και υπηρεσιακών συμβουλίων". Θα ήθελα
να πω ότι βρίσκεται σε διοικητική συνάφεια με αυτήν η μέλλουσα να συζητηθεί τροπολογία για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τι εννοώ, να σας θυμίσω. Εσείς είχατε φέρει τροπολογία για τη λήξη της θητείας των συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιακών συμβουλίων, όχι σε συναφές νομοσχέδιο περί παιδείας, αλλά σε νομοσχέδιο που αφορούσε διαρρυθμίσεις έμμεσης φορολογίας το 1990 και είχατε προσθήκη άρθρου, του '40, μέσα στο οποίο είχατε ενσωματώσει και όλες εκείνες τις διοικητικές ανακατατάξεις που αφορούσαν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αν θέλετε, εμείς το κάναμε αποσπασματικά και ίσως αιφνιδιαστικά, γιατί βρεθήκαμε σ' αυτήν την ανάγκη, ενώ η πρόθεσή μας ήταν να το φέρουμε αργότερα. Και η σημερινή καθυστέρηση, όπως δήλωσα και στην αρχή των πρώτων παρατηρήσεων, του πρώτου λαλήσαντος Κοινοβουλευτικού σας Εκπροσώπου, οφείλεται στο ότι άργησε η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, γιατί νωρίτερα θα είχαν οι συνάδελφοι στα χέρια τους αυτήν τη τροπολογία. Επομένως οι μύδροι περί πραξικοπήματος, παρακαλώ να ανακληθούν. Δεν αξίζει ούτε στην Κυβέρνηση την παρούσα να τους δεχθεί, αλλά νομίζω ότι δεν αρμόζει και σε σας, κύριε Σουφλιά, να τους απευθύνετε.
 Εξάλλου, ήθελα να κάνω και την εξής παρατήρηση: Είπατε "εγώ προσωπικά ως τέως Υπουργός Παιδείας, ανήγειρα ένα οικοδόμημα το οποίο δεν θέλω να πλήξει η παρούσα Κυβέρνηση". Κάνω την επισήμανση ότι η πολιτική ενός κόμματος όταν γίνεται κυβέρνηση, δεν ξεπερνιέται από τη φυσική παρουσία και δράση των προσώπων. Επομένως, πρέπει να ομιλείτε αναλογιζόμενος τη συνολική ευθύνη όλων για το τι έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Απρίλιο με Μάιο του 1990 με τον ν.1884, όταν άλλαξε συλλήβδην και όχι μόνο τους προϊσταμένους των διευθύνσεων και των γραφείων που επιχειρούμε εμείς και μάλιστα προσωρινά με τη ρητή δέσμευση ότι θα προχωρήσουμε σε οριστική νομοθετική ρύθμιση, μετά από ουσιαστικό διάλογο και όχι από εικονικό, ή ρητορικό διάλογο, όπως κάνατε εσείς τα χρόνια που πέρασαν.
 Μιλήσατε για ένα διοικητικό οικοδόμημα που στήθηκε από την πλευρά σας, τρομερά αξιοκρατικό και αξιόλογο, που θα ήταν σκόπιμο η παρούσα κυβέρνηση, όχι μόνο να μην το αλλάξει, αλλά να χρησιμοποιήσει και τις πολύτιμες υπηρεσίες του. Δεν θα είχαμε πραγματικά κανένα πρόβλημα να το κάνουμε, αλλά εδώ υπάρχει μια κραυγαλέα παραβίαση της νομιμότητας. Υπάρχουν χιλιάδες δικαστικές αποφάσεις τις οποίες εσείς, δεν ξέρω στα πλαίσια ποιας περί νομιμότητας αντιλήψεως, τις αφήσατε, τις παραγνωρίσατε, τις αγνοήσατε. Και δεν είναι λίγες σε σχέση με το συνολικό ποσοστό των κριθεισών υποθέσεων.
 Να σας κάνω μια έτσι απολογιστική απαρίθμηση για να θυμηθείτε το θαυμάσιο έργο σας, κύριε Σουφλιά!
 Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στις θέσεις των προϊσταμένων διευθύνσεων και προϊσταμένων γραφείων, 54 και 133 αντίστοιχα, που προέκυψαν προϊστάμενοι της επιλογής των δικών σας υπηρεσιακών συμβουλίων, ασκήθηκαν αιτήσεις ακύρωσης 81. Κάντε, λοιπόν, εσείς τις πράξεις και βγάλτε το λόγο της σχέσης ανάμεσα στις συνολικά κριθείσες υποθέσεις και στις προσφυγές. Αποτέλεσμα, έγιναν δεκτές οι 71 και οι 10 απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους, λόγω μη παραστάσεως πληρεξουσίου δικηγόρου.
 Παρόμοια, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από τους προϊσταμένους διευθύνσεως γραφείων και προϊσταμένους γραφείων φυσικής αγωγής -54, 64, 54- έγιναν 21 προσφυγές και δικαιώθηκαν όλες από το δικαστήριο.
 Εγώ ερωτώ, κύριε Σουφλιά: Η κυβέρνησή σας, πόσες απ' αυτές τις αποφάσεις σεβάστηκε; Ούτε μια! Και μιλάτε για νομιμότητα σήμερα στη Βουλή; Για όνομα του Θεού!
 ( Χειροκροτήματα από την Πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. )
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Λέτε ανακρίβειες.
 ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Με συγχωρείτε, αλλά δεν υπάρχουν ανακρίβειες. Σας έχω προσκομίσει και τις αποφάσεις, κύριε Σουφλιά.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Θα σας απαντήσω.
 ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Και κάτι ακόμα, κύριε Σουφλιά: Μιλήσατε για πονηρές πολιτικές πράξεις από την πλευρά της Κυβερνήσεως. Μόνο για πονηρία δεν μπορείτε να μας κατηγορήσετε. Ίσως σήμερα να υπάρχει μια δικαιολογημένη αντίδραση των βουλευτών ότι αιφνιδιάστηκαν και δεν προλαβαίνουν να την μελετήσουν. Εύλογο το παράπονο και η αντίδραση, αλλά όχι να μας κατηγορείτε και για πονηρό αιφνιδιασμό. Μα, ξέρετε πολύ καλά ότι το περιμένατε αυτό, διότι σήμερα οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων και των γραφείων, όχι μόνο υπολειτουργούν, λόγω ανικανότητας και λόγω αναξιοκρατικής προέλευσης, αλλά αντίθετα...
 ( Θόρυβος - διαμαρτυρίες από την Πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας )
 Κύριοι συνάδελφοι, μην εξάπτεσθε. Θα σας ηρεμήσω διαβάζοντας την αιτιολογία μιας αποφάσεως από τις πολλές που έκαναν δεκτές τις προσφυγές άλλων υποψηφίων προϊσταμένων.
 Να σας τη διαβάσω αμέσως κιόλας, για να δείτε για ποιο λόγο μιλούμε για αποκατάσταση νομιμότητας και μάλιστα που πρέπει να γίνει αμέσως τώρα, ώστε να υπερπηδηθούν τα ανυπέρβλητα για τη στιγμή εμπόδια για τη διοίκηση, την ομαλή και χρηστή διοίκηση στο χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 Εφόσον επιμένετε και με προκαλείτε, ακούστε τα. Είναι η υπ' αριθμόν 1052/91 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών επί προσφυγής Παντελή Καλογήρου, κατοίκου Καρπενησίου, που παραστάθηκε με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του κ.λ.π.
 Σας διαβάζω: "Επειδή η κατάταξη του αιτούντος από το κεντρικό υπηρεσιακό συμβούλιο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με την 11/90 πράξη του στη δεύτερη σειρά του αξιολογικού πίνακα υποψηφίων προϊσταμένων Διευθύνσεων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Ευρυτανίας" -επί δυο υποψηφιοτήτων ήρθε δεύτερος- "όπου είχε ζητήσει αυτός να τοποθετηθεί είναι παντελώς αναιτιολόγητη". Και τούτο διότι το συμβούλιο αυτό -ακούστε- "δεν εχώρισε, όπως είχε υποχρέωση από τις προαναφερόμενες διατάξεις, μετά την παράθεση των προσόντων του αιτούντος και των συνυποψηφίων του σε αιτιολογημένη σύγκριση των προσόντων του προς τα προσόντα των υπολοίπων υποψηφίων για τη θέση του προϊσταμένου της Διευθύνσεως του νομού Ευρυτανίας, ώστε να αιτιολογείται συγκριτικώς η αξιολογική σειρά".
 Όταν μιλάω για αναξιοκρατία, είμαι εκτός πραγματικότητας, κύριοι συνάδελφοι; Όταν δεν έγινε η αξιοκρατική επιλογή, λέει εδώ ο Εφέτης δικαστής του διοικητικού δικαστηρίου ...
 (Διαμαρτυρίες από την Πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Κωδωνοκρουσίες).
 Σας παρακαλώ! Επαναλαμβάνω ότι αυτή η τροπολογία έχει σκοπό μόνο την αντικατάσταση με προσωρινούς τοιούτους των προϊσταμένων διευθύνσεων και γραφείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όχι, όπως εσείς κάνατε, κύριε Σουφλιά, στις 16.6.90 και για άλλους διευθυντές σχολικών μονάδων. Ακούστε τι κάνατε, για ποιους. Με το άρθρο 40 ...
 ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Επί της ουσίας θα συζητήσουμε; Εξηγήστε μας, κύριε Πρόεδρε.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Παρακαλώ!
 ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ο κ. Σουφλιάς κάνοντας χρήση του δικαιώματός του ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου απηύθυνε ολόκληρη υβριστική -θα έλεγα- αιτιολογία προς την Κυβέρνηση.
 ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, μπήκατε στην ουσία.
 ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Αντικρούω την αιτιολογία, κύριε συνάδελφε.
 Και κάτι ακόμη. Μίλησε για τα εχέγγυα της παρουσίας του δικαστικού στη σύνθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων. Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομερή ανάλυση και σχολιασμό των παρατηρήσεών σας, αλλά θα ήθελα, κύριε Σουφλιά, να κρίνεται εκ του αποτελέσματος αν ήταν σκόπιμη, χρήσιμη και λυσιτελής η παρουσία του δικαστικού σ' αυτά τα υπηρεσιακά συμβούλια.
 Εμείς δεν υποτιμούμε το κύρος και την αξιοπιστία των εκπροσώπων του Δικαστικού Σώματος. Κάθε άλλο. Επειδή θέλουμε να προστατεύσουμε το κύρος του δικαστικού, γι' αυτό τον βγάζουμε από τα υπηρεσιακά αυτά συμβούλια, διότι η όποια γνώμη του -φαίνεται- δεν μετρούσε για να αίρεται με τόσο μεγάλη ευκολία, όταν προσέφευγε κάποιος στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο.
 Για να προστατεύσουμε, λοιπόν, το κύρος του δικαστού από την υποβάθμισή του στα πλαίσια αυτής της λειτουργίας, εμείς τον αποβάλλουμε από τη σύνθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων. Εξάλλου, θα πρέπει να ξέρετε πολύ καλά ότι η όποια αντικατάσταση δεν γίνεται με κομματικά κριτήρια. Τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω το εξής ...
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Παρακαλώ, κύριε Υφυπουργέ. Αντιλαμβάνομαι ότι είστε υποχρεωμένος -πράγματι- να απαντήσετε και επί της ουσίας, αφού υπήρξαν και επί της ουσίας τοποθετήσεις.
 Αλλά ήδη, χωρίς να έχουμε τελειώσει το νομοσχέδιο, συζητούμε επί της τροπολογίας.
 ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την υπόδειξη.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Επειδή δεν αποφασίσθη αυτό ακόμη, θα παρακαλέσω να κλείσετε το οιονεί διαδικαστικό θέμα. Το λόγο εγώ σας τον έδωσα, γιατί δικαιούσθε να ομιλήσετε επί της αρχής του νομοσχεδίου και να αναφερθείτε και σε όλα τα άλλα ζητήματα που ετέθησαν, επίσης κατά μια πολύ διασταλτική ερμηνεία, κύριε Σουφλιά και κύριοι συνάδελφοι, διότι υποτίθεται ότι συζητούμε επί της αρχής του νομοσχεδίου. Το λέω αυτό, γιατί συνήθως, κατά τη ρήση "έκαστος δυο πήρας φέρει", διαμαρτυρόμεθα όταν κάποιος άλλος παραβιάζει τον Κανονισμό.
 Λοιπόν, κύριε Υπουργέ, να το μαζέψουμε το πράγμα. Νομίζω ότι αρκετά επεκταθήκαμε. Ελάτε στο νομοσχέδιο, εάν έχετε να πείτε κάτι και να κλείσουμε αυτήν τη συζήτηση.
 ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θα σεβαστώ την υπόδειξή σας, κύριε Πρόεδρε, και περισσότερο θα σεβαστώ την κόπωση των συναδέλφων.
 Πραγματικά ως αρμόδιος καθ' ύλην σ' αυτά τα θέματα Υφυπουργός, θα ήθελα να παρακαλέσω τον παριστάμενο Υπουργό να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία, όχι για τίποτε άλλο, αλλά για να δείξουμε ότι εμείς πράγματι διακατεχόμαστε από μεγάλη κοινοβουλευτική ευαισθησία και εν πάση περιπτώσει δε θα θέλαμε ποτέ να ακολουθήσουμε την πεπατημένη άλλων κυβερνήσεων για να συγκριθούμε επί τω κακώ μαζί τους. Ευχαριστώ.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε Σουφλιά.
 Κύριε Σουφλιά, σας δίδω το λόγο, με τη συγκατάθεση του Σώματος παρακαλώ, για 3' λεπτά γιατί έχετε υπερβεί...
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι κάνουμε μια συζήτηση λίγο περιφερειακά από τον Κανονισμό, αλλά είναι αναγκαίο να την κάνουμε.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Ναι, αλλά κάποτε να την κλείσουμε. Υποτίθεται ότι η διαμαρτυρία μας είναι διότι ξεπερνάμε κάποιο όριο χρόνου που έχουμε υπολογίσει.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα τοποθετηθώ και ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, ποια είναι η θέση μας γι' αυτές τις τροπολογίες.
 Πρέπει όμως να πω, για να αντιληφθούν και οι κύριοι συνάδελφοι...
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Με συγχωρείτε, αλλά συζητούμε επί της αρχής του νομοσχεδίου και όχι επί των τροπολογιών. Επ' αυτών μιλήσαμε.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Μάλιστα. Όμως τα λέω για να αντιληφθούν οι κύριοι συνάδελφοι γιατί δεν πρέπει να συζητηθούν οι τροπολογίες. Συζητώ λοιπόν για τη διαδικασία και πρέπει να πω ότι μέχρι το 1990 ίσχυε ο τρόπος επιλογής των προϊσταμένων διευθυντών που επέτρεπε με ομιχλώδη κριτήρια να αλλάζουν οποτεδήποτε οι προϊστάμενοι διευθύνσεων. Το 1990...
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριε Σουφλιά, σας παρακαλώ θερμά.
 Ο κύριος Υφυπουργός είπε ότι εισηγείται στον παριστάμενο και αρμόδιο Υπουργό Παιδείας να αποσύρει την τροπολογία αυτή. Δεν έχει νόημα από εκεί και πέρα.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Έχει νόημα, γιατί ο κύριος Υφυπουργός είπε ορισμένα πράγματα και πρέπει να ξέρουν οι συνάδελφοι για να κρίνουν αν πρέπει ή όχι να αποσυρθεί η τροπολογία.
 Λέω, λοιπόν, το 1990 έγιναν οι επιλογές των προϊσταμένων βάσει του προϋπάρχοντος νόμου των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που επέτρεπε όλες αυτές τις ιστορίες, να καταργεί η Κυβέρνηση όποτε ήθελε τους προϊσταμένους.
 Έγινε χρήση του νόμου αυτού από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και σας είπα την άποψη μου γι' αυτό, αλλά από το 1991 και μετά καθιερώθηκε ένα νέο σύστημα. Δεν έχουν νόημα αυτά που είπε ο κύριος Υφυπουργός, γιατί αυτά συνέβαιναν στο παρελθόν. Όπως στο παρελθόν επί Κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπήρχαν προσφυγές που δικαιώθηκαν και οι Κυβερνήσεις δεν αποκατέστησαν τους αδικηθέντες. Όμως αυτά ανήκουν στο παρελθόν και να μην τα συζητάμε.
 Από το 1991 όμως και εντεύθεν ισχύει άλλο σύστημα και αυτό το σύστημα πάει να καταργήσει η τροπολογία. Όμως πρέπει να συζητηθεί με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.
 Τέλος, κύριε Πρόεδρε, η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει να υπενθυμίσει κάτι απλό. Στις κυρώσεις αποφεύγουμε να φέρνουμε τροπολογίες και αυτό δεν γινόταν ποτέ.
 Δεύτερον, συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή και συμφωνήθηκε ότι δεν θα έρθει καμιά τροπολογία. Εδώ όμως έρχονται τροπολογίες και του Υπουργού, αλλά και άλλων.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριε Σουφλιά, παρακαλώ. Από που προκύπτει ότι πάρθηκε απόφαση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι δε θα έρθουν τροπολογίες; Κατ' αρχήν, παρακαλώ να έρθει ο κ. Σιούφας να μας πει αν ελήφθη τέτοια απόφαση και αν γνωστοποιήθηκε στο Προεδρείο και αν δεσμεύεται κατά συνέπεια η Βουλή από μια τέτοια απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Τα λέω αυτά, γιατί βλέπω ότι τα θέλετε όλα δικά σας και έχετε άδικο.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Υπήρξε δέσμευση και συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, ότι δε θα έρθουν τροπολογίες. Μάλιστα έρχονται τροπολογίες...
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Κακλαμάνης): Πότε υπήρξε αυτή η δέσμευση και αν αυτή γνωστοποιήθηκε στο Προεδρείο; Είναι εδώ ο κ. Σιούφας.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Αυτό μας το είπε ο κ. Σιούφας.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Είναι εδώ ο κ. Σιούφας.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Να μας το πει λοιπόν ο κ. Σιούφας.
 Θα σας πω και κάτι άλλο και τελειώνω εγώ, κύριε Πρόεδρε. Οι τροπολογίες των κυρίων συναδέλφων είναι εκπρόθεσμες και δεν έχουν έκθεση του Λογιστηρίου.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριε Σουφλιά, είσθε παλαιός σ' αυτήν την Αίθουσα και ασφαλώς και σεις ως Υπουργός έχετε αποδεχθεί άπειρες εκπρόθεσμες τροπολογίες. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Βοηθήστε εάν θέλετε.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, περίμενα τα επιχειρήματα αυτά να τα ακούσω από την Κυβέρνηση, όχι από τον Πρόεδρο της Βουλής.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Όλα αυτά αποτελούν αιχμές και για το Προεδρείο. Και εμένα πάντως δε με ενδιαφέρουν αυτά που αφορούν την Κυβέρνηση, με ενδιαφέρουν αυτά που αφορούν το Προεδρείο.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ:Εδώ πρόκειται περί αλλαγής της πολιτικής της Κυβέρνησης , που θα έπρεπε η Κυβέρνηση να καθίσει να τη συζητήσει και όχι να τη φέρνει κατά πονηρό και πραξικοματικό τρόπο . Εσείς θέλετε αυτό να το ανεχθούμε;
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ (Υπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές μένω κατάπληκτος από την επιμονή του πρώην Υπουργού Παιδείας του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου στη συζήτηση αυτή. Μένω κατάπληκτος από αυθαίρετα αξιώματα και διατυπώσεις που κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται σε μία πραγματική, ουσιαστική, εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν πρόκειται να αποσυρθούν οι τροπολογίες.
 (Χειροκροτήματα απο την Πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
 (Στο σημείο αυτό αποχωρούν οι Βουλευτές της Πολιτικής Άνοιξης)
 Διότι το ύφος αυτό δεν μπορεί δεν είναι δυνατό, να επιβάλει διαδικασίες. Είμαι έτοιμος για την πιο ήσυχη ,σοβαρή κοινοβουλευτική συζήτηση, αλλά όχι με διατυπώσεις, όπως αυτές που ακούσαμε από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο. Μένω κατάπληκτος , δεν έχω πάρει μέρος πολλές φορές στις συνεδριάσεις αυτής της Αιθούσης και αλίμονο εάν αυτό είναι το ύφος των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων. Δεν είναι δυνατό με ηχηρά τεχνάσματα να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα.
 (Θόρυβος διαμαρτυρίες από την Πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
 (Κωδωνοκρουσίες)
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Παρακαλώ, όλη την Πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Μπορούμε να διαλεγόμεθα μ' αυτόν τον τρόπον σ' αυτήν τη Αίθουσα; Είναι δυνατόν ;
 Ορίστε, κύριε Υπουργέ, συνεχίστε.
 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ (Υπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θα μου επιτρέψετε να επιμένω να μιλάω πιο ήσυχα. Και όποτε χρειαστεί ή τύχει να φωνάξω πιο πολύ , παρακαλώ να με διορθώσετε.
 Όλες αυτές οι τροπολογίες είναι αποτέλεσμα μίας προσπάθειας να αντιμετωπιστούν - και το έχω πει πάρα πολλές φορές δημόσια- πυροσβεστικές ανάγκες. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή στη λειτουργία των περιφερειακών διευθύνσεων , γραφείων κ.λπ. είναι γνωστά. Οι ρυθμίσεις αυτές , το επαναλαμβάνω, είναι μεταβατικές.
 Αναφέρεται ρητά ότι θα έλθει νομοθετική ρύθμιση, δίδεται και προθεσμία μέχρι τα τέλη του Απριλίου για να συζητηθούν. Και εκεί θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και να αναλύσουμε περί τίνος πρόκειται .
 Οι τροπολογίες που αφορούν τα ζητήματα των Α.Ε.Ι., αυτήν που αφορά στην υπόθεση του 35% , την αύξηση αυτή σε σχέση με ορισμένες κατηγορίες , έχει δημιουργήσει τέτοια προβλήματα στη λειτουργία των Α.Ε.Ι., που ήταν ηλίου φαεινότερο ότι έπρεπε να τα αντιμετωπίσουμε. Δεν αναστέλλεται , δεν καταργείται , είναι ρητά διατυπωμένο και αυτό είναι θαυμάσιο ότι παραμένει αναδρομική η ισχύς από 1η Ιανουαρίου 1994. Πρέπει να διατυπωθούν αυτά τα χαρακτηριστικά έτσι ώστε τα μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των Α.Ε.Ι. να μην έχουν προβλήματα στη διατύπωσή των επιλογών τους.
 Είχαμε σωρεία ερωτημάτων για το τι πρέπει να κάνουν ως υπεύθυνη δήλωση, για το ποια είναι τα χαρακτηριστικά κ.ο.κ. Άλλωστε το γεγονός και μόνο ότι ένα προεδρικό διάταγμα το οποίο ήταν συναφές ήλθε μόλις τις τελευταίες προεκλογικές ημέρες, δηλώνει άλλο ένα μέρος αυτής της δυσλειτουργίας και ανωμαλίας. Αυτό ακριβώς λέει. Δεν καταργεί την αύξηση του 35% , ούτε καν την ημερομηνία που αρχίζει.
 Ζητάει να έχει 6 μήνες προθεσμία, ώστε να μπορέσει να φέρει ενώπιον της Βουλής τη δυνατότητα μιας σοβαρής καταγραφής των κριτηρίων.
 Το δεύτερο θέμα που είναι για τα συγγράμματα, ασφαλώς δεν έχει καμία σχέση με όσα με εξαιρετικά εντυπωσιακό τρόπο, προσπάθησε να παρουσιάσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Καμία κατάργηση. Τα επίπεδα με τα οποία γινόταν το κριτήριο για τη δωρεάν παροχή, ήταν τέτοια, που στην τεράστια πλειοψηφία, σε όλους τους ανθρώπους τους μισθοσυντήρητους, δημιουργούσαν τεράστια προβλήματα και αναφέρεται μόνο σε ένα χρόνο.
 Τέλος, για το ζήτημα του 4ετούς προγραμματισμού έχουμε απ' όλες τις πρυτανείες, σαφή την παράκληση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.
 Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πρόκειται για μεταβατικές ρυθμίσεις, που έχουν ένα άμεσο περιοριστικό χαρακτήρα και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη συζήτηση και ιδιαίτερο προβληματισμό.
 Σας ευχαριστώ.
 (Χειροκροτήματα από την Πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριοι συνάδελφοι, κακώς, νομίζω -και εδώ πρέπει να κάνουμε και εμείς την αυτοκριτική μας- συχνά, προκειμένου να διευκολύνουμε τη συζήτηση, στην πραγματικότητα παρακωλύουμε την πρόοδό της.
 Κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει κανείς να λάβει το λόγο επί της αρχής; Όχι.
 Έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου "Κύρωση Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εταιρείας Ίδρυσης Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών".
 Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο επί της αρχής;
 ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Για την κύρωση και εμείς συμφωνούμε.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Συνεπώς, το σχέδιο νόμου "Κύρωση Συμβάσεως μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εταιρείας Ίδρυσης Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών", έγινε δεκτό ομοφώνως, επί της αρχής.
 Επί του άρθρου Πρώτου, θέλει κανείς το λόγο; Νομίζω ότι ειπώθηκαν πολλά κατά τη συζήτηση επί της αρχής.
 ΙΩΣΗΦ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε Μιχελογιάννη.
 ΙΩΣΗΦ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είχα ζητήσει το λόγο, χωρίς να έχω γραφτεί επί της αρχής, για να πω τη γνώμη μου για τις τροπολογίες.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Όχι, κύριε Μιχελογιάννη, παρακαλώ. Έληξε η συζήτηση αυτή.
 ΙΩΣΗΦ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, αφήστε με να τελειώσω.
 Ο Προεδρεύων τότε μου είπε, ότι δεν έχω δικαίωμα, αλλά όταν θα έλθουμε στη συζήτηση του άρθρου Πρώτου, θα μπορέσω να πω δύο λόγια για την αρχή και για τις τροπολογίες. Αν μου επιτρέπετε, με την άδειά σας.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Καλώς, αλλά παρακαλώ να είστε σύντομος.
 ΙΩΣΗΦ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Θα είμαι πολύ σύντομος.
 ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Όχι για τις τροπολογίες, κύριε Πρόεδρε.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Όχι για τις τροπολογίες, κύριε Μιχελογιάννη.
 ΙΩΣΗΦ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τότε παραιτούμαι, κύριε Πρόεδρε, αλλά τότε αυτή είναι Βουλή εκπροσώπων, δεν είναι Βουλή Βουλευτών και λυπάμαι για τη στάση του κ. Σκυλλάκου.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριε Μιχελογιάννη, η συζήτηση επί της αρχής έκλεισε. Τώρα γίνεται συζήτηση επί του άρθρου Πρώτου, στο οποίο μπορείτε να διατυπώσετε την άποψή σας, αλλά όχι αποκλειστικώς επί των τροπολογιών επιτέλους.
 ΙΩΣΗΦ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αν θέλουμε, κύριε Πρόεδρε, να έχει και μία αξία αυτή η Βουλή, να ακούγονται και κάποιες άλλες γνώμες.
 Κατ' αρχήν, χαίρομαι που ψηφίσθηκε ομοφώνως η αρχή του νομοσχεδίου και συγχαίρω κι εγώ την Κυβέρνηση και το συγκεκριμένο Υπουργό που δημιούργησε αυτόν τον οργανισμό για να συνεχίσει την υπηρεσία και την προσφορά της εταιρείας για την ίδρυση παιδικών και εφηβικών βιβλιοθηκών.
 Στην επιτροπή συζητήσαμε αρκετά το θέμα και επαινέσαμε αυτήν την πρωτοβουλία και του προηγούμενου Υπουργού αλλά και του σημερινού, που δημιουργεί αυτόν τον οργανισμό, για να καλύψει αυτήν την ανάγκη.
 Κύριε Πρόεδρε, όμως, για δύο λεπτά, στη συνέχεια -αφού το είχα ζητήσει και από τον κ. Ζακολίκο- θα ήθελα να μιλήσω, για να πω τη γνώμη μου πάνω σε όλα αυτά που ακούσθηκαν πάνω στις τροπολογίες.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, είμαστε επί του άρθρου Πρώτου.
 ΙΩΣΗΦ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Σουφλιά, μιλήσατε δέκα φορές σαν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Συνεχίστε, παρακαλώ, κύριε Μιχελογιάννη.
 ΙΩΣΗΦ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ήθελα, λοιπόν, κι εγώ να πω τη γνώμη μου, πάνω στις τροπολογίες.
 Κύριε Πρόεδρε, ίσως δεν είναι γνωστά σε πολλούς συναδέλφους τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στη διοίκηση της εκπαίδευσης αυτήν τη στιγμή και ίσως οι συνάδελφοι των Αθηνών, να μη γνωρίζουν αυτά που βλέπουμε εμείς από πρώτο χέρι στην περιφέρεια, τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν και τις τεράστιες αδικίες που έχουν προκαλέσει την κοινή γνώμη. Η κοινή γνώμη περιμένει να ψηφισθεί αυτή η τροπολογία, για να έχουμε αυτήν την προσωρινή έστω ρύθμιση, να φύγουν από τη μέση αυτοί οι διευθυντές που πήραν αυτές τις θέσεις, όπως τις πήραν και να έλθει και η σειρά της σωστής επιλογής των διευθυντών των σχολείων.
 Και λυπάμαι πάρα πολύ- που πρέπει βέβαια τα θέματα της παιδείας κάποτε να ξεκινάνε διακομματικά σ' αυτήν την Αίθουσα και από κει πρέπει να ξεκινήσουμε- αλλά θέλω να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι αν υπήρξε μία διακομματική πολιτική στην ελληνική Πατρίδα, τουλάχιστον μετά τη μεταπολίτευση, η περίοδος του κ. Σουφλιά είναι διακοπή αυτής της διακομματικής πολιτικής.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριε συνάδελφε, αν θέλετε να συντομεύσετε χωρίς αιχμές που δημιουργούν άλλα προβλήματα.
 ΙΩΣΗΦ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
 Ήθελα να πω το εξής, ότι δεν είναι αξιολόγηση -γιατί ο κ. Σουφλιάς μίλησε για αξιολόγηση- η μονιμοποίηση που θα έκανε στους διευθυντές των σχολείων και των προϊσταμένων. Η μονιμοποίηση είναι μία έννοια που είναι σε ευθεία αντίθεση με την αξιολόγηση.
 Όσον αφορά για τους δικαστικούς για τους οποίους κόπτεται ο κ. Σουφλιάς και η Παράταξή του, σας πληροφορώ ότι εμείς στα Χανιά τουλάχιστον το έχουμε ζήσει αυτό το αίσχος, όπου αρμόδιοι να βαθμολογούν με 4 μονάδες και οι δικαστικοί να βάζουν 20 στους κρινόμενους εκπαιδευτικούς. Και να έχει προκληθεί αυτήν τη στιγμή η κοινή γνώμη, τουλάχιστον στα Χανιά, περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο, απ' αυτές τις ιστορίες των διοικητικών ρυθμίσεων στο χώρο της παιδείας.
 Εγώ, λοιπόν, χαιρετίζω αυτήν την πρωτοβουλία και χαίρομαι ιδιαίτερα που ο κύριος Υπουργός δεν απέσυρε τις τροπολογίες.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ να μου δώσετε το λόγο επί του Κανονισμού.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριε Σουφλιά, σας παρακαλώ. Ήδη έχει ζητήσει το λόγο ο κ. Πυλαρινός. Θα μιλήσετε μετά.
 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ: Δεν πειράζει, κύριε Πρόεδρε, ας προηγηθεί ο κ. Σουφλιάς.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε Σουφλιά, έχετε το λόγο.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, βεβαίως δεν εφαρμόστηκε ο Κανονισμός προηγουμένως όταν συζητούσαμε αν πρέπει να συζητήσουμε σήμερα τις τροπολογίες ή όχι. Τώρα όμως δίνετε το λόγο για το θέμα αυτό τη στιγμή που συζητάμε τα άρθρα. Παρακαλώ να περιοριστούν οι κύριοι συνάδελφοι επί των άρθρων, διότι αυτό ορίζει ο Κανονισμός και εάν στη συνέχεια αποφασιστεί να συζητηθούν τροπολογίες, θα λάβουν το λόγο και επί των τροπολογιών. Παράκληση, λοιπόν, είναι να εφαρμοστεί ο Κανονισμός.
 Και μια και μου δώσατε το λόγο, κύριε Πρόεδρε, θέλω να κάνω μία επιπλέον παρατήρηση. Κύριοι συνάδελφοι, αν δείτε τις τροπολογίες πρόκειται για αλλαγή της πολιτικής σε πολλά και σημαντικά θέματα της παιδείας. Θα την εφαρμόσετε την πολιτική αυτή, αλλά παράλληλα ας εφαρμοστεί και ο Κανονισμός.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Ο κ. Πυλαρινός έχει το λόγο.
 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, την κύρωση της συμβάσεως -παρακαλώ να μου επιτρέψετε να μιλήσω και λίγο επί της αρχής, δεδομένου ότι είχα ζητήσει να μιλήσω, αλλά δε μου εδόθη ο λόγος- μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρίας ιδρύσεως παιδικών βιβλιοθηκών, τη χαιρετίζουμε ιδιαίτερα. Πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε από την ιδιωτική πρωτοβουλία μιας μεγάλης κυρίας της Anne Cruner - Sclumberger.
 Είναι χρέος, η Πολιτεία να στηρίξει περαιτέρω το έργο, μια και είναι έργο και παιδευτικό και εθνικό.
 Και λίγες τώρα λέξεις, κύριε Πρόεδρε, μια και δώσατε τη δυνατότητα και στον προηγούμενο κύριο συνάδελφο να μιλήσει περί των τροπολογιών. Θέλω να σας πω ότι σαν νέος Βουλευτής δεν είμαι υποχρεωμένος να παρακολουθήσω το παρελθόν για το αν έγινε κάτι κακό ή όχι σε σύγκριση με το παρόν.
 Κύριε Πρόεδρε, καθ' όσον αφορά την κατάθεση της τροπολογίας από τον κ. Υπουργό της Εθνικής Παιδείας και σε συνδυασμό με τις προηγούμενες τροπολογίες του κυρίου Υφυπουργού Προεδρίας θα τολμούσα να πω ότι η σημερινή διαδικασία ήταν διαδικασία συνεχών πραξικοπημάτων, που είχαν ως κύριο στόχο να αιφνιδιάσουν τη Βουλή.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριε Πυλαρινέ, σας παρακαλώ. Εγώ κατανοώ πράγματι, είναι σχεδόν η πρώτη φορά που μιλάτε στο Σώμα, αλλά δε νομίζω ότι πρέπει να επανέλθουμε είτε στο διαδικαστικό είτε πολύ περισσότερο στο ουσιαστικό θέμα των τροπολογιών. Αυτό θα γίνει όταν θα αρχίσει η συζήτησή τους. Εγώ σας έδωσα το λόγο να μιλήσετε επί της αρχής του νομοσχεδίου, να διατυπώσετε αν έχετε σκέψεις για την παιδεία και αν θέλετε θα σας παρακαλέσω, για να μην συνεχίζεται αυτή η παραβίαση του Κανονισμού, ας κλείσουμε αυτό το διαδικαστικό θέμα.
 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί χρησιμοποιείτε δύο μέτρα και δύο σταθμά.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Έχετε δίκιο. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου. Η πρόθεσή μου είναι- και πιστεύω ότι συμφωνείτε όλοι- να κλείσω αυτή τη διαδικαστική συζήτηση.
 Ήδη μπήκαμε στο άρθρο πρώτο του νομοσχεδίου για την κύρωση της συμβάσεως και σας έδωσα το λόγο για να μιλήσετε εκεί.
 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μία φράση και μόνο θα πω αν θέλετε.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Δε θέλω να περιορίσω κανενός το λόγο.
 Ορίστε, έχετε το λόγο.
 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ: Μία φράση μόνο, κύριε Πρόεδρε.
 Φοβάμαι πολύ ότι τινάζεται σήμερα στον αέρα κάθε πρόθεση, κάθε διάθεση και κάθε απόφαση για συναινετική πολιτική στον ιερό τομέα της Παιδείας με ευθύνη της Κυβερνήσεως.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Ερωτάται το Σώμα αν γίνεται δεκτό το άρθρο πρώτο.
 ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Συνεπώς, το άρθρο πρώτο έγινε δεκτό ομοφώνως.
 Άρθρο δεύτερο.
 Θέλει κανείς να μιλήσει; Κανείς.
 Ερωτάται, το Σώμα αν γίνεται δεκτό το άρθρο δεύτερο.
 ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Συνεπώς το άρθρο δεύτερο έγινε δεκτό ομοφώνως.
 Κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να σας ανακοινώσω ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κατέθεσαν σχέδιο νόμου: "Κύρωση Πράξης για την τροποποίηση του Πρωτοκόλλου περί του Καταστατικού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με την οποία εξουσιοδοτείται το Συμβούλιο των Διοικητών να ιδρύσει Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.
 Παραπέμπεται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή.
 Επίσης οι Βουλευτές κύριοι Ελ. Κωνσταντινίδης, Ν. Ακριτίδης, Α. Σαατσόγλου, Θ. Κοκελίδης, Π. Σγουρίδης, Ι. Μελίδης, Λ. Λωτίδης, Μόσχος Γικόνογλου, Μιχ. Χρυσοχοϊδης, Κ. Ταταρίδης, Χαραλ. Καστανίδης, Ν. Αφεντουλίδης, Δ. Γαϊτανίδης, Π. Τσερτικίδης, Ι. Διαμαντίδης, Αλ. Δαμιανίδης, Χαρ. Δαμιανίδης, Γιαν. Τσακλίδης, Χρ. Κηπουρός, Απ. Φωτιάδης, Ν. Λαμπαδάρης και Π. Κρητικός κατέθεσαν πρόταση νόμου: "Η 19η Μαΐου αναγνωρίζεται σαν ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων".
 Παραπέμπεται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή.
 Κύριοι συνάδελφοι, θα παρακαλέσω να συμφωνήσετε για ολιγόλεπτη διακοπή προκειμένου να καταλήξουμε κάπου στο θέμα των περίφημων τροπολογιών. Το πρωί είχα πει ότι θα τελειώναμε και δε θα συνεχίζαμε την απογευματινή συνεδρίαση, αλλά βλέπω ότι θα ξενυχτήσουμε εδώ.
 Διακόπτουμε για 5 λεπτά.

(Δ Ι Α Κ Ο Π Η)

(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ)

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνετε η διακοπείσα συνεδρίαση.
 Έχει ήδη ψηφιστεί το άρθρο δεύτερο και είμαστε στη συζήτηση των τροπολογιών. Θα παρακαλέσω τον κύριο Υπουργό να μας πει, από τις τροπολογίες του, τι θεωρεί ότι επείγει να συζητηθεί και να ψηφιστεί σήμερα. Τα υπόλοιπα, θα τον παρακαλέσω να τα κρατήσει για το αμέσως επόμενο νομοσχέδιο.
 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ (Υπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όπως είχα τονίσει και προηγουμένως πρόκειται για επείγουσες ρυθμίσεις, πρόκειται για πυροσβεστικές λύσεις για να αντιμετωπισθούν ορισμένα άμεσα ζητήματα. Στην κατεύθυνση αυτή θα επιμείνουμε σε δύο σημεία και σε μια τρίτη που έχει έλθει χωριστά. Η πρώτη είναι -και είναι ακριβής διατύπωση του κειμένου που έχετε στα χέρια σας, διορθωμένη- η εξής:
 "1. Η προβλεπόμενη στην παρ.2 του άρθρου 8 του ν.2083/92 αύξηση θα αρχίσει να καταβάλλεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 1994 με αναδρομική ισχύ απο 1.1.94, σε κατηγορίες μελών του ΔΕΠ και με προϋποθέσεις που θα καθοριστούν με προεδρικό διάταγμα μετά απο πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Για τη μισθοδοσία των μελών ΔΕΠ εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν.1517/85 όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν ήδη.
 2. Αναστέλλεται για το ακαδημαϊκό έτος 1993-1994 η ισχύς των διατάξεων του άρθρου 22 του ν.2083/92. Για το έτος αυτό η δωρεάν παροχή των συγγραμμάτων θα γίνει σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 23 παρ.2 του ν.1268/82".
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Τα υπόλοιπα που περιλαμβάνει η τροπολογία;
 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ (Υπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Τα υπόλοιπα αποσύρονται.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Θέλει κανείς εκ των κυρίων συναδέλφων να μιλήσει επί της τροπολογίας; Κανείς.
 Τίθεται σε ψηφοφορία η ανωτέρω τροπολογία και ερωτάται το Σώμα, εάν γίνεται δεκτή.
 ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Εμείς είμαστε αντίθετοι.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Συνεπώς, η ανωτέρω τροπολογία έγινε δεκτή, κατά πλειοψηφία.
 Ορίστε, κύριε Υπουργέ.
 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ (Υπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Η δεύτερη τροπολογία έχει ως εξής:
 "Μόνιμοι λέκτορες που έχουν εκλεγεί ή εκλέγονται στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, του ιδίου γνωστικού αντικειμένου, του ιδίου τμήματος ΑΕΙ, σε θέση άλλη από την κατεχόμενη, διατηρούν τη μονιμότητά τους σε κάθε περίπτωση".
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Θέλει κανείς εκ των κυρίων συναδέλφων να λάβει το λόγο επί της πιο πάνω τροπολογίας; Κανείς.
 Τίθεται σε ψηφοφορία η πιο πάνω τροπολογία και ερωτάται το Σώμα, αν γίνεται δεκτή.
 ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Εμείς είμαστε αντίθετοι.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Συνεπώς, η πιο πάνω τροπολογία έγινε δεκτή, κατά πλειοψηφία.
 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ (Υπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, μήπως στη διατύπωση της κύρωσης της σύμβασης "Ίδρυση Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών" πρέπει να προστεθεί "και άλλες διατάξεις"; Επειδή περιέχονται κι αυτές οι 2-3 τροπολογίες.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Στο τέλος.
 Τίθεται σε ψηφοφορία το άρθρο τρίτο. Ερωτάται το Σώμα, γίνεται δεκτό;
 ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Το άρθρο τρίτο έγινε δεκτό.
 Συνεπώς, το νομοσχέδιο "Κύρωση Σύμβασης ίδρυσης Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών και άλλες διατάξεις" έγινε δεκτό κατ' αρχήν και κατ' άρθρον. Η ψήφισή του στο σύνολο αναβάλλεται για άλλη συνεδρίαση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη