29 Αυγ 2011

Puppy Linux - για ξεχασμένα PC!

logoΤο πρόβλημα που έχουμε στα Κέντρα Πληροφόρησης των Βιβλιοθηκών μας λίγο-πολύ είναι γνωστό: μετά τον τελευταίο εξοπλισμό τους με Η/Υ μέσα από προγράμματα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, η ανανέωση του “στόλου”, τόσο σε hardware όσο και software, ούτε έγινε ούτε φαίνεται ότι μπορεί να γίνει έστω στο άμεσο μέλλον! Η ανανέωση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ πότε χαλάει το ένα PC, πότε το άλλο, πότε δεν υπάρχουν πια ανταλλακτικά, πότε χρήματα (δλδ πάντα :p)! Και καλά να είναι πρόβλημα software κάτι μπορούμε να κάνουμε εμείς, αλλά hardware; :-O

Στο δικό μας κέντρο πληροφόρησης φαίνεται η ...αναπαλαίωση κυρίως από τις οθόνες: επέστρεψαν οι μεγάλες και άχαρες αλλά ...επτάψυχες οθόνες CRT (κοινώς "γκουμούτσες" :-p). Οι 5 στις 10 είναι CRT! Ανασύρθηκαν από τη λήθη και ξανάγιναν μάχιμες! Αλλά τα προβλήματα συνεχίζονται με τα PC που δε “σηκώνουν” πλέον Windows και κυριολεκτικά σέρνονται. Οπότε, τι; Αρχίζουμε και “κατεβάζουμε ρολά”; Χμμμ… Όχι, η “στροφή στο Lniux” απαραίτητη!

Μόλις λοιπόν, "αναστήθηκε" ένα παλιο-PC: ένα PIII με μνήμη 320 MB, και σκληρό δίσκο 14 GB, ενώ ένα άλλο (PII Celeron, μνήμη 192 MB και HDD 10 GB) "ξαναπήρε ζωή" πριν λίγες μέρες. Είχαν μνήμη ακόμη μικρότερη (τη συμπλήρωσα από άλλα PC του '90 που ...αποδήμησαν πια εις Κύριον για διάφορους λόγους – BTW τίποτε δεν πετιέται από τα αποσυρθέντα pc, φυλάσσονται όλα για ανταλλακτικά). Και τα δυο χρωστάνε τη "ζωή" τους στο πείσμα και την υπομονή μου, αλλά κυρίως στο Puppy Linux ! Προστέθηκαν στα άλλα ήδη του Κέντρου Πληροφόρησης με Intel Inside (XUBUNTU και UBUNTU).

Ειλικρινά το Puppy Linux 5.2.8 δεν “παίζεται”! Κυριολεκτικά με κατέπληξε και με …κατέκτησε. Πιο γρήγορη εγκατάσταση δεν έχω ξαναδεί: το πολύ 15'.

Αν και διάφορα προβλήματα συνάντησα μέχρι να τελειώσω την εγκατάσταση της διανομής: πότε είχα πρόβλημα με το κάψιμο των cds, πότε με το CDROM (δεν έκανε boot), πότε με το δίσκο (primary master hard disk fail), πότε έβγαιναν μηνύματα του τύπου "kernel panic not syncing" μετά την εγκατάσταση, πότε η εγκατάσταση ήταν μισή κλπ... και ...άντε πάλι από την αρχή! Στην αρχή είχα εγκαταστήσει το XUBUNTU αλλά τελικά αποδείχτηκε πολύ βαρύ OS γι' αυτά τα μηχανήματα. Για WINXP φυσικά δεν το συζητάμε, ούτε κατά διάνοια θα μπορούσαν να “τρέξουν” σε τέτοια μηχανήματα.

Αλλά το αυστραλέζικο Puppy Linux 5.2.8 αποδείχθηκε άψογο: μικρό (μόλις 129 ΜΒ το αρχείο iso), ελαφρύ, ταχύτατο, παραμετροποιήσιμο, που δεν του λείπει ουσιαστικά τίποτα (δλδ μόνο ένα: το ελληνικό Interface). Διαθέτει εφαρμογές για οποιαδήποτε χρήση. Πραγματικά ιδανική λύση για παλαιά pc ή για "τρέξιμο" μιας linux διανομής από φλασάκι ή cd. 

Το κυριότερο πρόβλημα όμως υπήρχε στην αδυναμία εναλλαγής της γλώσσας πληκτρολογίου από τα ελληνικά στα αγγλικά και το αντίστροφο με Alt+Shift. Παρ’ ότι έδινα στην κονσόλα την εντολή

   1: setxkbmap -option grp:switch,grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll us,el

και προσωρινά μπορούσα να κάνω την εναλλαγή, μετά από κάθε επανεκκίνηση η εντολή χανόταν, και φυσικά …χάθηκα κι εγώ στο διαδίκτυο ψάχνοντας να βρω λύση :p! Και τελικά βρέθηκε μέσα από το κανάλι #Puppylinux του IRC.


Σύμφωνα με τις οδηγίες δημιούργησα ένα νέο script στο \root\startup που το ονόμασα “kb” (δεξί κλικ στο φάκελο Startup >> New >> Script). Το άνοιξα as a text (File “kb” >> δεξί κλι >> Open As a Text) και πρόσθεσα τον παραπάνω κώδικα μετά τη γραμμή   1: #!/bin/sh

Και αυτό ήταν όλο! ;)


Μπορείτε να κατεβάσετε το Puppy Linux από εδώ: lupu-528.iso (MD5 Checksum: f04ec9ef3540be8e50d0a24c512e1309 - Αν χρησιμοποιείτε Win κατεβάστε το winMd5Sum για τον έλεγχο ακεραιότητας του αρχείου)


by aikker

3 σχόλια:

giannis spir είπε...

υπάρχει και το puppel, ελληνικό puppy!

Katerina Kerasta είπε...

ναι, αλλά δυστυχώς δε βλέπω να έχει ενημερωθεί από 1/2010
http://hamster-linux.blogspot.com/

Γιάννης Τσατσάκης είπε...

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και την ιδέα. Κινουμαι στο ιδιο μήκος κύματος...
Μετά την απελπισία που μου δημιουργησε η διαχειριστική σαλάτα της Κοινωνίας της Πληροφορίας αλλά και της Ψηφιακής Συγκλισης στο ΥΠΕΚΑ, αποφασίσαμε να πάρουμε την κατάσταση την κατάσταση στα χέρια μας..
Οι ιδέες ωριμάζουν σιγά σιγά.
Στο διάστημα αυτό δημιουργήσαμε μία δική μας διανομή σε fatdog (puppy 64) με σκοπό να γίνει μία κατ' αρχήν προαιρετική χρήση αντι των windows, και μάλιστα σε αρκετά παλαιούς υπολογιστές. Το τμήμα μας θα ανασάνει από τα μύρια όσα σε antivirus, antipsyware, office-treles, τιμολόγια, ατερμονους διαγωνισμούς κλπ. Ολη η υποστήριξη της πληροφορικής στο ΥΠΕΚΑ γίνεται και θα γίνει από 4 άτομα.. (είναι δυνατόν ???).
Ελπίζω μέσα στο επόμενο τρίμηνο να έχουμε στημένα μερικά pc με puppy, και το κολύτερο:
Virtual machines που θα τρέχουν σε puppy Linux hosts,μαζί με εφαρμογές γεωγραφικού συστήματος, server με βάσεις γεωγραφικών δεδομένων κλπ.. (πάντα σε open source)
Στόχος?? όλες οι αναγκαίες εφαρμογές και τα γεωγρ. δεδομένα του ΥΠΕΚΑ σε ένα εξωτ. δίσκο 500 GB γιά πάσα χρήση από τους μηχανικούς μας. Δεινοσαυρικά έργα ΤΕΛΟΣ!! (τα γνωρίσαμε απ' την καλή)

Γιάννης Τσατσάκης

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη