19 Σεπ 2011

Το ύστατο χαίρε στην Νίνα Σκανδάλη

Σήμερα είμαστε όλοι εδώ για να πούμε το τελευταίο αντίο στην Νίνα Σκανδάλη,  την πολυαγαπημένη καθηγήτρια,  την εξαίρετη συνάδελφο και προ πάντων την υπέροχη γυναίκα.
Η Νίνα (Αλκμήνη) Σκανδάλη υπήρξε σε όλη τη διαδρομή της μια ξεχωριστή προσωπικότητα με ανεξάντλητα αποθέματα προσφοράς και αλληλεγγύης προς όλους. Ήταν αγωνίστρια της Δημοκρατίας, ένας άνθρωπος της πράξης, με πολύπλευρη και βαθιά μόρφωση, με στέρεη ακαδημαϊκή συγκρότηση και με βαθύτατα ανθρωπιστικά ιδεώδη. Την διέκριναν οι αταλάντευτες αξίες για μια δίκαιη και ελεύθερη κοινωνία. Τη χαρακτήριζε το ήθος, η σεμνότητα και η ξεχωριστή ευγένεια.
Πρωτοστάτησε για τη δημιουργία του Γραφείου Τεκμηρίωσης στο Τεχνικό Επιμελητήριο, πριν από 35 χρόνια και συνέβαλλε μέσα από την αδιάκοπη παρουσία της σε σχετικές επιτροπές για την καθιέρωση της τεκμηρίωσης ως αναπόσπαστο και ουσιώδες τμήμα της επιστημονικής πληροφόρησης.
Άφησε ως παρακαταθήκη ένα πλούσιο επιστημονικό έργο το οποίο αναφέρεται στη συγγραφή βιβλίων, σε άρθρα, μελέτες, δημοσιεύσεις ανακοινώσεις κλπ, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τη μετέπειτα εδραίωση της επιστήμης της βιβλιοθηκονομίας στην Ελλάδα.
Όλοι εμείς που τη ζήσαμε ως καθηγήτρια στο τμήμα Βιβλιοθηκονομίας του ΚΑΤΕΕ Αθηνών (ΤΕΙ Αθήνας)  πέρα από την επιστημονική της συγκρότηση ξεχώριζε για τη μεταδοτικότητα της και έκανε με ένα μοναδικό τρόπο που μόνο εκείνη γνώριζε αρκετούς από εμάς να αγαπήσουμε αυτή την επιστήμη με το να μας εμφυσήσει την έννοια της επιστημονικής πληροφόρησης και να μας προτρέψει να αναζητούμε «τα υπέροχα μονοπάτια της».
Ως Πρόεδρος και Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκάριων αγωνίστηκε με πάθος για ένα καλύτερο αύριο για τις Ελληνικές
Βιβλιοθήκες αλλά και για  τους εργαζόμενους σ’ αυτές και κατόρθωσε πολλά σε μια  δύσκολη περίοδο.
Όσοι είχαμε την τύχη να τη γνωρίσουμε αισθανόμαστε θλίψη για το χαμό της ταυτόχρονα όμως αισθανόμαστε και ευτυχείς για τις αξίες που
κληροδοτήσαμε οι οποίες σφραγίζουν και τις ζωές μας.
Αποχαιρετούμε σήμερα μια σημαντική γυναίκα, έναν εξαίρετο άνθρωπο, αποχαιρετούμε τη δασκάλα μας που άφησε ανεξίτηλα το στίγμα της στην επιστημονική πληροφόρηση, αλλά πάνω από όλα αυτό που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους εμάς τους βιβλιοθηκονόμους είναι ότι συνέδεσε τη ζωή της με τους αγώνες του ελληνικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία.
Υπήρξε μια αγωνίστρια πρώτης γραμμής και είναι τιμή για την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης να έχουν
διατελέσει μέλη της σημαντικές προσωπικότητες όπως η Νίνα.
Με το προσωπικό της παράδειγμα σημάδεψε όλους εμάς τους νεότερους και τις νεότερες και της υποσχόμεθα ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα που είναι εξ ίσου σημαντικός στις δύσκολες μέρες που διανύουμε σαν χώρα και σαν κλάδος.
Στην οικογένεια της και σε όλους τους οικείους της εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Καλό ταξίδι Νίνα  στην γειτονιά των Αγγέλων και θα σε θυμόμαστε για πάντα.

Το ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη