27 Οκτ 2011

ABEKT e-opac - Διαδικτυακή εφαρμογή για διάθεση ψηφιακού περιεχομένου βιβλιοθηκών

 Φέτος το Eθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης μας ξαφνιάζει ευχάριστα!  Μετά την δωρεάν διάθεση του ΑΒΕΚΤ 5.6 στις σχολικές βιβλιοθήκες (άσχετα με τις γνωστές επιλογές του ΥΠΔMΘ για τη λειτουργία τους), και την παρουσίαση και διάθεση των αποθετηρίων "Ψηφιακή Βιβλιοθήκη" των Δημοσίων Βιβλιοθηκών Λιβαδειάς και Σερρών , τώρα μας προσφέρει τη νέα web based εφαρμογή ABEKT e-opac, την οποία είχα τη χαρά να τη γνωρίσω και δοκιμάσω από πρώτο χέρι σχεδόν σε όλα στάδια της δημιουργίας της.


Περιγραφή της υπηρεσίας ABEKT e-opac προς βιβλιοθήκες και χρήστες

Η διαδικτυακή εφαρμογή "ABEKT e-opac" αναπτύσσεται
από το ΕΚΤ με τη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα και το σύστημα ΑΒΕΚΤ. Όσον αφορά την αναζήτηση βιβλιογραφικών εγγραφών χρησιμοποιεί εξελιγμένες μηχανές μετα-αναζήτησης με βάση το πρωτόκολλο Ζ3950. Η εφαρμογή λειτουργεί στις εικονικοποιημένες τεχνολογικές υποδομές του ΕΚΤ, με δυνατότητα διάθεσης μεγάλου όγκου ψηφιακού περιεχομένου και προηγμένες δυνατότητες διαδικτυακής διαχείρισης και διάθεσης μεταδεδομένων και ψηφιακού περιεχομένου.
H υπηρεσία "ΑΒΕΚΤ e-opac" συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός παραδοσιακού ηλεκτρονικού καταλόγου OPAC (Online Public Access Catalogue) βιβλιοθήκης και μιας εφαρμογής για τη διαχείριση και διάθεση πλήρους ψηφιακού περιεχομένου.
Μέσω της υπηρεσίας "ΑΒΕΚΤ e-opac" η βιβλιοθήκη μπορεί να διαχειριστεί και να διαθέσει στο κοινό επεξεργασμένες βιβλιογραφικές εγγραφές, οι οποίες διασυνδέονται με το ψηφιακό περιεχόμενο.
Παράλληλα, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν το υλικό που τους ενδιαφέρει και να πλοηγηθούν διαδικτυακά στο ψηφιακό υλικό, μέσα από ένα ευέλικτο και ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, παρέχονται οι παρακάτω λειτουργίες:
1. Διαχείριση εφαρμογής ABEKT e-opac, η οποία χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τη βιβλιοθήκη για τη διαχείριση των βιβλιογραφικών εγγραφών (μεταδεδομένων), του ψηφιακού υλικού, των εγγεγραμμένων μελών, των αναζητήσιμων ετικετών (tags) που μπορούν να προστεθούν στο ψηφιακό υλικό, των ρυθμίσεων που αφορούν την εμφάνιση της εφαρμογής στους χρήστες.
2. Αναζήτηση-ανάκτηση βιβλιογραφικών εγγραφών, η οποία χρησιμοποιείται από τη βιβλιοθήκη και από διαδικτυακούς χρήστες, παρέχοντας τη δυνατότητα:
 • αναζήτησης βιβλιογραφικών εγγραφών με ποικιλία κριτηρίων,
 • εμφάνισης εγγραφών ανά θέμα/συγγραφέα/χρονολογία έκδοσης/ετικέτα,
 • ανάκτησης των εγγραφών που περιγράφουν τα ψηφιακά τεκμήρια, σε πλήρη και UNIMARC μορφή,
 • αποθήκευσης βιβλιογραφικών εγγραφών σε διατάξεις ISO2709/UNIMARC και MARCXML/UNIMARC
 • σχολιασμού του υλικού ή/και δήλωσης θετικής προτίμησης, καθώς και διαμοιρασμού σε κοινωνικά δίκτυα.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι κατά την ανάκτηση μιας εγγραφής παρουσιάζονται, ταυτόχρονα, άλλα έργα του ίδιου συγγραφέα, καθώς και έργα σχετικά με την τρέχουσα εγγραφή. Έτσι ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει άμεσα την αναζήτησή του και να εντοπίσει ευρύτερο υλικό της συλλογής, που να σχετίζεται με τα ενδιαφέροντα του.
3. Πρόσβαση στο ψηφιακό περιεχόμενο, η οποία χρησιμοποιείται από τη βιβλιοθήκη και διαδικτυακούς χρήστες, παρέχοντας τη δυνατότητα:   
 • πλοήγησης στο ψηφιακό υλικό με μικρογραφίες σελίδων, ή ανά σελίδα/δισέλιδο ηλεκτρονικού βιβλίου, καθώς και σύμφωνα με τις ετικέτες (tags) που έχει αποδώσει η βιβλιοθήκη,
 • μεγέθυνσης ή σμίκρυνσης σε όλες τις σελίδες του ψηφιακού τεκμηρίου,
 • αποθήκευσης ολόκληρου pdf αρχείου, εάν αυτό είναι διαθέσιμο,
 • εκτύπωσης του ψηφιακού υλικού,
 • παρουσίαση του ψηφιακού υλικού που έχει εκδοθεί ένα συγκεκριμένο έτος, χρησιμοποιώντας το δυναμικό ετήσιο διάγραμμα που εμφανίζεται στην αρχική σελίδα,
 • παραπομπής σε άλλα έργα του ίδιου συγγραφέα καθώς και σε άλλα σχετικά έργα.

1 σχόλιο:

ggk είπε...

Φαίνεται πολύ ωραίο και πραγματικά είναι πολύ ευχάριστο να βλέπουμε τέτοια πράγματα τους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη