14 Οκτ 2011

Τα σύγχρονα τρωκτικά των Βιβλιοθηκών μας

Αναδημοσιεύεται κατά κόρον τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο το άρθρο "Δημόσιες βιβλιοθήκες έχουν γεμίσει ποντίκια και...ποντικούς!"*, Library Mouse by Daniel Kirkμε "άποψη", προφανώς χωρίς στοιχεία παρά μόνο το άρθρο των Νέων για την Εθνική Βιβλιοθήκη που ακολουθεί  ολόκληρο την εν λόγω δημοσίευση.
“Δημόσιες βιβλιοθήκες σ' ολόκληρη την Ελλάδα έχουν γεμίσει ποντίκια από την εγκατάλειψη. Δεν δίνονται χρήματα για τη συντήρησή τους  και έχουν αφεθεί στην τύχη τους.”
Όσο κι αν διάβασα και ξαναδιάβασα την πηγή του -άρθρο των Νέων- δεν μπόρεσα να βρω από που τεκμαίρεται ότι οι δημόσιες βιβλιοθήκες είναι γεμάτες με ποντίκια και ποντικούς! Επειδή υπάγονται στο ίδιο υπουργείο με την ΕΒΕ σημαίνει ότι είναι στο ίδιο χάλι; Ε, όχι δεν είναι!!! Έχουν διανύσει διαφορετικές διαδρομές και έχουν τελείως διαφορετική υποδομή και λειτουργίες. Χρήματα όντως δεν δίνονται και έχουν αφεθεί σε μεγάλο βαθμό στην τύχη τους από την Πολιτεία (αν και το άρθρο των Νέων μιλά για την επιτέλους βαρύνουσα σημασία της Δ/νσης Βιβλιοθηκών στο οργανόγραμμα του υπουργείου – φαντάσου να μην την είχε!!! :p). Αλλά οι άνθρωποι με τα έργα τους είναι αυτοί που δίνουν ζωή στους θεσμούς, τους οργανισμούς, τα κτίρια και όχι οι αριθμοί και τα κονδύλια. Δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στο “Greek Libraries” για να δείτε τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι άνθρωποι των ελληνικών βιβλιοθηκών με ελάχιστα κονδύλια και υποστήριξη αλλά με κέφι, όραμα και πείσμα, χωρίς να παύουν στιγμή να διεκδικούν τα αυτονόητα!
“Πηγές του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο υπάγονται οι δημόσιες βιβλιοθήκες,  μιλούν για σοβαρές καταγγελίες διαφθοράς, με υπερτιμολογήσεις πολλών μικρών έργων και κλοπές βιβλίων αξίας. Αν οι υπόνοιες αυτές αποδειχθούν βάσιμες, η έρευνα, λένε, θα περάσει στα χέρια ορκωτών λογιστών και της Αστυνομίας. Αλλά εκτός από τα ποντίκια υπάρχουν και ποντικοί, που κλέβουν βιβλία.”
Ποιες πηγές του υπουργείου;;; Ποια πολλά μικρά έργα έγιναν στις δημόσιες βιβλιοθήκες;;; Ένα ήταν κι αυτό με το …στανιό, για τις κεντρικές βιβλιοθήκες και μόνο (με ελάχιστες εξαιρέσεις). Με ετήσιο προϋπολογισμό 2.000 ή και 20.000 € (για κάποιες λίγες και κάποτε!) υπάρχουν περιθώρια για διαφθορά και υπερτιμολογήσεις; Ούτε καν για στοιχειώδη λειτουργία των βιβλιοθηκών δεν επαρκούν! Ποιές …καλοπροαίρετες πηγές εκ των ένδον είναι αυτές που διαβάλλουν με υπόνοιες (!), ροκανίζουν το θεσμό των δημοσίων βιβλιοθηκών και υποθάλπουν το έργο τους; Αντί να τις βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε όλοι μας, …ξεθηκάρωσαν και όποιον πάρει ο χάρος; Ο πολιτισμός ανέκαθεν ήταν και είναι το εύκολο θύμα. Βάλλεται πανεύκολα, πανταχόθεν και ελαφρά τη καρδία. Από την άλλη όμως βλέπουμε όλο και περισσότερος κόσμος να αγκαλιάζει ξανά τις Βιβλιοθήκες και να βρίσκει καταφύγιο στους ξεχασμένους πνευματικούς θησαυρούς τους!
Φυσικά υπάρχουν προβλήματα στις Βιβλιοθήκες μας, και μάλιστα σοβαρά λόγω υποχρηματοδότησης και έλλειψης προσωπικού, ενώ “ποντικοί" πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, έστω εν δυνάμει, δυστυχώς, σε όλες τις βιβλιοθήκες, σε άλλες λιγότερο σε άλλες περισσότερο.
Αλλά απ’ ότι φαίνεται τα ανθρωποειδή “τρωκτικά” είναι πολύ πιο επικίνδυνα για τις Βιβλιοθήκες μας απ’ ότι τα συμπαθέστατα τετράποδα! Προσωπικά δεν γνωρίζω καμία δημόσια βιβλιοθήκη στην Ελλάδα με ποντίκια και μάλιστα γεμάτη. Κάποτε ναι, σήμερα όμως όχι. Εσείς;

Αναρωτιέμαι, μήπως δεν είναι τυχαίο που  ο φυσικός εχθρός των παντός είδους “τρωκτικών” είναι η “κουκουβάγια” και οι “γάτες”…
*φυσικά link δεν δίνω για ανυπόστατα άρθρα…
by aikker

1 σχόλιο:

9th High School Library είπε...

Tι θα μείνει τελικά στον αναγνώστη που θα διαβάσει το άρθρο με τις... ποντικοφαγωμένες βιβλιοθήκες;
Ότι οι εργαζόμενοι εκεί κάθονται κλπ.
Τα γνωστά παραμύθια όσων προσπαθούν να διαβάλλουν συλλήβδην όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου προλειαίνοντας το έδαφος για απολύσεις και γενικότερα τη διάλυση του κοινωνικού κράτους...

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη