16 Δεκ 2011

«Βιβλιοθήκες στα FM»: Ιατρικές/Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες

«Βιβλιοθήκες στα FM»

Εκπομπή 11ης Δεκεμβρίου: Ιατρικές/Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες

Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή 10:00 & #8211; 12:00 το πρωί από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γ. Γλωσσιώτης, Φ. Παυλίδου, Δ. Πολίτης

Στην εκπομπή της 11ης Δεκεμβρίου είχαμε τη χαρά και τιμή να φιλοξενήσουμε την κα Ευαγγελία Λάππα, Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκηςτου Νοσοκομείου «ΚΑΤ», Επαγγελματίας Πληροφοριών Υγείας, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονική Συνεργάτης του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας.

Μέσα από την παρουσίαση της ιατρικής - επιστημονικής βιβλιοθήκης του νοσοκομείου «ΚΑΤ» ενός από τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μας επισημάνθηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διέπουν τις νοσοκομειακές βιβλιοθήκες και οι δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι σ’ αυτές.

Έγινε αναφορά στη λειτουργία, την οργάνωση και τις υπηρεσίες της ιατρικής βιβλιοθήκης του Νοσοκομείου  ΚΑΤ καθώς και στους σκοπούς και τον πολύ σημαντικό ρόλο των ιατρικών βιβλιοθηκών.

Η Ιατρικ ή βιβλιοθήκη κατά τον Alberto Manguel το 2006, στο βιβλίο του με τίτλο «The Library at Night» αποτελεί ένα χώρο οργάνωσης, μία αίθουσα που κατανέμεται από ευθύγραμμες διαδρομές ακολουθώντας τη λογική της ταξινόμησης. Μία χαρτογράφηση που υπακούει σε ένα πίνακα περιεχομένων και σε μία ιεραρχία που αποτυπώνεται σε αριθμούς και σε γράμματα της αλφαβήτου. Πραγματικά οι θησαυροί, οι οντολογίες, τα ταξινομικά συστήματα που χρησιμοποιούμε. Από τις βασικότερες οντολογίες είναι το ευρετήριο καθιερωμένων ιατρικών όρων MeSH, Medical Subject Headings. Πραγματικά, μέσω αυτών των εργαλείων αποτυπώνεται όλη η ιατρι κή γνώση σε αριθμούς και σε γράμματα της αγγλικής αλφαβήτου.

Ο ρόλος μας ως βιβλιοθηκονόμων στις νοσοκομειακές/ιατρικές βιβλιοθήκες όπως μας τόνισε η κα Λάππα ξεκινάει στην τεκμηρίωση των πληροφοριών, στη διαχείριση των πληροφοριακών πηγών, στην εξασφάλιση πιθανότητας ίσης πρόσβασης προς όλους τους αναγνώστες και ιδιαίτερα στο έγκυρο ηλεκτρονικό περιεχόμενο, ανεξάρτητα από τη μορφή τους και ανεξάρτητα από του πού βρίσκονται. Παράλληλα είναι η δυνατότητα να δίνουμε την πληροφορία έξω από τα τείχη των βιβλιοθηκών και όχι μέσα στα στεγανά κτίρια αυτά, όπως έχουμε μάθει. Η συμβατική πληροφόρηση στη νέα, σύγχρονη εποχή μας, την εποχή της κοινωνίας της πληροφορίας, έχει τελειώσει. Ιδιαίτερα ο γιατρός έχει την ανάγκη πληροφόρησης, τρέχουσας ενημέρωσης, ακόμα και μέσα στα επείγοντα περιστα τικά (Evidence-Based Information).

Πρέπει επιτέλους η ελληνική πολιτεία να συνειδητοποήσει ότι είναι προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα να έχουμε μία οργανωμένη βιβλιοθήκη. Η συμβολή είναι ανυπολόγιστη, είναι τεράστια.

Άλλωστε σύμφωνα με ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, κάθε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα υποχρεούται να έχει ιατρική βιβλιοθήκη.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ν οσοκομειακές βιβλιοθήκες που εμποδίζουν και απαξιώνουν το ρόλο τους στο σύστημα υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το επαπειλούμενο κλείσιμο της μεγαλύτερης και παλαιότερης νοσοκομειακής βιβλιοθήκης του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Δυστυχώς παρά το ότι όλα αυτά τα χρόνια η συμβολή των νοσοκομειακών βιβλιοθηκών και των εργαζομένων σ' αυτές υπήρξε σημαντική στην έγκαιρη και έγκυρη κάλυψη των διαρκώς αυξανομένων αναγκών επιστημονικής πληροφόρησης σε όλους τους επαγγελματίες υγείας όλο το 24ωρο στα νοσηλευτικά ιδρύματα δημιουργώντας «εστίες ανταλλαγής και δημιουργίας επιστημονικής γνώσης» το Υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται

Tο Υπουργείο Υγείας δεν έχει συνειδητοποιήσει έμπρακτα την αναγκαιότητα της ύπαρξης τους και την μεγάλη τους συμβολή τους στην επιστημονική  πληροφόρηση  και παρά τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί εγγράφως από την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και τους εργαζομένους σ' αυτές σε συνδυασμό με  τα διαδοχικά αιτήματα συνάντησης που έχουν υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται και να μην παίρνει καθόλου θέση.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης  είναι οι νοσοκομειακές βιβλιοθήκες να μην εμφανίζονται με σαφή και οριοθετημένο τρόπο ως οργανικές μονάδες στους υπό κατάρτιση οργανισμούς των νοσοκομείων ενώ με τα τελευταία μέτρα για την εφεδρεία δέχονται το τελειωτικό χτύπημα με την κατάργηση των οργανικών θέσεων πο υ αφορούν την κάλυψη  κενών και κενούμενων θέσεων εργασίας σ' αυτές.

Συζητήθηκαν μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο της διαμόρφωσης Εθνικής Πολιτικής Βιβλιοθηκών και αφορούν την ένταξη των Ιατρικών Βιβλιοθηκών σ’ αυτή, την αναγκαιότητα συνεργατικών δράσεων καθώς και η ανάγκη διαρκούς επιμόρφωσης και δια βίου εκπαίδευσης των ιατρικών βιβλιοθηκονόμων ώστε να ανταποκρίνονται στους νέους ρόλους που απαιτούνται από την τεχνολογική ανάπτυξη και από τις εξελίξεις στις επιστήμες της υγείας

Ανάμεσα στα νέα /εκδηλώσεις των ελληνικών βιβλιοθηκών που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της εκπομπής μας ξεχώρισαν:

  • «Με διάβασες; Χάρισέ με!» Η καμπάνια για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης της Κάσου από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, στο πλαίσιο της Χριστουγεννιάτικης Γιορτής Βιβλίου (16 – 18 Δεκεμβρίου).
  • Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Μουσικό Γυμνάσιο Ιλ ίου και το χορευτικό τμήμα – χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου και ώρα 10.30 – 12.00 π.μ.
  • Οι πλούσιες Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις (Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου – Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου) στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου (αφηγήσεις παραμυθιών, πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα, θεατρικά παιχνίδια και δρώμενα, εμνευσμένα από τα ήθη και τις παραδόσεις των εορτών) Πληροφορίες: 210 94.69.631-32 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8:30-20:00, Παρασκευή και Σάββατο: 8:30-15:30).
  • Η εκδήλωση με Χριστουγεννιάτικα παραμύθια από τη γιαγιά Ρεγγίνα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αργυρούπολης την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου.
  • Η παρουσίαση – ενημέρωση για τις νέες καλλιέργειες στην Ελλάδα από τον γεωπόνο – συγγραφέα Κάσσανδρο Γάτσιο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Γρεβενών την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου.
  • Η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Δημόσιας Κεντρικής Χαλκίδας με την ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας & Β. Σποράδων που είναι αφιερωμένη στην Εικονογραφία των Χριστουγέννων στον Ιερό Ναό Αγ. Παρασκευής τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011.
  • Η ομιλία για τις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού Αλόη Βέρα στη καθημερινή μας ζωή την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης.
  • Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τις Βιβλιοθήκες του Δήμου Καστοριάς με τη συγγραφέα και εικονογράφο Λήδα Βαρβαρούση την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00 στο Μπαϊρακτάρειο Δημοτικό Ωδείο Καστοριάς και ώρα 19.00 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων της Κορησού.
  • Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις – δραστηριότητες από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας (8 – 22 Δεκεμβρίου) σε συνεργασία με το Δήμο Κόνιτσας για τους μικρούς της χρήστες.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM

www.facebook.com/group.php?gid=173190431830

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη