8 Μαρ 2012

«Βιβλιοθήκες στα FM»: συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουράκη

«Βιβλιοθήκες στα FM» Εκπομπή 4 Μαρτίου

Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή 10:00 – 12:00 το πρωί από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής
Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γ. Γλωσσιώτης, Φ. Παυλίδου, Δ. Πολίτης

Δελτίο Τύπου

Συνεχίζοντας τον κύκλο εκπομπών που έχουμε ξεκινήσει αυτή τη ραδιοφωνική περίοδο και αναζητώντας να ανιχνεύσουμε την θέση των πολιτικών κομμάτων για ζητήματα βιβλιοθηκών, την Κυριακή 4 Μαρτίου φιλοξενήσαμε στην εκπομπή μας τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τ. Κουράκη.

Ο κος Κουράκης τόνισε ότι στην εποχή μας και με την τεράστια αύξηση των διαθέσιμων πληροφοριών η βιβλιοθήκη ως δημόσιο αγαθό, η δυνατότητα πρόσβασης στην πληροφορία, ακριβέστερα, αποκτά επιτακτική ανάγκη. Από την προσωπική του πείρα ως πανεπιστημιακός στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλο νίκης (ΑΠΘ), η λειτουργία μιας βιβλιοθήκης είναι καθοριστικής σημασίας και ότι το διαδύκτιο δεν μπορεί να την αντικαταστήσει.

Αναφέρθηκε διεξοδικά στα ζητήματα των βιβλιοθηκών λέγοντας ότι «ο καθένας δε γεννιέται με μια επιθυμία για το βιβλίο, πρέπει να υπάρχει και η κατάλληλη διαδικασία ώστε να αγαπήσει το βιβλίο».  Έτσι οι βιβλιοθήκες δεν μπορεί να είναι μικροί και αποστεωμένοι χώροι, είναι χώροι μέσα στους οποίους γίνονται ένα σωρό άλλες δραστηριότητες, όπως π.χ. διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, με ένα σύγχρονο τρόπο, με απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη του κατάλληλου εξοπλισμού  με συνέπεια να αναδεικνύεται η σημασία τους σαν χώροι συνάθροισης και κοινωνικοποίησης.

Ειδικά για το θέμα που έχει προκύψει με τις βιβλιοθήκες του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών ανέφερε την απάντηση της Υπουργού Παιδείας σε επίκαιρή ερώτησή του στην Βουλή. «Η απάντηση ήταν ότι κοστίζουν πάρα πολύ και μάλιστα ανέφερε και αριθμητικά νούμερα και έλεγε ότι δώσαμε τόσα για τόσα παιδιά, ενώ αντίστοιχα οι δημόσιες βιβλιοθήκες διέθεσαν τόσα χρήματα για πολύ περισσότερα παιδιά.  Είναι απίστευτη αυτή η λογιστική πρακτική, γιατί όταν πας και κάνεις μία βιβλιοθήκη σε μία απομακρυσμένη περιοχή, αναφέρομαι τώρα ιδιαίτερα στα χωριά που είχαν γίνει στην περιοχή της Θράκης, προφανώς η αναλογία ανά μαθητή θα είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι μία βιβλιοθήκη στο κέντρο της Αθήνας, αλλά αυτό δε μειώνει καθόλου την κοινωνική σημασία αυτής της πράξης, με τον ίδιο τρόπο που μία μετακίνηση στα νησιά μας, κοστίζει πολύ περισσότερο στις άγονες γραμμές ή τα σχολεία τα οποία είναι μονοθέσια ή διθέσια, γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, τόσο απλά.»

Αναφέρθηκε διεξοδικά και στα ζητήματα που έχουν προκύψει από το ουσιαστικό κλείσιμο των σχολικών βιβλιοθηκών καταλήγοντας ότι η μνημονιακή πολιτική αυτή τη στιγμή μαχαιρώνει στην πραγματικότητα τις Σχολικές Βιβλιοθήκες, με  συνέπεια ένας θεσμός να μη λειτουργεί στην πράξη.

Συζητήθηκε το ζήτημα των δημοσίων βιβλι οθηκών και δήλωσε ότι κατά την άποψή του  πηγαίνουμε σε μία ιδιωτικοποίηση των πάντων.  Εδώ όμως η βιβλιοθήκη δεν έχει ανταποδοτικότητα.  Δεν κερδίζει κάτι πέρα από την επένδυση που κάνει στη γνώση και στην παιδεία. Πρότεινε δε συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση του ρόλου τους, όπως είναι η πίεση στις τοπικές κοινωνίες. Και ενώ δεν μπορεί να υποκατασταθεί ο ρόλος του κράτους θα πρέπει εμείς τουλάχιστον, να προσπαθήσουμε σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, να στηρίξουμε με οποιοδήποτε τρόπο.
Για παράδειγμα από το να ζητάμε από τους ανθρώπους που έχουν βιβλία τα οποία δεν διαβάζουν, να ενισχύσουν τις βιβλιοθήκες έως την εθελοντική κινηματική προσφορά.  Ένα από τα δίκτυα αλληλεγγύης είναι γύρω από το κομμάτι που λέγεται γνώση, που σημαίνει οι εκπαιδευτικοί να μπορέσουν με εθελοντικό τρόπο να προσφέρουν ενισχυτική διδασκαλία στα παιδιά, να φτιάξουμε βιβλιοθήκες με ένα εθελοντικό τρόπο και να έχουμε βάρδιες, να φτιάξουμε, όπως κατ’ αντίστοιχο τρόπο έχουμε τα κοινωνικά ια τρεία, όπου εθελοντές γιατροί προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους κ.λπ. 
Τέλος ανέφερε ότι οι βιβλιοθήκες και γενικότερα η παιδεία και ο πολιτισμός είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη