11 Μαρ 2012

Scoop.it - Από το blogging στη "θεματική επιμέλεια"…

Τα blogs μπορεί να παραμένουν και να λειτουργούν ακόμη ως ο πλέον φιλόξενος διαδικτυακός χώρος και ως η πιο εύκολη πλατφόρμα δημοσίευσης πρωτογενών άρθρων, αλλά σίγουρα δεν είναι πια και το καλύτερο εργαλείο για την αναδημοσίευση ειδήσεων και θεματικών αναρτήσεων. Οι ομάδες και τα κοινωνικά δίκτυα από την άλλη, μόνο αν είναι imageεξειδικευμένα, όπως το Future Library, μπορούν να καλύψουν ως ένα βαθμό  την ανάγκη των μελών να πληροφορούνται και μοιράζονται κοινού ενδιαφέροντος αθρογραφία. Όμως και σ’ αυτό το περιβάλλον ή θα αρκείται κανείς σε συγκεκριμένες αναρτήσεις μέσω της "καταχώρισης ιστολογίου", του “make a note” κλπ., ή θα ενημερώνεται από το sharing σε όσα με μη συστηματικό τρόπο έχουν πέσει στην αντίληψη των υπολοίπων μελών και θέλουν να τα μοιρσαστούν. Και μην ξεχνάμε ότι πρέπει να είναι κανείς μέλος τέτοιων δικτύων για να έχει αυτή την ενημέρωση, ενώ γενικά στα κοινωνικά δίκτυα είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός άσχετης με τα ενδιαφέροντά μας πληροφορίας, του λεγόμενου “¨θορύβου”, με κορυφαία περίπτωση το Twitter. Οι μηχανές αναζήτησης, επίσης, αν και έχουν εξελιχθεί εκπληκτικά συνεχίζουν να έχουν κι αυτές το πρόβλημα της ανάκτησης και παρουσίασης της πλέον επιθυμητής πληροφορίας. Το Google Reader καλό, αλλά κυρίως για τον εγγεγραμμένο χρήστη της υπηρεσίας, και το sharing μέσω αυτού είναι δυνατό άμεσα μόνο με τα μέλη του Google Plus, ή άντε και με άλλων δικτύων, αρκεί να ξέρει κανείς  πως να τα προσθέσει για διαμοιρασμό με τη ρύθμιση του "Send to" (νομίζω, ότι ακόμη λίγοι είναι οι χρήστες του διαδικτύου που χρησιμοποιούν το Google Reader ή κάποιο άλλον aggregation, και ακόμη λιγότεροι είναι αυτοί που μοιράζονται πληροφορίες μέσω αυτού – δυστυχώς. Η πλέον συνήθης τακτική που χρησιμοποιείται για διαμοιρασμό στο web είναι με το copy-paste των link.)

Αναπόφευκτα, λοιπόν, ο ιλιγγιώδης καταιγισμός πληροφορίας στο διαδίκτυο απαιτεί την ύπαρξη διαφορετικών εφαρμογών, ανοικτών υπηρεσιών και τελείως διαφορετική προσέγγιση στη συντήρηση και ενημέρωση πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει μία νέα τάση στο διαδίκτυο: το curating ή η επιμέλεια περιεχομένου, με στροφή από το blogging στη "θεματική επιμέλεια". Όπου πια δεν είσαι μόνο blogger, αλλά κυρίως επιμελητής του ιστοχώρου σου, που ανακαλύπτεις και δημοσιεύεις στοχευμένα, φιλτράρεις και παρουσιάζεις με το δικό σου περιεκτικό τρόπο την επιλεγμένη είδηση, που την "ξεσκαρτάρεις" από τον σωρό και την προβάλεις ως σημαντική. Και δεν έχεις παρά να διαλέξεις, ανάμεσα σε πολλές, εκείνη την υπηρεσία που σου ταιριάζει περισσότερο (paper.li, curated.by, Storify, Redux, trunk.ly, Summify, Storify κλπ.)

Μια τέτοια υπηρεσία είναι το Scoop.it, το οποίο σε πολύ μικρό διάστημα παρουσίασε θεαματική ανάπτυξη.  Σαρώνει το web βάσει κριτηρίων (λέξεων-κλειδιών) που του εισάγουμε εμείς, και μας προτείνει αναρτήσεις σχετικές [και άσχετες - δεν είναι όλα τέλεια :)] με τη θεματική ενότητα που έχουμε δημιουργήσει. Μπορούμε από τις προτεινόμενες να δημοσιεύσουμε όποιες θέλουμε άμεσα με ένα κλικ, αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι και η καλύτερη επιλογή. Θα πρέπει να επέμβουμε, να επιμεληθούμε την κάθε ανάρτηση, να επιλέξουμε τη σωστή και σχετική εικόνα,  να επιλέξουμε το τμήμα του άρθρου ή να προσθέσουμε κάποιο δικό μας σχόλιο  αν θέλουμε να προϊδεάσουμε και να εισάγουμε τον αναγνώστη στο πνεύμα και στην ουσία του άρθρου. Και ο αναγνώστης εκτιμώντας από την περιεκτική μας δημοσίευση θα επισκεφθεί το άρθρο στην αρχική πηγή κλικάροντας στον τίτλο, ή όχι. Νομίζω ότι ο βιβλιοθηκονόμος ανήκει σε μια κατεξοχήν κατηγορία επιστημόνων όπου του ταιριάζει “γάντι” η δουλειά του επιμελητή. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί από το χώρο αυτό έχουν δημιουργήσει θεματικούς ιστοχώρους curating, όπως και πολλοί δημοσιογράφοι και εκπαιδευτικοί, με περίσσειο κέφι και μεράκι. Δε μπορεί να γίνει curator ενός θεματικού ιστοχώρου κάποιος που δεν έχει πάθος και έντονο ενδιαφέρον για το θέμα αυτό. Αν δεν υπάρχευν αυτά τα στοιχεία αρκούν τα εργαλεία ή υπηρεσίες αυτόματης ενημέρωσης όπως πχ το planetaki.com, αν και στο Scoop.it υπάρχει και η δυνατότητα του άμεσου sharing σε συσχετισμένους ιστοτόπους πχ το Facebook profile, το Twitter, την Facebook page κλπ.

image

Ξεκίνησα την υπηρεσία Scoop.it όταν ήταν ακόμη beta. Πειραματίστηκα αρκετά με την ενημέρωση, κυρίως σε τρία θέματα:

α) Ειδησεογραφία από τις ελληνικές βιβλιοθήκες και όχι μόνο (Greek Libraries), β) Εφαρμογές και υπηρεσίες για βιβλιοθήκες (apps for libraries), και γ) Ειδησεογραφία για τα πολιτιστικά δρώμενα στη Βοιωτία (Boeotian Culture).

Σήμερα, μπλογκάρω σπάνια, γράφοντας που και που (και όχι αναδημοσιεύοντας) στα blogs όπως το “Greek Libraries in a New World”, το blog της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς… Αν μάλιστα έχει κανείς pro account στο Scoop.it δεν υπάρχει λόγος να έχει και blog!

Κάντε, αν θέλετε, μια επίσκεψη στους παραπάνω θεματικούς ιστοχώρους στο Scoop.it. Και αν σας ενδιαφέρουν κάντε Follow ή Email Subscription Request ή ενημερωθείτε με τα RSS τους στο Readers σας, ή απλά περιηγηθείτε στις σελίδες τους.

by aikker

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη