18 Απρ 2012

Απάντηση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ σε δημοσιεύματα


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Πανεπιστημίου 32, 10679, Αθήνα          
Τηλ: 2103637938, Fax: 2103625833
e-mail: syebe@nlg.gr                                                  

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ήταν, είναι και θα είναι το πιο κινητικό κύτταρο του ζωντανού οργανισμού που λέγεται Ελλάδα.

Δεν ξεχωρίζει τα παιδιά της σε «καλά» βιβλία και «αποπαίδια», είναι όλα παιδιά της που δεν τα βάζει σε «βιτρίνες» ως εμπόρευμα προς πώληση, αλλά σε προθήκες ως εκθέματα. Οι σκάλες της ήταν απαστράπτουσες και οι πόρτες της, αγκαλιές ανοιχτές πάντα, το αίμα της να ρέει νεανικό και ανανεούμενο συνεχώς από τις καθημερινές και αδιάλειπτες εισαγωγές των βιβλιών της.

Οι θησαυροί της είναι πράγματι αμύθητοι, αλλά η ίδια δεν είναι ούτε ανάμνηση ούτε μύθευμα, έχει μνήμες και ιστορία αλλά κυρίως παρόν και μέλλον αέναο.

Το δημοσίευμα της κας Κουζέλη για την Εθνική Βιβλιοθήκη στις 24-03-2012, επωδός προηγούμενων δημοσιευμάτων παρόμοιου ύφους και περιεχομένου σε άλλες εφημερίδες, παρουσ ιάζει ούτε λίγο ούτε πολύ τη Βιβλιοθήκη χειμαζόμενη, σε πλήρη αποσύνθεση, αποδομημένη, λίγο πριν το επέκεινα. Με εργαζόμενους στενόμυαλους, με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και κουρασμένους.

Απορίας άξιον είναι, πότε έγινε στους υπαλλήλους της Εθνικής Βιβλιοθήκης τεστ φυσικής κατάστασης, τίνι τρόπο, και με ποια κριτήρια, ώστε να εξαχθούν τέτοιου είδους συμπεράσματα και διαπιστώσεις;
Ποιος ο απώτερος σκοπός απομείωσης κάθε προηγούμενης προσπάθειας αλλά και απαξίωσης του έμψυχου δυναμικού της πρώτης βιβλιοθήκης της χώρας;

Το να θέλει κάποιος η Εθνική Βιβλιοθήκη της χώρας να αναπτύσσεται, να εξελίσσεται, να συμβαδίζει ή και να προηγείται ακόμα της εποχής της, απέχει παρασά γγας από το να λοιδορεί, να προσβάλει ή να ονειδίζει προσφορά και παροχή υπηρεσιών εργαζομένων επί σειρά ετών.  Παραγνωρίζεται το γεγονός ότι αυτοί «οι κουρασμένοι» υπάλληλοι και κάθε χρόνο μειούμενοι αριθμητικά, λειτουργούν την ΕΒΕ απρόσκοπτα και εύρυθμα από το 2003 χωρίς Οργανισμό Λειτουργίας, ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε υπηρεσίας, ότι από το 1984 η Βιβλιοθήκη παρέχει στους πολίτες τις υπηρεσίες της 11 ώρες καθημερινώς και Παρασκευές και Σάββατα έως το μεσημέρι.

Τον δε φετινό χειμώνα, τον πιο κρύο των τελευταίων δεκαετιών, εργαζόντουσαν  σε καθεστώς ορεινής επιβίωσης χωρίς θέρμανση, με τα παλτά και τα κασκόλ τους φορεμένα, σε χώρους όπως το κεντρικό Αναγνωστήριο και το τμήμα Χειρογράφων, εκεί δηλ όπου η Εθνική Βιβλιοθήκη έχει τους θησαυρούς της και προβάλλει την εξωστρέφεια της.

Οι ίδιοι «στενόμυαλοι» υπάλληλοι εξυπηρετούν καθημερινά τους αναγνώστες αναζητώντας βιβλία σε βιβλιοστάσια με ανεπαρκή φωτισμό και με τη χρήση φακών ή με το φως κινητού τηλεφώνου, σε άλλες δε περιπτώσεις χρησιμοποιώντας ελλειπή και παρωχημένο τεχνολογικά εξοπλισμό, αλλά και σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας καθ’ όλο το ωράριο λειτουργίας της ΕΒΕ, αφού ο περίβολος χώρος της, συμπεριλαμβανομένων και των αναγεννησιακού ρυθμού κλιμάκων της, αναμορφώθηκε μεν από τους ατενίστας μεταμορφώθηκε δε, σε χώρο χρήσης τοξικομανών, εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών.

Έκπληξη, μειδιάματα αλλά και αγανάκτηση προκαλεί στους γνωρίζοντες και σε όλη τη βιβλιοθηκονομική κοινότητα η αναφορά στον, άγνωστο βιβλιοθηκονομικά, «πάγιο κατάλογο» και ο ισχυρισμός ότι εδώ και έναν αιώνα δεν υπάρχει αξιόπιστο σύστημα καταλογογράφησης. Επισημαίνουμε δε ότι «χαρτογράφηση» των «ωκεάνιων» θησαυρών της βιβλιοθήκης , απογραφή με βιβλιοθηκονομικούς όρους για τους γνωρίζοντες, διεξάχθηκε το 2004 – 2005.
Για λόγους ιστορικής μνήμης και γνώσης αναφέρουμε ότι από τον Γεώργιο Γεννάδιο το 1832 συντάχθηκε ο πρώτος κατάλογος. Για πρώτη φορά τυπώθηκε κατάλογος σε σχήμα βιβλίου μεταξύ των ετών 1883 – 1891. Ετήσιο δημοσίευμα με τίτλο «Ελληνική Βιβλιογραφία» εξέδωσε το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών με κατάλογο εντύπων που εισήχθηκαν στην Βιβλιοθήκη τα έτη 1930 – 1939. Ανάλογη είναι και η έκδοση από την Βιβλιογραφική Εταιρεία της Ελλάδος των ετών 1972, 1973, 1976 και 1977, ενώ από το 1978 ακολουθούνται οι αγγλοαμερικάνικοι κανόνες καταλογογράφησης.
Το υλικό της Εθνικής  Βιβλιοθήκης εισάγεται και καταλογογραφείται με βάση διεθνή πρότυπα και κανόνες και οι βιβλ ιογραφικές εγγραφές είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, μέσω του ηλεκτρονικού καταλόγου, στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης www.nlg.gr η οποία υπάρχει εδώ και χρόνια στον ιστοχώρο. Σε παρελθόντα έτη έχει πραγματοποιηθεί αναδρομική καταλογογράφηση, ώστε όλα τα βιβλία να εμφανίζονται στον ηλεκτρονικό κατάλογο, ο οποίος συμπληρώνεται και ενημερώνεται καθημερινά.

Κατά συνέπεια, ο ψόγος περί μη αξιόπιστου και επαρκούς συστήματος καταγραφής είναι αίολος και αυτοκαταρριπτόμενος τόσο από την εκδοθείσα βιβλιογραφία κατά τα έτη 1989 – 2000, όσο και από τη δέσμευση για έκδοσή της για τα έτη 2000 – 2007, και κοινός νους διερωτάται, αν δεν υπήρχε επιστημονική καταγραφή των εισαγωγών των βιβλίων πώς θα ήταν δυνατόν να εκδοθεί η Εθνική Βιβλιογραφία ως το καλοκαίρι και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

Στην ίδια ιστοσελίδα επίσης υπάρχει, αναρτημένο ψηφιοποιημένο αρχείο εφημερίδων αναζητήσιμο ελεύθερα με βάση τον τίτλο της εφημερίδας, την ημερομηνία έκδοσης και κάποιες και με το περιεχόμενο, ενώ έχει αποδελτιωθεί και μερικός αριθμός άρθρων που μπορούν να αναζητηθούν είτε με τον τίτλο του άρθρου είτε με τον αρθρογράφο καθώς και ψηφιοποιημένο μεγάλο αρχείο χειρογράφων το οποίο είναι αναζητήσιμο κατόπιν απλής ηλεκτρονικής αιτήσεως.

Τέλος, ο Σύλλογος υπαλλήλων της ΕΒΕ και οι εργαζόμενοι ουδέποτε διαφώνησαν ή αντιτάχθηκαν στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων στη Βιβλιοθήκη. Το έχουν αποδείξει εξάλλου εμπράκτως κατά την πολύχρονη υπηρεσιακή τους θητεία συμμετέχοντας ενεργά σε προηγούμενες εκδηλώσει ς όπως, οι Θησαυροί της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, παρουσία του τότε προέδρου της Δημοκρατίας Κωσ. Στεφανόπουλου, τα χειρόγραφα του Αγίου Ορους, για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, ο προεπαναστατικός Τύπος, ο Τύπος για τα πενήντα χρόνια από την εισβολή των γερμανών στην Ελλάδα, για τον Ν. Καζαντζάκη, τον  Αντ. Σαμαράκη και άλλες πολλές.

Η θέση των εργαζομένων είναι, αυτές να είναι σχετικές και συναφείς με το σκοπό και την αποστολή της, να προβάλουν το έργο και τους θησαυρούς της οργανωμένα, με ασφάλεια και με επιστημονική παρουσίαση συνυφασμένες με τις επιταγές της σύγχρονης εποχής και συνωδά τω νόμω, και όχι να χρησιμοποιείται η κεντρική αίθουσα, με το περίκαλλο Ιωνικού ρυθμού περιστύλιό της, ως χώρος εκδηλώσεων πολλώ δε, ως χώρος αναμονής και αναψυχής για να χαρακτηρίζεται «εντευκτήριο». Είναι αίθουσα κατάλληλα διαμορφωμένη που ενδείκνυται για μ ελέτη. Αναγνωστήριο με πλήθος αναγνωστών, εξωστρέφεια αλλά χωρίς «φασαρία», και καλλίστη η εξωστρέφεια μεν, έχει δε ως δεύτερο συνθετικό της τη στρέψη > στροφή, οι συνεχείς όμως περιδινήσεις και στροφές είθισται να προκαλούν και απώλεια προσανατολισμού.

Αποκαθηλώνοντας τις «τσαλακωμένες» επιγραφές και ταμπέλες «Lasciate ogni speranza», που αυθαίρετα και  αδόκιμα κάποιοι «κρέμασαν» στο πρόπυλο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, παρουσιάζοντάς την απέλπιδα μέχρι τώρα και  προσομοιώ-νοντας την με την κόλαση του Δάντη προσβά λλοντας, υποτιμώντας και απαξιώνοντας κάθε προηγούμενη προσφορά και προσπάθεια, συντασσόμαστε όλοι στην αποκατάσταση της αλήθειας και της αξιοπρέπειας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, της εθνικής παρακαταθήκης της χώρας.

 Το ΔΣ του ΣΥΕΒΕ

1 σχόλιο:

Κατερίνα Τοράκη είπε...

Η δική μου εμπειρία από την Εθνική Βιβλιοθήκη είναι ότι βρήκα κανόνες καταλογογράφησης, ότι βρήκα θεματικές επικεφαλίδες, ότι βρήκα και εφάρμοσα Unimarc στα συστήματα βιβλιοθήκης που δούλεψα, ότι βρήκα και εφάρμοσα Isis της Unesco στις πρώτες ελληνικές βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων, ότι είχα συχνή συνεργασία με βιβλιοθηκονόμους της Εθνικής για την απόδοση των θεμάτων στους τομείς τεχνικών περιοχών (να αναφέρω εδώ μόνο τη Γιάννα Μανιάτη, όμως δεν είναι μόνη) κτλ. κτλ. Δεν ωραιοποιώ την εικόνα, όμως και οι τόσες αρνητικές αναφορές από ανθρώπους που φοβάμαι δεν γνωρίζουν όλη την κατάσταση, αλήθεια σε τι εξυπηρετεί; Εξάλλου, και για τα προβλήματα που υπάρχουν, μήπως θα ήταν καλό να αναζητηθούν τα αίτια και οι αίτιοι και ο τρόπος που λειτουργούσε η κατάσταση και από ποιούς; Όσο για τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη (όρος που είχε χρησιμοποιηθεί πριν από χρόνια αλλά χωρίς καμιά ανανέωση για να λέμε την αλήθεια), περιμένουμε επί της ουσίας σχεδιαμσό και προγραμματισμό, επί της ουσίας απολογισμό και όχι (μόνον) εκδηλώσεις φιέστας, δεν είναι αυτός ο κύριος ρόλος μιας Εθνικής Βιβλιοθήκης στις σύγχρονες συνθήκες.

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη