28 Απρ 2012

Βιβλιοθήκες στα FM (Εκπομπή 22ης Απριλίου 2012)

Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή 10:00 - 12:00 το πρωί από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής
Επιμέλεια - Παρουσίαση: Γ. Γλωσσιώτης, Φ. Παυλίδου, Δ. Πολίτης

Στην εκπομπή της 22ης Απριλίου είχαμε τη χαρά και τιμή να φιλοξενήσουμε τους δημοσιογράφους της NET Γιάννη Φασουλά και Γιάννη Σκάλκο προκειμένου να παρουσιάσουμε το βιβλίο τους «Νίκη» στη Νεκρή Ζώνη. Η Αντίσταση της Α΄ΜΚ στον Αττίλα και την Προδοσία» που συνοδεύεται από το ντοκιμαντέρ «Ήρωες χωρίς παράσημα….»

ΛΕΙΠΕΙ… από τον υπέροχο καμβά της ελληνικής ιστορίας, των αγώνων για ελευθερία και δημοκρατία, που υφαίνουν από τα βάθη των αιώνων οι γενιές σε τούτο εδώ τον μαρτυρικό τόπο μια ψηφίδα…. Μια ψηφίδα του 1974, με υφάδι ανεκτίμητης αξίας από την Κύπρο…. πεταμένη σε μια άκρη κάτω από το παχύ χαλί της μεταπολίτευσης που στρώσαμε όπως – όπως….
ΛΥΠΗ!... Όχι για τους 344 «λησμονημένους» της ελλαδικής πολιτείας. Εκείνοι, δυο βράδια πριν «κάνει ξαστεριά» για την ελληνική δημοκρατία, χτύπησαν τη γροθιά τους στην κοφτερή λόγχη της προδοσίας του Ιωαννίδη. Έχουν, άλλωστε, τύμβο με το αίμα και τα οστά των συναδέλφων, στην Κύπρο, στο λόφο της Μακεδονίτισσας. Εκείνοι δεν λησμονούνται. Απορούν!
Απορούν για την υποκρισία, που μέχρι σήμερα λογίζονται ως «πολεμιστές του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου»…. Αγέννητοι τότε οι περισσότεροι.

Το βιβλίο «Νίκη» στη Νεκρή Ζώνη, που συνοδεύεται από το ντοκιμαντέρ «Ήρωες χωρίς παράσημα…» επιχειρεί να ρίξει φως, σε άγνωστους δρόμους και διαδρόμους, της νεότερης εθνικής καταστροφής που εξελίχθηκε στην Κύπρο, πριν από 38 χρόνια, μέσα από την έρευνα για την αποστολή της Α΄ Μοίρας Καταδρομών από την Κρήτη στην Κύπρο.
Εξετάζοντας τις ζώσες μαρτυρίες και το ιστορικό της αποστολής αυτοκτονίας των «300» καταδρομέων από το Μάλεμε στη Λευκωσία, τον σκοτεινό Ιούλη του 1974, με αεροσκάφη τύπου Noratlas, έρχονται στο φως νέα σημαντικά ντοκουμέντα της κυπριακής τραγωδίας.
Αναδεικνύονται άγνωστες, μέχρι σήμερα, πλευρές της παράτολμης αεροαποβατικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ». Μια επιχείρηση που ανατέθηκε στην Α΄Μοίρα Καταδρομών και πραγματοποιήθηκε με την γενναία προσφορά των Ελλήνων χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας, που πέταξαν από τη Σούδα, τη νύχτα της 21ης προς 22ας Ιουλίου του ΄74, προς τη Λευκωσία, ακολουθώντας τους δικούς τους εναέριους νόμους και κανόνες. Η έρευνα απαντάει σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως:
Ποιες ήταν οι επιδιώξεις του ελληνικού Πενταγώνου εκείνα τα κρίσιμα 24ωρα; Γιατί τελικά επιλέχθηκε να πάει στην Κύπρο η Α΄Μοίρα Καταδρομών και όχι η Β΄ΜΚ από τη Θεσσαλονίκη, όπως ήταν προγραμματισμένο;
Ποιοι και γιατί χτύπησαν τα ελληνικά αεροσκάφη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 29 καταδρομείς και τέσσερις αεροπόροι; Τι αποκαλύπτουν για πρώτη φορά Κύπριοι χειριστές των αντιαεροπορικών; Είχε ή όχι ενημερωθεί η Λευκωσία; Ποιοι ευθύνονται για την κατάρριψη;
Τι αποκαλύπτουν οι καταθέσεις αξιωματικών που περιλαμβάνονται στον φάκελο της Κύπρου και βγαίνουν για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας; Ποιοι και γιατί διέταξαν Α΄ΜΚ να προστατεύσει την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία; Ποια σχέδια του «Αττίλα 2» ματαίωσε η μάχη στο ύψωμα Κολοκασίδη; Γιατί η Ελλάδα αναγνώρισε τους νεκρούς και τους τραυματίες στη μάχη της Κύπρου ως πολεμιστές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου; Οι πρωταγωνιστές με τους οποίους συνομιλήσαμε, δεν διστάζουν να απαντήσουν και μάλιστα με ξεκάθαρο τρόπο, στα ερωτήματα: Υπήρξε ή όχι προδοσία στην Κύπρο; Τι σενάρια παίχτηκαν στο νησί εκείνες τις κρίσιμες μέρες; Σε αυτά και πολλά άλλα «γιατί», απαντάει η έρευνα ξεδιπλώνοντας το κουβάρι μιας γνωστής- άγνωστης «Νίκης» στην Κύπρο του 1974.

Το βιβλίο, που συνδυάζει την ιστορική καταγραφή με την δημοσιογραφική αφηγηματικότητα και αμεσότητα, αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών, εμπλουτίζει τον δημόσιο διάλογο καταγράφει και διαφωτίζει πολλές άγνωστες πτυχές των τραγικών γεγονότων και της προσφοράς των Ελλήνων καταδρομέων, καθώς συνιστά καλό δείγμα ερευνητικής δημοσιογραφίας.
Τα μηνύματα άλλωστε που εκπέμπονται μέσα από την ηρωική αποστολή «Δεν προσκυνάμε, δε παραδιδόμαστε, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε» είναι σήμερα επίκαιρα παρά ποτέ. Έχει αποδειχθεί ότι όταν πολεμάς γι’ αυτό που πιστεύεις, δύσκολα θα ηττηθείς.

Ανάμεσα στα νέα που ανακοινώθηκαν για τις εκδηλώσεις – δραστηριότητες των κυπριακών – ελληνικών βιβλιοθηκών ξεχώρισαν:

· H έκθεση «Παλαίτυπα: Θησαυροί της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου» που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 27 Απριλίου στην αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαΐου.
· Η συμμετοχή ως υποψηφίων βουλευτών στις εκλογές της 6ης Μαΐου των εξής μελών της βιβλιοθηκονομικής κοινότητας:
- Ντούλια Πέρση Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ιωαννίνων.
- Τσακαλίδου Σοφία Υποψήφια Βουλευτής Ανεξάρτητοι Έλληνες Περιφέρεια Αττικής.
- Ψυχούλα – Κοντογιάννη Βαρβάρα Υποψήφια Βουλευτής ΝΔ Β΄ Αθηνών.
· Η ημερίδα «Τα βιβλία και οι παρέες» που διοργανώνει το Σάββατο 28 Απριλίου στην Εθνική Βιβλιοθήκη η ομάδα ΘΑΛΗΣ +ΦΙΛΟΙ.
· Η εκδήλωση προς τιμήν της Ελένης Παμπούκη στη Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας & Φύλου την Πέμπτη 26 Απριλίου στις 6.30 μ.μ.
· Οι παιδικές δραστηριότητες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης –Ψυχικού στο πλαίσιο των οποίων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Απριλίου στις 11.30 π.μ. ενημέρωση για τη στοματική υγεία των παιδιών (για γονείς & παιδιά ηλικίας τριών – επτά ετών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη