20 Απρ 2012

Future Library: «Δίκτυο Παιδικών Υπηρεσιών»

Βέροια, 19 Απριλίου 2012

Δελτίο Τύπου: «Δίκτυο Παιδικών Υπηρεσιών»

Το Future Library βρίσκεται στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει την έναρξη των εργασιών της Δράσης «Δίκτυο Παιδικών Υπηρεσιών», που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός περιφερειακού δικτύου βιβλιοθηκών, με έμφαση στις υπηρεσίες για παιδιά και εφήβους.

Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν μπορούν να λείπουν από το επίκεντρο μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης που αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και τις αλλαγές που αυτή βιώνει. Θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας βιβλιοθήκες σύγχρονες, ζωντανές, ενεργές, έτοιμες να προσαρμόζονται στις αλλαγές των εποχών. Δε θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας αποθήκες με βιβλία, αλλά βιβλιοθήκες που θα αποτελούν ουσιαστικό κομμάτι της σύγχρονης πραγματικότητας και καθημερινότητας, τόπο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών, καταφύγιο δημιουργικότητας και ουσιαστικής, δια βίου μάθησης. 

Η Δράση ξεκινάει από την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου θα πραγματοποιηθούν ανακαινίσεις οκτώ βιβλιοθηκών [4 Δημοτικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης (Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου, Παιδικές Βιβλιοθήκες Άνω Πόλης, Ξηροκρήνης, Ορέστου), 2 Δημοτικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς (Δανιηλίδειος Βιβλιοθήκη Καλαμαριάς, Παιδική βιβλιοθήκη Συνοικισμού Καραμπουρνάκι), η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς].

Οι ανακαινίσεις των χώρων των βιβλιοθηκών αφορούν τα παιδικά τμήματα των βιβλιοθηκών και θα βασιστούν στη ιδέα των Μαγικών Κουτιών της βραβευμένης Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή των νέων παιδικών τμημάτων θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι με στόχο να εγκαινιαστούν το Σεπτέμβρη του 2012. Η Δράση περιλαμβάνει επίσης την κατάρτιση των βιβλιοθηκονόμων σε θέματα εξυπηρέτησης του νεανικού κοινού, οργάνωσης και διεξαγωγής δημιουργικών εργαστηρίων και εμψυχωτικών δράσεων για παιδιά και εφήβους, προβολής και επικοινωνίας των παιδικών τμημάτων. Ενόψει της έναρξης της Δράσης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει Συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, 24 Απριλίου 2012, στις 13:30, στην Αίθουσα Νερού του Νέου Δημαρχείου.

Στόχος του Future Library είναι οι 8 βιβλιοθήκες, από το Σεπτέμβρη του 2012, να αποτελέσουν, μαζί με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, ένα πρότυπο δίκτυο βιβλιοθηκών βέλτιστης πρακτικής, το οποίο θα μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των νέων παιδικών τμημάτων, αλλά και να δώσει το παράδειγμα και τη σκυτάλη για τις βιβλιοθήκες στις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας. Απαραίτητο στοιχείο του δικτύου αυτού είναι η συνεργασία μεταξύ των βιβλιοθηκών σε όλα τα επίπεδα.

Η συντονισμένη ενεργοποίηση του δυναμικού των βιβλιοθηκών μπορεί να μετατρέψει τις βιβλιοθήκες σε κέντρα δημιουργικότητας και καινοτομίας για κάθε τοπική κοινωνία. Και αυτό σίγουρα δεν μπορούν να το πετύχουν οι βιβλιοθήκες, αν δεν εστιάσουν στα παιδιά και τους εφήβους, την επόμενη γενιά που θα διαδεχτεί όλα όσα εμείς χτίσουμε για αυτούς.

Προσφέροντας στα παιδιά, επενδύουμε στο μέλλον της βιβλιοθήκης, της γειτονιάς, της πόλης, της χώρας, του κόσμου!

Για περισσότερες πληροφορίες
Διευθυντής Προγράμματος – Γιάννης Τροχόπουλος: ioannis@libver.gr
Συντονιστής Προγράμματος – Δημήτρης Πρωτοψάλτου: dimproto@yahoo.com
--------

Η Αστική Μη-κερδοσκοπική Εταιρεία «FUTURE LIBRARY: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων» (www.futurelibrary.gr) ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και οραματίζεται να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στη καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος.
Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org) είναι διεθνής κοινωφελής οργανισμός, που πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Οι δραστηριότητες του Ιδρύματος έχουν οικουμενικό χαρακτήρα, με έμφαση στην Ελλάδα και την υποστήριξη δράσεων ελληνικού ενδιαφέροντος. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και, συγχρόνως, διαθέτουν τη δυναμική να επιφέρουν αισθητές και διαχρονικές τομές στον χώρο τους. Το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από την έναρξη των φιλανθρωπικών του δραστηριοτήτων, το 1996, μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει διαθέσει 957.000.000 Ευρώ (US$ 1.249.000.000), με 2.141 δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 106 κράτη ανά τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη