23 Απρ 2012

URL Shorteners: Τέλος στους μακροσκελείς συνδέσμους!

Έχετε παρατηρήσει, όταν θέλετε να μοιραστείτε έναν σύνδεσμο (url, link) στο πλαίσιο "Τελευταία νέα" στην αρχική σελίδα του Future Library ότι μας υποδεικνύεται "Συντόμευση διεύθυνσης URL";
πχ για το link http://feeds.feedburner.com/~r/tuxlibrary/~3/ytAD6fcTvlQ/readability.html?utm_source=feedburner&utm_medium=twitter&utm_campaign=liblivadia

που είναι υπερβολικά μεγάλο για τους 140 χαρακτήρες που επιτρέπεται στις υπηρεσίες microblogging και στο status update όπως του Future Library ή του Twitter κ.ά., αφού περισσεύουν μόνο 2 χαρακτήρες, οπότε δεν μπορούμε να σχολιάσουμε ή απαντήσουμε στο "Τι σκέφτεστε;". Αφήστε βέβαια που είναι αποτρεπτικό να κάνει κανείς κλικ σε έναν περίπλοκο και ασχολίαστο σύνδεσμο (αν και ίσως μπορεί να μαντέψει το θέμα από λέξεις του URL - πράγμα που δεν είναι δυνατόν σε συντομευμένο link). Κρίμα, λοιπόν, στην προσπάθεια του sharing ενός ίσως αξιόλογου άρθρου!

Η πλατφόρμα Ning προτείνει άμεσα τη λύση στο Future Library αφού το παραπάνω παράδειγμα γίνεται http://ning.it/I37359

Λύση επίσης δίνει και το Twitter αφού μετατρέπει αυτόματα συνδέσμους άνω των 11 χαρακτήρων σε συντομευμένο URL (shorten link) χρησιμοποιώντας την υπηρεσία t.co (δείτε περισσότερα εδώ). Και το Youtube, όταν κάνετε sharing μέσα από την εφαρμογή του, συντομεύει το URL του βίντεο στη μορφή http://youtu.be/......, ενώ και το Facebook έχει το δικό του  link shortener το http://fb.me/...

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που δεν παρέχεται άμεσα μια συντόμευση; Οι λύσεις είναι πολλές από υπηρεσίες που ειδικεύονται στο θέμα αυτό πχ TinyURL.com - bitly.com.

Η πιο γνωστή υπηρεσία με ιδιαίτερη χρησιμότητα για τα μέλη της Google είναι η goo.gl, αφού:
  • συντομεύει τη διεύθυνση URL για εύκολο διαμοιρασμό, 
  • καθιστά τη διεύθυνση συντόμευσης που δημιουργείται προσβάσιμη σε όλους, αμετάβλητη και αμετάκλητη (τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται η Google)
  • εμφανίζει σε προεπισκόπηση το URL της συντόμευσης, 
  • παρέχει ταχύτατη ανάλυση της κίνησης του συντομευμένου URL (Details). Μπορεί κανείς ανά πάσα στιγμή να δει τα στατιστικά προσθέτοντας στο τέλος του συντομευμένου URL ".info" πχ http://goo.gl/fb/Asb8A.info ==> http://goo.gl/#analytics/goo.gl/fb/Asb8A/all_time . Tα αναλυτικά στοιχεία όλων των συντομευμένων URL είναι ορατά μόνο σε συνδεδεμένους χρήστες.
 και, αφού έχουμε ήδη συνδεθεί στη Google:
  • διατηρεί ιστορικό των διευθύνσεων μας (ορατό μόνο σε μας, τους συνδεδεμένους χρήστες)
  • δίνει διαφορετική συντόμευση για το ίδιο URL όσες φορές θέλουμε. Δείτε πχ τις διαφορετικές συντομεύσεις του URL του παραπάνω παραδείγματος http://goo.gl/o4x8p και http://goo.gl/hCSZJ
  • δεν αποκαλύπτει δημοσίως την ταυτότητα του χρήστη που δημιούργησε τη συντόμευση
  • παρέχει ασφάλεια με ενημέρωση για το αν ο συντομευμένος σύνδεσμος παραπέμπει σε ύποπτη ιστοσελίδα με κακόβουλο λογισμικό, spam ή phishing (είναι ίσως μία περίπτωση που η Google ενδεχομένως να αφαιρέσει έναν σύνδεσμο για νομικούς λόγους ή λόγους ασφαλείας) 
Και, τέλος, αποτελεί μια must υπηρεσία γιατί απλά είναι ...Google: εμπνέει εμπιστοσύνη και δίνει το αίσθημα της ασφάλειας και σταθερότητας ότι το συντομευμένο link μας θα συνεχίσει να υφίσταται :)

Αν ενδιαφέρεστε γενικότερα και για τα μειονεκτήματα της χρήσης των υπηρεσιών shortening URLs ρίξτε μια ματιά εδώ, που, κατά τη γνώμη μου, μάλλον είναι αδιάφορα για τον απλό χρήστη του διαδικτύου που απλά θέλει να μοιράζεται ότι τον ενδιαφέρει άμεσα και εύκολα.  
by aikker

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη