8 Μαΐ 2012

Future Library: Ο 1ος από τους 4 κύκλους Επιμόρφωσης των 16 Πρωτοπόρων Υπαλλήλων των Δημοσίων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών ολοκληρώθηκε!

Βέροια, 8 Μαΐου 2012

Δελτίο Τύπου: «Ο 1ος από τους 4 κύκλους Επιμόρφωσης των 16 Πρωτοπόρων Υπαλλήλων των Δημοσίων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών ολοκληρώθηκε!»

Το Future Library συνεχίζει να αποκτάει πολύτιμους συνεργάτες στο ταξίδι του προς την προώθηση της βιωσιμότητας των Δημοσίων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών της Ελλάδος, μέσω συνεργασιών και δεσμών, που αναπτύσσουν μεταξύ τους, και την ανάδειξή τους σε επίκεντρα των τοπικών κοινωνιών.
Ένα ακόμη βήμα μας φέρνει πιο κοντά στην πραγματοποίηση του οράματος μας, μετά την ολοκλήρωση του τριήμερου βιωματικού σεμιναρίου Ενίσχυσης Ηγετικών Δεξιοτήτων και Διαχείρισης Αλλαγών, που διοργανώσαμε στις 25-27 Απριλίου.

Στόχος ήταν η συστηματική προετοιμασία, εμψύχωση και έμπρακτη υποστήριξη πρωτοπόρων υπαλλήλων που θα δημιουργήσουν και θα συντονίσουν, στις περιφέρειές τους, καινοτόμες υπηρεσίες και εκπαιδευτικά προγράμματα, αναδεικνύοντας τις βιβλιοθήκες, ως τόπους συνάντησης και διάδρασης ανθρώπων και ιδεών.

Για τρεις ημέρες, στη φιλόξενη αγκαλιά της βραβευμένης Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, η Δράμα συνάντησε το Ηράκλειο Κρήτης, η Κέρκυρα τη Χίο, η Πάτρα τη Θεσσαλονίκη, η Πάρος τις Σέρρες, το Κερατσίνι τα Τρίκαλα, η Ναύπακτος την Ηλιούπολη, η Κόρινθος την Πτολεμαΐδα και η Λειβαδιά το Χαϊδάρι..

Δεκαέξι πρωτοπόροι υπάλληλοι Βιβλιοθηκών, Πολιτιστικών Ιδρυμάτων και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από δώδεκα περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας, συμμετείχαν στον πρώτο αυτό κύκλο επιμόρφωσης. Μέσα από εργαστήρια και ομαδικές ασκήσεις, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο σκέψης και δράσης ενός ηγέτη και να βιώσουν τη σημασία της ομάδας. Εκπαιδεύτηκαν ώστε να συνεισφέρουν στην ομαλή μετάβαση σε νέα δεδομένα και αλλαγές, να εκμεταλλεύονται την τεχνολογία και να απευθύνονται στα ΜΜΕ. Στο τελικό στάδιο του σεμιναρίου εμπλούτισαν τις γνώσεις τους σχετικά με την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και πλάνων δράσης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η κατάρτιση των πρωτοπόρων μας δεν σταματάει εδώ. Ακολουθεί μια σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars), μέσω της συνεργασίας του Future Library με το Ιδρύμα Bill & Melinda Gates, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Τον Αύγουστο θα συμμετάσχουν στο 78ο συνέδριο της IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions) στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και, επιστρέφοντας, θα παρακολουθήσουν τον τελευταίο κύκλο της Δράσης, σε ένα τριήμερο Σεμινάριο που θα διεξαχθεί και πάλι στη Βέροια.

Αισθανόμαστε ενθουσιασμένοι με τη θέληση και το ζήλο των 16 ηγετών. Την ώρα που ο πολιτισμός και η εκπαίδευση στην Ελλάδα περιορίζονται δραστικά και ανάσχεται η ανάπτυξή τους, εκείνοι επιλέγουν να πάνε ενάντια στο ρεύμα και να συμπορευθούν, ώστε να μπορούν οι Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες να παρέχουν διεξόδους στα προβλήματα όλων των κατοίκων της Ελλάδας, ανεξαρτήτως ηλικίας, μόρφωσης, καταγωγής και θρησκείας, και να αποτελούν καταφύγιο δημιουργικότητας και καινοτομίας και ιδεών.  

Για περισσότερες πληροφορίες
Διευθυντής Προγράμματος – Γιάννης Τροχόπουλος: ioannis@libver.gr
Συντονιστής Προγράμματος – Δημήτρης Πρωτοψάλτου: dimproto@yahoo.com

Η Αστική Μη-κερδοσκοπική Εταιρεία «FUTURE LIBRARY: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων» (www.futurelibrary.gr) ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και οραματίζεται να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στη καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος.
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές και διαχρονικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €975 εκατομμυρίων ($1,273 δις), μέσω 2.237 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 108 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, το 79% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, μέσω 1.093 δωρεών.

Ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε πρόσφατα πρωτοβουλία για τη διάθεση €100 εκατομμυρίων ($130 εκατ.), μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης. Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2012, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει διαθέσει €20,9 εκατομμύρια ($27,7 εκατ.) για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκ./$796 εκ.) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Το έργο πλησιάζει την έναρξη της φάσης της κατασκευής, με τις εργασίες ανασκαφής να έχουν ήδη ξεκινήσει στο χώρο. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παραμένει μαρτυρία και δέσμευση για το μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα πολύ σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη