26 Ιουν 2012

ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΕΣ (;) ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

Σε ένα post στο Facebook Group "Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών" είχα αναρωτηθεί για τη νομιμότητα ενεργειών για επιπλέον κατάργηση οργανικών θέσεων σε 16 δημόσιες βιβλιοθήκες
ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΙΔΑΧ ΤΩΝ 16 ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ;;; (μετά το παρακάτω μήνυμα της Προέδρου του Συλλόγου Υπαλλήλων Δημοσίων Βιβλιοθηκών και το Διαβιβαστικό από το ΥΠΔΒΜ) 
"γεια σας συνάδελφοιστο έγγραφο που στάλθηκε στις 16 Βιβλιοθήκες για την κατάργηση επιπλέον θέσεων, ελέγξτε μήπως περιλαμβάνονται θέσεις δεσμευμένες από συναδέλφους παρόμοιων ειδικοτήτων.
σ' αυτή την περίπτωση ελέγξτε το νόμο.
ίσως δεν είναι υποχρεωμένο το Εφ. Συμβούλιο να δεχθεί την κατάργηση.
καλό καλοκαίρι!
Μαρία"
και σήμερα έλαβα το παρακάτω κείμενο από τον συνάδελφο Δημήτρη Γιογλή:
Είναι πραγματικά άξιο προσοχής πως διοικητικοί υπάλληλοι ερμηνεύουν τις διατάξεις νόμων, επικαλούνται άρθρα και παραγράφους, με απώτερο σκοπό την εφαρμογή των εντολών της τρόικας και την αποπομπή των συναδέλφων τους από το δημόσιο.
Οι λεπτομερείς αναφορές σε νόμους (Ν.4042/2011 (ΦΕΚ226Α΄) αρθ.33 παρ. 1α), διευκρινιστικά έγγραφα του ΥΔΜ&ΗΔ (ΔΟΑ/Φ.14/77/7771) δεν τους νομιμοποιεί να στέλνουν έτοιμα έγγραφα διαπιστωτικών πράξεων κατάργησης οργανικών θέσεων που είναι δεσμευμένες από συναδέλφους ΙΔΑΧ με την απόφαση τοποθέτησής τους. Οι αποφάσεις μετάταξης με ταυτόχρονη δέσμευση οργανικής θέσης μόνιμου προσωπικού γίνονται με νόμους και μόνο με νόμους μπορούν να καταργηθούν. Με την νομική έννοια η δεσμευμένη θέση είναι η κατειλημμένη θέση και με δεδομένο ότι ο Ν.4042/2011 (ΦΕΚ226Α΄) αρθ.33 παρ. 1α αναφέρεται σε ΚΕΝΕΣ θέσεις και φυσικά δεν αφορά πλέον τις δημόσιες βιβλιοθήκες αφού ήδη έχουν καταργηθεί  οι κενές θέσεις των Δημοσίων Βιβλιοθηκών.
Το «αστείο» είναι ότι μέσω του διαβιβαστικού που εστάλει στις βιβλιοθήκες απαιτείται από τους Προέδρους των Εφορευτικών Συμβουλίων των 16 βιβλιοθηκών η άμεση υπογραφή της τροποποιηθείσης διαπιστωτικής πράξης. Προτρέπουν με αυτό τον τρόπο τους Προέδρους των Ν.Π.Δ.Δ . να στερήσουν από την βιβλιοθήκη της οποίας προΐστανται μία επιπλέον πολύτιμη οργανική θέση την στιγμή που λίγες μέρες πριν με εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4042/2011 (ΦΕΚ226Α΄) έχουν καταργήσει δύο. 
Ντροπή Κύριοι "συνάδελφοι"! 
Σ.1 Αλήθεια πιστεύουν κάποιοι "συνάδελφοι" (πιο ίσοι από τους άλλους) ότι οι Πρόεδροι των Εφορευτικών Συμβουλίων των Βιβλιοθηκών είναι αγράμματοι και αφελείς;
Σ.2 Θα ήθελα επίσης να ενημερώσω τους ανωτέρω "συναδέλφους" ότι τους περιβάλλω με εκείνη τη δυνατή συμπάθεια που μόνο ένα καθαρά ανθρωπολογικό ενδιαφέρον μπορεί να επιτρέψει.
Οι δικές μου απορίες πάντως μετά τα παραπάνω παραμένουν:
Αν η ερμηνεία των διατάξεων για την κατάργηση επιπλέον και μη κενών θέσεων είναι ορθή, προφανώς ισχύει παντού στο Δημόσιο. Ή μήπως όχι; Έχουν ξεκινήσει δλδ ανάλογες διαδικασίες και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας; Κινδυνεύουν ή θα κινδυνεύσουν και τα ΓΑΚ; 
 Ή μήπως προς το παρόν στοχεύονται μόνο οι δημόσιες βιβλιοθήκες, με το ήδη ελάχιστο προσωπικό που έχουν, ώστε εύκολα να αποστελεχωθούν πλήρως οπότε και εύκολα να καταργηθούν; 
Λέω... Μήπως... Απλά αναρωτιέμαι... :-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη