9 Ιουν 2012

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM (Eκπομπή 3ης Ιουνίου 2012)

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM
(Eκπομπή 3ης Ιουνίου 2012)

Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή κοντά σας, 10 – 12 το πρωί, μέσα από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής.
Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γιώργος Γλωσσιώτης, Φρόσω Παυλίδου, Δημήτρης Πολίτης
Με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Δικαίου και Δεοντολογίας της Πληροφορίας (International Conference on Information Law and Ethics) είχαμε τη χαρά και τιμή να συνομιλήσουμε τηλεφωνικά με την κα Μ. Μπόττη, Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Την 29η-30η Ιουνίου 2012 θα διεξαχθούν στην Κέρκυρα, στην Ιόνιο Ακαδημία, οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Δικαίου και Δεοντολογίας της Πληροφορίας (International Conference on Information Law and Ethics), συνδιοργάνωση των Τμημάτων Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας και Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και της Διεθνούς Εταιρείας International Society for Ethics and Technology. Το διεθνές συνέδριο στηρίζεται ηθικά από το Institute for Legal Informatics της Γερμανίας, το NEXA Center for Internet and Society, το International Center for Ethics and Technology και την e-themis της Ελλάδος.Πρόεδροι του συνεδρίου είναι η Επίκουρη Καθηγήτρια Μαρία Μπότη και ο Καθηγητής Νικόλαος Κανελλόπουλος, του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Στο συνέδριο θα μιλήσουν πάνω από  εκατό (100)  Έλληνες και ξένοι ομ ιλητές σ ε θέματα όπως πνευματική ιδιοκτησία και νέες τεχνολογίες, ελευθερία  της πληροφόρησης, ιδιωτικότητα, ψηφιακό χάσμα, δεοντολογία της πληροφορίας, ψηφιακές τεχνολογίες και νομικά/ηθικά ζητήματα, διαδίκτυο και δίκαιο κ.ά.
Κύριοι ομιλητές είναι ο Καθηγητής του Hertfordshire και Chair for Information Ethics της UNESCO στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Luciano Floridi και ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Rivier των ΗΠΑ, Herman Tavani. Καλεσμένος ομιλητής είναι και ο Καθηγητής Reto Hilty, Διευθυντής του Ινστιτούτου Max Planck για την Πνευματική Ιδιοκτησία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου για το Δίκαιο της Πληροφορίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστε ρνταμ Be rnt Hugenholtz.
Καλεσμένος ομιλητής είναι, επίσης, ο ομότιμος Καθηγητής και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λάμπρος Κοτσίρης και ο τ. Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ ομότιμος Καθηγητής κ. Ιωάννης Καράκωστας. To συνέδριο περιλαμβάνει τέσσερις ειδικές συνεδρίες: Libraries and Intellectual Capital (ζητήματα πνευματικού κεφαλαίου στις βιβλιοθήκες), Women in Academia(ζητήματα φυλετικής ισότητας στον πανεπιστημιακό χώρο), Living in Surveillance Societies (ζητήματα παρακολούθησης και επιτήρησης στον δημόσιο χώρο) και Arts and Ethics (τέχνες και ηθική). Η ιστοσελίδα του συνεδρίου είναιhttp://conferences.ionio.gr/icil2012.

Στη συνέχεια συνομιλήσαμε τηλεφωνικά με την  Πρόεδρο της Ένωση ς κα Κυρ ιακοπούλου η οποία αναφέρθηκε στα παρακάτω θέματα:

Στη συνάντηση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Πέγκα και αντιπροσωπείας μελών του ΔΣ της ΕΕΒΕΠ & του Προέδρου του ΠΕΤ Β. Ελλάδος κ. Ντεκουμέ για το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών το οποίο, όπως αποφασίστηκε, θα πραγματοποιηθεί στις 7 & 8 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη με θέμα:«Η Δημοτική Βιβλιοθήκη για τον πολίτη» και το οποίο θα περιλαμβάνει τους εξής θεματικούς άξονες που αφορούν υπηρεσίες των Δημοτικών Βιβλιοθηκών προς τον πολίτη:

Α. Υπηρεσίες εκπαίδευσης και πολιτιστικής διάστασης

Β. Υπηρεσίες φιλαναγνωσίας

Γ. Υπηρεσίες ενημέρωσης  και ψυχαγωγίας

Δ. Υπηρεσίες για παιδιά

Ε. Υπηρεσίες για άτομα τρίτης ηλικίας

Στ. Υπηρεσίες στήριξης και ένταξης στην κοινότητα (συμπεριλαμβανομένων  των ειδικών υπηρεσιών για τυφλούς, ασθενείς σε νοσοκομεία, φυλακισμένους)

Τονίστηκε ιδιαίτερα η σχέση που έχει ή που θα πρέπει να έχει ο πολίτης με τις κατά τόπους δημοτικές βιβλιοθήκες. Μια σχέση αμφίδρομη όσον αφορά την πληροφόρηση από και προς τον πολίτη και όχι μόνο.
Έγινε αναφορά στα μέλη των Επιτροπών του Συνεδρίου: της Επιστημονικής Επιτρ οπής με πρόεδρο για δεύτερη συνεχή χρονιά την κ. Αλεξάνδρα Παπάζογλου, Διευθύντρια των Βιβλιοθηκών του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Κολλέγιο Αθηνών - Κολλέγιο Ψυχικού) και στην Οργανωτική Επιτροπή με Πρόεδρο τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του κ. Πέγκα και φυσικά στα μέλη των Επιτροπών τα οποία εκπροσωπούν τις δημοτικές βιβλιοθήκες αλλά και την επιστημονική κοινότητα του χώρου μας.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε αφορούσε την επιτυχημένη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από την ΕΕΒΕΠ σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Έκθεση Βιβλίου με θέμα: «To δικαίωμα στο διάβασμα: βιβλιοθήκες και φιλαναγνωσία» και στους εξαίρετους ομιλητές/τριες που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Workshop που πραγματοποιήθηκε από την κ. Όλγα Παρασκευά με το βιβλίο «Μίλα μη φοβάσαι» 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο των Ελένη Δικαίου, Βαγγέλη Ηλιόπουλου, Τζέμη Τασάκου, που απέσπασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το παρευρισκόμενους πράγμα που αποδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για καλές πρακτικές και εργαλεία. Η συζήτηση για την φιλαναγνωσία έκλεισε με την ανάγνωση του κειμένου της κ. Παπάζογλου, το οποίο υιοθετήθηκε πλέον ως το μανιφέστο για την φιλαναγνωσία στη χώρα μας.

«Με το διάβασμα δεν τελειώνουμε ποτέ. Το χρειαζόμαστε για μάθηση, ενημέρωση, ψυχαγωγία, συντροφιά. Γίνεται παράλληλα με το σχολείο, εκτός σχολείου, στο δρόμο, στο  πανεπιστήμιο, στο γραφείο, στο σπίτι, από βιβλίο, από υπολογιστή. Ο αναγιγνώσκων νους μας το έχει ανάγκη για επιβίωση, έκφραση και απόλαυση.

Ποιος μας εξασφαλίζει το δι καίωμα σ το διάβασμα; Ποιος εμψυχώνει το μικρό μαθητή να διαβάζει εκτός σχολείου, ποιος προσφέρει υλικό προς ψυχική τέρψη στον ενήλικα; Για συνεχιζόμενη εκπαίδευση;

Οι βιβλιοθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο στις σημερινές κοινωνίες γιατί ακριβώς προσφέρουν υλικό και μέσα για την υποστήριξη του διαβάσματος. Είναι ένα δικαίωμα του πολίτη που πρέπει να το διεκδικήσει. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να το παρέχει».

Επίσης επεσήμανε τις θέσεις της Ένωσης για την φιλαναγνωσία όπως έχουν καταγραφεί και διατυπωθεί προς τους διάφορους φορείς της πολιτείας (Εθνικό Κέντρου Βιβλίου, κά) και εστιάζονται στους ακόλουθους άξονες:
Άξονας (1): Εθνική Επιτροπή για την Αναγνωστική Πο λιτική
Άξονας (2): Ανάπτυξη εργαλείων & τρόποι προώθησης της ανάγνωσης
Άξονας (3): Η διαχείριση των Συλλογών των Βιβλιοθηκών για την προώθηση της φιλαναγνωσίας. Ανάγνωση και Δια Βίου Μάθηση - Εκπαίδευση και Βιβλιοθήκες
Άξονας (4): Νέες τεχνολογίες και αναγνωστική πολιτική
Άξονας (5): Aνάπτυξη συνεργασιών: δράσεις αναγνωστικής πολιτικής στην Περιφέρεια Αττικής - μελέτη και υιοθέτηση καλών πρακτικών

Για την κατάσταση των ελληνικών βιβλιοθηκών και τι πρέπει να γίνει από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιο θηκονόμω ν & Επιστημόνων Πληροφόρησης, η κυρία Κυριακοπούλου ανέφερε ότι η χρονιά που πέρασε ήταν, ίσως, η δυσκολότερη των τελευταίων χρόνων για το θεσμό των βιβλιοθηκών στη χώρα μας. Οι βιβλιοθήκες στη χώρα αντιμετώπισαν μια πρωτοφανή επίθεση στο θεσμό με κύριο εκφραστή αυτής της πολιτικής το Υπουργείο Παιδείας. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι:

- Έκλεισαν ουσιαστικά 756 σχολικές βιβλιοθήκες και καταργήθηκε ο Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών.

- Η Εθνική Βιβλιοθήκη εξακολουθεί επί σειρά ετών να μην έχει Γενικό Διευθυντή. Για τις 45 Δημόσιες Βιβλιοθήκες που ανήκουν στο εν λόγω υπουργείο τόνισε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία που τις οδηγεί στη συρρίκνωση και την ποιοτική υποβάθμισή τους με οριζόντιες περικοπές. Ήδη με την περικοπή των θέσεων στο Δ ημόσιο έ χουν καταργηθεί οι 120 θέσεις βιβλιοθηκονόμων και 260 περίπου διοικητικών και άλλων ειδικοτήτων.

- Καθολική ήταν και η περιστολή των δαπανών στις ιατρικές/νοσοκομειακές βιβλιοθήκες και η απουσία σαφούς θεσμικού πλαισίου λειτουργίας.

Ειδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις βιβλιοθήκες αναφέρθηκε ότι σχετίζονται αφενός με την οικονομική κρίση και αφετέρου με την αδιαφορία της πολιτείας, καθώς και το γεγονός ότι το επάγγελμα δεν έχει καταξιωθεί με αποτέλεσμα σήμερα όλα τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα να πλήττονται από την πολιτική του Μνημονίου και της τρόικα.
Οι προσπάθειες οι οποίες θα πρέπει να γίνουν στο μέλλον από την ΕΕΒΕΠ ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση θα πρέπει να αφορ ούν:
·         τη θεσμοθέτηση του ρόλου των βιβλιοθηκών στα αντίστοιχα υπουργεία.
·         την επαγγελματική κατοχύρωση του επαγγέλματος του βιβλιοθηκονόμου – επιστήμονα της πληροφόρησης. Να βρεθούν νέοι τρόποι απασχόλησης των επαγγελματιών του κλάδου. Οι άνεργοι να είναι στις πρώτες προτεραιότητες της ΕΕΒΕΠ καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά με την πρακτική που ακολουθείται από την πολιτεία με την πλήρωση των θέσεων των βιβλιοθηκονόμων με άλλες ειδικότητες. Παράλληλα έγινε αναφορά για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα που κατά κύριο λόγο απασχολούνταν οι βιβλιοθηκονόμοι επαγγελματίες της πληροφόρ ησης και καθιστά την επαγγελματική αποκατάσταση των πτυχιούχων δυσχερή με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα αίσθημα ανασφάλειας και απογοήτευσης για τους αποφοίτους των σχολών Βιβλιοθηκονομίας.

Προτάθηκε να αναζητηθούν από την ΕΕΒΕΠ λύσεις στο πλαίσιο της κοινωνικής εργασίας με την αξιοποίηση και των ΕΣΠΑ καθώς και τη δημιουργία σχετικής λίστας ανέργων. Επίσης να υπάρξει επικοινωνία με φορείς του ιδιωτικού τομέα, τον ΣΕΒ. την ΓΕΣΕΕ, κλπ, για την προώθηση της απασχόλησης των βιβλιοθηκονόμων και στον ιδιωτικό τομέα.

Ως βασικός στόχος θα πρέπει να είναι για την ΕΕΒΕΠ το πώς θα μπορεί να προσαρμόζει κάθε φορά τη δράση της στις νέες εξελίξεις και να προλαβαίνει τα γεγονότα είτε αυτά αφορούν τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στον Επιστημονικό τομέα είτε αφορούν τη διαμόρφωση μιας πο λιτικής τέτοιας που θα επιτρέπει να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών των βιβλιοθηκών καθώς και του ρόλου του βιβλιοθηκονόμου.

Τα χρήσιμα στοιχεία πρόσθεσε στο τέλος που θα πρέπει να αναζητηθούν για τη χάραξη μιας πολιτικής από την ΕΕΒΕΠ είναι:

  • Οι νέες τάσεις και αντιλήψεις και οι ιδιαιτερότητες των διαφόρων κατηγοριών των βιβλιοθηκών στη χώρα μας.
  • Η συστηματική τεκμηρίωση και αναζήτηση του περιβάλλοντος με όρους αγοράς:
- για την προσφορά και τη ζήτηση των πολιτιστικών δράσεων/τάσεων
- για τους  επαγγελματίες στις βιβλιοθήκες
- για τους δημιουργούς και τους καταναλωτές πολιτισμού
- για το ρόλο των νέων τεχνολογιών  πληροφορίας και επικοινωνιών.
- για τη χρήση  της πληροφορικής και των συνθηκών πρόσβασης σε όλους τους χρήστες.
- για τα θέματα πνευματικών δικαιωμάτων, πρόσβασης κλπ.,.
- για την περισσότερη ποιοτική και ποσοτική ενημέρωση των εκπροσώπων του τύπου με  σκοπό τη  μεγαλύτερη ενασχόληση των μέσων σχετικά με τις βιβλιοθήκες.

Ανάμεσα στα νέα/ειδήσεις για τις δραστηριότητες των  βιβλιοθηκών και όχι μόνο που ανακοινώθηκαν ξεχώρισαν:
&nb sp;
  • Η παρουσίαση του βιβλίου "Επί Ναρκοπεδίου" της Αρτέμιδος Στασινοπούλου - Φρυζή: στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Σύρου - Ερμούπολης την Παρασκευή 8 Ιουνίου και ώρα 19:30 στην Αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμούπολης (Πλατεία Μιαούλη). 

  • Η ανταλλαγή βιβλίων, περιοδικών, κόμικς, στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας & Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας και το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μ. Λευκάδος & Ιθάκης, το Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012 από τις 10.00΄το πρωί ως τη 1.00΄το μεσημέρι και από τις 6.00΄ ως τις 8.00΄το απόγευμα.
·         Η δημιουργία της πρώτης εναλλακτικής δανειστικής βιβλιοθήκης από τον Δήμο Κηφισιάς που θα τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης (διασταύρωση των οδών Κασσαβέτη και Λεβίδου) το Σάββατο 9 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι και θα είναι διαθέσιμη για όλους τους πολίτες.
·         Η κινητή έκθετη «Νικηφόρος Βρεττάκος», η οποία  θα φιλοξενηθεί  από τις 28 Μαϊου έως τις 6 Ιουνίου 2012 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης.
·         Τα εγκαίνια της δημοτικής βιβλιοθήκης Τυρνάβου μιας από τις πλέον ιστορικές βιβλιοθήκες η οποία διαθέτει μοναδικά χειρόγραφα βιβλία και παλαίτυπα.
·         Η επιτυχημένη καμπάνια με ''Με διάβασες-Χάρισέ με'' της 35ης Γιορτής Βιβλίου στο Πεδίο του Άρεως που οδήγησε στη συγκέντρωση 10.000 βιβλίων για την ενίσχυση των εξής βιβλιοθηκών: Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης, τις βιβλιοθήκες των νοσοκομείων Παίδων, Αγίας Σοφίας και Αγλαϊας Κυριακού, καθώς και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και του Γυμνασίου – Λυκείου Βερδικούσας της επαρχίας Ελασσόνας.
·         Η παρουσίαση του βιβλίου  «Ρήγας Ανέκδοτα Κείμενα» της συγγραφέως Lia Brad Chisacof, Επιστημονικής Ερευνήτριας στο Ινστιτούτο Νοτιανατολικών Σπουδών της Ρουμανικής Ακαδημίας, την Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012 στις 7:30 μμ., στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

·         Η διοργάνωση από τη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου σε συνεργασία με τον Μελάμπους, (Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Μελανώματος), ενημερωτικού προγράμματος για μικρούς και μεγάλους, με τίτλο: «Μαθαίνω να παίζω σωστά με τον φίλο μου τον Ήλιο!»

την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012, από τι ς 17:30 έως τις 20:30.
                 
BΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM
 Η επόμενη μας εκπομπή θα γίνει την Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη