27 Ιουλ 2012

Οι καταπληκτικές βιβλιοθήκες της Φινλανδίας

της Λήδας Μαντζουράνη

Η Φινλανδία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως πρωτοπόρος στον τομέα των βιβλιοθηκών. Είναι μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο που διαθέτει δημοσίως (στον ιστότοπο βιβλιοθηκών της) έγγραφο σχεδιασμό για την στρατηγική ανάπτυξη των βιβλιοθηκών. Η χώρα είναι επίσης διεθνώς γνωστή για την δημιουργία και διατήρηση ενός περιεκτικού δικτύου βιβλιοθηκών, με υψηλά ποσοστά προσέλευσης χρηστών και δανεισμού βιβλίων και συχνή χρήση τεχνολογιών σε βιβλιοθήκες. Η πλειοψηφία των Φινλανδών είναι τακτικοί χρήστες των υπηρεσιών των βιβλιοθηκών. Ο μέσος Φινλανδός επισκέπτεται βιβλιοθήκες 10 φορές τον χρόνο.

Ρίξτε μια ματιά στις υπέροχες εγκαταστάσεις των βιβλιοθηκών της Φινλανδίας:http://buildings.libraries.fi/

Στη συνέχεια, περιηγηθείτε στον νέο ιστότοπο των βιβλιοθηκών της Φινλαδίας (στα Αγγλικά), ο οποίος είναι χαρακτηριστικός της υποδειγματικής λειτουργίας και συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των βιβλιοθηκών σε αυτή τη χώρα.

Για χάρη του δικού μου αρχείου, θα παραθέσω μια περιγραφή της διεπαφής του ιστότοπου, κυρίως για να την έχω ως σημείο αναφοράς όταν προκύψει η ανάγκη. Την μοιράζομαι με το Future Library για τυχόν συζητήσεις που μπορεί να ανοίξουν πάνω στο θέμα των αποτελεσματικών ιστότοπων για βιβλιοθήκες. 

www.libraries.fi Προσέξτε πόσο απλά και καθαρά έχει γίνει στην πρώτη σελίδα (interface-διεπαφή) του ιστότοπου ο διαχωρισμός των πληροφοριών που αφορούν τις βιβλιοθήκες:

  • Πάνω πάνω, έχουμε το Banner, ή σημαία, όπου “διαφημίζονται” διαδοχικά τα highlights (σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος) του ιστότοπου. Ετσι, μας επισημαίνεται πως σε αυτόν τον ιστότοπο θα βρούμε υπηρεσίες:

1) Ask a Librarian. Υπηρεσία "Ρώτα τον Βιβλιοθηκονόμο". 
2) Statistics / Libraries in numbers. Στατιστικές για όλες τις βιβλιοθήκες της Φινλανδίας
3) Publications. Δημοσιεύσεις των ίδιων των Βιβλιοθηκών
4) Facts about Libraries. Γεγονότα και περισσότερα στοιχεία για τις Βιβλιοθήκες
5) Buildings.libraries.fi Τα κτίρια των Βιβλιοθηκών της Φινλανδίας
6) Ιστοσελίδες με χιλιάδες φωτογραφίες από τους χρήστες και το προσωπικό των βιβλιοθηκών

  • Ακριβώς κάτω από το banner έχουμε έξι “πινακίδες” με διαφορετικά highlights:

1) Βιβλιοθήκες. Ψάχνουμε και βρίσκουμε βιβλιοθήκες και το προσωπικό τους με βάση το όνομα ή την περιοχή.

2) Οι Βιβλιοθήκες Τώρα! (Ενεργό από τον Αύγουστο 2012) Φαντασία και Εξερεύνηση.

3) IFLA 2012. Πληροφορίες για το Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιβλιοθηκών, το οποίο πραγματοποιείται φέτος στο Ελσίνκι!

4) Κτίρια. Παρουσίαση των προηγμένων εγκαταστάσεων των βιβλιοθηκών.

5) Στατιστικές. Άλλη μια επισήμανση για την δημόσια διάθεση στατιστικών που καλύπτουν θέματα από το είδος των συλλογών μέχρι την πρόσκτηση τίτλων, από τη συχνότητα δανεισμού μέχρι τα δημογραφικά χαρακτηριστικά χρηστών, από τις τοπικές δαπάνες της βιβλιοθήκες μέχρι τις κρατικές δαπάνες για βιβλιοθήκες.

6) Πράσινες Βιβλιοθήκες. (Ενεργό από τον Αύγουστο 2012) Πληροφορίες για βιβλιοθήκες που καλλιεργούν την οικολογική συνείδηση, βασιζόμενες οι ίδιες σε οικολογικά βιώσιμες μεθόδους συντήρησης.

  • Στη στήλη που βρίσκεται στα δεξιά των δύο ειδών highights, έχουμε ένα προωθητικό βιντεάκι για τις Βιβλιθήκες της Φινλανδίας. Από κάτω ακριβώς είναι το κομμάτι με τις πιο σημαντικές Ανακοινώσεις και από κάτω ακριβώς είναι η Υπηρεσία Ειδησεογραφίας.
  • Στην επάνω “μπάρα”, βρίσκονται άλλες 4 “καρτέλες” με τα βασικά θέματα, που παρουσιάστηκαν και στα highlights, αλλά αυτή τη φορά με  λίστες “drop-down” (που ξετυλίγονται προς τα κάτω όταν τοποθετήσετε το βελάκι του κέρσορα πάνω στην καρτέλα). Σε κάθε λίστα, βρίσκουμε ακόμα πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για το κάθε θέμα. Έτσι, έχουμε:

1) Libraries / Βιβλιοθήκες . Στην καρτέλα αυτή ανοίγεται λίστα με τα εξής θέματα:
α) Libraries.fi - Frontpage / Οι βιβλιοθήκες της Φινλανδίας - Αρχική Σελίδα (μας βγάζει στην σελίδα του πρώτου banner: Βιβλιοθήκες)
β) Frank Multisearch: Books and other materials / Frank Multisearch: Βιβλία και άλλο υλικό. Μας οδηγεί στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας Αναζήτησης Frank Multisearch, μέσω της οποίας μπορεί κανείς να εξερευνήσει τους καταλόγους σχεδόν όλων βιβλιοθηκών της Φινλανδίας.
γ) Public Libraries / Δημόσιες Βιβλιοθήκες
δ) University and Polytechnic Libraries / Πανεπιστημιακές και Πολυτεχνικές Βιβλιοθήκες
ε) Research Libraries / Ερευνητικές Βιβλιοθήκες
στ) Fennica. The National Bibliography of Finand / Fennica. Η Εθνική Βιβλιογραφία της Φινλανδίας

2) Buildings / Κτίρια. Αυτή η καρτέλα μας οδηγεί στην σελίδα της τέταρτης “πινακίδας” με τις φωτογραφικές προβολές των κτιρίων των βιβλιοθηκών της Φινλανδίας.

3) Ask / Ρώτα. Άλλη μια παρακίνηση για τη χρήση της υπηρεσίας “Ρώτα τον ΒΙβλιοθηκονόμο”.

4) Library Branch / Τομέας Βιβλιοθηκών. Εδώ θα βρείτε νέα και πληροφορίες για τις Φινλανδικές Βιβλιοθήκες. Στην καρτέλα ανοίγεται λίστα με τα εξής θέματα:
α) Library Branch - Frontpage / Αρχική Σελίδα Τομέας Βιβλιοθηκών. Μια σελίδα με κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό που δίνει πληροφορίες για νομικά και διοικητικά θέματα βιβλιοθηκών, καθώς και για συγκεκριμένες πολιτικές, προτάσεις και στατιστικές.
β) Facts about Finnish Libraries / Γεγονότα-στοιχεία για τις Φινλανδικές Βιβλιοθήκες. Μας οδηγεί στην ίδια σελίδα με το 4o Banner που ανέφερα πιο πάνω.
γ) Library Organizations / Οργανισμοί Βιβλιοθηκών στην Φινλανδία
δ) Publications / Δημοσιεύσεις.

Η περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, εκτός από τις εντυπώσεις που προκαλεί για την άριστη οργάνωση των βιβλιοθηκών της Φινλανδίας, είναι κατατοπιστική ως προς τις πληροφορίες που χρειάζεται να προβάλλονται σε έναν ιστότοπο για να μπορούν οι χρήστες των βιβλιοθηκών να κατατοπίζονται σε θέματα βιβλιοθηκών. Δίνει ιδέες για την αναβάθμιση της οργάνωση των βιβλιοθηκών στη χώρα μας!

Όσον αφορά το θέμα της διευθέτησης πληροφοριών σε μία διεπαφή, πιστεύω πως όσο πιο απλή μια αρχική σελίδα, τόσο πιο αποτελεσματικά καθοδηγεί τον χρήστη στον επιθυμητό προορισμό. Αποτελεσματικοί ιστότοποι όπως ο Φινλανδικός για τον οποίο μιλήσαμε εδώ, ή άλλοι όπως η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Γαλίας Gallica, όχι μόνο προσθέτουν αξία στις υπηρεσίες των βιβλιοθηκών, αλλά αντανακλούν και την νοοτροπία και οργανωτική κουλτούρα που τους δημιουργούν.

* Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Φινλανδίας εργάζεται εντατικά προς όφελος των βιβλιοθηκών και έχει κάνει διαθέσιμες για το κοινό σχετικές δημοσιεύσεις. Η Πολιτική Φινλανδικών Βιβλιοθηκών 2015 που βρίσκουμε εδώ περιγράφει την κατεύθυνση και τους στόχους των δραστηριοτήτων των Φινλανδικών δημόσιων βιβλιοθηκών.

Τα θέματα των δημόσιων βιβλιοθηκών και της βιβλιοθήκης για άτομα με προβλήματα όρασης, διευθετούνται από το Τμήμα Πολιτιστικής Πολιτικής του Τομέα Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πολιτικής Νέων.

Τα θέματα των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και των πολυτεχνικών βιβλιοθηκών και τους εθνικού Αρχείου, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Τομέα της Εκπαίδευσης και Πολιτικής για την Επιστήμη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη