30 Ιουλ 2012

Google+ Λευκώματα, Picasa και Picasa Web Albums

imageΠριν λίγες μέρες, στην προσπάθεια να ανεβάσω φωτογραφίες από τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς, αντιμετώπισα μια δυσάρεστη έκπληξη: δεν μπορούσα πλέον να μεταφορτώσω άλλες φωτογραφίες στο Picasa Web Albums, και μάλιστα στο μέγεθος που ήθελα, γιατί είχαμε υπερβεί το όριο της δωρεάν αποθήκευσης του 1 GB!  Ή λοιπόν έπρεπε να μικρύνω τις φωτογραφίες στο μέγεθος 800x800 pixels ή … κάτι άλλο; Ο Γελαστούλης είναι έκπληκτος

Πολλοί που θέλουν να μοιραστούν φωτογραφίες μέσω των υπηρεσιών της Google, δυσκολεύονται να καταλάβουν τη διαφορά χρήσης των λευκωμάτων του Google+, του Picasa και του Picasa Web.

Ας δούμε λίγο πως έχουν τα πράγματα και τα κυριότερα χαρακτηριστικά των υπηρεσιών αυτών:

Το Picasa είναι ένα πρόγραμμα λογισμικού που

 • εγκαθίσταται στον υπολογιστή μας,
 • μας επιτρέπει να επεξεργαστούμε, να οργανώσουμε και να μοιραστούμε τις ψηφιακές μας φωτογραφίες
 • μας επιτρέπει να φτιάξουμε κολάζ, ταινίες με τις φωτογραφίες μας
 • μας επιτρέπει να αλλάξουμε το μέγεθος των φωτογραφιών μας (resize)
 • μας επιτρέπει να αποθηκεύσουμε (download) ολόκληρα τα λευκώματα στον υπολογιστή μας, αλλά και να συγχρονίσουμε τα αρχεία μας με τα online λευκώματά μας στο Picasa Web Albums


image

Τα Λευκώματα Ιστού Picasa (Picasa Web Albums) είναι ένας ιστοχώρος όπου

 • μπορούμε να ανεβάσουμε εικόνες από τον υπολογιστή μας σε «Albums» και να τα μοιραστούμε με τους φίλους, την οικογένεια μας κλπ.
 • μπορούμε τα λευκώματα να τα δούμε κα να τα μοιραστούμε στο Google+ άμεσα
 • μπορούμε τα λευκώματα να τα ενσωματώσουμε (embed) σέ άλλους ιστοχώρους που διαχειρζόμαστε
 • προσφέρει 1 GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου για φωτογραφίες και βίντεο. Ωστόσο, τα αρχεία κάτω από ορισμένα όρια μεγέθους δεν μετράνε για αυτό το περιοριστικό ελεύθερο όριο αποθήκευσης (κρατήστε αυτό το στοιχείο για πιο κάτω).


Το Google+ είναι ένα κοινωνικό δίκτυο, ένας δικτυακός τόπος όπου μπορούμε να ανεβάσουμε εικόνες από τον υπολογιστή μας σε "Λευκώματα". Όταν είμαστε εγγεγραμμένοι χρήστες του Google+

 • είμαστε αυτόματα και χρήστες του Picasa Web Albums,
 • μπορούμε να ανεβάσουμε φωτογραφίες στο Google+ χρησιμοποιώντας το λογισμικό Picasa.
 • ενώ όλες οι φωτογραφίες και βίντεο που ανεβάζουμε σε αυτό είναι επίσης διαθέσιμα και επεξεργάσιμα στο Picasa Web Albums.

Δηλ., ως μέλη της Google, έχουμε πλέον το Google+ ως τον ουσιαστικό χώρο φιλοξενίας των φωτογραφιών μας!

 


Για προσέξτε λίγο τα παρακάτω:

Τα αρχεία που ανεβάζουμε στους ιστοχώρους της Google μεγέθους μικρότερου από συγκεκριμένα μεγέθη δεν συνυπολογίζονται για τυχόν υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου, που ισχύει για φωτογραφίες οι οποίες μεταφορτώνονται στα Λευκώματα Ιστού Picasa, αλλά και για φωτογραφίες οι οποίες μεταφορτώνονται στο αρχικό τους μέγεθος στο Google+ από το λογισμικό Picasa 3.9.

Όλες οι φωτογραφίες που μεταφορτώνονται στα λευκώματα Google+ μετατρέπουν αυτόματα το μέγεθος τους στο επιτρεπτό όριο των 2048x2048 pixels και δεν υπολογίζονται στην περιοριστική δωρεάν ποσόστωση αποθήκευσης των φωτογραφιών μας, όπως γίνεται με το λογισμικό Picasa ή τα Λευκώματα Ιστού Picasa με το 1 GB free αποθηκευτικό χώρο που παρέχουν. Όταν φτάσουμε δλδ το όριο αποθήκευσης του 1 GB, στο Google+ όλες οι νέες φωτογραφίες που ανεβάζουμε αλλάζουν το μέγεθος τους στο επιτρεπτό όριο των 2048x2048 pixels χωρίς περιορισμό στο σύνολο του αποθηκευτικού χώρου!

Αντιθέτως, στα Λευκώματα Ιστού Picasa, αν δεν έχουμε ενεργοποιήσει το Google+ επιτρέπεται η μεταφόρτωση φωτογραφιών μεγέθους μέχρι των 800x800 pixels. Αν έχουμε όμως ενεργό λογαριασμό Google Plus, μπορούμε και στο  Picasa Web Albums να ανεβάσουμε εικόνες μεγέθους μέχρι 2048x2048 pixels. Αν, βέβαια, επιθυμούμε να ανεβάσουμε εικόνες μεγαλύτερου μεγέθους και σε καλύτερη ποιότητα θα πρέπει να πληρώσουμε συνδρομή.

Έχετε υπομονή να μετατρέπετε κάθε φορά τις φωτογραφίες σας ώστε να μην ξεπερνούν το όριο των μεγεθών που δεν συνυπολογίζονται στην υπέρβαση του ορίου μεταφόρτωσης στους ιστοχώρους της Gogle; Ή μήπως προτιμάτε να βάλετε προεπιλογή για τράβηγμα φωτογραφιών σε χαμηλή ανάλυση;

Αν ναι, ΟΚ. Αλλιώς, μήπως είναι καλύτερα να ενεργοποιήσετε το Google+?

Κάποια  άλλη ή συμπληρωματική πληροφορία είναι ιδιαίτερα εκτιμητέα…. Γελαστούλης

by aikker

via

2 σχόλια:

Αφροδίτη Φράγκου είπε...

Εμείς που αντιμετωπίσαμε το ίδιο πρόβλημα, καταφύγαμε στη λύση του Google Drive. Μπορεί να μη δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας Album, όμως μπορούμε σε ξεχωριστούς φακέλους να ανεβάζουμε τα αρχεία κάθε εκδήλωσης. Το Drive έρχεται να αντικαταστήσει τα Google Docs και ταυτόχρονα να παρέχει κάτι σαν το Dropbox, οπότε είναι εξαιρετικά εξυπηρετικό και παρέχει σε όλους 5GB που είναι σαφώς περισσότερος χώρος από το Picasa. Ελπίζω να το βρείτε κι εσείς χρήσιμο! Καλημέρα σε όλους!

Katerina Kerasta είπε...

Αφροδιτη καλημέρα :)
Καλό το Google Drive με τα 5 GB του, αλλά καμία σχέση με τις δυνατότητες των Λυκωμάτων Ιστού Picasa (επεξεργασία, embed, sharing, tagging, οργάνωση, συμβατότητα με το λογισμικό picasa, κλπ). Για αποθήκευση και πολύ περισσότερο των 5GB χρησιμοποιώ για τη Βιβλιοθήκη το Dropbox με σχεδόν 20GB free. Οπότε το google drive για άλλους σκοπούς, όχι αντί του picasa web albums.
Αν σε βολεύει και σε εξυπηρετεί καλά κάνεις και το χρησιμοποιείς.

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη