24 Ιουλ 2012

Προάσπιση Βιβλιοθηκών - Πρόγραμμα Turning the Page 2.0

της Λήδας Μαντζουράνη

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα όπου δέχονται μειώσεις και περικοπές οι βιβλιοθήκες. Ακόμα και σε χώρες όπου οι συνθήκες φαντάζουν οι ευνοϊκότερες από οπουδήποτε αλλού, οι βιβλιοθήκες αγκομαχούν και προκειμένου να επιβιώσουν, εφευρίσκουν έναν σωρό μεθόδους για να αναδειχτούν ως απαραίτητες στην κοινωνία. Μία από αυτές τις μεθόδους είναι η Προάσπιση Βιβλιοθηκών.

Την πρώτη φορά που ακούει κανείς αυτόν τον όρο ίσως μένει αδιάφορος. Η αλήθεια είναι όμως πως αυτή η μέθοδος κρύβει πολλά μυστικά για την αντιμετώπιση του βασικού προβλήματος των βιβλιοθηκών: την χρηματοδότηση.

Μέσα από μια στρατηγική ανάληψη δράσεων Προάσπισης αξιοποιούνται μέθοδοι για την προβολή της αξίας της βιβλιοθήκης όπως: οι δημόσιες σχέσεις, η άσκηση επιρροής σε ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά, η αναζήτηση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων και η ανάλογη εκμετάλλευσή τους για την προβολή της αξίας της βιβλιοθήκης και η προώθηση (marketing) των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης σε επαγγλεματικούς χώρους και στην ευρύτερη κοινωνία.

Μέθοδοι που κάποτε δεν είχαν καμία σχέση με το επάγγελμα του βιβλιοθηκονόμου, αυτή τη στιγμή αποδεικνύονται σωτήριες για τις βιβλιοθήκες.

Στις Η.Π.Α. είναι τόσο διαδεδομένη η Προάσπιση που αυτή τη στιγμή διεξάγεται η δεύτερη και επικαιροποιημένη σειρά διαδικτυακών εκπαιδευτικών εργαστηρίων που εστιάζουν σε αυτό ακριβώς το θέμα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμα ονομάζεται Turning the Page 2.0 , πραγματοποιείται από την Ένωση Δημόσιων Βιβλιοθηκών των Η.Π.Α., με την υποστήριξη του Ιδρύματος Bill&Melinda Gates, διαρκεί 6 εβδομάδες και διεξάγεται 4-5 φορές το χρόνο. 

Κάθε εβδομάδα οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχουν σε μια ωριαία διαδικτυακή συνάντηση, μέσα από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, με εμπειρογνώμονα καθοδηγητή και με προκαθορισμένη ομάδα βιβλιοθηκονόμων απ' όλο την υφήλιο.

Μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι εκπαιδευόμενοι διδάσκονται και και ανταλλάζουν απόψεις για το πώς να αναπτύσσουν πειστικά επιχειρήματα και να δημιουργούν αξέχαστες ιστορίες για την βιβλιοθήκη τους, πώς να αφηγούνται αυτές τις ιστορίες, πώς να κάνουν αποτελεσματικές παρουσιάσεις δημοσίως, και πώς παράλληλα να χτίζουν και να διατηρούν συνεργασίες με διαφόρους φορείς.

Στους εκπαιδευόμενες παρέχεται πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό, ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις που ολοκληρώνουν ανάμεσα σε δύο διαδικτυακές συνεδρίες και ένα πρότυπο για τον σχεδιασμό Προάσπισης.

Οι ασκήσεις τους βοηθούν να καταρτιστούν σε θέματα Προάσπισης και να σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να υιοθετήσουν πρακτικές Προάσπισης προς όφελος των βιβλιοθηκών τους. Το πρότυπο σχεδιασμού Προάσπισης βοηθά στην στρατηγική τοποθέτηση των δράσεων που μπορούν και διατίθενται να αναλάβουν σε αυτό το πλαίσιο.

Και το καλύτερο, μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει, με οποιοδήποτε επαγγελματικό προφίλ, σε όποιο σημείο της γης και να βρίσκεται. (Θα πρέπει, όμως, να δηλώσει πως μένει σε μια από τις πολιτείες των Η.Π.Α., αλλά θα γίνει σίγουρα δεκτός.)

Δοκιμάστε το!

Ο επόμενος κύκλος σεμιναρίων ξεκινάει στις 24 Σεπτεμβρίου και λήγει την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Οι εγγραφές ξεκινούν στις 15 Αυγούστου. Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες εγγραφής κάντε κλικ εδώ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη