26 Σεπ 2012

FUTURE LIBRARY: Εργασίες ανακαίνισης των παιδικών τμημάτων 7 δημοσίων και δημοτικών βιβλιοθηκών της Κεντρικής Μακεδονίας

Βέροια, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου: «Εργασίες ανακαίνισης των παιδικών τμημάτων 7 δημοσίων και δημοτικών βιβλιοθηκών της Κεντρικής Μακεδονίας!»

Μετά την αρχική μας εξαγγελία, τον προηγούμενο Απρίλιο, σχετικά με την ανακαίνιση των παιδικών χώρων επιλεγμένων βιβλιοθηκών, έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε πως οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον Οκτώβριο!

Οι 7 βιβλιοθήκες που γίνονται αποδέκτες αυτής της πρωτοβουλίας για φέτος βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία: 4 στο Δήμο Θεσσαλονίκης (Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου, Παιδικές Βιβλιοθήκες Άνω Πόλης, Ξηροκρήνης, Ορέστου), η Δανιηλίδειος Βιβλιοθήκη Καλαμαριάς, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς.

Το προφίλ των ανακαινίσεων βασίζεται στο επιτυχημένο παράδειγμα των «Μαγικών Κουτιών» της βραβευμένης Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας. Μεγάλη προσοχή δίνεται στη ριζική αναδιαμόρφωση των παιδικών τμημάτων, μέσω της αισθητικής αναβάθμισης των εσωτερικών χώρων και των υλικοτεχνικών υποδομών τους. Οι χώροι θα ανακαινισθούν εκ βάθρων, νέα έπιπλα θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα, καινούργια βιβλία θα εμπλουτίσουν τις συλλογές των βιβλιοθηκών και σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός θα ολοκληρώσει την εικόνα, ώστε να μπορέσουν οι βιβλιοθήκες να παράσχουν στα παιδιά κάθε περιοχής τη δυνατότητα συνεχούς δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου τους.

Στόχος των επεμβάσεων είναι να ελκύουν τα παιδικά τμήματα το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών και να προκαλούν άμεσο αίσθημα οικειότητας. Δέντρα, λόφοι με χορτάρι και μικρά σπίτια, με χρώματα ζωηρά, θα συνθέσουν χώρους που θα μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα με την εκάστοτε χρήση τους: σημεία ανάγνωσης, χώροι εργαστηρίων, σημεία με διαδραστικό οπτικοακουστικό εξοπλισμό, χώροι διεξαγωγής παραστάσεων και δραματοποιήσεων βιβλίων, σημεία με παιχνίδια, χώροι ηλεκτρονικών υπολογιστών με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο καθώς και σημεία δημιουργικής έκφρασης και επικοινωνίας των παιδιών με τις άλλες βιβλιοθήκες.

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός, τα έπιπλα αλλά και τα καινούργια βιβλία, θα εντάσσονται, λειτουργικά και αισθητικά, στους χώρους με τέτοιο τρόπο, ώστε να συντελούν στη δημιουργία ενός μαγικού κόσμου, που θα ενεργοποιεί τη δημιουργικότητα των παιδιών και θα αλληλεπιδρά μαζί τους, μετατρέποντας τη βιβλιοθήκη σε ένα ζωτικό μέρος της καθημερινότητάς τους και, εν κατακλείδι, σε ένα σημείο αναφοράς της ζωής τους.

Ο καιρός περνάει γρήγορα και πολύ σύντομα, σε λίγες μόνο εβδομάδες, τα ανανεωμένα παιδικά τμήματα των 7 βιβλιοθηκών θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν από κοντά μικρούς και μεγάλους, στο ξεκίνημα ενός υπέροχου ταξιδιού γνώσης, καινοτομίας, αναζήτησης και δημιουργικότητας μέσα σε βιβλιοθήκες σύγχρονες, ζωντανές, προσαρμοσμένες στις πραγματικές τους ανάγκες!

Μια πρώτη εικόνα του μέλλοντος που πλησιάζει, δίνεται στις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις/βίντεο:

· Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου: http://goo.gl/lJYsE .

· Παιδική Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης: http://goo.gl/CedL5

· Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης: http://goo.gl/ppmHM

· Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου: http://goo.gl/lhhZI

· Δανιηλίδειος Βιβλιοθήκη Καλαμαριάς: http://goo.gl/dMqWk

· Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών: http://goo.gl/kqTPD

· Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς: http://goo.gl/5IKDK

Για περισσότερες πληροφορίες

Διευθυντής Προγράμματος – Γιάννης Τροχόπουλος: ioannis@libver.gr

Συντονιστής Προγράμματος – Δημήτρης Πρωτοψάλτου: dimproto@yahoo.com

Η Αστική Μη-κερδοσκοπική Εταιρεία «FUTURE LIBRARY: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων» (www.futurelibrary.gr) ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και οραματίζεται να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στη καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές και διαχρονικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €996 εκατομμυρίων ($1,3 δισεκατομμύρια), μέσω 2.286 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 109 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, το 79% έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, μέσω 1.141 δωρεών.

Ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε πρόσφατα πρωτοβουλία για τη διάθεση €100 εκατομμυρίων ($130 εκατομμύρια), μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης. Από την αρχή του έτους, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει διαθέσει €41 εκατομμύρια ($53 εκατομμύρια) για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Το έργο πλησιάζει την έναρξη της φάσης της κατασκευής, με τις εργασίες ανασκαφής να έχουν ήδη ξεκινήσει στο χώρο. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παραμένει μαρτυρία και δέσμευση για το μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα πολύ σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη