5 Σεπ 2012

Δελτίο Τύπου: Το Δίκτυο των Πρωτοπόρων Υπαλλήλων του Future Library ταξίδεψε στο 78o IFLA στο Ελσίνκι της Φινλανδίας

και βίντεο εδώ: http:oo.gl/FQHjY

Βέροια, 5 Σεπτεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου: Το Δίκτυο των Πρωτοπόρων Υπαλλήλων του Future Library ταξίδεψε στο 78o IFLA στο Ελσίνκι της Φινλανδίας

Γεμάτοι ενθουσιασμό, εμπειρίες και γνώση επέστρεψαν από το Ελσίνκι της Φινλανδίας οι 16 πρωτοπόροι υπάλληλοι του Future Library, μετά τη συμμετοχή τους στο 78ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιβλιοθηκών (IFLA, International Federation of Library Associations)!

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει πολυμελής Ελληνική αποστολή στο IFLA. Για 6 ημέρες, από τις 13 έως τις 18 Αυγούστου, το δίκτυο πρωτοπόρων υπαλλήλων του Future Library συνοδευόμενοι από τους συντονιστές του προγράμματος και εκπροσώπους του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», συναντήθηκαν με την ευρύτερη παγκόσμια κοινότητα των επαγγελματιών της βιβλιοθηκονομίας και της πληροφόρησης, ανέπτυξαν διεθνείς δεσμούς και συνεργασίες και διεύρυναν τους ορίζοντές τους όσον αφορά το μέλλον των βιβλιοθηκών στην Ελλάδα.

Στα πλαίσια του συνεδρίου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates, την απονομή του βραβείου «Πρόσβαση στη Γνώση» 2012, στα «Τεχνολογικά Κέντρα της Δομινικανής Δημοκρατίας» (Access to Learning Award – 2012 winner: The Dominican Republic's Community Technology Centers), για την πολύπλευρη προσφορά τους στην βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων της χώρας μέσω της τεχνολογίας. Το ίδιο βραβείο, πριν 2, μόλις, χρόνια είχε κάνει παγκοσμίως γνωστή την, τότε νικήτρια, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, η οποία υπήρξε η έμπνευση και η αφετηρία του Future Library.

Το πρόγραμμα, όμως, δεν περιλάμβανε μόνο τη συμμετοχή στο συνέδριο, αλλά και την παρακολούθηση εκπαιδευτικής ημερίδας με σεμινάρια, ειδικά διαμορφωμένα για τις ανάγκες του Future Library, μέσω συνεργασιών με εμπειρογνώμονες των βιβλιοθηκών από τη Φινλανδία και τις Η.Π.Α., στην Rikhardinkatu Library, καθώς και μια σειρά ξεναγήσεων σε 4 ακόμη πρότυπες φινλανδικές βιβλιοθήκες (Helsinki City Library, Library 10, Meeting point, Espoo City Library).

Στόχος των πολύπλευρων δραστηριοτήτων ήταν να γίνουν, οι 16 πρωτοπόροι, κοινωνοί των διεθνών τάσεων, αλλά και να επιμορφωθούν σχετικά με την εφαρμογή και διαχείριση καινοτόμων ιδεών και δράσεων που μπορούν να εισάγουν οι ίδιοι στις βιβλιοθήκες των περιφερειών τους.

Με οδηγό τις εμπειρίες που αποκομίσθηκαν από το διάστημα παραμονής στη Φινλανδία, αλλά και με τη συνεχή συνεργασία των 16, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ομάδα του Future Library, συνεχίζουμε όλοι μαζί την προσπάθεια για να συμμετάσχουμε ενεργά στην υιοθέτηση αλλαγών που θα βοηθήσουν τις βιβλιοθήκες μας να ανταποκριθούν ουσιαστικά στις ανάγκες των χρηστών τους και να γίνουν το επίκεντρο ανάπτυξης και δημιουργικότητας των τοπικών κοινωνιών!

Για περισσότερες πληροφορίες

Διευθυντής Προγράμματος – Γιάννης Τροχόπουλος: ioannis@libver.gr

Συντονιστής Προγράμματος – Δημήτρης Πρωτοψάλτου: dimproto@yahoo.com

Η Αστική Μη-κερδοσκοπική Εταιρεία «FUTURE LIBRARY: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων» (www.futurelibrary.gr) ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και οραματίζεται να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στη καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές και διαχρονικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €99675 εκατομμυρίων ($1,3273 δις), μέσω 2.325237 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 109 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, το 79% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, μέσω 1.093 δωρεών.

Ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε πρόσφατα πρωτοβουλία για τη διάθεση €100 εκατομμυρίων ($130 εκατομμύρια.), μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης. Από τον Ιανουάριο του 2012έως τον Απρίλιο του 2012, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει διαθέσει €4120,9 εκατομμύρια ($5327,7 εκατομμύρια.) για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια./$796 εκατομμύρια.) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Το έργο πλησιάζει την έναρξη της φάσης της κατασκευής, με τις εργασίες ανασκαφής να έχουν ήδη ξεκινήσει στο χώρο. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παραμένει μαρτυρία και δέσμευση για το μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα πολύ σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη