3 Οκτ 2012

Δίκτυο Πρωτοπόρων του Future Library: ολοκλήρωση της εκπαίδευσης

P1060153

Βέροια, 3 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο Τύπου: «Το Δίκτυο των Πρωτοπόρων του Future Library ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του σε θέματα ηγεσίας»

Μετά από μια σειρά σεμιναρίων ηγετικών δεξιοτήτων (http://goo.gl/IRhv2) και προάσπισης βιβλιοθηκών (http://goo.gl/a8IPk), αλλά και τη συμμετοχή στο 78ο Συνέδριο της IFLA (http://goo.gl/LON1M), το Δίκτυο των Πρωτοπόρων Υπαλλήλων του Future Library ολοκλήρωσε την φετινή του εκπαιδευτική εμπειρία, με ένα τελευταίο βιωματικό σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.

Από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου και μέσα από ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια, οι 16 πρωτοπόροι μας εμπλούτισαν τις γνώσεις τους και εξασκήθηκαν στην πράξη σε τομείς όπως ο σχεδιασμός και η διαχείριση υπηρεσιών Βιβλιοθηκών αλλά και ανθρωπίνων πόρων, η ανάπτυξη δημιουργικών συνεργασιών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και η επικοινωνία καινοτόμων ιδεών σε μεγάλο ακροατήριο, με βάση τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές ομιλίας.

Οι νέες αυτές δεξιότητες είναι απαραίτητες για τους ηγέτες των σύγχρονων βιβλιοθηκών, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν πρωτότυπες δράσεις στις περιφέρειές τους, αναδεικνύοντας τις καινοτόμες και δημιουργικές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών και φέρνοντας τις βιβλιοθήκες μας ακόμη πιο κοντά στο επίκεντρο της ζωής των κατοίκων τους.

Με το όμορφο αυτό εκπαιδευτικό ταξίδι, που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο, να πλησιάζει στο τέλος του, γίνεται και μια νέα αρχή. Με τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει μέχρι τώρα, οι 16 θα έχουν σαν στόχο να σχεδιάσουν μια καινοτόμο δράση-πιλότο για την περιφέρειά τους, της οποίας η έγκριση υλοποίησης θα ανακοινωθεί στο τέλος του έτους.

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη, αλλά με τη συνεργασία των 16 πρωτοπόρων, την υποστήριξη του Future Library, με πρωτότυπες δράσεις και καινοτόμα προγράμματα, ερχόμαστε ολοένα και πιο κοντά στη δημιουργία ενός βιώσιμου δικτύου Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών και στην ανάδειξή τους σε τόπους συνάντησης και διάδρασης ανθρώπων και ιδεών!

Για περισσότερες πληροφορίες

Διευθυντής Προγράμματος – Γιάννης Τροχόπουλος: ioannis@libver.gr

Συντονιστής Προγράμματος – Δημήτρης Πρωτοψάλτου: dimproto@yahoo.com

Η Αστική Μη-κερδοσκοπική Εταιρεία «FUTURE LIBRARY: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων» (www.futurelibrary.gr) ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και οραματίζεται να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στη καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές και διαχρονικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €996 εκατομμυρίων ($1,3 δισεκατομμύρια), μέσω 2.286 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 109 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, το 79% έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, μέσω 1.141 δωρεών.

Ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε πρόσφατα πρωτοβουλία για τη διάθεση €100 εκατομμυρίων ($130 εκατομμύρια), μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης. Από την αρχή του έτους, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει διαθέσει €41 εκατομμύρια ($53 εκατομμύρια) για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Το έργο πλησιάζει την έναρξη της φάσης της κατασκευής, με τις εργασίες ανασκαφής να έχουν ήδη ξεκινήσει στο χώρο. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παραμένει μαρτυρία και δέσμευση για το μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα πολύ σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη