22 Ιαν 2013

Αυτό θα πει συγχώνευση: 46 βιβλιοθήκες σε 1 !!!

Της ΓΙΩΤΑ ΣΣΥΚΚΑ

 Πόσο θα αλλάξει το τοπίο στον πολιτισμό Οι προτάσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών


Πέντε ενιαίοι φορείς (οπτικοακουστικών, ορχηστρών, ιστορίας λαογραφίας, μουσείων τέχνης Θεσσαλονίκης, σχολής Τεχνών) και ένας πανελλήνιος φορέας για τις βιβλιοθήκες.

Αναταράξεις αναμένεται να προκαλέσουν οι προτάσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που αφορούν καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος φαίνεται ότι όχι μόνο αγγίζει αλλά ανατρέπει άρδην το σκηνικό σε ό,τι αφορά οργανισμούς και φορείς του χώρου του πολιτισμού και όχι μόνο.
Δημιουργούν πέντε ενιαίους φορείς (οπτικοακουστικών, ορχηστρών, ιστορίας λαογραφίας, μουσείων τέχνης Θεσσαλονίκης, σχολής Τεχνών), έναν πανελλήνιο φορέα για τις βιβλιοθήκες, καταργούν οργανισμούς και ιδρύματα, ενώ μεταφέρουν άλλους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κατόπιν υπογραφής προγραμματικών συμφωνιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προτείνονται συγχωνεύσεις οργανισμών που θα δημιουργήσουν δυσλειτουργίες και έντονες αψιμαχίες όπως στην περίπτωση των δύο κρατικών θεάτρων του ΚΘΒΕ με το Εθνικό Θέατρο, αλλά και της Εθνικής Πινακοθήκης με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιες « πε - ρίεργες» συγχωνεύσεις οι οποίες μαρτυρούν άγνοια για το έργο οργανισμών που έχουν προσφέρει σημαντικό πολιτιστικό έργο και οι οποίοι ομαδοποιούνται κάτω από βαρύγδουπους τίτλους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος, η οποία τίθεται κάτω από την ομπρέλα ενός πανελλήνιου φορέα 45 δημόσιων βιβλιοθηκών! Oλα αυτά τη στιγμή που περιμένουμε την αναβάθμιση και μεταφορά της στις νέες εγκαταστάσεις στο πολιτιστικό - εκπαιδευτικό πάρκο 170 στρεμμάτων, το οποίο κατασκευάζεται στο Δέλτα Φαλήρου με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Εντυπωσιακό παράδειγμα και η κατάργηση του ΕΚΕΒΙΜ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων), οι αρμοδιότητες του οποίου προτείνεται να μεταφερθούν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Κι αν κάποιοι επικροτούν την κατάργηση του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, οι γνωρίζοντες θεωρούν ότι αποτελεί υποβάθμιση για την πορεία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου (ο οποίος διαπρέπει αυτόν τον καιρό στα ξένα φεστιβάλ) η μεταφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου σε έναν ενιαίο φορέα οπτικοακουστικών με την Ταινιοθήκη.
Στους ΟΤΑ
Μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης είναι 15 συνολικά ιστορικά λαογραφικά μουσεία, τα οποία μεταφέρονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρότι η εμπειρία στο παρελθόν έδειξε ότι δεν καρποφόρησε η σχέση με τον πολιτισμό παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις. Περισσότερα προβλήματα ανέδειξαν, ενώ συχνά υπήρχε ένας φακός στείρου τοπικισμού.
Στο μεταξύ η σημερινή εικόνα των δήμων, οι οποίοι δεν φαίνεται να διαχειρίζονται σωστά τα κονδύλια και σίγουρα δεν έχουν ανθρώπους με εμπειρία για να αναλάβουν τέτοιες υποχρεώσεις, περιπλέκει τα πράγματα.
Η πρόταση περιλαμβάνει τα Ιστορικά Λαογραφικά Μουσεία Κορίνθου, Ρεθύμνου, Λάρισας, Καλαμάτας, Ν. Καρβάλης, Στεμνίτσας, Κύμης, Σαρακατσάνων, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης - Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, το Μουσείο Βορρέ. Επίσης τα: Μουσείο Λαογραφίας - Ιστορίας της Τέχνης Ορεστιάδας και Περιφέρειας, Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακ υ ν θί ων, Μουσείο - Βιβλιο θήκη Ελευθεριάδη - Τεριάντ, το Φυσικής Ιστορίας Κοζάνης αλλά και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Iδρυμα. Στο μεταξύ σε ενιαίο φορέα ιστορίας λαογραφίας συγκεντρώνονται τα: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Iδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, Μουσείο Λαϊκών Οργάνων - Ανωγειανάκη, Μουσείο Ζυγομαλά και το Λύκειο Ελληνίδων, ενώ άλλος φορέας Μουσείων Θεσσαλονίκης θα περιλαμβάνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Φωτογραφίας.
Ορχήστρες
Για τις ορχήστρες ο ενιαίος φορέας συγκεντρώνει το Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών αλλά και της Θεσσαλονίκης, την Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης, την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, την Καμεράτα και των Χρωμάτων. Ομως το Ωδείο Αθηνών και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στεγάζονται στον ενιαίο φορέα Σχολής Τεχνών.
Βαρίδι στην ΥΣΜΑ (Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως) θεωρείται η υπαγωγή της ΕΑΧΑ (Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις) σε αυτήν, ενώ το Θεατρικό Μουσείο, που ήταν σε πλήρη απαξίωση, φαίνεται να διασώζεται με τη συνένωσή του με τις δύο κρατικές θεατρικές σκηνές. Τέλος, καταργούνται χωρίς πρόταση συγχώνευσης εκτός από το ΙΕΠ τα: Εθνικό Ιδρυμα Μελετών Θ. Κολοκοτρώνης, Ιστορική Εθνολογική Κοινότητα Ελλάδος, Ολυμπιακό Μουσείο.
Διγλωσσία για το ΕΚΕΒΙ
Κυβερνητική διγλωσσία για το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το οποίο προτείνεται από τη Διεύθυνση Οργανωτικής Ανάπτυξης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να συγχωνευτεί με τον Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Πρόταση που έρχεται σε πλήρη διάσταση με την πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα να καταργήσει το ΕΚΕΒΙ και να αναθέσει την άσκηση της κρατικής πολιτικής για το βιβλίο στη Διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου του.
Το έγγραφο, που έφτασε στην οδό Μπουμπουλίνας 20 στις 7 του μηνός, έχει αναστατώσει τους υπαλλήλους και αναμένεται να ταράξει ακόμη περισσότερο τους άμεσα θιγόμενους φορείς. Στο πλαίσιο του προγράμματος αξιολόγησης των δομών του Δημοσίου πολλά θα αλλάξουν, αλλά μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Κι αυτό γιατί κάποιοι άνθρωποι εκτός των υπηρεσιών της Γραμματείας Πολιτισμού που ούτε το έργο της γνωρίζουν καλά ούτε τον τρόπο λειτουργίας της, με μοναδικό γνώμονα τον εξορθολογισμό των δαπανών, προτείνουν, καταργούν και συγχωνεύουν χωρίς περισσή σκέψη.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε να του αποσταλούν πληροφορίες για τη λειτουργία των φορέων, το θεσμικό τους πλαίσιο, το προσωπικό, τα οικονομικά τους στοιχεία κ.ά.
Θεμιτός ο εξορθολογισμός, αλλά σε περίπτωση που υιοθετηθούν οι προτάσεις, θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο αλαλούμ, με αποτέλεσμα τη δεύτερη υποβάθμιση του πολιτισμού, μετά την απόφαση από αυτόνομο υπουργείο να περιοριστεί σε γραμματεία

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (22/1/2013)

Το πρώτο σχόλιο: ΟΛΕΣ ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΦΟΡΕΑ! Αυτό δεν είναι συγχώνευση αλλά σύνθλιψη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη