18 Ιαν 2013

Για τις εξελίξεις στο Ε.ΚΕ.ΒΙ. και στο χώρο του βιβλίου

Έλαβα το παρακάτω με email από τις εκδόσεις Διάπλαση:

Με βάση όλα τα παρακάτω που είναι κοινές διαπιστώσεις εμείς γιατί να στηρίξουμε το ΕΚΕΒΙ και γιατί να στηρίξουμε την επιστολή των εργαζομένων? Ας μην ξεχνάμε πως ΕΚΕΒΙ δεν ήταν μόνο το Δ.Σ. αλλά και όλ&om icron;ι οι εργαζόμενοι που δημιουργούσαν αυτές τις καταστάσεις.

Την επιστολή υπογράφουν:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών
Το Διοικητικό Συμβού&lamb da;ιο του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών
Το Διοικητικό Συμβούλιο. του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Επιστημονικών Βιβλίων
Το Διοικητικό Συμ&beta ;ούλιο του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Εκδοτών Πειραιώς
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Αθηνών Προαστίων


Προς
Τον Πρωθυπουργό
κύριο Αντώνη Σαμαρά


Κοινοπ&omicr on;ίηση:
Υπουργό ΠΑΙΘΠΑ κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Αναπληρωτή Υπουργό ΠΑΙΘΠΑ κ. Κωνσταντίνο Τζαβάρα
Υφυπουργό ΠΑΙΘΠΑ κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου
Θέμα: Απάντηση του κλάδου του βιβλίου στην επ&iota ;στολή-στήριξη της ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ. στο Ε.ΚΕ.ΒΙ.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Επανερχόμαστε στο θέμα του Ε.ΚΕ.ΒΙ., διότι μετά την απόφαση του κ. Τζαβάρα να σταματήσει την λειτουργία του, γινόμαστε όλοι μάρτ&up silon;ρες κυριολεκτικά ασύλληπτων καταστάσεων!
Συνδικαλιστικό όργανο –έστω και νεόκοπο, εξαιρετικά ολιγομελές και, φυσικά, ειδικού σκοπού και λειτουργίας– στέλνει επιστολή συμπαράστα&sigm a;ης σε κρατικό φορέα και εκφράζει την οδύνη του για το γεγονός ότι αυτός τερματίζει την λειτουργία του.  Ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα είναι αναμφίβολα μία πράξη που ξεπερνά τα όρια του σουρε αλισμού.  Η μόνη λογική εξήγηση που υπάρχει είναι ότι το Ε.ΚΕ.ΒΙ., με το στρεβλό τρόπο λειτουργίας του, συνέβαλε στη διατήρηση και επαύξηση των κεκτημένων ολίγων συγκεκριμένων εκδοτών, καθιστώντας τ ους προνομιούχους σε σχέση με τον υπόλοιπο κλάδο.  Η κατάργησή του, συνεπώς, ακυρώνει προνόμια και πάσης φύσεως εδραιωμένες πελατειακές σχέσεις και δημιουργεί σπασμωδικές αντιδράσεις στ&omi cron;υς «θιγόμενους».

Ενδεικτικά:
•    Βασικό σημείο της επιστολής της ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ. αποτελεί η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ.  Αναφέρει ότι η λειτουργία της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ θα κινδυνεύσει και καταλογίζει στον Ο.Σ.Δ.&E psilon;.Λ. ότι απαξιώνει την ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, ότι με το «απαράδεκτο καταστατικό λειτουργίας του δεν αποτελεί εγγύηση για την καλή λειτουργία της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ».  Ερώτηση:  Όταν ο Ο.Σ.Δ.Ε.Λ., με ομόφωνη απόφαση το& upsilon; Δ.Σ. του, ζητούσε την ανάληψη της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, ο κύριος Θανάσης Ψυχογιός (των ομώνυμων εκδόσεων) συμφωνούσε ως μέλος του Δ.Σ. του Ο.Σ.Δ.Ε.Λ. ή διαφωνούσε ως πρόεδρος της ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ.;
•    «Υπήρξε μεγά&lam bda;η διαφορά στη λειτουργία των Διεθνών Εκθέσεων, ιδιαίτερα της Φρανκφούρτης και της Μπολόνιας, από τότε που ανέλαβε τη διεύθυνσή τους το Ε.ΚΕ.ΒΙ.».  Καταρχήν είναι προφανές ότι αναφέρονται αυτές οι δύ&om icron; εκθέσεις διότι φτάσαμε στο σημείο να πηγαίνουμε μόνο σε αυτές, ενώ, αντιθέτως, παλαιότερα, που τις Διεθνείς Εκθέσεις διοργάνωνε η Π.Ο.Ε.Β., πηγαίναμε σε περισσότερες και με λιγότερα χρήματα.  Η πα ρουσία της Ελλάδας εδραιώθηκε στις εκθέσεις του εξωτερικού από την Π.Ο.Ε.Β. εδώ και 31 χρόνια, με παρουσία σε: Φρανκφούρτη, Λειψία, Μπολόνια, Βελιγράδι, Κωνσταντινούπολη,  Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Πεκίνο. Σ&epsi lon; όλες τις χώρες του κόσμου η διοργάνωση των επαγγελματικών εκθέσεων γίνεται από την αντίστοιχη Ομοσπονδία (επαγγελματίες εκδότες και βιβλιοπώλες) και όχι από μία “κρατική Δ.Ε.Κ.Ο.” Μεγάλη διαφ&om icron;ρά υπήρξε μόνο ως προς τον αριθμό των ανθρώπων που πήγαιναν στις εκθέσεις αυτές, ασφαλώς με όλα τα έξοδα πληρωμένα.
•     Γίνεται αναφορά σε Λέσχες Ανάγνωσης, επισκέψεις συγγραφέων στα σχολεία, ημε ρίδες εκπαιδευτικών κ.λπ.•  όλα αυτά ακούγονται πολύ όμορφα, αφενός όμως ήταν όλα προγράμματα για ολίγους, αφετέρου δεν άφησαν πίσω τους έργο.  Σχολικές και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες δεν υπάρ&ch i;ουν, η φιλαναγνωσία όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά διαρκώς υποχωρεί, αξιόπιστες συνολικές στατιστικές για τον κλάδο αναζητούνται από την εποχή του αείμνηστου Κώστα Βουκελάτου και του ΙΧΝΕΥΤΗ. Ε ιδικά οι Λέσχες Ανάγνωσης είτε υπολειτουργούν είτε δεν λειτουργούν καθόλου. Όσο για το πρόγραμμα «Φράσις», είναι καθαρά πρόγραμμα της Διεύθυνσης Γραμμάτων του ΥΠΑΙΘΠΑ, το οποίο δημιούργησε και στήριξε επί σειρά ετών. Το Ε.ΚΕ.ΒΙ. συμμετείχε σε αυτό μόνο τον τελευταίο χρόνο.
•    Η έκθεση της Θεσσαλονίκης, ουσιαστικά, δεν είναι διεθνής. Ξένοι εκδότες δεν λαμβάνουν μέρος, ενώ το Ε.ΚΕ.ΒΙ. απλώς πλήρωνε όλα τα έξοδα στις πολυάριθμες αποστολές των τιμώμενων χωρών κάθε χρόνο. Να επισημάνουμε ότι το 2012 οι μισοί εκδότες της ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ. δεν έλαβαν μέρος στην «Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».
•  & nbsp; Η διοργάνωση της Έκθεσης Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου στην Αθήνα είχε επιτυχία όσο το Ε.ΚΕ.ΒΙ. έδινε δωρεάν στους εκδότες τα περίπτερα. Σταδιακά, συρρικνώθηκε σημαντικά και το 2012 δεν έγινε καθόλο υ. Εάν υπάρχει «ειδίκευση σε προσωπικό για εκθέσεις παιδικού βιβλίου», τότε μάλλον είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που τη διαθέτει.

Το Ε.ΚΕ.ΒΙ. όντως όλα αυτά τα χρόνια είχε άμεση επαφή με συγκ&e psilon;κριμένους εκδότες και βιβλιοπώλες –απλώς αυτοί μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού. Ως στρεβλός κρατικός οργανισμός, τους κατέστησε συμμάχους του και, συνεπώς, προνομιούχους και πάνω τ&om icron;υς βάσισε όλο τον τρόπο λειτουργίας του. Η πληθώρα τέτοιων, ανεξέλεγκτων ουσιαστικά, κρατικών οργανισμών ήταν ένας από τους λόγους που ως χώρα βρισκόμαστε στην κατάσταση αυτή, από την οποία τώρα προ& sigma;παθούμε να απεγκλωβιστούμε. Αφορμή για να απεγκλωβιστεί ο κλάδος μας από το Ε.ΚΕ.ΒΙ. ήταν το πρόγραμμα «Φιλαναγνωσία» και ο προκλητικός και σκανδαλώδης τρόπος που αυτό εφαρμόστηκε. Αυτός ο τ& rho;όπος, όμως, ήταν ο μόνιμος, εμβληματικός, γενικότερος τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε το Ε.ΚΕ.ΒΙ. –λίγοι, ελάχιστοι προνομιούχοι και η συντριπτική πλειοψηφία του βιβλίου (εκδότες, συγγραφ&epsilon ;ίς, βιβλιοπώλες) εκτός πλάνου.

Στην επιστολή της η ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ. αναφέρει ότι εκπροσωπεί το 80% της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής. Ακόμη κι ένας πρωτοετής φοιτητής, όμως, γνωρίζει ότι η στατιστική, εκτός από ποσ& omicron;τικά κριτήρια, λαμβάνει εξίσου υπόψη και ποιοτικά κριτήρια. Δεν μπορεί το μοναδικό κριτήριο στον κλάδο του βιβλίου –λέγεται και πολιτιστικό αγαθό– να είναι ο αριθμός τίτλων που παράγει ετησίως μ ια εκδοτική επιχείρηση και να παραβλέπουμε την ποιότητα, την επιστημονική αξία, την διαχρονικότητα μιας έκδοσης. Εκτός εάν το εκδοτικό τοπίο έχει γίνει πλέον τόσο πολύ γκρι που μας εμποδίζει να δούμ&epsil on; καθαρά. Αλλά και ποσοτικά να το δούμε, μια ψηφιακή περιήγηση στο αρχείο της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, μας βοηθά να διαπιστώσουμε πως η βιβλιοπαραγωγή των μελών της ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ. δεν ξεπερνά το 21% του συνόλου της ελ& lambda;ηνικής ιδιωτικής εκδοτικής βιβλιοπαραγωγής.

Όταν ανήκουμε στον κλάδο του βιβλίου και ακόμα περισσότερο όταν ανήκουμε σε συλλογικά όργανα του κλάδου, οφείλουμε να έχουμε αρχές τις οποίες να υπηρετούμε σταθερά και με συνέπεια. Αρχές οι οποίες θα αφορούν στο καλό του κλάδου συνολικά, και όχι στο ατομικό συμφέρον και στο ίδιον όφελος. Οι συνάδελφοι και συνεργάτες μας (& epsilon;κδότες, βιβλιοπώλες, συγγραφείς κ.λπ.) έχουν τα ίδια προβλήματα με εμάς, την ίδια αγωνία επιβίωσης με όλους μας. Τα παραδοσιακά συλλογικά όργανα του κλάδου θα λειτουργούν πάντοτε με γνώμονα τ& eta;ν επίλυση των προβλημάτων όλων των μελών τους, τηρώντας απαρέγκλιτα τις αρχές τους. Είναι τόσο απλό, αλλά και τόσο μακρινό για νεόκοπα συνδικαλιστικά (;) όργανα.

Υ.Γ. Ενδιαφέρον θα ήταν να τοποθετηθούν &om icron;ι 23 εταιρείες (ξεχωριστά η καθεμία) που αναφέρονται στην επίλογο της επιστολής, αν συμφωνούν με την επιστολή της ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ., αν εξακολουθούν να ανήκουν στο σύλλογο κ.ο.κ. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται γ& iota;α ένα σωματείο που δημιουργήθηκε πρωτίστως για να απαλλαγούν τα μέλη του από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να συνάψουν ατομικές συμβάσεις με τους υπαλλήλους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη