24 Φεβ 2013

ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ κατά της κατάργησης του τμήματος μέσω του Σχεδίου «ΑΘΗΝΑ»

image

Τις τελευταίες εβδομάδες, στην έναρξη -μάλιστα- της χειμερινής εξεταστικής περιόδου, γνωστοποιείται και επισήμως στους ακαδημαϊκούς χώρους το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ». Ως πρόταση διαβούλευσης του Υπουργείου Παιδείας, αρχικά, που πρόκειται να ολοκληρωθεί και θεσμοθετηθεί μέχρι την έναρξη του νέου εξαμήνου, της οποίας σκοπός είναι η αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στα υπόλοιπα μέτρα, περιλαμβάνει την συγχώνευση τμημάτων που φαίνεται να έχουν ίδια γνωστικά αντικείμενα, με πρόφαση την ανώφελη και δαπανηρή τους ύπαρξη ως ξεχωριστά. Ουσιαστικά, στοχεύει στην κατάργηση αυτών των ειδικοτήτων, που έχουν σχετικό αντικείμενο σπουδών αλλά σε καμία περίπτωση ίδιο, με τρόπο βιαστικό και βίαιο.

Το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», που προφασίζονται πως αποβλέπει στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του τόπου, συμπεριλαμβάνει την ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ του τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ τμήματος στην ελληνική εκπαίδευση που ειδικεύεται στην επιστήμη των Γραφικών Τεχνών, από το επίσης μοναδικό τμήμα Γραφιστικής. Πρόκειται για δύο ειδικότητες με σαφώς συναφές και συνεργαζόμενο αντικείμενο σπουδών, ωστόσο καθ’ όλα διαφορετικό. Αρκεί να ελέγξει κάποιος το πρόγραμμα σπουδών των δύο τμημάτων για να καταλάβει ότι το πρώτο (με μαθήματα τεχνολογικής και επιστημονικής βάσης, όπως είναι τα μαθηματικά, η φυσική και η χημεία) αφορά στο ευρύ φάσμα της έρευνας, των υλικών, των μεθόδων και διαδικασιών των Γραφικών Τεχνών που έχουν ως στόχο την υλοποίηση και την επίτευξη της λειτουργικότητας της γραφιστικής εργασίας, ΚΑΙ ΟΧΙ στο καλλιτεχνικό κομμάτι που αποβλέπει και εμβαθύνει το τμήμα της Γραφιστικής. Εν ολίγοις, η ειδικότητα της Γραφιστικής αποτελεί μέρος του πεδίου των Γραφικών Τεχνών, όπως επίσης και η ειδικότητα της Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών. Μιλάμε, επομένως, για μία πρόταση που ορίζει την συγχώνευση του συνόλου στο υποσύνολο, με τις αντίστοιχες φυσικά επιπτώσεις στο -ήδη συμπυκνωμένο- πρόγραμμα σπουδών και την εκπαίδευση των σπουδαστών.

Το 2008, με την εφαρμογή της Συνθήκης της Bologna για τον ανώτατο εκπαιδευτικό χώρο, το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών άλλαξε, περιορίζοντας τον αριθμό των μαθημάτων και μειώνοντας τις εργαστηριακές ώρες που έχουν στόχο την εφαρμογή του πρακτικού μέρους των μαθημάτων. Παρά την σημαντική αυτή απώλεια, η εκπαίδευση των σπουδαστών παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο. Οι φοιτητές εξακολουθούν να ειδικεύονται σε τεχνολογικού χαρακτήρα μαθήματα, στους τομείς της προεκτύπωσης, των εκτυπώσεων και της μετεκτύπωσης, ώστε να μπορούν να οργανώσουν εξ’ ολοκλήρου την παραγωγική διαδικασία και την ομαλή συνεργασία στους τρείς αυτούς τομείς μεταξύ τους. Με το πέρας των σπουδών, το πτυχίο (Bachelor of Science) αναγνωρίζεται από αντίστοιχα τμήματα του εξωτερικού (που προσφέρουν, επίσης, αμιγώς τεχνολογική εκπαίδευση και διαχωρίζονται από τα καλλιτεχνικά τμήματα της Γραφιστικής) για μεταπτυχιακή εκπαίδευση. Απόφοιτοι, ακόμη, αποκτούν ειδίκευση στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και επιστρέφουν ως διδάκτορες, για να αποτελέσουν το εκπαιδευτικό προσωπικό, με πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων και ετεροαναφορών. Ωστόσο, οποιαδήποτε επιπλέον συρρίκνωση τού προγράμματος σπουδών θα ήταν καταστροφική, αν θέλουμε να μιλάμε για ολοκληρωμένη εκπαίδευση.

Το τμήμα της Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών ιδρύθηκε το 1973 στα -τότε- Κέντρα Ανωτέρας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.), για να φτάσει να δημιουργήσει την Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (Σ.Γ.Τ.Κ.Σ.) τού Τ.Ε.Ι. Αθήνας, όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Μετρά 40 χρόνια λειτουργίας, συνεχούς εξέλιξης και διαρκούς τροφοδότησης αποφοίτων στην αγορά εργασίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Προσφέρει ολοκληρωμένη κατάρτιση στους φοιτητές για ένα από τα πιο δυναμικά και νευραλγικά κομμάτια του εργασιακού τομέα, που είναι ο κλάδος των Γραφικών Τεχνών. Ένας κλάδος που καταφέρνει να επιβιώνει και να εξελίσσεται την εποχή αυτή (με την εμφάνιση μέσων όπως το ηλεκτρονικό βιβλίο, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά, και την ανάγκη για τυποποίηση της συσκευασίας), όταν όλες οι άλλες επιχειρήσεις αποβιώνουν. Ένας βιομηχανικός κλάδος που, όμως, επιμένουν να βάλλεται από παντού. Και είναι άξιο απορίας να συμβαίνει αυτό, όταν παρουσιάζεται ως κύριο μέλημα η «ανάπτυξη» του ελλαδικού τόπου – κάτι που, αντιθέτως, επιτυγχάνεται με την ενίσχυση της βιομηχανίας. Αρκεί να σκεφτούμε τον ρόλο τού Εθνικού Τυπογραφείου (με την έκδοση του Φ.Ε.Κ) στην εφαρμογή του Συντάγματος, τον ρόλο που κατέχει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου το οποίο επίσης βεβιασμένα (και συμπτωματικά;) αποφασίζουν να κλείσουν, ή τον ρόλο του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων που πέρυσι κλονίστηκε με την “καθυστερημένη” έναρξη παραγωγής των σχολικών βιβλίων.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως πρόκειται για μία καλομελετημένη απόφαση που αποβλέπει στην κατάργηση του τμήματος της Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, δηλαδή στην παντελή απουσία του τεχνολογικού γνωστικού αντικειμένου του κλάδου των Γραφικών Τεχνών στην ελληνική εκπαίδευση. Και κάτι τέτοιο συνιστά κατάφωρη προσβολή του ελληνικού Τύπου, της ελληνικής Τυπογραφίας, των Εκδόσεων και, κατ’ επέκταση, του ίδιου του Πολιτισμού, του οποίου αποτελούν φορείς.

Σε τούτη την απόφαση ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ. Οι αλλαγές μάς βρίσκουν ενάντιους, δεν διακρίνουμε καμία πιθανότητα ανάπτυξης μέσω του Σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» παρά μονάχα την συνεχή υποβάθμισή μας ως ακαδημαϊκοί πολίτες, καθώς και την ολωσδιόλου έλλειψη εκπαιδευτικών και επαγγελματικών δυνατοτήτων για τους νέους του αύριο. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ανάκληση της μη τεκμηριωμένης αυτής πρότασης, καθώς και την διατήρηση της οντότητας και της αυτοτέλειας του τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών σε μία αυτόνομη Σχολή Γραφικών Τεχνών, με παράλληλη ύπαρξη του τμήματος Γραφιστικής.

Στο πλευρό μας έχουμε τους φοιτητές του τμήματος Γραφιστικής, που βλέπουν επίσης την συγχώνευση να επηρεάζει αρνητικά και το δικό τους πρόγραμμα σπουδών, καθώς ζητάμε την συμπαράσταση όλων των φοιτητών, όλων των εργαζομένων του κλάδου αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών, ώστε να ανατρέψουμε τον σκοταδισμό που επιμένουν να θέλουν να φέρουν. Με την σειρά μας, επιθυμούμε να αγωνιστούμε συνολικά και να στηρίξουμε όσα τμήματα πλήττονται ομοίως από μία τέτοια απόφαση. ΖΗΤΑΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ στο έργο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στο αναφαίρετο δικαίωμά μας για μία ολοκληρωμένη και σοβαρή Παιδεία.

Φεβρουάριος 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη