26 Φεβ 2013

Απάντηση στο άρθρο του κ. Χ. Μουτσόπουλου από τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Υπηρετώντας επί δεκαετίες και συμβάλλοντας ως εργαζόμενοι σε αυτόν τον «πολιτιστικό πυλώνα», που λέγεται Εθνική Βιβλιοθήκη, για λόγους πληροφόρησης, ενημέρωσης, αλλά, κυρίως, αποκατάστασης της αλήθειας, θέλουμε να στηλιτεύσουμε την προσπάθεια οικειοποίησης του, επί σειρά ετών, έργου συναδέλφων, υπηρετούντων αλλά και όλων, όσοι έχουν αποχωρήσει από την Ε.Β.Ε., με αφορμή το δημοσίευμα του Προέδρου της Εθνικής Βιβλιοθήκης κ. Μουτσόπουλου στο Βήμα της Κυριακής στις 10/02/2013, αναφορικά με τα πεπραγμένα της Διοίκησης της Ε.Β.Ε., τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Οι διαδικασίες στην Ε.Β.Ε. ήταν πάντα διαφανείς και σύμφωνα με τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία του Δημοσίου. Αν υπάρχουν υπόνοιες ή ενδείξεις για μη σύννομες  ενέργειες ή πράξεις κατά το παρελθόν, υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν πάντα οι νομικές διαδικασίες, στις οποίες μπορεί να προσφύγει ο οποιοσδήποτε, πολλώ δε, αν αυτός ο οποιοσδήποτε είναι η διοικητική αρχή.
Αριθμοδοτήσεις (ISBN) η Ε.Β.Ε. χορηγεί από το 1988, το δε Αρχείο Καθιερωμένων Επικεφαλίδων συντάσσεται εδώ και 30 χρόνια, με καθημερινές προσθήκες. Το 2003, το αρχείο κυκλοφόρησε σε ηλεκτρονική μορφή (CD), το οποίο και προμηθεύτηκαν όλες οι βιβλιοθήκες της χώρας. Η δε Εθνική Βιβλιογραφία κυκλοφόρησε σε έντυπη μορφή, από το 1989 έως το 1996, και σε ηλεκτρονική μορφή  έως το 2000, έτος κατά το οποίο και έπαψε να κυκλοφορεί λόγω οικονομικών δυσχερειών. Ωστόσο, συντάσσεται αδιαλείπτως, καταγράφοντας την εθνική βιβλιογραφική παραγωγή.
Όσον αφορά το νέο ηλεκτρολογικό υλικό, παραδόξως δεν το έχουμε δει ακόμα. Στην Ε.Β.Ε. υπάρχει ακόμα η ίδια πεπαλαιωμένη, προβληματική και επικίνδυνη ηλεκτρολογική εγκατάσταση, ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τα απογεύματα να αναζητούν τα βιβλία στα βιβλιοστάσια με φακούς και με το φως των κινητών τους τηλεφώνων, δυσχεραίνοντας το έργο της εξυπηρέτησης των αναγνωστών, λόγω του ανεπαρκούς φωτισμού.  Ο δε ηλεκτρονικός εξοπλισμός παραμένει ακριβώς ο ίδιος εδώ και πολλά χρόνια. Το Αναγνωστήριο, επίσης, εξυπηρετεί το αναγνωστικό κοινό με το ένα, μοναδικό και προβληματικό φωτοτυπικό μηχάνημα, που έχει εδώ και χρόνια, με τους αναγνώστες να μην εξυπηρετούνται και με τους υπαλλήλους να γίνονται αποδέκτες της δυσφορίας, αλλά και των καθημερινών παραπόνων από τους πολίτες.

Οι κουβάδες και τα κουβαδάκια παραμένουν σταθερά στη θέση τους στο κεντρικό αναγνωστήριο, μαζεύοντας τα νερά που στάζουν, κάθε φορά που βρέχει. Οι δε αύλειοι χώροι έχουν καταστεί χώροι συνάθροισης τοξικομανών, άλλα και εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Επιπλέον, τα βιβλία, που προέρχονται ή προορίζονται για καταλογογράφηση ή εισαγωγή, παραμένουν στοιβαγμένα στις αποθήκες,  παρόλες τις περίφημες μεταφορές.
Οσον αφορά το περίφημο τηλεφωνικό κέντρο, η χορηγία του ξεκίνησε από την προηγούμενη Διεύθυνση.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη, στηρίζοντας άλλες μικρότερες βιβλιοθήκες (δημόσιες, δημοτικές, σχολικές κ.ά.), προσφέρει προς ενίσχυση των συλλογών τους τα πολλαπλά της έντυπα, από το 2000.
Οι εκδηλώσεις στην Ε.Β.Ε. ήταν πράγματι λιγότερες, αλλά πάντα τεκμηριωμένες και συναφείς με τον σκοπό και τον ρόλο της, στοχευμένες και με επιστημοσύνη, κοινωνώντας τον πλούτο της στους Έλληνες πολίτες και όχι αποβαίνοντας εις βάρος της λειτουργίας του Κεντρικού Αναγνωστηρίου και, σίγουρα, μην έχοντας αυτοσκοπό την προβολή και μόνο των στελεχών της.
Κλείνοντας, στην Ε.Β.Ε., εδώ και ενάμιση χρόνο, πλανάται το ερώτημα: Γιατί το Εφορευτικό Συμβούλιο ξεκίνησε τη θητεία του, τοποθετώντας ως αναπληρώτρια Γεν. Διευθύντρια – καθώς η Ε.Β.Ε. λειτουργεί με αναπληρωτές γενικούς διευθυντές από το 2005, χωρίς Οργανισμό Λειτουργίας από το 2003 – την κυρία Αράχωβα Αντωνία, υπάλληλο με σύμβαση Αορίστου Χρόνου παρόλο που σύμφωνα με το νόμο δεν μπορεί να διαβαθμίζεται στο βαθμό του Γεν. Διευθυντή, χωρίς καμμία προηγούμενη διοικητική εμπειρία και χωρίς μεταπτυχιακό τίτλο, όπως απαιτείται από τον νόμο; Και γιατί υπάρχουν συνάδελφοι, οι οποίοι προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια, -οι προσφυγές είναι ακόμα σε εξέλιξη- θεωρώντας ότι εθίγησαν υπηρεσιακά από τη διαδικασία;
Το ΔΣ του ΣΥΕΒΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη