11 Απρ 2013

Καλή επιτυχία στη νέα υπηρεσία που αρχίζει σήμερα σε βιβλιοθήκες της Στερεάς Ελλάδας "Αναζήτηση εργασίας με αρωγό τη βιβλιοθήκη"

της Μαρίας Κορκίδη

Μια νέα υπηρεσία προτείνεται και εισάγεται στις ελληνικές βιβλιοθήκες: "Αναζήτηση εργασίας με αρωγό τη Βιβλιοθήκη", με την υποστήριξη του Future Library. Αρχής γενομένης από τέσσερις βιβλιοθήκες της Στερεάς Ελλάδας. Τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες:  Λιβαδειάς, Χαλκίδας, Αταλάντης, και τη Δημοτική Ιτέας. Κάθε Τρίτη από 9 Απριλίου μέχρι 25  Ιουνίου.       Στόχος του προγράμματος είναι να εφοδιάσει με τις απαραίτητες γνώσεις, συμβουλές και κατευθύνσεις όσους βρίσκονται στη διαδικασία εύρεσης εργασίας.

  • να μάθουν πώς να συντάσσουν βιογραφικό και συνοδευτική επιστολή,
  • πώς να επικοινωνούν κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών,
  • με ποιες τεχνικές και πού να αναζητούν εργασία χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα κοινωνικά μέσα και εργαλεία (social media)
  • ποια είναι τα μυστικά μιας καλής συνέντευξης για θέση εργασίας.

Ένας ειδικά δημιουργημένος ιστότοπος θα βρίσκεται στη διάθεση των ενδιαφερόμενων με πληροφορίες για την αγορά εργασίας, αλλά και για τον εμπλουτισμό και την επικαιροποίηση των επαγγελματικών γνώσεών τους, με πρόσθετες πληροφορίες για επαγγελματικό προσανατολισμό, επαγγελματική κατάρτιση και σεμινάρια, υποτροφίες, μεταπτυχιακές σπουδές, events κλπ.

Προσωπικά είχα την τύχη να παραβρεθώ (ως εθελόντρια) στο εντατικό διήμερο επιμορφωτικό πρόγραμμα προσωπικού των βιβλιοθηκών και εθελοντών, διάρκειας 16 ωρών στις 2 & 3 Απριλίου 2013, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λειβαδιάς.

Εγγύηση για την επιτυχία του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου του σεμιναρίου, αποτέλεσε αρχικά ο συντονισμός της Κατερίνας Κεράστα (η οποία είχε την ιδέα και την έμπνευση του project), αλλά και η παρουσία των δύο εκπαιδευτών: του Αντώνη Δάσκου και του Κωνσταντίου Γεωργικόπουλου. Κορυφαίοι και οι δύο στον τομέα τους. Ο Αντώνης, πιστοποιημένος διεθνής εισηγητής με τεράστια διδακτική εμπειρία (15.000 ώρες) στην Ελλάδα και το εξωτερικό. O Κώστας, έχει διατελέσει στο παρελθόν διευθυντής ανθρώπινων πόρων σε πολυεθνικές εταιρείες (Coca-Cola 3E, DIAGEO κ.ά.), σύμβουλος και ειδικός συνεργάτης επιχειρήσεων στην Ελλάδα & το εξωτερικό κλπ.  

Το σεμινάριο είχε τις εξής θεματικές ενότητες: Τεχνικές Αναζήτησης Εργασίας (Εργασιακές Σχέσεις, Έρευνα Εργασίας, Τακτικές και πρακτικές αναζήτησης), Social media & Κοινωνικά δίκτυα, Επικοινωνίες-fax/e-mail, συνοδευτική επιστολή-Βιογραφικό Σημείωμα (περιεχόμενο, παρουσίαση, σημεία προσοχής, πρότυπο Europass)

Εργασία και Διαπροσωπική Επικοινωνία (Αποτελεσματικη Συνέντευξη εργασίας-«μεθοδολογία» προετοιμασία, βασικοί κανόνες, συχνά παράπονα εργοδοτών, απαιτητικές ερωτήσεις - Στοιχεία Διαπροσωπικής Επικοινωνίας, Ανάπτυξη Δεξιοτήτων, Διαχείριση Άγχους & Αυτοπεποίθηση, Αρχές Coaching & Εκπαίδευσης, Προτεινόμενη,  βιβλιογραφία, αρχές καθοδήγησης και διαχείρισης ομάδων, Αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων)

Workshops (Δημιουργία Επαγγελματικού Προφίλ στο Linked In, Δημιουργία Βιογραφικού στην πλατφόρμα Europass, Case study, παιχνίδια ρόλων ως εκπαιδευτικά μέσα για την προετοιμασία της καθοδήγησης για τη συνέντευξη και την βελτίωση της αυτοεικόνας.

Το κλίμα ήταν εξαιρετικό. Η φιλοξενία από πλευράς Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς συγκινητική, το φαγητό προσεγμένο, το προσωπικό φιλικό. Οι υπεύθυνοι των βιβλιοθηκών, αλλά και οι εθελοντές, ήταν ενθουσιασμένοι με την ιδέα του concept όχι μόνο γιατί αγγίζει το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και γιατί δίνει προοπτικές άμεσης συνεργασίας και βοήθειας των βιβλιοθηκών προς του πολίτες, σε μία εξαιρετικά δύσκολα οικονομική εποχή. Οι γνώσεις και οι ιδέες που πήρα πολλές. Η θετική όμως αύρα, κατά τη γνώμη μου, είναι αυτή που θα εξασφαλίσει τόσο την επιτυχία του προγράμματος, όσο και τη βεβαιότητα ότι κάτι αλλάζει στις βιβλιοθήκες! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη