24 Αυγ 2013

WiFi διαχείριση και μεταφορά αρχείων μεταξύ PC και φορητών συσκευών με Android

Σήμερα θα πήγαινα σε τόπο που δε θα είχα τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, και θεώρησα ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να διαβάσω στο Google Nexus 10  ένα ebook που το είχα στο PC. Έλα όμως που είχα ξεχάσει το USB καλώδιο σύνδεσης στη δουλειά! Πώς θα μετέφερα τώρα το αρχείο; Ψάξε-ψάξε στο τέλος βρήκα ένα γρήγορο και εύκολο τρόπο να μεταφέρω το αρχείο από το PC στο tablet μου (ή και στο smartphone φυσικά αν ήθελα): μέσω ασύρματης σύνδεσης .

Εγκατέστησα, λοιπόν, στις φορητές συσκευές το WiFi File Transfer Pro από το Google Play Store. Μία ελαφριά web-server εφαρμογή, συμβατή με όλα τα λειτουργικά συστήματα αφού λειτουργεί εντός του browser, και που επιτρέπει τη μεταφορά και διαχείριση αρχείων μέσω wifi σύνδεσης, χωρίς χρήση καλωδίου USB. Πανεύκολη διαδικασία λοιπόν η εγκατάσταση, και μάλιστα εγκατέστησα την pro version, γιατί ο περιορισμός της free για μεταφορά αρχείου μόνο μέχρι 5 MB δεν μου άφηνε περιθώρια, αφού το pdf που ήθελα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Το κόστος ελάχιστο (0,99 €), και αφού είχα ήδη δηλώσει για άλλη αγορά στο παρελθόν τα στοιχεία μου στο Google Play Store, η εγκατάσταση έγινε άμεσα.

Το μόνο που έπρεπε να κάνω, μετά το άνοιγμα της εφαρμογής στο tablet, δεν ήταν παρά να γράψω στον browser του PC (απ' ότι κατάλαβα με τον Chrome λειτουργεί άψογα η εφαρμογή) τη διεύθυνση που μου πρότεινε, του τύπου 192.168.x.x.:xxxx. Από κει και πέρα  η μεταφορά ήταν παιχνιδάκι.

Μπορούσα να δω από τον browser του PC όλους τους φακέλους και τα αρχεία του tablet, και δεν είχα παρά να επιλέξω τι ήθελα να κάνω  με αυτά (Download, Delete, Move, Make Zip File, New Directory, Rename, Copy), ή ποια αρχεία του PC θα μετέφερα στο tablet και το αντίθετο.
Φυσικά, η εφαρμογή δουλεύει ακριβώς το ίδιο και με το smartphone.
Με βλέπω σπάνια πια να χρησιμοποιώ καλώδιο USB!!! :)

Δείτε μερικά από τα χαρακτηριστικά της εφαρμογής:
• Upload or download multiple files at once
• Upload entire folder structures (Google Chrome only)
• Delete, rename, copy, zip or unzip files
• Compatible with all modern operating systems that provide a web browser (Windows, Mac OS, Linux etc.)
• Password authentication (optional)
• Shortcuts to photo, video and music directories
• Runs as a background service
• View photos directly in your web browser
• Autostart service when connected to home network (optional)
• Provides access to external SD cards and USB storage devices
• Works while the device is in hotspot mode
by aikker

3 σχόλια:

Σπύρος είπε...

Καλημέρα, ενδιαφέρουσα η παρουσίασή σας. Μια άλλη λύση χωρίς εφαρμογές είναι η αποστολή του συγκεκριμένου αρχείου με email στον εαυτό σας. Το στέλνετε από τον υπολογιστή και μετά όταν ελέγξετε τα email σας από το tablet, ανοίγετε το συνημμένο αρχείο με την εφαρμογή της αρεσκείας σας. Μια άλλη λύση για κοινή χρήση αρχείων μεταξύ Η/Υ και tablet είναι οι διάφορες εφαρμογές του τύπου dropbox όπου μπορείτε να ανεβάζετε όσα αρχεία θέλετε και μετά να τα κατεβάζετε, όποτε τα χρειαστείτε, στο tablet.

Katerina Kerasta είπε...

Ναι, Σπύρο πολύ σωστά αυτά που λες.
Αλλά επί τω προκειμένω δε μπορούσα να στείλω το αρχείο με email στον εαυτό μου γιατί ήταν πάνω από 30 ΜΒ (το gmail. αν δεν κάνω λάθος, επιτρέπει μέχρι 10 MB). Συνήθως αυτό το κάνω για μικρά αρχεία, να τα στέλνω με email στον εαυτό μου ή να τα ανεβάζω στο Google Drive.
Από την άλλη το dropbox ήταν οριακά full :)
Πάντως υπάρχουν πολλές παρόμοιες λύσεις πχ upload στο ge.tt, στο box.com Κλπ. Όρεξη νάχουμε... :)
Η συγκεκριμένη εφαρμογή μου άρεσε γιατί έχει αρκετές δυνατότητες, και διαχείρισης και γρήγορης μεταφοράς πολλών αρχείων κλπ.
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.
Κ.

Θεόφιλος Γκίνης είπε...

Κατερίνα,
Αρχικά να σε ευχαριστήσω για το γεγονός του ότι μοιράστηκες μαζί μας αυτήν σου την εμπειρία. Θεωρώ ότι λείπει το πνεύμα αυτό από το μεγαλύτερο ποσοστό των "συναδέρφων" μας. Θεωρώ, επίσης, ότι η παρέμβαση του Σπύρου αποκαλύπτει χαρακτήρα παρόμοιου βελινεκούς, ή παρόμοιας συναδερφικής ευαισθησίας, καλύτερα. Μετά τις φιλοφρονήσεις λοιπόν στα πρόσωπά σας, θα ήθελα να προσθέσω ότι το όριο των 10 MB στην ηλεκτρονική αλληλογραφία, έχει αυξηθεί στα 25 MB για αρκετούς από τους γνωστούς παροχείς ηλεκτρονικών διευθύνσεων, αλλά μερικές φορές η διεύρυνση αυτή μπορεί να λειτουργεί στη web version και όχι κάτω από τη χρήση προγραμμάτων τύπου thunderbird ή outlook κλπ.
Το dropbox είναι καλή περίπτωση, αλλά προσωπικά έχω χάσει εικόνες που είχα τραβήξει με smartphone και τις ανέβασα στο dropbox μέσω εφαρμογής για smartphone. Κατά έναν περίεργο τρόπο οι εικόνες αυτές εξαφανίστηκαν και έμαθα κατόπιν ότι υπήρχε κάποιο bug, στη διάσημη αυτή πλατφόρμα, το οποίο εκδηλωνόταν μονάχα στην έκδοση για smartphones. Όμως, θεωρώ ότι ο τρόπος που υπέδειξε η Κατερίνα είναι μία πολύ καλή εναλλακτική περίπτωση, η οποία φαίνεται να είναι πιο άμεση και παραμένει μια καλή εναλλακτική.
Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι μία ακόμη πολύ καλή εφαρμογή, την οποία αξίζει να αγοράσει κανείς, είναι η εφαρμογή με τίτλο "tape machine", η οποία επιτρέπει σε ένα smartphone με λειτουργικό android να λειτουργεί σαν μέσο ηχογράφησης, χωρίς να μπουκώνει το μικρόφωνο του κινητού όπως συνήθως συμβαίνει. Πολύ καλό για ηχογραφήσεις εισηγήσεων σε συνέδρια κλπ.

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη