25 Σεπ 2013

Σ.Ε.Α.Β./Heal-Link και διαθεσιμότητα βιβλιοθηκονόμων

Αγαπητοί συνάδελφοι και μέλη της λίστας Acadelib,

Στη διεύθυνση http://www.heal-link.gr/announcement.html θα βρείτε τη σημερινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β./Heal-Link) για την επικείμενη διαθεσιμότητα 94 συναδέλφων βιβλιοθηκονόμων σε 8 Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες και άγνωστου ακόμη αριθμού συναδέλφων που επιτελεί τεχνικό, διοικητικό και οικονομικό έργο σε αυτές. Η σκέψη και η συμπαράσταση όλων μας είναι προς αυτούς που πλήττονται από αυτή τη βάρβαρη και απάνθρωπη διαδικασία τόσο στις βιβλιοθήκες όσο και και στις υπόλοιπες υπηρεσίες και τμήματα των 8 ιδρυμάτων, καθώς οι επιπτώσεις στις 1.349 ανθρώπινες ψυχές είναι το πρώτο που μας απασχολεί και μετά η λειτουργία ή μη των υπηρεσιών μας.

Επειδή όμως δυστυχώς υπάρχουν αρκετά μέλη της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας που νομίζουν ότι επειδή οι υπηρεσίες πρόσβασης στα παραπάνω από 14.000 περιοδικά και στις βάσεις δεδομένων του Σ.Ε.Α.Β., ή και ορισμένες υπηρεσίες των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, είναι ηλεκτρονικές, αυτές παρέχονται με κάποιο αυτόματο τρόπο χωρίς την παρουσία ανθρώπων, αγνοώντας ότι για να παρασχεθεί ολοκληρωμένα έστω και μία ηλεκτρονική υπηρεσία απαιτούνται (πολλές) ανθρώπινες ψυχές πίσω από τα πληκτρολόγια, παρακαλούμε πολύ διακινήστε τη σχετική ανακοίνωση μαζί με οποιαδήποτε σχόλιά σας σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό αποδεκτών (εντός και εκτός χώρας) μπορείτε, στα πλαίσια της προσπάθειας για τη μη ολοκλήρωση και τη ματαίωση των διαθεσιμοτήτων/απολύσεων.

Με εκτίμηση
_______________________________________________
Γιάννης Κλαψόπουλος, Ph.D.
Προιστάμενος Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Αντιπρόεδρος Σ.Ε.Α.Β.
Κεντρική Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Μεταμορφώσεως 2, 383 33 Βόλος
τηλ.: 24210 06338/06335, 24210 74891/2
fax: 24210 06345, 24210 74851
e-mail: clib@uth.gr
http://www.lib.uth.gr/
http://www.linkedin.com/in/iclapsopoulos
_______________________________________________
acadelib mailing list
acadelib@lists.uth.gr

1 σχόλιο:

Θεόφιλος Γκίνης είπε...

"σκέψη και συμπαράσταση... προς αυτούς που πλήττονται από αυτήν τη βάρβαρη και απάνθρωπη διαδικασία..." Αυτοί οι χαρακτηρισμοί, δυστυχώς, δεν ακούστηκαν, ούτε γράφησαν στα ιστολόγια από τους μόνιμους ή αορίστου συναδέρφους Βιβλιοθηκονόμους όταν η Ελληνική Πολιτεία δεν είχε λάβει μέτρα για τη συνέχιση της υποστήριξης του εξειδικευμένου προσωπικού στις Ακαδημαϊκές (και όχι μόνο) Βιβλιοθήκες της χώρας.
Γύρω στο 2009 δεκάδες (ή εκατοντάδες) Βιβλιοθηκονόμοι και Πληροφορικοί πήραν το δρόμο για τα ... αποδυτήρια.
Η τότε αντίδραση των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών ήταν να οργανώνει, απτόητη, Συνέδρια και να αυτοχειροκροτείται για τα "μεγάλα επιτεύγματα" οργάνωσης φυσικών και ηλεκτρονικών τεκμηρίων (ή "οντοτήτων") και ανάπτυξης ηλεκτρονικών υπηρεσιών, τις οποίες έστησαν και υποστήριξαν οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, αποσιωπώντας χαρακτηριστικά, όμως, την αντίστοιχη "βάρβαρη και απάνθρωπη διαδικασία" της περιόδου εκείνης απέναντι σε όσους κοπίασαν για να γίνουν όλα αυτά. Κι έπειτα; Τι έγινε μετά; Η φωτιά συνέχισε ανενόχλητη την πορεία της και αφού έκαψε το γείτονα τώρα ήρθε και σε μας...!
Θα προτείνω το εξής απλό. Αφού μαζέψετε όλα τα βιβλία των Συλλογών σας που τα έχουν "οικειοποιηθεί οι Καθηγητές στα γραφεία τους", κλείσετε τις Βιβλιοθήκες και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τότε θα δούμε πόσα τσουβάλια χωράει ο σάκος.
Διότι, ούτε τα ίδια τα Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα αντιλαμβάνονται (ακόμη και σήμερα) το ρόλο και τη σπουδαιτότητα των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.
Λυπάμαι, εύχομαι καλή δύναμη σε όλους μας.
Ας ελπίσουμε ότι καλό θα προκύψει από αυτήν την κρίση. Κάτι ανθρώπινο δυνατό, μας φέρει πιο κοντά και πιο δυνατούς, με πιο ειλικρινή σχέση μεταξύ μας και με το Θεό, Τον Οποίον και προσπεράσαμε με επιστημονικό τουπέ και φάγαμε τα μούτρα μας, ως έπρεπε να πάθουμε.
Καλή Σαρακοστή και καλά Χριστούγεννα!

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη