1 Οκτ 2013

Βιβλιοθήκες γεμάτες παιδιά! Μεγάλη επιτυχία της φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας του Future Library


Δελτίο ΤύπουΑθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

 Βιβλιοθήκες γεμάτες παιδιά!

Μεγάλη επιτυχία της φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας του Future Library

Ολοκληρώθηκε η Καλοκαιρινή Εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας του Future Library με τίτλο «Στις βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι πολύχρωμος». Το πρόγραμμα, που υλοποιείται με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου και μέσα σε 3 μήνες κατάφερε να ενεργοποιήσει αποτελεσματικά ένα δίκτυο από 103 δημόσιες και δημοτικές  βιβλιοθήκες από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο, τη Λέρο και τους Λειψούς προσελκύοντας έναν πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών – αλλά και ενηλίκων. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να αλληλεπιδράσουν δημιουργικά με τις βιβλιοθήκες της περιοχής τους, συμμετέχοντας σε ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες.

Το Future Library, πέρα από τη συμβουλευτική και επικοινωνιακή υποστήριξη, εμπλούτισε τις  Βιβλιοθήκες με 16.400 βιβλία από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή, τα οποία σχετίζονταν με το θέμα της καλοκαιρινής εκστρατείας, που φέτος ήταν τα χρώματα.  Παρείχε, επίσης, στις βιβλιοθήκες τον κατάλληλο εξοπλισμό, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην επιτυχημένη διεξαγωγή της Καλοκαιρινής Εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας. Ειδικότερα, οι βιβλιοθήκες εξοπλίστηκαν με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πολυμηχανήματα, προτζέκτορες και ενισχύθηκαν με όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στατιστικά στοιχεία από τις κατά τόπους βιβλιοθήκες, τα οποία δείχνουν σαφή αύξηση του αριθμού των παιδιών που έλαβαν ενεργά μέρος στις δράσεις της φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 3.472 εκδηλώσεις σε 103 Βιβλιοθήκες σε όλη
την Ελλάδα, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 67.200 παιδιά και παραβρέθηκαν περισσότεροι από 16.400 ενήλικες. Οι αντίστοιχοι περσινοί αριθμοί  είναι 1.450 εκδηλώσεις σε 72 Βιβλιοθήκες, στις οποίες πήραν μέρος 26.000 παιδιά. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στη σημαντική βοήθεια που προσέφεραν περισσότεροι από 448  ενεργοί εθελοντές.

Χαρακτηριστικό, επίσης, της φετινής  Εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας είναι το γεγονός ότι,  περισσότερα από 28.200 παιδιά δανείστηκαν  τουλάχιστον ένα βιβλίο. Η υπεύθυνη για τη σχεδίαση της καλοκαιρινής εκστρατείας, Ειρήνη Βοκοτοπούλου, σημειώνει:

«Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, αλλά τα ουσιαστικά αποτελέσματα είναι η ζωντανή παρουσία των βιβλιοθηκών για ακόμη ένα καλοκαίρι στη ζωή των τοπικών κοινωνιών, ο ενθουσιασμός με τον οποίο τα παιδιά αγκαλιάζουν και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, το ενδιαφέρον των γονιών και η υποστήριξή τους στη λειτουργία της βιβλιοθήκης, η καλλιέργεια αργά αλλά σταθερά μιας ενδιαφέρουσας συνήθειας: της επίσκεψης στη βιβλιοθήκη.

Αξιοσημείωτος είναι, επίσης, ο τρόπος δουλειάς που κρύβεται πίσω από μια τόσο μεγάλη και σύνθετη κινητοποίηση για να καταλήξει στην διοργάνωση και την υλοποίηση του προγράμματος σε κάθε βιβλιοθήκη που παίρνει μέρος στο δίκτυο της καλοκαιρινής εκστρατείας του Future Library: Εκπαίδευση με σεμινάρια στους υπεύθυνους βιβλιοθηκών, υποστήριξη με προτάσεις δράσεων και εκδηλώσεων αλλά και με εξωτερικούς συνεργάτες για την υλοποίηση περισσότερο σύνθετων και εξειδικευμένων εργαστηρίων, διαρκής ενημέρωση και παροχή πληροφοριών, κεντρική καμπάνια προβολής της καλοκαιρινής εκστρατείας και ενημέρωσης του κοινού. Αυτός ο τόσο μεθοδικός, επίμονος, συστηματικός και συνεπής τρόπος δουλειάς δημιουργεί την ατμόσφαιρα στις βιβλιοθήκες, πυροδοτεί το ενδιαφέρον των υπαλλήλων και οδηγεί τελικά στους εντυπωσιακούς αριθμούς που το μέγεθός τους μπορεί να μας δίνει μόνο μια εικόνα του πολύχρωμου κόσμου που ξεδιπλώνεται στις βιβλιοθήκες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών

Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
Facebook Group

Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη